HiFi Rose RS150B

Komandni centar

Mrežni plejer, D/A konverter, muzički server, pretpojačalo za digitalne i analogne izvore, podrška za video-zapise… Postoji li nešto što HiFi Rose ne može?

Autor ovog teksta prvi put se susreo s brendom HiFi Rose pre dve godine, kad je ispratio onlajn prezentaciju za članove udruženja EISA. Iste godine model RS150 osvojio je nagradu za najbolji high-end muzički plejer, a ime HiFi Rose od tada se sve češće spominje u audiofilskim krugovima. Južnokorejska kompanija nastupa s desetak modela, ali u fokusu joj je reprodukcija preko mreže i, uopšteno, digitalni audio. Za prvi test HiFi Rose uređaja stigao nam je RS150B, koji predstavlja neznatno izmenjeni RS150.

Spolja i iznutra

Prvo što upada u oči, a što pamtimo još od spomenute prezentacije, jeste potpuno odsustvo komandi na prednjem panelu – uz desni rub primećuju se samo simboli za uključivanje, kontrolu glasnoće i mutiranje zvuka. Radi se o tome da je praktično celu prednju površinu zauzeo kolor LCD ekran osetljiv na dodir, dijagonale 14,9 inča (378 mm) – iako RS150B nije jedini sa ovakvim rešenjem na hi-fi tržištu, ne sećamo se da smo dosad naišli na ekran ovih dimenzija. Kućište je izvedeno u pravilnom obliku kvadra, uz potpuno pravilne linije i uglavnom ravne površine. U izradi je korišćen aluminijum velike čistoće kako bi se umanjile vibracije i poboljšalo odvođenje toplote, a dodaćemo i da je završna obrada na visokom nivou. Gornji panel izveden je u četkanom finišu i s velikim, ali diskretno ugraviranim logotipom kompanije, dok su opremljeni uzdužnim rebrima s neprimetno integrisanim otvorima za protok vazduha. Šasija je postavljena na prilično masivne hromirane nožice s gumiranim donjim delom, pa je ukupni utisak kvaliteta zaista odličan – crni monolit deluje čvrsto i robustno, a utisku doprinose pune hi-fi dimenzije i masa od 11 kilograma.

Nakon potpuno praznog prednjeg panela, pogled na zadnju stranu pruža nam daleko jasniji uvid u namenu i mogućnosti ovog uređaja. Za povezivanje digitalnih uređaja predviđeni su koaksijalni, optički, AES/EBU i USB-B ulazi, kao i koaksijalni, optički, AES/EBU i I˛S izlazi. Za prosleđivanje analognog signala na raspolaganju su veoma kvalitetni šasijski RCA konektori, kao i balansirani XLR izlaz, ali RS150B funkcioniše i kao analogno pretpojačalo preko jednog linijskog RCA ulaza – iako ne znamo da li je ispod poklopca analogni stepen ili se regulacija glasnoće obavlja u digitalnom domenu, nakon A/D konverzije. Testirani uređaj poseduje HDMI ARC i dodatni HDMI izlaz, pa može preuzeti zvuk s televizora za reprodukciju na hi-fi sistemu, ali takođe i proslediti sliku drugom video-reproduktoru. Mrežno povezivanje obavlja se preko eternet porta, ali se uređaj isporučuje sa eksternim USB adapterom, koji omogućuje wi-fi i blutut povezivanje – i to preko namenskog USB porta na zadnjoj strani. Pored toga, na raspolaganju su još dva USB-A porta za priključivanje eksternih skladišta, kao i slot za mikro-SD karticu. Ipak, prava poslastica nalazi se na donjoj strani, u vidu skrivenog ležišta za SSD – uz ovoliko opcija za skladištenje, RS150B se predstavlja kao savršeno rešenje za sve nas koji volimo da čuvamo muziku lokalno, bez oslanjanja na internet.

Situacija ispod poklopca prilično je uredna i pokazuje da južnokorejski inženjeri dobro znaju šta rade. U prednjem delu smešteno je linearno napajanje sa oklopljenim torusnim transformatorom, uz još jedan manji trafo na desnoj strani. U skladu s velikim sposobnostima ovog uređaja, u središtu se nalazi šestojezgarni Cortex procesor s četiri gigabajta radne memorije i grafički procesor Mali-T864. Za D/A konverziju upotrebljeno je kolo ESS ES9038PRO, i to je zapravo jedina razlika u odnosu na izvorni model RS150, koji koristi Asahi Kasei AK4499EQ.

