Yamaha R-N2000A

Monster Receiver za 21. vek

Kao prvi risiver iz Yamahine serije modela s četvorocifrenom oznakom, R-N2000A donosi obilje snage i praktično sve funkcije koje se mogu poželeti u izvanredno kvalitetnom i lepom kućištu.

Većina zaljubljenika u dobar zvuk upoznata je sa izrazom Monster Receiver – u pitanju su stereo-risiveri iz takozvanog zlatnog doba hi-fija, koji su, po pravilu, sačinjavali sam vrh ponude, a odlikovali su se velikim dimenzijama i masom, kao i obiljem snage. Usled popularizacije striminga i internet radija, FM transmisija danas je u velikoj meri zaboravljena, ali pojedini proizvođači još uvek nude pojačala sa integrisanim tjunerom. Yamaha je jedna od njih, a novi R-N2000A opremljen je obiljem funkcija, među kojima je FM radio samo mali, gotovo simbolični deo.

Serija 2000

Poput drugih modela u ovoj seriji, R-N2000A vizuelno ostavlja više nego odličan utisak – impresivno bi bilo prava reč, čemu doprinose pozamašni gabarit i masa uređaja. Retro dizajn novih Yamahinih sprava već je prepoznatljiv, pa se testirana sprava lako može zameniti za, recimo, integrisano pojačalo A-S2200. Ovo podrazumeva potpuno ravnu prednju ploču od brušenog aluminijuma debljine oko pet milimetara, kao i uvek poželjne VU-metre u središtu. Kako bi retro ugođaj bio potpun, frontom dominiraju obrtne komande – kružne za odabir izvora i kretanje kroz menije, a vitke i izdužene za set standardnih tonskih kontrola, koje obuhvataju nezavisna podešavanja niskog i visokog opsega, balans između zvučnika i nezaobilazni laudnes. Desni deo prednjeg panela rezervisan je za veliku kružnu komandu glasnoće, a u blizini su postavljena dva manja tastera za menije, kao i prekidač za funkciju Pure Direct, koja isključuje sva suvišna kola i obezbeđuje najčistiji mogući signal. Na suprotnom, levom delu fronta smešteni su prekidač za uključivanje, taster za odabir parova zvučnika i rotacioni selektor za određivanje načina rada VU-metara, a tu je i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Iako R-N2000A veoma nalikuje drugim modelima u seriji, na frontu je prisutna jedna diskretna, ali veoma značajna razlika. Naime, donjih nekoliko centimetara prednjeg panela izvedeno je u crnoj boji visokog sjaja kako bi se prikrilo prisustvo neophodnog displeja, koji bi remetio dizajnerski stil uređaja.

Zahvaljujući velikom broju kvalitetnih priključaka, zadnja strana uređaja impresivna je gotovo isto koliko i prednja. Za povezivanje zvučnika predviđeni su izuzetno masivni dvostruki terminali, koji su izrađeni iz jednog komada punog mesinga i nakon toga pozlaćeni, a dovoljno su razmaknuti za lagodno povezivanje i krupnijih kablova. Središnji deo zauzela su četiri analogna RCA ulaza, koji uključuju ulaz za gramofone s MM zvučnicom, uz izlaze za eksterno pojačalo snage i aktivni sabvufer. U gornjem delu smeštena su dva digitalna optička i jedan koaksijalni ulaz, a nešto dalje postavljen je USB-B port za direktnu vezu s računarom. Pored eternet porta, mrežno povezivanje može se obaviti i bežičnim putem, a za reprodukciju zvuka s TV aparata predviđen je HDMI ARC port. Na kraju, tu su priključak za spoljašnju radio-antenu, 12-voltski okidač, par USB portova za servisnu primenu i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Konstrukcija kućišta nije izvedena na uobičajen način, pomoću tankog limenog poklopca koji obuhvata gornju i bočne strane, već je u pitanju znatno ozbiljniji pristup. Japanski proizvođač otišao je prilično daleko u borbi protiv vibracija, pa je R-N2000A opremio krutom šasijom s dodatnim bočnim profilima za ojačavanje, dok je gornja strana izvedena od debelog lima s velikim brojem proreza za hlađenje, a ukrasni bokovi izrađeni su od panela u crnoj boji visokog sjaja. U borbu protiv vibracija uključene su i masivne nožice od posrebrenog mesinga, čiji su zavrtnji zavareni direktno za šasiju. Po skidanju poklopca ukazuje se pogled na potpuno simetričnu konstrukciju u unutrašnjosti, koju predvodi veliki torusni transformator u prednjem delu – ovaj trafo postavljen je na sopstvenu podšasiju od mesinga debljine tri milimetra. Iza njega su postavljena četiri velika elektrolitska kondenzatora, dok su bokovi rezervisani za jednako masivne aluminijumske hladnjake.

