Top Audio-Visual Show, Šangaj

Najveći sajam na Dalekom istoku

Pre pandemije dobili smo prvi poziv da odemo u Šangaj na jedan od najvećih hi-fi sajmova u Kini, ali su nam se planovi pokvarili. Tek nedavno, oktobra 2023. godine, prihvatili smo poziv i uputili se na Daleki istok. Dok su se kolege iz EISA mučile s procedurom dobijanja kineske vize, prvi put smo osetili benefit bezviznog režima koji postoji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Ako se sećate, pre pandemije smo bili na sajmu u Makau, ali to je bio mali B2B sajam, s veoma malim brojem posetilaca. Kako izgleda hi-fi sajam u Šangaju, koji ima oko 29 miliona stanovnika, nismo mogli ni da zamislimo. Šest sati leta do Dubaija iz Ljubljane, pa zatim osam i po sati, i eto nas na šangajskom aerodromu. Morali smo da popunimo onlajn formular zbog kovida i dobili smo QR-kod s kojim smo prošli kroz jednu kontrolu, a zatim imigraciono. Dok se druge kolege iz Evropske unije izjašnjavaju gde idu, koliko ostaju i zašto putuju, građanima Srbije se kaže: „Izvolite i dobro došli.“ 

Moramo napomenuti da je ovo bio jubilarni, trideseti sajam Top Audio-visual Show ili skraćeno – TAS. Nakon odlaska sa aerodroma videli smo auto-puteve sa šest traka, na kojima je bilo preko 90 procenata električnih vozila. Kako smo se približavali hotelu „Oriental Riverside“ i Convention centru, tako je svuda oko nas bio nekakav lajtšou. U blizini hotela nalazio se i čuveni TV toranj, koji smo posetili s predstavnicima kompanije DALI, te smo imali fantastičan pogled na grad, ali i jedinstvenu priliku da se šetamo po providnom podu na visini od 253 metra. Grad leži na reci Jangce, ali se naš hotel nalazio na legendarnom Bund području, koje je u prošlosti zapravo bilo samo maleno selo, a danas je epicentar kineske ekonomije. Ceo ovaj deo Šangaja je razvijen na manjoj reci Huangpu, koja se uliva u Jangce pri samom Žutom moru. Uglavnom, vreme je bilo da počne šou.

Top Audio

Ako nam je matematika dobra, izlagači su zauzeli oko 160 prostorija, od hotelskih soba pa do velikih konferencijskih sala u Convention centru. I sva velika imena su bila tamo, bez nekih posebnih izuzetaka. Od srpskih proizvođača uspeli smo da vidimo uređaje kompanija Karan Acoustics i Trafomatic Audio. Naravno, najveći broj proizvođača bio je iz Kine, sa imenima brendova za koje nikada nismo čuli. U ponudi je bilo svega, pa čak i onih velikih udobnih bioskopskih fotelja. Međutim, ako ste nekome tražili vizitkartu, na njoj se verovatno nije nalazila mejl adresa, već kontakt za WeChat. To, ipak, govori o tome da su neki proizvođači još uvek okrenuti samo ka kineskom tržištu. S druge strane, primetili smo i proizvode svetskih imena koji ne postoje na evropskom tržištu. Jedan od takvih proizvoda je karaoke mikrofon kompanije JBL, u kombinacijama boje šampanjca i ružičaste. Na sajmu je bilo održano i nekoliko prezentacija, tj. premijera novih proizvoda, kao što je Sonus faber Duetto.

Trideseti TAS počeo je zvaničnom ceremonijom otvaranja, na kojoj su bili prisutni visoki predstavnici grada i regiona, a pozdravni govor održao je gospodin Yang Kewen, direktor sajma, te je usledio i govor gospodina Huo Minghuija, koji je osnovao ovu izložbu i s kojim smo se družili tokom posete Šangaju. Pored njih dvojice, govore je držalo i nekoliko predstavnika medija, među kojima i vaš omiljeni glavni i odgovorni urednik Ljubiša Miodragović, u Kini poznatiji kao Mr. Ljubiša.

