DALI OBERON 1 C & SOUND HUB COMPACT

Život u visokoj rezoluciji

Za razliku od većine drugih proizvođača, DALI je svoje bežične zvučnike iz serije OBERON C osmislio na nešto drugačiji način, što im je donelo znatno veće mogućnosti.

Ovi malci povremeno su umeli da nas zaprepaste prilično dubokim tonovima, pa se tokom reprodukcije stiče utisak da ništa ne nedostaje.

Aktivni zvučnici s bežičnim povezivanjem sve su popularniji na globalnom hi-fi tržištu, a razlozi za to su brojni – od minimalnog broja kablova, preko optimalne usaglašenosti zvučnika i amplifikacije, pa do raznovrsnih načina korišćenja. Jedan od proizvođača koji je veoma aktivan u ovoj kategoriji jeste DALI, koji u ponudi ima čak tri serije bežičnih zvučnika. Posebno imponuje što nisu u pitanju namenski razvijani lajfstajl modeli, već zvučnici nastali iz postojećih, klasičnih hi-fi kutija. Za početak upoznavanja s DALI-jevom bežičnom ponudom odabrali smo najpristupačniji model OBERON 1 C, uparen s kontrolnom jedinicom SOUND HUB COMPACT.

OBERON 1 C

Nastali iz pasivnih kutija OBERON 1, testirani OBERON 1 C dolaze u formi vrlo kompaktnih regalskih zvučnika, visine manje od 28 centimetara, što ih čini idealnim za upotrebu u prostorijama manje i srednje veličine, ali i u nearfield postavci na radnom stolu. Od danskih proizvođača već smo navikli da očekujemo klasičan i pomalo konzervativan dizajn, koji svoje vizuelne kvalitete bazira pre svega na valjanoj završnoj obradi i diskretnim estetskim dodacima, a OBERON 1 C nas u ovom pogledu nisu razočarali. Kabinet pravilne forme i ravnih linija finiširan je vinilnom oblogom odličnog kvaliteta, koja je na testiranim primercima bila bela, a u ponudi su još svetli hrast, tamni orah i crni jasen. Fabrika navodi da se kabineti izrađuju na CNC mašini, što garantuje preciznu obradu svih spojeva, a zidovi su napravljeni od medijapana srednje gustine (MDF). Prednji panel zvučnika vizuelno je izdvojen od ostatka kabineta, a na njemu nailazimo na uobičajenu dvosistemsku postavku, koja je preuzeta od pasivnih rođaka. U gornjem delu, smeštena u prilično veliki usmerivač, nalazi se kalotna visokotonska membrana prečnika 29 milimetara, a njena pojava obogaćena je diskretnim zrakastim linijama na usmerivaču i tankim hromiranim okvirom. Donja polovina fronta rezervisana je za srednjetonsko-niskotonsku jedinicu, koja je opremljena membranom u prepoznatljivoj tamnoljubičastoj nijansi. Ova membrana ima prečnik 133 milimetra i izrađena je u patentiranoj tehnologiji, od fine papirne pulpe, ojačane drvenim vlaknima, uz zavojnice od pobakrenog aluminijuma i SMC (Soft Magnetic Compound) magnete.

U suprotnosti s većinom savremenih aktivnih zvučnika, zadnja strana testiranih kutija prilično je pusta. Pored prihvatnika za kačenje na zid i malog bas-refleks porta u gornjem delu, panel s priključcima sadrži samo utičnicu za odvojivi strujni kabl s pripadajućim prekidačem, jedan veliki taster za uspostavljanje bežične veze i USB port za servisnu primenu. Ipak, pažnju privlači uokvireni središnji deo, koji sadrži ilustraciju sedam zvučnika u sistemu i diodu na svakoj poziciji – jer, OBERON 1 C mogu biti postavljeni kao stereo-par, ali i konfigurisani kao bočni ili zadnji kanali u sastavu višekanalnog bežičnog sistema. Proizvođač je zaista mislio na sve, jer se čak i logotip na mrežicama može rotirati za 90 stepeni ako se OBERON 1 C koristi u vodoravnoj postavci ili na poziciji centralnog zvučnika. U unutrašnjosti ovih malih zvučnika takođe se nalaze elaborirana rešenja – DALI nije primenio master-slave postavku, sa ampifikacijom u samo jednoj kutiji, već je svaka zvučnička jedinica opremljena sopstvenim modulom u klasi D. Deklarisana snaga iznosi 50 vati po modulu, odnosno 100 vati po kanalu, što je prilično izdašno za kutije ovog gabarita.