Ogromne mogućnosti

Kad su u pitanju mogućnosti, zaista je teško zamisliti uređaj sposobniji od testirane Yamahe. Amplifikacija u klasi AB pruža 90 vati po kanalu na osam oma i 145 vati na četiri oma, a tu je i pojačalo za slušalice od 25 milivati po kanalu na 32 oma. Digitalna sekcija bazirana je na kolu ESS ES9026PRO i prihvata PCM do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD256. Yamahinu mrežnu platformu MusicCast odranije poznajemo kao jednu od najstabilnijih i najbolje promišljenih u svetu striminga, a podrška obuhvata zaista sve što bi vam moglo zatrebati, uključujući lokalni striming, sve popularne muzičke platforme, internet radio i multirum povezivanje. Za optimalan kvalitet zvuka u svim uslovima zadužena je patentirana tehnologija YPAO R.S.C. (Reflected Sound Control), koju Yamaha razvija već decenijama i koja obavlja preciznu kalibraciju u odnosu na okruženje kako bi se eliminisao negativan uticaj refleksija. Od sporednih opcija na raspolaganju su blutut i AirPlay, a hi-fi sistem može se na jednostavan način povezati s televizorom preko HDMI ARC porta. Najzad, tu je DAB/FM tjuner sa 40 memorijskih mesta i nezaobilaznim RDS sistemom.

Nežno čudovište

Iako može delovati mračno i gotovo preteće, naročito u crnom finišu, testirana Yamahina aždaja je, poput junaka iz crtanog filma, zapravo prilično nežna. Tonovi su uzorno čisti do najfinijih detalja, pa su i tanane finese prikazane sasvim jasno – izuzetna mikrodinamika čini ih sasvim čujnim i na manjim glasnoćama, pa za celovit uvid u muziku nije potrebno previše okretati kontrolu glasnoće. Uprkos jasnoj i transparentnoj prezentaciji, R-N2000A ne zanemaruje slojevitost i teksturu, pa su tonovi oplemenjeni zrnom topline – na veoma diskretan način i bez utiska koloracije u zvuku, testirana Yamaha donosi živopisne, ali ne i napadne tonove. Ukoliko uživate u preciznim i fino prezentovanim detaljima, ova moćna sprava će vam to priuštiti u ogromnim količinama i na pravi način. Očekivano, ovo se najviše primećuje u gornjem delu spektra, koji je milozvučan i vazdušast, uz pozornicu koja je prostrana, ali ne i neprirodno velika – R-N2000A ima dobro odmerene granice, koje uvek zadržavaju zvučnu sliku u zoni realnosti. Ipak, unutar jasno definisanog dvorišta smešteni su gotovo laserski precizni tonovi, što takođe dolazi do izražaja tokom gledanja filmova preko HDMI ARC veze. Filmski efekti veoma su uverljivi, a trodimenzionalni ugođaj jasnoćom i ambijentalnošću nadmašuje mnoge saundbarove.

