Mobile World Congress 2023, Barselona

Na MWC sajmu u Barseloni okupilo se čak 88.500 posetilaca iz 200 zemalja, pa slobodno možemo reći da su svi strahovi iz prethodnih godina nestali. Na sajmu je bilo oko 2.400 izlagača, što je zaista impozantna brojka.

Ako se profesionalno bavite telekomunikacijama ili vas samo zanimaju nove tehnologije, MWC je pravo mesto za nova znanja. Ukoliko niste novinar, moraćete izdvojiti pozamašnu sumu novca za ulaznicu. Regularna cena ulaznice je 799 evra, dok VIP ulaznica košta 4.499 evra, a na to treba dodati i PDV. Ovo je sajam koji je posetilo više od 70 ministara i više od 100 vodećih ljudi regulatornih tela. Dakle, reč je o sajmu visokog ranga koji znatno utiče na dalji razvoj mobilnih i telekomunikacionih tehnologija. Iako su nas na ovom sajmu najviše zanimali novi telefoni, moglo se videti i mnoštvo drugih tehnologija. Prenosimo vam ono najzanimljivije.

Honor

Možemo slobodno reći da je uspeh Honora obeležio MWC ove godine. Na sajmu su predstavili novu Magic5 seriju, i to telefon Magic5 Lite, koji smo imali prilike da testiramo, kao i Magic5 Pro. Uz ova dva telefona, Honor je predstavio i Magic Vs, savitljivi telefon koji, za razliku od konkurencije, kad se preklopi, nema razmak (gap) između ekrana. Zbog svega navedenog Honor je osvojio čak 42 nagrade na osnovu glasova medijskih kuća koje su posetile sajam. Magic5 Pro je top-model Honora, koji ima Snapdragon 8 Gen 2 i radi na najnovijem Androidu 13. Ovaj telefon je dospeo na prvo mesto DXOMARK veb-sajta s najvišom ocenom. Takođe, osvojio je i prvo mesto za svoje tri ugrađene kamere.


realme

Kompanija realme predstavila je novi telefon GT Neo5, koji će biti prvi koji podržava brzinu punjenja od 240 vati. S obzirom na to da su kapaciteti baterija u telefonima dosegli svoj maksimum, jedini napredak koji se može ostvariti jeste povećanje brzine punjenja i u kompaniji realme to su ozbiljno shvatili. Brzim punjenjem se istovremeno menjaju i navike korisnika, jer sada više ne moramo ostaviti telefon na punjaču sat ili dva ili, kako smo navikli, celu noć – već je dovoljno manje od pola sata da se telefon napuni. Još jedna zanimljivost iz ove kompanije stigla je pre MWC sajma, a to je brendiran telefon Coca-Cola. U pitanju je realme 10 Pro 5G Coca-Cola Edition, koji nije samo hardverski označen logotipom ove kompanije već je i celokupan grafički interfejs dizajniran u Coca-Cola crvenoj boji sa ikonicama.

Oppo

Sada su savitljivi telefoni postali uobičajena stvar, pa su tako mnogi proizvođači krenuli u ovom pravcu. Najzanimljiviji savitljivi telefon koji smo videli jeste Oppo Find N2 Flip. U pitanju je naslednik modela Find N, koji je bio podjednako elegantan i malen. Find N2 Flip ima najveći „cover“ ekran na tržištu, s dijagonalom od 3,26 inča, pa korisnik neće morati stalno da otvara telefon za svaku notifikaciju. Glavna kamera ima 50 megapiksela, s MariSilicon X procesorom i Hasselblad sistemom. Baterija je kapaciteta 4.300 miliamper-sati i dolazi sa SuperVooc punjačem od 44 vata. Ovo bi lako mogao biti najudobniji telefon za korišćenje.

Huawei

Huawei je napravio pravu revoluciju predstavljanjem novog sata pod imenom Watch Buds. Ovo su dva uređaja u jednom jer, kad se otvori sat, ispod displeja se nalaze bežične slušalice! Koliko je ovo praktično i genijalno rešenje, mogli smo lično da se uverimo. Bubice imaju težinu od samo četiri grama, a ako ih zagubite, možete ih pronaći pomoću sata – samo ih pozovite na klik i one će zasvirati. Sat dolazi uz sve pametne funkcije na koje smo navikli, od merenja kvaliteta sna do praćenja rada srca, nivoa stresa i merenja nivoa kiseonika u vašoj krvi. Kad se slušalice vrate u sat, one se tako pune, kao što se i inače dešava kod zasebnih TWS slušalica. Proizvođač tvrdi da baterija može izdržati i tri dana uz normalnu upotrebu, dok će slušalice raditi između dva i tri sata za pozive, odnosno 2,5 do četiri sata za slušanje muzike – u zavisnosti od toga da li koristimo sistem za poništavanje buke.

Nokia

Kompanija HMD Global, koja stoji iz brenda Nokia, predstavila je u Barseloni novi, moderniji logotip. Prikazana su tri nova telefona: G22, C32 i C22 – a model G22 je prvi koji ima mogućnost jednostavnih popravki. Naime, na veb-sajtu iFixit možete kupiti osnovni alat za popravku telefona i rezerne delove, a stručnjaci sa ovog sajta pomoći će vam savetima kako da sami promenite bateriju, zamenite ekran ili da zamenite iskrivljene portove. Ova usluga je trenutno dostupna u EU, Australiiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj i Švajcarskoj. Ta ideja je nastavak politike HMD Globala da postanu zelenija kompanija i da čuvaju resurse planete prostom zamenom delova. Pomenimo još da telefon košta 179 evra, alat za popravku je samo pet evra, dok je, recimo, baterija 25 evra.

Motorola

Na štandu Lenova (kompanije koja je vlasnik brenda Motorola) predstavljen je „rollable“ konceptni telefon. Ovaj telefon ima ekran od pet inča sa odnosom od 15:9, koji se povećava na 6,5 inča i odnosom ivica od 22:9. Pritiskom na taster ekran telefona se polako izvlači s donje strane iz rolne i ekran poraste na gornjoj stranici. Ekran je izradila u pOLED tehnologiji kompanija BOE. Naravno, javnost je odmah izrazila sumnju u trajnost ovog ekrana, ali pošto je u pitanju još uvek samo koncept – rano je dati konačni sud. Da situacija bude još neobičnija, selfi kamera i zvučnik su sakriveni iza panela, pa svaki put kad želite da naprave selfi ili pozovete nekog, ekran će se malo pomeriti ka dole, odnosno narolati unutar kućišta.

Zaključak

Tokom sajma objavljen je i izveštaj o novim tehnologijama, koji je sačinilo udruženje GSMA, ujedno i organizator sajma. Očekuje se da će 5G preuzeti vođstvo od 4G u 2029. godini, dok će prihvatanje 5G tehnologije na najvažnijim tržištima preći 85 procenata korisnika do 2030. Tokom te godine očekuje se da će na svetu biti ostvareno preko 1,5 milijardi 5G konekcija. Iz ovog izveštaja kristalno je jasno da nove mobilne tehnologije ubrzavaju napredak celokupnog čovečanstva.