Audio Video Show 2023, Varšava

Najzabavnije čuvamo za kraj

Sajam u Varšavi spada u verovatno najinteresantniji sajam u Evropi – od fantastičnih uslova za održavanje sajma, preko odličnog društva, delikatesne hrane i pića, pa do vrhunskih high-end sistema. Varšava je pravo mesto za audiofilsko uživanje.

I poslednji Audio Video sajam u Varšavi, krajem prošle godine, imao je preko 150 izložbenih prostorija – oko 80 prostorija se nalazilo u hotelu u kojem inače odsedamo („Radisson Blu Sobiesky“), dok je desetak velikih high-end sistema bilo smešteno prekoputa trga, u hotelu „Golden Tulip“. Preostalih šezdesetak prostorija bilo je na nacionalnom stadionu, do kojeg je išao besplatni autobus, koji je omogućio organizator sajma. Nakon poprilično gustog rasporeda koji smo imali jesenas, sajam u Varšavi dođe kao šlag na torti. Posle Berlina, Ascota, Beograda i Šangaja došlo je vreme da posetimo drugi najveći sajam u Evropi. Direktni letovi iz Beograda s pristupačnom kartom samo su dodatni bonus za sve zainteresovane.

S obzirom na to da je ovakav sajam zaista prevelik, zahteva i određenu strategiju tokom posete. Naš savet je da prvog dana sajma, u petak, posetite nacionalni stadion i tamo vidite najvažnije i najveće sisteme kad još nema gužve. Subotom je gužva toliko velika da se u mnoge prostorije ne može ući, a kamoli napraviti pristojna fotografija na kojoj nema bar jednog posetioca ispred ili iza sistema kako s prekrštenim rukama na leđima mudro posmatra pozadinu hi-fi sistema i povezane kablove. Ne kažemo da su sistemi u hotelima manje važni, već da je u malenim sobama i apartmanima zaista teško nešto čuti bez distrakcije.

U razgovoru sa organizatorom saznali smo da je u nedelju poseta zapravo najmanja jer je u Poljskoj ovaj dan tradicionalno posvećen porodici. Ali nedeljom treba poraniti, jer će mnogi izlagači krenuti da se ranije pakuju, razočarani niskom posetom. Što se zabave tiče, posetite stari grad, kao i bezbroj kafića i barova u ulici Nowy Świat, a obavezno svratite u bar s nama jasno prepoznatljivim imenom “Pijana Wiśnia”, u kojem jako brzo možete izgubiti dostojanstvo.

Technics

Sistem koji je svirao u Technicsovoj sobi prezentovan je na SB-G90 zvučnicima u Mk2 verziji, a kao izvor više je korišćen audio-plejer SL-G700M2, uz integrisano pojačalo SU-G700M2 s velikim VU metrima.

Musical Fidelity

Nova paleta proizvoda iz kompanije Musical Fidelity nosi naziv NU-Vista. Tu su predstavljeni DAC, fonopretpojačalo, pretpojačalo PRE, kao i snagaš PAS, dok su zvučnici bili Audio Physic Cardeas. Dosta skup sistem, koji nas je oduševio.

Tannoy

Dosta impresivan sistem, predstavljen na stadionu, bio je sastavljen od zvučnika Fyne Audio Vintage Fifteen, a njih su pokretali Synthesis lampaški monoblokovi NYC 500, Roma 117DC lampaško pretpojačalo i kao izvor lampaški CD plejer Roma 14DC+.

JBL

Američki JBL predstavio je svoju Classic liniju – kao izvor korišćeni su gramofon TT350 Classic ili CD plejer CD350 Classic, pojačalo SA750, a na poziciji zvučnika smenjivali su se L100 Classic MkII i 4329P. Veoma impresivan retro-sistem!

