Sennheiser HD 660S2

Head-fi u punom sjaju

Svako lansiranje novog modela u Sennheiserovoj renomiranoj i dugovečnoj seriji 600 predstavlja mali praznik za ljubitelje audiofilskih slušalica.

Ukoliko u sastavu kućnog hi-fi sistema imate slušalice, prilikom odluke o kupovini verovatno ste razmatrali i Sennheiserovu seriju 600. Ako tek planirate nabavku slušalica, sigurni smo da se neki od modela iz ove serije nalazi u vašem užem izboru. Konačno, ako ste dugogodišnji zaljubljenik i audiofilske slušalice predstavljaju značajan, ako ne i najvažniji deo vašeg hi-fi sistema, postoje velike šanse da se u vašoj kolekciji nalazi bar jedan primerak ovih slušalica – ovo dovoljno govori o ugledu koji ova serija uživa u head-fi svetu.

Poznati dizajn

Ako izuzmemo savremene blutut i lajfstajl slušalice, Sennheiser je u audiofilskom svetu poznat po relativno konzervativnom dizajnu, a i germanski način razmišljanja nalaže da forma mora biti podređena funkciji. Izgled serije 600 stoga je gotovo nepromenjen još od prvog modela, koji se pojavio pre 26 godina, a razlike se svode na detalje. Velike over-ear slušalice Sennheiser HD 660S2 opremljene su rezonatorima elipsastog oblika, koje imaju umerenu debljinu i zaravnjenu spoljašnju površinu, pa ukupno ne deluju previše glomazno. Kako su u pitanju slušalice otvorenog tipa, gotovo cela spoljašnja površina zapravo je čvrsta metalna mrežica – gustina ove mrežice znatno je manja nego kod pristupačnije serije 500, pa se kroz nju jasno vidi unutrašnja konstrukcija. Na unutrašnjoj strani rezonatora nalaze se jastučići, koji su kod Sennheisera tradicionalno presvučeni nekom vrstom pliša, uz ispun srednje tvrdoće. Poput rezonatora, nosač slušalica izrađen je od odlično obrađene plastike, što predstavlja način da se ukupna masa zadrži na svega 260 grama. Ipak, mehanizam za podešavanje obima izveden je pomoću metalnih traka s jasno određenim podeocima, dok su šarke skrivene od pogleda, ali ipak omogućuju solidno zaokretanje rezonatora po uspravnoj osi. Unutrašnja strana nosača takođe je tapacirana dvodelnim jastukom, koji je razdvojen u središnjem delu i opremljen mekanim ispunom. Ukratko, HD 660S2 izgledaju kao svi drugi modeli iz serije 600, a samo će poznavaoci moći da primete razlike u boji oznaka – najnovija verzija donosi logotipe i natpise u bronzanoj boji.

Ako je dizajn praktično neizmenjen, tehnička rešenja su druga stvar – HD 660S2 opremljene su potpuno novom zvučničkom jedinicom prečnika 38 milimetara (ranije 42 mm), sa izuzetno laganom aluminijumskom zavojnicom. Za najmanja moguća izobličenja zadužen je snažni magnet sa optimizovanim protokom vazduha za provetravanje, a fabrika tvrdi da novi drajver donosi znatno bolje niskotonsko područje, uz zadržavanje relaksirane neutralnosti karakteristične za seriju 600. Promene se ogledaju i u tehničkim karakteristikama, pa HD 660S2 donose još niži donji prag (8 Hz), ali i dvostruko povećanu impedansu od 300 oma u odnosu na 150 oma kod prethodnog modela HD 660S. Kao i sve skuplje hi-fi slušalice ovog proizvođača, HD 660S2 su opremljene patentiranim dvopinskim priključcima na donjoj strani oba rezonatora, što znači da se mogu koristiti u balansiranoj postavci. Pakovanje slušalica može delovati skromno u odnosu na cenu, ali zapravo sadrži sve što je neophodno, pa i više od toga. Pored uputstva i tekstilne vrećice za prenošenje, prisutni su single-ended 6,35-milimetarski i balansirani 4,4-milimetarski kabl dužine 1,8 metara, kao i adapter sa 6,35 na 3,5 milimetara – kod prethodnika kablovi su bili izrađeni od OFC bakra, ali za HD 660S2 nismo uspeli da pronađemo taj podatak.

