Metronome Le Player 4

Digitalni gramofon

Četvrta generacija CD transporta iz ugledne francuske kompanije donosi unapređenja na svim poljima – od dizajna pa do odabira unutrašnjih komponenti i, naravno, zvuka.

Malo koji CD čitač, strimer ili bilo koji drugi digitalni transport može dostići reprodukciju na ovom nivou.

U prethodnih nekoliko godina dobro smo se upoznali s ponudom kompanije Metronome. Ovaj proizvođač specijalizovan je za izradu digitalnih izvora visoke klase i u ponudi ima CD transporte i plejere, D/A konvertere i mrežne plejere – takođe u formi transporta ili sa integrisanim konverterskim kolom. Nova, četvrta iteracija CD transporta iz serije Classica dodatno je poboljšana kako bi postigla izuzetno visok kvalitet reprodukcije s kompakt-diska, a prema navodima kompanije, iza svega stoji želja za što analognijim i prirodnijim zvukom s digitalnih nosača.

Spolja i iznutra

Iako je u pitanju nova generacija, osnovni dizajn serije Classica nije posebno izmenjen. Veliko kućište izrađeno je u potpunosti od metala, a prednji panel dodatno je naglašen većim dimenzijama i debljinom od 10 milimetara. Besprekorno obrađena ploča od punog aluminijuma s brušenim površinama diskretno je zaobljena na ivicama, dok se dizajnerski ukrasi svode na dva uspravna žleba kako bi se velika površina fronta vizuelno podelila na tri celine. Po ugledu na skuplju seriju AQWO, kod Le Playera nove generacije mehanizam diska i komande premešteni su na gornju stranu, pa je na prednjem panelu ostao samo displej. Iako može delovati manje važno, ovo je zapravo značajan napredak u pogledu praktičnosti – displej je sada daleko veći i sa znatno krupnijim prikazom, pa se svi parametri mogu bez teškoća očitati i s veće udaljenosti. Sve navedeno čini Le Player 4 arhetipom hi-fi komponente u pogledu dizajna – već na prvi pogled jasno je da je ovo ozbiljna, no-nonsense komponenta, kod koje je svaki detalj podređen funkciji, a izgled je takav da će se bez problema uklopiti u moderne, ali i vintidž sisteme.

Gornja i bočne strane kućišta izvedene su iz jednog komada čelika, debljine dva milimetra, a kao što smo već naveli, gornja površina sada je udomila mehanizam i komande. Ležište diska smešteno je u masivni aluminijumski okvir i opremljeno jednako krupnim kliznim poklopcem, uz brušeni finiš kao na prednjem panelu. Ispred ovog sklopa postavljena je površina na kojoj su smeštene komande za upravljanje reprodukcijom i sempling frekvencijom, o čemu ćemo reći nešto više u nastavku teksta. Za razliku od nekadašnjih hromiranih dugmića, sada su tu znatno moderniji tasteri osetljivi na dodir, obeleženi simbolom funkcije i prilično krupni. U nastavku upoznavanja stižemo do zadnje strane, koja je takođe izrađena od čelika. Usled velike površine, garnitura priključaka prilično je rasterećena, a postavka takva da omogućuje neometano korišćenje i najkrupnijih kablova. Na poziciji digitalnih izlaza nalaze se prilično masivni šasijski RCA koaksijalni izlaz s pozlaćenim kontaktnim površinama i XLR izlaz za AES/EBU povezivanje, dok je levo od njih smešten HDMI port za I²S vezu. Na desnoj strani postavljeni su USB port za servisnu primenu, IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim osiguračem i mrežni prekidač – ne treba ni napominjati da su svi priključci veoma kvalitetni i čvrsto postavljeni. Uopšte, sve na ovom uređaju je velikih gabarita i gotovo predimenzionirano, što olakšava upotrebu, uliva poverenje i ostavlja utisak izuzetne robusnosti i trajnosti.

Po skidanju poklopca ukazuje se izuzetno kruta čelična šasija, a prostrana unutrašnjost prilično je popunjena za uređaj ovog tipa. Središnju poziciju zauzeo je mehanizam za očitavanje digitalnog zapisa s diska, koji vodi poreklo od ogranka kompanije StreamUnlimited zaduženog za hi-fi rešenja, pod nazivom SUOS (StreamUnlimited Optical Storage). Ovaj modul namenski je prilagođen prema zahtevima stručnjaka iz Metronomea, a postavljen je na izdignutu platformu, sa oslanjanjem u tri tačke preko masivnih dampiranih stubova, kako bi se negativan uticaj mehaničkih vibracija sveo na najmanju meru. Gotovo čitav donji nivo pokriven je plavom štampanom pločom, na čijem je levom delu smeštena sekcija napajanja s dva manja torusna transformatora američke kompanije Talema. Transformatori su smešteni u zasebne oklope sa integrisanim rebrima za hlađenje, uz dva filtera kompanije Schaffner i četiri nezavisna voda za regulaciju. U središnjem delu ploče nailazimo na impresivnu količinu elektrolitskih kondenzatora, koji vode poreklo od renomiranih proizvođača kao što su Elna i Kendeil, a ukupni kapacitet iznosi preko 50.000 mikrofarada – dakle, poput kakvog integrisanog pojačala. Iako nam je postavka sa izdignutim mehanizmom, koji prekriva deo štampane ploče, onemogućila uvid u sve komponente, u zadnjem delu pronašli smo 32-bitsko kolo CT7302PL kompanije ComTrue Inc, koje je zaduženo za upsampling digitalnog signala.