Zaključak

Sajam se održao od 13. do 15. oktobra, a prisutnost profesionalaca iz audio-industrije bila je fascinantna. Ukupan broj poseta sajmu prevazišao je 35.000, što zapravo, kad se raspodeli na tri dana i u 160 prostorija, i ne predstavlja tako nepodnošljivu gužvu kao što prvobitno zamišljamo. Ovoga puta sajam je zbog kovida bio pomeren na oktobar, ali već sledeće godine vraća se u svoj stari termin – sredinu aprila. Za sve one koji razmišljaju da vide Šangaj i posete TAS, možemo samo reći da ćete biti oduševljeni celokupnim putovanjem i doživljajem. Ako želite da otkrijete neki novi brend koji još nije zastupljen u Evropi, TAS je savršeno mesto za takav pronalazak.

Zvuk od milion evra

Najveći i najimpresivniji sistem na TAS sajmu bio je spektakularni sistem kompanije ESD Acoustics. Ovaj brend predstavio je svoj top-sistem, nazvan Super Dragon, koji poseduje sve vrhunske tehnologije. Zvučnici su napravljeni od karbona, imaju berilijumske visokotonce, bas-membrane su od titanijumskog sendviča i imaju aktivne petosistemske skretnice. Ukupan broj elektronskih komponenti u sistemu je čak 25! Svaki uređaj je sastavljen iz više komponenti, uz zasebnu napajačku sekciju. Kad smo ugledali kablažu iza sistema, bili smo šokirani. Inače, ovaj sistem je prodat osnivaču Alibabe, a u Kini iznosi nešto preko milion evra. U Evropi bi očekivana cena bila ipak viša.

DALI u Kini

Jedan od evropskih brendova koji fantastično radi u Kini jeste danski DALI. Razovarali smo s glavnom osobom koja je postavila DALI u Kini na noge – gospodin Jesper Schartau je proveo skoro deset godina u Kini stvarajući distributivnu mrežu, marketing i logistiku. Objasnio nam je da svi u Evropi posmatramo Kinu kao zemlju prozvodnje, a da je to zapravo veliko tržište i za evropske brendove.

Piega iz Švajcarske je odlično zastupljena u Kini i njihovi predstavnici su održali zanimljive prezentacije. Zvučnike je pokretala T+A elektronika iz Nemačke.

Rockport Technologies je high-end proizvođač čije smo zvučnike videli u nekoliko prostorija. Odličan zvuk koji je dolazio iz modela Lyra, zahvaljujući Soulution elektronici.

Nemački MBL je imao jedan od jačih sistema u Šangaju, i to u prelepom belom finišu. Sistem je koristio Transparent kablove.

Isti uvoznik kao za MBL predstavio je sistem sačinjen od Wilson Audio zvučnika, emmlabs elektronike i Stromtank S1000 baterije, koja stabiliše napajanje.

Jedan od zanimljivih sistema činila je elektronika Nagra s Diesis Audio italijanskim zvučnicima.

Yamaha je imala jednu od najlepših prostorija, sa otvorenim pogledom na šangajski Bund. Predstavljeni su svi noviteti iz ove godine.

Sonus faber je održao kratku prezentaciju novih aktivnih Duetto zvučnika, koji su zapravo bili premijerno prikazani na kineskom tržištu.

Cambridge Audio elektronika s Harbetovim zvučnicima – spoj modernog i tradicionalnog, ali u oba slučaja britanskog zvuka.

Avantgarde Acoustic zvučnici u kombinaciji sa Auralic elektronikom i Vitus Audiom takođe su ostavili na nas odličan utisak.

German Physiks PQS-402, zvučnici potpuno neobičnog izgleda, kreirali su veoma moćnu trodimenzionalnu pozornicu ispred slušalaca.

Pomenuti karaoke mikrofon kompanije JBL, koji je pravi hit na azijskom tržištu.

Electrocompaniet elektronika, povezana na Avalon zvučnike Precision Monitor 3.2, koristila je Music Interface Technologies kablove.

Focal i Naim su predstavili sistem kakav smo već viđali na najvećim evropskim sajmovima, pa nismo bili nimalo iznenađeni njihovom pojavom i reprodukcijom.

EgglestonWorks audio-zvučnici uz pomoć najjače VTL elektronike opravdali su status high-end proizvođača.

Ako vam se čini da je vaš život komplikovan, onda se varate – ovo je sistem sa 25 komponenti kompanije ESD Acoustics.

Mr. Ljubiša ispred sistema koji košta preko milion evra kineske kompanije ESD Acoustics.

Najveći i najimpresivniji sistem na TAS sajmu je bio spektakularni sistem kompanije ESD Acoustics.

Ljubazni domaćini su nam organizovali i razgledanje staro dela Šangaja, što je bilo zaista odlično iskustvo.