SOUND HUB COMPACT

DALI je osmislio svoje bežične zvučnike i sisteme tako da funkcionišu pomoću kontrolne jedinice iz serije EQUI. Nama je na test stigla manja i jednostavnija verzija pod nazivom SOUND HUB COMPACT, koja je izvedena u prilično elegantnoj, a ujedno diskretnoj formi. Neupadljivi crni uređaj veličine rutera ili kablovskog risivera sasvim je oslobođen komandi, ali se u središtu gornje strane nalazi kružno udubljenje s nizom sitnih dioda, koje služe za indikaciju odabranog ulaza i stepena glasnoće. Zadnja strana prilično je popunjena raznovrsnim priključcima – na raspolaganju su dva digitalna optička i jedan analogni RCA ulaz, HDMI ARC port i izlaz za aktivni sabvufer. Pored toga, prisutni su prekidači za određivanje frekvencije bežične veze i uključivanje automatskog prepoznavanja aktivnog ulaza, ulaz za eksterni infracrveni senzor (ako uređaj nije na vidnom mestu), taster za resetovanje, utičnica za spoljašnje napajanje i USB port za servisnu primenu, koji se može koristiti i za punjenje mobilnih uređaja. Ovo svojevrsno pretpojačalo u potpunosti je digitalno i podržava signal rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita preko optičkih ulaza, dok se iza analognog ulaza nalazi A/D konverter. Kao ono najznačajnije za kvalitet reprodukcije – bežični prenos između kontrolne jedinice i zvučnika obavlja se bez gubitaka, i to u visokoj rezoluciji od 96 kiloherca i 24 bita. DALI navodi da latencija od ulaza do zvučnika iznosi manje od 15 milisekundi, pa je sinhronizacija tokom gledanja filmova besprekorna, a na kraju, za direktno povezivanje mobilnih uređaja na raspolaganju je blutut s podrškom za kvalitetniji aptX HD kodek.

Upotreba i zvuk

Kako nam je na test stigao već razrađen komplet, kritičko slušanje moglo je da započne odmah. Maleni DALI-ji već na početku su pokazali nešto svetliji kolorit, tipičan za ovog proizvođača. Otvoren i direktan zvuk kreirao je izvanredno preciznu i jasno ocrtanu pozornicu, a ujedno intimnu, kakvu samo mali zvučnici mogu da prikažu. Veliku širinu zvučne scene OBERON 1 C koriste znalački, kao na dlanu nam predstavljajući pojedinačne note u punom sjaju. Ovo je naročito primetno u gornjem delu spektra, koji obiluje čistim i zvonkim tonovima. Pored jasne definicije, visoki tonovi prilično su transparentni i slojeviti, pa je omogućen uvid u detalje i prateće, alikvotne tonove, koji zvuku daju živopisnost i prirodnu, uverljivu pojavu. Prostornost u ovom opsegu dodatno je naglašena vazduhom koji okružuje svaki ton, pa se OBERON 1 C pokazuju kao izuzetno zahvalni za kreiranje atmosfere i prenošenje energije živih nastupa.

