Musician Pegasus

Kome treba ekran još?

Raznovrsnost izbora među R2R D/A konverterima sve je veća, a pred nama je model vredan pažnje.

Poslednjih godina svedoci smo ponovne popularizacije D/A konvertera koji se oslanjaju na otporničke mreže za obavljanje svog zadatka. Nemali broj takvih modela dolazi sa istoka, a brend koji je postao prepoznatljiv širom sveta zahvaljujući baš takvim DAC-ovima jeste kineski Denafrips. Model koji danas opisujemo dolazi iz nešto mlađe i manje poznate kuće Musician, koji s Denafripsom deli kako tehnička, tako i neka stilska rešenja, a sve usled činjenice da je u razvoju oba učestvovao isti tim. Musician Pegasus ipak nije direktno uporediv ni sa jednim modelom iz Denafrips serije, već poseduje jedinstven spoj tehničkih rešenja i zvučnog potpisa koji zavređuje našu pažnju.

Zvuk Pegasusa bi se u najširem mogućem smislu mogao opisati kao rezolutan i detaljan, ali uz prirodnost i punoću tona kakvi se retko sreću kod modela Delta Sigma ove klase.

Na polici Musician Pegasus će zauzeti nešto uži prostor od komponenti pune širine, ali ipak nešto širi od engleskih shoebox sprava. Ove dimenzije su bile dovoljne da se na poleđini nađe impresivan izbor tipova konekcija, počevši od mnoštva digitalnih ulaza: USB, SPDIF, TOSLINK, AES/EBU, čak je tu i još uvek nestandardizovani I2S putem HDMI konektora. Na analognoj strani ovaj DAC je opremljen parom RCA činčeva, kao i balansiranim XLR izlazima. Prednji panel sadrži svega tri komandna tastera i niz signalnih LED-ova crvene boje. Od komandi su nam na raspolaganju samo on/off dugme, selektor ulaza i NOS/OS selektor. Šasija je sastavljena od debelih aluminijumskih panela, a kompletna izrada odiše kvalitetom kog se ne bi postideli ni višestruko skuplji uređaji. Taj osećaj je na poleđini upotpunjen pozlaćenom strujnom utičnicom renomiranog brenda Furutech.

Unutar šasije nalazimo još jedan razlog pozamašne mase ovog uređaja – linearno napajanje s predimenzionisanim torusnim transformatorom. Kompletnu površinu oko trafoa zauzima štampana ploča s bankom kondenzatora, FPGA procesorom signala i otporničkom mrežom za D/A konverziju. Interesantno je i to da su upotrebljeni otpornici sa odstupanjem od samo 0,005 procenata, što je preciznost koja se obično sreće samo u skupljm R2R uređajima. Tako ranije pomenuti Denafrips otpornike iste preciznosti koristi tek od svog Venus modela pa naviše. Još jedan tehnički detalj vredan pomena je da će Pegausus bez problema prihvatiti PCM signal do 1.536 kiloherca, kao i DSD1024 na USB i I2S ulazima, dok će se ostali tipovi konekcije morati zadovoljiti fajlovima visoke rezolucije do „samo“ 192 kiloherca i DSD64 (DoP, tj. DSD over PCM).

Uprkos impresivnim tehničkim detaljima, Pegasus je u srži vrlo spartanski uređaj, koji ne poseduje mogućnost atenuacije glasnoće, pa čak ni daljinski upravljač, što znači da smo prilikom svake promene ulaza morali da protegnemo noge.

Test

Nakon inicijalne faze zagrevanja, u kojoj je Pegausus umeo da zazvuči pomalo stegnuto, usledio je raskošan zvuk kakav smo očekivali od R2R konvertera ove cene. Raskošnost se ogleda pre svega u tonskom bogatstvu, gde akcenat nije samo na detaljima i jasnim ivicama tona već i na tonskoj punoći. Preslušavajući remasterizovano izdanje albuma „Between the Lines“ Janis Ian, Pegaus nas je počastio vrlo uverljivim i teksturom bogatim ženskim vokalom. Isti utisak se preslikao i na dublje muške glasove, koji zvuče puno i prisutno. Ekstenzija na oba kraja frekventnog odziva je odlična, pri čemu je bas-sekcija prilično mišićava, ali ujedno i disciplinovana, pa će zagrmeti samo kad izvorni materijal to zahteva. Na suprotnom kraju nas dočekuju otvoreni i vazdušasti visoki tonovi, koji vešto balansiraju zavidan nivo detalja s dozom prirodnosti i mekoće, odbijajući da ijednog trenutka zazvuče preoštro ili pokažu bilo kakve digitalne artefakte. Poslednja osobina je prenosiva i na niže oktave, odn. zvuk Pegasusa bi se u najširem mogućem smislu mogao opisati kao rezolutan i detaljan, ali uz prirodnost i raskošnost tona kakvi se retko sreću kod modela Delta Sigma ove klase. Još jedan kvalitet koji se retko sreće kod drugih tehnologija jeste prostrana zvučna scena. Dok će najbolji konverteri slične cene možda kreirati jednako široku pozornicu, retko će koji stati Pegasusu na crtu kad govorimo o njenoj dubinskoj perspektivi. Autoru ovog teksta na pamet pada jedino Chord Qutest, koji pruža odlično raslojen i prostoran zvuk, ali nešto analitičnijeg karaktera, s većim fokusom na jasne ivice tonova, a manjim na timbralnu raskoš. Poređenje s najpristupačnijim i srodnim Denafripsovim D/A konverterom Aresom II takođe se samo nametnulo. Iako dele mnoga tehnička rešenja, zvuk ova dva modela lako se razlikuje. Krenuvši od karakteristika koje ih povezuju, to bi svakako bili prostrana zvučna slika i pun prirodan ton. Malo duže i pažljivije slušanje ipak otkriva da je Pegasus nešto dinamičniji uređaj sa autoritativnijim bas-područjem, te transparentnijim i rezolutnijim zvukom kroz čitav frekventni opseg. Pegasus će stoga bez problema na videlo izneti mikrodetalje i brze tranzijente, koji će na Aresu ostati neotkriveni ili prosto prijatno zaobljeni.

Zaključak

Kao što je slučaj sa svakim uređajem koji se kupuje direktno od proizvođača, i kod Pegasusa moramo računati na dodatne troškove preko osnovne cene, kao i na komplikovanije ostvarivanje potrošačkih prava i garancije u slučaju da vam ona zatrebaju. Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je reč o vrlo spartanski opremljenom uređaju, zvuku koji ovaj DAC kreira zaista je teško naći manu. Transparentan, ali potpuno zreo i balansiran tonski karakter čine ovaj Musician Pegasus karikom koje se ne bi postideo ni nešto napredniji audiofilski sistem.

Musician Pegasus
D/A konverter: R2R mreža
Podržani formati: PCM 1536 kHz, DSD1024
Ulazi: USB, optički, koaksijalni, AES, I2S
Izlaz: RCA, XLR
Dimenzije: 280 x 250 x 50 mm
Težina: 3,9 kg
Cena: 1.099 $ pre poreza i carine
www.musician-audio.com
Prirodan i raskošan ton.
Prostrana zvučna scena.
Premijum izrada.
Funkcionalni minimalizam.
4.2