Upotreba i zvuk

Cela ideja CD transporta, tj. fizičke izdvojenosti mehanizma za očitavanje diska, sastoji se u njegovoj što boljoj izolaciji od okruženja. Na ovaj način se negativni uticaj mehaničkih vibracija, koje za posledicu imaju greške pri očitavanju, svodi na najmanju moguću meru – iako je svaki optički čitač opremljen sistemom za korekciju grešaka pri očitavanju, idealno bi bilo da se on uopšte ne aktivira, jer se na taj način dobija potpuno čist digitalni signal. Zahvaljujući kvalitetnom i stabilnom mehanizmu, kao i ozbiljnim rešenjima u pogledu mehaničke izolacije, Le Player 4 tokom rada pruža signal izuzetno velike čistoće i minimalnih izobličenja. Uparen s kvalitetnim D/A konverterom, ovaj transport nas je tokom testiranja zaista oduševio fluidnim i savršeno prirodnim zvukom, bez ikakvih naznaka digitalnih artefakata. Potpuno jasni i besprekorno definisani tonovi bili su optimalno prikazani u svim aspektima, od definicije i ocrtavanja u prostoru pa do slojevitosti i dubine, koja svaku notu predstavlja na prirodan, organski način, poput najboljeg analognog izvora zvuka. Poboljšanja su čujna i u pogledu organizacije pozornice – zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji preciznosti i prirodnosti, složena muzička dela prikazana su sasvim jasno, bez gubitka fokusa i stapanja grupa instrumenata u nerazgovetnu celinu, kao i uz lako razlučive razlike u glasnoći i dinamici.

Drugi važan činilac ovog transporta jeste integrisani konverter signala, koji omogućuje podizanje frekvencije uzorkovanja sve do DSD128 kvaliteta. Ovaj upsampler sasvim je jednostavan za upotrebu, a podešavanja se kod novog modela mogu obaviti i preko daljinskog upravljača, što ranije nije bio slučaj. Ukoliko koristite koaksijalni ili AES/EBU izlaz, sistem omogućuje odabir frekvencije izlaznog signala u rasponu od 44,1 do 192 kiloherca (uključujući međuvrednosti od 48, 88,2, 96 i 176,4 kHz), dok upotreba I²S izlaza preko HDMI porta podiže lestvicu do 352,8 i 384 kiloherca, pa i više – sve do DSD rezolucije od 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64 i DSD128). Najzad, ukoliko želite uređaj povećane funkcionalnosti, Le Player 4 se može poručiti s dodatnim mrežnim modulom. Integrisani mrežni transport za povezivanje koristi LAN port ili USB wi-fi dongle, a na raspolaganju je i povezivanje eksternog USB skladišta muzičkih fajlova. Kao preporučena aplikacija navodi se mConnect, pa pretpostavljamo da strimer podržava UPnP i DLNA protokole, dok podržani formati obuhvataju PCM do 384 kiloherca i DSD256.

Zaključak

Dizajniran i u potpunosti ručno proizveden u pogonima u Francuskoj, Le Player 4 predstavlja istinski digitalni gramofon, besprekorno definisanog i prirodnog zvuka. Prema našim iskustvima, malo koji CD čitač, strimer ili bilo koji drugi digitalni transport može dostići reprodukciju na ovom nivou, pa vam svakako preporučujemo da poslušate Le Player 4 ako vam se ukaže prilika. Iako je daleko od pristupačnog, on će vam u punom sjaju pokazati sve mogućnosti malog srebrnog diska.

Metronome Le Player 4
Nosači: CD, CD-R/RW
Formati: CD-Audio
Upsampling: do DSD128
Transport: SUOS
Digitalni izlazi: koaksijalni, AES/EBU i I²S
Dimenzije (ŠxVxD): 450 x 115 x 435 mm
Masa: 11 kg
Cena: 8.100 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Fluidna i prirodna reprodukcija.
Precizan i potpuno jasan zvuk.
Odličan upsampler.
Vrhunska izrada i klasičan dizajn.
Sistemski daljinac nije najbolje rešenje.
4.7