Upotreba i zvuk

RS150B postavljen je na operativni sistem Rose OS, koji je baziran na Androidu, ali se to može primetiti samo u tragovima jer je kompletan interfejs temeljno redizajniran i potpuno prilagođen svojoj nameni. Zahvaljujući prilično snažnom hardveru, odziv na sve komande je brz i bez zastoja, a frontalni ekran takođe se odlično pokazao – prikaz je jasan, a skrolovanje glatko, pa se za RS150B može reći da radi fluidno u svim okolnostima. Proizvođač u pratećem materijalu navodi da je glavna ideja bila da se napravi audio-plejer koji može praktično sve i koji se može potpuno prilagoditi potrebama korisnika, ali i ići ukorak s nekim budućim tehnologijama. Smatramo da je to u najvećoj meri ostvareno – pored funkcije strimera, DAC-a i pretpojačala, RS150B prepoznaje desetine gigabajta muzike na sopstvenim skladištima (internim i eksternim), uz pristup mrežnim skladištima i onlajn muzičkim servisima. Kako bi zaokružio mogućnosti, proizvođač je čak dodao podršku za eksterni optički čitač za ripovanje kompakt-diskova direktno na interni SSD. Podrška za digitalne fajlove uobičajena je za današnje vreme i obuhvata PCM do 768 kiloherca i 32 bita i DSD512, uz prihvatanje svih popularnih ekstenzija. Spomenuli smo HDMI ulaz i izlaz, pa treba reći da je i u ovom pogledu podrška sasvim aktuelna jer RS150B prihvata raznovrsne video-formate, kao i ultra HD 4K rezoluciju.

Kako smo odranije prilično dobro upoznati s mogućnostima internog DAC kola i znamo koliko toga može da pruži uz dobru implementaciju, kvalitet reprodukcije testiranog uređaja nije nas posebno iznenadio. RS150B se predstavlja kao sprava elaboriranog zvuka, koja je sposobna da iz tonskog zapisa izvuče zaista ogromnu količinu informacija i, što je još važnije, da je prezentuje na veoma pitak i lepo uobličen način. Iako kvalitet i rezolucija digitalnog fajla u velikoj meri diktiraju konačni kvalitet zvuka, HiFi Rose pripada grupi uređaja koji se trude da svaki snimak predstave u najboljem mogućem svetlu, pa će čak i nepovratno osakaćeni MP3 ili Spotify zvučati više nego prihvatljivo za celodnevno sviruckanje u pozadini. S druge strane, ukoliko RS150B nahranite poštenim lossless zapisom, bićete nagrađeni sveobuhvatnom muzičkom prezentacijom, čiji je ukupni kvalitet dorastao prilično ozbiljnim hi-fi sistemima. Pri svemu tome, posebno nam je imponovalo što su razlike između izvora bile izuzetno teško uočljive i, u praktičnom smislu, nepostojeće. Nije važno da li muziku puštate sa internog skladišta, lokalnog NAS uređaja ili nekog onlajn servisa – dovoljno je da se postarate da fajlovi budu bez gubitaka, a RS150B će obaviti ostalo i počastiti vas izuzetno prirodnom i detaljnom reprodukcijom.

Već smo napomenuli da se veliki frontalni ekran odlikuje preglednim prikazom i fluidnim radom, ali, naravno, to nije jedini način za kontrolu ovog uređaja. U pakovanju se isporučuje kvalitetno izrađen daljinski upravljač, koji je možda praktičan ako se želi brza kontrola neke od osnovnih funkcija, ali je u suštini prevaziđen i ne može se meriti s aplikacijom. Proizvođač je za ovu namenu razvio aplikaciju Rose Connect, koja na izuzetno uspešan način spaja veliki broj opcija i lakoću upotrebe. Sve se vrti oko funkcionalnog dizajna – južnokorejski inženjeri nisu pokušali da izmisle toplu vodu, nego su koristili već uobičajenu strukturu aplikacije, uz logično postavljene funkcije na mestima na kojima ih već očekujemo. Usled zaista velikih mogućnosti, aplikacija Rose Connect traži kratak period učenja, ali nakon toga je sasvim jednostavna i intuitivna za upotrebu, uz potpuno stabilan rad.

Zaključak

U pogledu upotrebne vrednosti HiFi Rose se pokazuje kao sprava kojoj je zaista teško naći slabu tačku, pa zauzima veoma visoko mesto na našoj listi svestranih digitalnih plejera. Kvalitet reprodukcije jednako je impresivan jer RS150B ne samo da zvuči izuzetno dobro već ne pravi razliku između izvora i izvlači maksimum iz svakog snimka. Na kraju, nekoliko reči o ceni: ako RS150B raščlanite po funkcijama i uzmete u obzir sve što pruža, uvidećete da zapravo vredi više nego što je za njega potrebno izdvojiti.

HiFi Rose RS150B
D/A konverzija: ESS ES9038PRO
Podržana rezolucija: PCM 768/32, DSD512, MQA
Izobličenja THD: 0,0003%
Odnos signal-šum (RCA / XLR): 118 dBA / 121 dBA
Analogni ulazi: 1 x RCA
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni, optički, AES/EBU i USB-B
Analogni izlazi: 1 x RCA i XLR
Digitalni izlazi: 1 x koaksijalni, optički, AES/EBU i I˛S
HDMI ulazi / izlazi: 1 / 1
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Dodatno: 2 x USB-A, mikro-SD, blutut, AirPlay 2
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 430 x 123 x 300 mm
Masa: 11 kg
Cena: oko 4.650 evra
Audio plus, 021/6611-302
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Sveobuhvatno rešenje za digitalni audio.
Napredne opcije kontrole.
Odličan kvalitet izrade.
Neutralan i precizan zvuk.
Ništa, zaista.
4.5