Srednjetonski opseg se neosetno nadovezuje na visoke tonove, što ukazuje na optimalno proračunatu reznu frekvenciju i sinergiju između zvučničkih jedinica. Srednji tonovi predstavljaju jedno od najmoćnijih oružja malih DALI-ja – njihova prezentacija je odlično definisana i veoma detaljna, pružajući potpuni uvid u finese, ali i odličan fokus kad su u pitanju složenije numere, s velikim brojem instrumenata. S druge strane, reprodukcija je fluidna i živopisna, a DALI-ji umeju na impresivan način da istaknu lajtmotive u muzičkom delu, pretvarajući skup tonova u pitku i muzikalnu predstavu. Snaga ugrađene amplifikacije takođe se pokazuje kao veoma dobro odmerena, jer OBERON 1 C imaju savršenu kontrolu membrana u svim prilikama – zapravo, utisak je da ovi maleni zvučnici pucaju od snage i da s lakoćom obavljaju sve zadatke koji su u okviru njihovih mogućnosti. Kad su u pitanju mogućnosti, kao kod svih kutija ovog gabarita, ne mogu se očekivati čuda u području niskih tonova. Ipak, OBERON 1 C su nas obradovali količinom basa koja nije samo informativna i pruža više od nagoveštaja – naprotiv, ovi malci povremeno su umeli da nas zaprepaste prilično dubokim tonovima, pa se tokom reprodukcije stiče utisak da ništa ne nedostaje i da je zvučna slika kompletna. U gornjim basovima takođe je prisutan skandinavski osećaj za red, pa su i veoma složene deonice prikazane jasno i bez suženja slike ili zamućenja više instrumenata u jednu nerazlučivu celinu. Membrana prečnika 133 milimetra pokazala se kao izuzetno agilna i sposobna da pokrene solidnu količinu vazduha, pa su brzi pasaži predstavljali istinsko uživanje za slušanje.

Nakon prvobitnog povezivanja, testirani komplet pokazao se kao krajnje jednostavan za svakodnevnu upotrebu. SOUND HUB COMPACT raspolaže dovoljnom količinom ulaza za gotovo sve potrebe, a tu su i praktične opcije, poput automatskog prepoznavanja signala na ulazu ili odlaska u stendbaj nakon 20 minuta neaktivnosti. HDMI ARC takođe je funkcionisao bez greške, pa je sistem preuzeo ulogu zvučnika za TV, čineći gledanje svakog filma još upečatljivijim iskustvom. Ono što nam se nije svidelo jeste kontrola samo preko daljinskog upravljača, ne zato što volimo da ustajemo iz omiljene fotelje, već zbog toga što gubitak ili kvar na daljincu znače da ceo sistem postaje neupotrebljiv. Stoga, čuvajte daljinski upravljač. Takođe, ukoliko želite veći broj opcija, u ponudi je i veća kontrolna jedinica SOUND HUB. Pored osnovnih funkcija, ova jedinica nudi veći broj analognih i digitalnih ulaza, dok modularna konstrukcija omogućuje dodavanje HDMI modula za dekodiranje i reprodukciju višekanalnih formata, kao i još zanimljiviji striming modul, koji je baziran na renomiranoj BluOS platformi i dopušta reprodukciju muzike preko mreže i raznovrsnih onlajn servisa.

Zaključak

Kao komplet koji uspešno objedinjuje savremene vidove reprodukcije i klasične hi-fi vrline, OBERON 1 C i SOUND HUB COMPACT donose zaista izuzetnu vrednost, na koji god način da ih upotrebite. Iako cena ovog sistema nije mala, njegova svestranost i mogućnosti proširenja učiniće ga aktuelnim još dugi niz godina, a za sve to vreme uživaćete u sjajnom audiofilskom zvuku i neprolaznoj estetici.

DALI OBERON 1 C
Snaga ugrađenog pojačala: 2 x 100 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 39 Hz - 26 kHz
Zvučni pritisak SPL: 106 dB
Topologija: 1 x 133 mm mid-bas, 1 x 29 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,35 kHz
Bežična veza: lossless 96 kHz / 24 bit
Dimenzije (ŠxVxD): 162 x 274 x 234 mm
Masa: 4,2 kg
Cena: oko 1.100 evra

DALI SOUND HUB COMPACT
Digitalni ulazi: 2 x optički, 1 x HDMI ARC
Analogni ulazi: 1 x RCA
Bežična veza: lossless 96 kHz / 24 bit
Dodatno: sub-out, blutut aptX HD
Dimenzije (ŠxVxD): 212 x 30 x 132 mm
Masa: 0,5 kg
Cena: oko 310 evra
Audio plus, 021/6611-302
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Nezahtevno pozicioniranje.
96/24 bežični prenos.
Precizna i detaljna prezentacija.
Odličan bas za kutije ove veličine.
Nešto viša cena.
4.2