Prema našim ušima, testirana Yamaha pokazuje priličnu ujednačenost između opsega, bez isticanja ili povlačenja bilo kog dela čujnog spektra. Srednji tonovi se stoga sasvim neosetno nadovezuju na gornji opseg, nastavljajući da prikazuju note koji su jasne i bez zamućenja. Opet, preciznost i jasnoća ne dovode do suvoparne i sterilne prezentacije, već ponovo nailazimo na odličan spoj rezolucije i živopisnih tonova. Iako nisu previše sočni, srednji tonovi imaju izuzetno dobro odmerenu ravnotežu, pa je njihov kolorit dovoljno neutralan, a opet izražajan i plemenit. U najnižem delu spektra situacija je nešto drugačija, jer ovde do najvećeg izražaja dolazi snaga amplifikacije – iako 90 vati po kanalu ne deluje posebno impresivno na papiru, Yamaha nas demantuje i pokazuje da japanski inženjeri vrlo dobro znaju šta rade. R-N2000A pri upotrebi ostavlja utisak ogromne rezerve snage, koja predstavlja istinski tihi autoritet i pomalja se samo kad to situacija – odnosno zahtevnost materijala – nalaže. Membrane zvučnika stoga se nalaze u čvrstom stisku, a nepopustljiva kontrola čini i najveće niskotonske ponore precizno ocrtanim i jasno predstavljenim. Pored sposobnosti da prikaže čiste i definisane najniže tonove, Yamaha nas je još više impresionirala brzinom i agilnošću u gornjim basovima. Bilo da su u pitanju udaraljke ili bas-linija, note imaju odličnu separaciju i tokom složenih orkestarskih izvođenja, a sposobnost pojačala da se brzo pokrene i zaustavi ogleda se u veoma tihoj podlozi i potpunoj tišini između tonova.

U drugom delu testa R-N2000A smo uposlili u punom kapacitetu, iskoristivši ugrađeni mrežni plejer i D/A konverter. Iako reprodukcija nije bila sasvim na prethodnom nivou, što ne iznenađuje kad se uzme u obzir da smo pre toga koristili eksterni DAC koji košta kao dve trećine testirane Yamahe, ukupni ugođaj zadržao je približan karakter. Tonovi su izgubili deo one ultimativne rezolucije, ali to se može primetiti samo ako ste neposredno pre toga slušali opisanu kombinaciju. U svim drugim situacijama R-N2000A ostaviće utisak veoma artikulisane, detaljne i odlično kontrolisane reprodukcije. Iz tog razloga, naš je zaključak da su digitalna i analogna sekcija izuzetno dobro uklopljene, pa u zbiru čine optimalno usaglašen spoj, znalački odmeren da pruži dugotrajno uživanje u dobrom zvuku.

Zaključak

Kad se sve uzme u obzir, testiranoj Yamahi teško je naći objektivnu zamerku. Iako bi nekima zvuk mogao biti previše linearan i nedovoljno uzbudljiv, mi smatramo da ova sprava donosi sjajan spoj rafiniranih detalja i diskretnog autoriteta, a sve to je upakovano u prelepo i vrhunski izrađeno kućište. Konkurencija u kategoriji ozbiljnih integralaca s dodatkom DAC-a i strimera prilično je žestoka i kupcima se nude različite opcije, ali ugledna japanska kompanija nema razloga za brigu jer je R-N2000A dorastao svakom izazovu i predstavlja moćnog rivala.

Yamaha R-N2000A
Kontinualna snaga: 2 x 90 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor (1 kHz / 8 Ω): 250
Izobličenja THD: 0,07%
Analogni ulazi: 4
Digitalni ulazi: 4
Broj izlaza za zvučnike: 2+2
D/A konverter: ESS ES9026PRO
Rezolucija: PCM 384/32, DSD256
Formati: AIFF, DSD, FLAC, MP3, PCM, WAV, WMA
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: sistemski
Tjuner: FM/DAB, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: YPAO, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 157 x 473 mm
Masa: 22,1 kg
Cena: 3.750 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna završna obrada.
Spoj proverenih rešenja i napredne tehnologije.
Fluidna i artikulisana reprodukcija.
Čvrsta kontrola u celom opsegu.
Može zvučati nedovoljno uzbudljivo.
4.7