McIntosh MA12000

Najsnažniji McIntosh

Kao najmoćnije integrisano pojačalo koje je McIntosh ikada napravio, MA12000 donosi naizgled beskrajnu rezervu snage, ali i pravo bogatstvo drugih funkcija.

Nakon više od 70 godina prisustva na tržištu, severnoamerička kompanija McIntosh Laboratory spada među najpoznatije hi-fi proizvođače i uživa nepodeljen ugled svuda u svetu. McIntosh uobičajeno nastupa u višem i high-end cenovnom razredu, a iako je tokom decenija prilično razvio asortiman i u ponudi ima desetine raznovrsnih uređaja iz dvokanalnog i surround segmenta, glavni oslonac kompanije i danas čine pojačala – dovoljno je reći da malo koji ljubitelj dobrog zvuka u svom sistemu ne bi poželeo makar i najslabiji McIntosh.

Izrada i mogućnosti

Već je jasno da McIntosh tokom proteklih sedam decenija nije gubio vreme, a deo truda utrošen je i na razvijanje vizuelnog imidža, pa su danas njegovi uređaji prepoznatljivi na prvi pogled, bez obzira na to da li su u pitanju pojačala, izvori ili nešto treće. Nezavisno od toga da li vam se njihov stil sviđa ili ne, ne može se poreći da uređaji izgledaju moćno u tipičnom prekookeanskom stilu – estetski detalji možda jesu upitni, ali sveukupna pojava odiše snagom i robustnim kvalitetom, koji obećava godine upotrebe bez problema. Ista je priča i s testiranim integrisanim pojačalom MA12000, koje već svojim gabaritom uliva strahopoštovanje. Prostrani prednji panel izveden je od masivnog stakla, a u gornjem delu smešteni su odvojeni analogni vat-metri za levi i desni kanal, koji prikazuju izlaznu snagu u realnom vremenu. Bledoplava iluminacija kazaljki prepoznatljiva je isto koliko i jarkozeleni svetleći logotip u središtu, čije se svetlo prenosi i na izložene vakuumske cevi pretpojačivačkog stepena. Front je po vodoravnoj liniji podeljen nizom okruglih komandi – dve velike na krajevima služe za odabir ulaza i kontrolu glasnoće, dok osam manjih zapravo predstavlja tonske kontrole. Svojevrsni analogni ekvilajzer izveden je u diskretnoj tehnici i donosi regulaciju na osam zadatih frekvencija, od 25 herca do 10 kiloherca. Donji deo prednjeg panela rezervisan je za tastere za uključivanje, mutiranje, zaobilaženje tonskih kontrola, selekciju izlaza za zvučnike i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Takođe, ovde je uspešno integrisan skriveni displej, koji je nešto sitniji i izveden u već pomalo zastareloj dot-matriks tehnologiji, ali je neophodan za prikaz brojnih radnih parametara. Konačno, front je uokviren masivnim bočnim ručkama sive boje, koje pojačalu daju poseban izgled, na tragu profesionalnih sprava.

Jednako zanimljiva situacija nastavlja se iza prednjeg panela, gde nailazimo na šasiju od poliranog nerđajućeg čelika, a u prednjem delu smeštena je sekcija pretpojačala. U skladu s patentiranom tehnologijom Hybrid Drive, MA12000 sadrži dve cevi 12AX7A po kanalu, dok je gornja strana delimično prekrivena crnim staklom, sa ukrasnim srebrnim prstenom u središtu i ispisanim najvažnijim karakteristikama uređaja. U nastavku se nalazi izlazna sekcija, takođe sa staklom na gornjem delu, koje sadrži detaljne dijagrame. Ova sekcija sadrži još jedan McIntoshev sprecijalitet, u vidu Monogrammed hladnjaka na bokovima. Naime, rebra za disipaciju toplote oblikovana su tako da odozgo formiraju prepoznatljiva slova Mc. Ispod staklenog poklopca smeštena je solid-state amplifikacija od 350 vati po kanalu na osam, četiri i dva oma, zahvaljujući patentiranoj tehnologiji Autoformer. Kao flegšip integrisano pojačalo jednog od najuglednijih proizvođača, MA12000 napunjen je praktično svim tehnologijama kojima McIntosh raspolaže, a mnoge od njih su patetirane. Ovde pre svega mislimo na Power Guard, koji nadzire izlazni signal i obavlja mikropodešavanja u realnom vremenu kako bi zaštitio zvučnike od klipinga. Zatim je tu Sentry Monitor za zaštitu od kratkog spoja, koji se automatski resetuje kad se situacija normalizuje, dok je pojačalo za slušalice izvedeno u tehnologiji HXD (Headphone Crossfeed Director), za povećanu prostornost zvuka preko slušalica.