Hegel i ELAC

Hegel je pokazao nagrađivano pojačalo H600 uz CD plejer Viking pomoću Audioquest kablova, koji su pokretali velike ELAC zvučnike Concerto S509. Neobičan oblik ovih zvučnika, uz snažnu amplifikaciju Hegela, oduvao nas je sa stolice.

DALI

Poprilično neobično sklopljen sistem činile su zvezde ove godine DALI Epikore 11, koji su koristili Marantzov gramofon TT15S1 ili CD plejer SA10 CD kao izvor, dok su se za pojačanje izlagači opredelili za cevni monstrum u vidu Unison Research Absolute 845 SE. Možda ne tako srećna kombinacija, ali nam je bilo drago da prvi put čujemo Absolute 845 SE.

Audio Group Denmark

Ubedljivo najbolji zvuk na sajmu napravili su novi, elegantni Borresen zvučnici M6, pokretani Aavik elektronikom serije 880, dok su kablovi bili Ansuz Gold Signature. Uz Nagra gramofon, koji su naši posetioci mogli da čuju u Beogradu, ovaj sistem je koštao vrtoglava dva miliona evra!

Bowers and Wilkins

Bowersi su predstavili veliki zvučnik 801 D4, dok su bukšelf zvučnici 805 stajali sa strane i čekali svoj red. Pokretala ih je Luxman elektronika, koja je činila M-10X pojačalo, a za izvor je korišćen plejer D-10X.

Sonus faber

Za pokretanje ovako velikog i impresivnog zvučnika kao što je Sonus faber Stradivari G2 potrebno je mnogo kontrolisane snage, a Classe monoblokovi Delta 3 Mono su odličan izbor. Pretpojačalo je, naravno, Delta 3 PRE, a ozvučenje je bilo Inakustik. Impresivno!

Canton

Nemački proizvođač zvučnika predstavio je svoju Reference seriju još davne 2015, ali došlo je vreme za apdejt. Na fotografiji se nalaze New Reference 5 i 7, koji su zapravo najpristupačniji modeli od samo 6.000, odnosno 8.000 evra za par. Pokretali su ih Marantzi, koji nisu pokazali baš sve šta novi Reference mogu.

iFi Audio

Velika gužva bila je u prostoriji u kojoj su bili izloženi proizvodi iFi Audija, i to samo zato što ste gotovo sve izložene uređaje mogli da dodirnete i čujete. Da bi pokazali svoj puni kvalitet, osoblje iFi Audija je obezbedilo sasvim solidne audiofilske slušalice.

Flow i Way Cables

Baš kao i pretprošle godine, naš Way Cables udružio je snage s mađarskim brendom Flow. Poljski gramofon Pre-Audio Turntables korišćen je za izvor, dok je Flow One pojačalo odradilo odličan posao. Way Cables se potrudio da dizajnom svojih kablova izdominira.

Metaxas & Sins

Kostas Metaxas je i prošle godine izazvao veliku pažnju svojim neverovatnim dizajnom. Napravio je puni elektrostatički sistem za slušalice koji je smešten u lutku manekena. Glava manekena se može koristiti kao stalak, a dok Kostas ne razvije svoje slušalice, možete koristiti bilo koje. Kompletan sistem inače nosi ime Ethereal, a koštaće u punoj verziji 36.000 evra plus porez.

ZenSati

Danski proizvođač kablova ZenSati ima neobičan način predstavljanja svojih kablova. Naime, elektroniku okrene sa zadnje strane kako bi pokazao svoje šljašteće kablove s pozlatom. Zvučnici su bili Vivid Audio Kaya 45, dok je elektronika Audio Analogue, ali se to čini nevažnim pored egoističnog pristupa proizvođača kablova.

Pylon i Fezz Audio

Poljski proizvođači su udružili snage i prikazali sistem koji je izazvao veliku pažnju i bilo ga je nemoguće uslikati bez posetilaca. Pylon Diamond 30 MkII su bili pokretani Fezz Audio pojačalima, ali nismo bili u mogućnosti da priđemo i pogledamo tačne oznake.