Beskonačna rezolucija

Kako se može zaključiti iz oznake, HD 660S2 ne bi trebalo posmatrati kao potpuno novi model u seriji, već radije kao unapređeno izdanje prethodnika. Zvučni pečat je stoga poprilično sličan, što podrazumeva izrazito neutralan kolorit i obilje detalja pri reprodukciji. Ukoliko nikad niste isprobali neke od slušalica iz ove serije, iz ovakvog opisa može vam delovati da je njihov zvuk suvoparan i sterilan, međutim, upravo tu leži Sennheiserova magija – uprkos brojnim finesama i laboratorijski preciznim tonovima, HD 660S2 pružaju gotovo nestvarno slojevite note i čine muziku živom u ušima slušaoca. Fantastična separacija svakog pojedinačnog tona ne umanjuje fluidnost reprodukcije i njihovu povezanost u jednu razgovetnu muzičku celinu, a stepen artikulacije zaista je na visokom nivou. Pozornica je dovoljno široka da jasno i bez gužve prikaže čitav simfonijski orkestar, dok je kod manjeg broja instrumenata taj prostor iskorišćen za precizno pozicioniranje i kreiranje trodimenzionalnog prostora. Naravno, ne treba ni spominjati poznati „efekat uveličavajućeg stakla“, jer HD 660S2 dozvoljavaju glasnoću reprodukcije do granice prijatnog slušanja, bez primetnih izobličenja i bilo kakvih drugih neželjenih efekata – uz uslov da su povezane na dovoljno snažnu i stabilnu amplifikaciju.

U drugom delu testiranja HD 660S2 smo povezali preko balansirane veze i, očekivano, zvuk je postao još bolji – u tolikoj meri da smatramo da je ovo jedini ispravan način za korišćenje ovih slušalica. Razlučivanje pojedinačnih tonova je na tako visokom nivou da se rezolucija čini beskonačnom, a način na koji ove slušalice ocrtavaju note i razrešavaju najsloženije deonice impresionira naizgled ležernim pristupom i omogućuje veoma dugačke slušne sesije bez zamora. Veoma značajna za ukupan doživljaj reprodukcije jeste sasvim tamna podloga, pa pri slušanju numera sa izraženim ambijentom tonovi doslovce iskaču iz mraka, čineći slušanje muzike nezaboravnim iskustvom. Prema našim ušima, HD 660S2 imaju neznatno istureniji srednjetonski opseg, ali ukupna transparentnost i preciznost ovo svode na osobinu bez mnogo značaja – jer ukupna slika toliko je jasna i definisana da su i ostali delovi spektra jednako prisutni i razgovetni. Sennheiser kao najveće poboljšanje u odnosu na prethodnike navodi niskotonski opseg, a mi smo u ovom delu spektra najpre primetili nešto veću masu tonova. Dakle, ovde nema govora o prenaglašenom basu koji će pokriti sve ostalo, već je reč o srazmerno malom pojačanju, na šta ukazuju i uporedni grafikoni, koji se mogu pronaći na zvaničnom sajtu proizvođača. Sve druge osobine niskih tonova, kao što su izrazita brzina i uverljiv, celovit prikaz najsloženijih deonica, očuvane su u potpunosti, pa nije u pitanju poboljšanje jedne osobine nauštrb neke druge. Na kraju, poput svih Sennheiserovih slušalica iz hi-fi segmenta, HD 660S2 su se pokazale kao izrazito udobne jer kombinacija mekanog pliša i dobre provetrenosti osigurava da ušne školjke ostanu nezagrejane i nakon višesatnog slušanja. Ukupnom osećaju doprinose srazmerno mala masa i optimalno odmeren pritisak na glavu, a podešavanje klizača na rajfu obavlja se uz nešto veći otpor, što smatramo dobrim rešenjem – jednom nameštene kako treba, HD 660S2 se neće tako lako pomeriti iz idealnog položaja tokom upotrebe.

Zaključak

Kao slušalice srednje hi-fi klase, dizajnirane u Nemačkoj i proizvedene u Irskoj, HD 660S2 donose klasičan dizajn i izrađene su da traju i da godinama usrećuju vlasnike – ovome u prilog govore i jastučići koji se mogu zameniti kad dotraju. Zvuk ove serije već godinama predstavlja referencu za brojne audiofile širom sveta, a testirane slušalice nastavljaju dobro utabanom stazom i pružaju predivno neutralnu reprodukciju, bogatstvo preciznih detalja i nenadmašnu transparentnost.

Sennheiser HD 660S2
Sistem: dinamičke
Tip: otvorene
Prečnik zvučničke jedinice: 38 mm
Frekvencijski opseg (-10 db): 8 Hz - 41,5 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,04%
Zvučni pritisak (SPL): 104 dB
Impedansa: 300 Ω
Povezivanje: 6,35 mm i balansirani 4,4 mm
Masa (bez kabla): oko 260 g
Cena: 600 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dizajn podređen funkciji.
Izuzetne ergonomija i udobnost.
Naizgled beskrajna rezolucija.
Neutralnost i transparentnost.
Prema našim ušima - ništa.
4.5