Zadnja strana prilično je popunjena raznovrsnim priključcima, ali je, zahvaljujući velikoj površini, zadržala preglednost i pristupačnost. Donji deo rezervisan je za čak 11 parova RCA konektora, koji su šasijski i izrađeni od punog mesinga, s pozlaćenim površinama. Pored šest linijskih ulaza, ovde pronalazimo dva odvojena ulaza za povezivanje MM i MC gramofona, izlaze za eksterno pretpojačalo i izlazno pojačalo, kao i jedan fiksni izlaz za snimače, dok je u nastavku smeštena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl. Na rubovima gornjeg dela postavljeni su masivni metalni zvučnički terminali – po četiri za svaki kanal, sa zasebnim priključcima za osam, četiri i dva oma. Pored toga, terminali su opremljeni Solid Cinch patentom, koji obezbeđuje jednostavno i sigurno pričvršćivanje zvučničkih kablova. Između njih smeštena su dva balansirana XLR ulaza i jedan izlaz za eksternog snagaša ukoliko vam 350 vati po kanalu nije dovoljno. Najzad, McIntosh je svog najboljeg integralca opremio digitalnom sekcijom DA2, sa ukupno sedam digitalnih ulaza. Pored dva koaksijalna i optička priključka, prisutan je USB-B port, kao i HDMI ARC za povezivanje audio-video uređaja, dok je patentirani digitalni MCT ulaz predviđen za vezu s McIntoshevim CD i SACD plejerima. Quad Balanced postavka konverterskog kola podrazumeva osmokanalni DAC čip, kod kojeg su po četiri kanala spregnuta da rade zajedno, a podržana rezolucija podrazumeva PCM do 384 kiloherca i 32 bita, DSD512 i DXD. Kako je u pitanju modul, DA2 će u budućnosti moći da se zameni nekom novijom digitalnom sekcijom, što će učiniti MA12000 aktuelnim još dugi niz godina.

Praznik za audiofile

Iako titula najsnažnije McIntosh amplifikacije pripada moćnim monoblokovima MC2KW, MA12000 jeste najsnažniji u svojoj kategoriji – među integrisanim pojačalima. Testirana postavka obuhvatila je jednako sposobne saigrače u vidu SACD plejera McIntosh MCD600 i podnostojećih kutija Sonus faber Amati iz serije Homage, a mi smo za početak slušnog testa odabrali Hansa Theessinka na albumu „Slow Train“. Uvodna numera istog naziva pružila nam je savršeno odmerenu ritam sekciju – MA12000 nije pokušavao da predstavi instrumente većim nego što jesu, već ih je rekreirao u prirodnoj veličini. Bas-bubanj bio je velik tačno koliko treba da bude, uz savršen prikaz u svakom smislu. Njegovi udarci bili su krupni i jednako su se čuli i osećali u utrobi, uz ravnomerno rasprostiranje zvuka u prostoriji. Tonski, MA12000 nas je počastio zaista teško opisivim spojem preciznosti i prijatne topline. Iako se ova osobina može sresti i kod drugih kvalitetnih uređaja i sistema, McIntosh je sve to podigao na jedan potpuno novi nivo. Zapravo, ono što fascinira jeste reprodukcija najdubljeg basa, koji u potpunosti zadržava beskrajno slojevit prikaz i gotovo telesnu prisutnost u prostoru, ne gubeći ništa od teksture sve do same donje granice čujnosti.

Nakon što smo ustanovili da MA12000 teško da može imati dostojnog takmaca u pogledu niskih tonova – bar među integrisanim pojačalima – obratili smo pažnju na druge aspekte reprodukcije. U numeri „God Created the World“ čuli smo sve do najsitnijih odjeka metalne gitare, uz odzvanjanje i škripkanje žica. U prvom planu nalazio se Theessinkov vokal, neznatno isturen i predstavljen na prepoznatljiv način, krećući se između baršunastog i pomalo hrapavog prikaza. Opet, obilje diskretnih alikvotnih tonova formiralo je vernu sliku muzičara ispred auditorijuma, a najlepše je što se to dešava iz drugog plana i neprimetno – tako što u jednom trenutku primetite da je pozornica ispred vas oživela i da možete sebi da dočarate ne samo poziciju već i pokrete muzičara. Dakle, uprkos pozamašnom gabaritu, MA12000 i te kako ume da nestane i prepusti slušaoce čistom uživanju u dobroj muzici i zvuku.

S obzirom na veliku deklarisanu snagu, potpuna stabilnost u svim situacijama nije predstavljala posebno iznenađenje, ali moramo priznati da nas je pomalo zatekla McIntosheva sposobnost da na jasan i razumljiv način prikaže i najsloženiji materijal. Ukoliko pustite veoma zahtevan snimak velikog orkestra, MA12000 će vam složiti sve tonove i instrumente u savršenom poretku, a usput će učiniti da to izgleda kao najnormalnija stvar na svetu, koja se prosto podrazumeva. Resolving, tj. sposobnost uređaja da na ispravan način razreši svaku situaciju, ovde je na najvišem nivou. Pored toga, zahtevnost materijala i trenutna glasnoća kao da nemaju nikakvog uticaja na rezoluciju, dinamiku i širinu pozornice, jer se izobličenja ili bilo kakvi drugi neželjeni efekti jednostavno ne mogu čuti. Kad smo kod pozornice, najsnažniji utisak jeste sposobnost ovog pojačala da koristi sav prostor koji mu je stavljen na raspolaganje. Kod simfonijskog orkestra dubina scene tek je nešto manja od širine i rezolucija dopušta prostorno pozicioniranje grupa instrumenata, dok je, recimo, kod Hansa Theessinka lider benda u prvom planu, sa ostalim instrumentima odmaknutim nešto iza, dok se u pozadini nalazi pravi zvučni zid pratećeg hora, s glasovima koji su prelepo uklopljeni, a u isto vreme pojedinačno razaznatljivi.

Primus inter pares

Tokom godina kroz ruke su nam prošla neka zaista moćna i skupa integrisana pojačala, kao što su Simaudio MOON 700i V2 ili Hegel H590, da navedemo samo neka. Ali McIntosh MA12000 čak i u ovakvom društvu predstavlja klasu za sebe – zahvaljujući velikoj snazi i hibridnom spoju cevi i tranzistora, kao i nesvakidašnje bogatom setu opcija i naprednih tehnologija, on nosi titulu prvog među jednakima u ekskluzivnom klubu superintegralaca.

McIntosh MA12000
Kontinualna snaga: 2 x 350 W na 2-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,03%
Analognih ulaza: 10
Digitalnih ulaza: 7
Izlaza za zvučnike: 2
Daljinski upravljač: sistemski
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 444 x 240 x 502 mm
Masa: 48,9 kg
Cena: 19.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Naizgled beskrajna stabilnost i snaga.
Sasvim verodostojan zvuk.
Izuzetan kvalitet izrade.
Bogate opcije.
Apsolutno ništa, ako možete da ga priuštite.
4.7