Canton Smart Townus 8

Timski igrači

Dve godine nakon testiranja Cantonovih podnostojećih zvučnika iz serije Townus, na našem testu našla se njihova aktivna izvedba.

Nemački proizvođač poznat je po obimnoj ponudi i dugovečnim serijama, a linija Townus jedna je od najmlađih. Pored pasivnih modela za sastavljanje stereo i višekanalnih sistema, ova serija nedavno je obogaćena aktivnim zvučnicima, koji kod Cantona nose dodatnu oznaku Smart.

Spolja i iznutra

Iako su najpribližniji pasivnom modelu Townus 90, aktivni zvučnici Smart Townus 8 nisu tek njihova amplifikovana verzija – zapravo, ovo su potpuno nove kutije. Poređenje gabarita pokazuje da su testirani zvučnici za nijansu manji po svim dimenzijama, što uključuje i zvučničke jedinice nešto manjeg prečnika. S druge strane, u pogledu dizajna ovi zvučnici su čistokrvni predstavnici serije Townus – elegantan spoj klasičnog i modernog podrazumeva pravilan oblik i čiste linije, a zaobljene uspravne ivice umekšavaju pojavu i vizuelno umanjuju kabinete u prostoru. Ovo se naročito primećuje kod izvedbe u satenskoj beloj boji, a kod Smart Townus 8 nude se još u crnoj boji visokog sjaja, kao i u finišu od orahovine. Prema gabaritima, ove zvučnike svrstali bismo među florstendere srednje veličine, a jednu od zanimljivosti predstavlja masivno postolje, koje je odvojeno od kabineta i skriva bas-refleks otvor na donjoj strani. Ovakvo rešenje primenjeno je i kod pasivnih srodnika, a donosi jednostavnije pozicioniranje i manju zavisnost od okružujućeg prostora. Cantoni dobijaju visoke ocene u pogledu završne obrade jer je sve, od spojeva na kabinetu pa do montaže zvučničkih jedinica i zadnjih panela, uklopljeno zaista besprekorno.

Postavka na prednjoj strani obuhvata četiri zvučničke jedinice u punokrvnoj trosistemskoj topologiji. Canton je i ovde primenio mali trik za bolju usklađenost zvučnih talasa, pa je na vrhu smešten srednjetonac, dok je visokotonski drajver ispod njega. Srednjetonska jedinica ima prečnik od 160 milimetara, a 25-milimetarska kalotna membrana visokotonca izrađena je u kombinaciji aluminijuma i keramike, i postavljena u prilično veliki usmerivač. Zbog srebrnih membrana, niskotonske jedinice na prvi pogled se ne razlikuju od srednjetonca, ali detaljniji pregled otkriva razlike u obliku membrane – dok su basovi čiste konkavne kalote, srednjetonska membrana blago je zaravnjena u centru. Izuzev tog detalja, niskotonske membrane takođe imaju prečnik od 160 milimetara i izrađene su od titanijuma. Crni okviri svih zvučničkih jedinica obogaćeni su tankim aluminijumskim prstenovima u Diamond Cut finišu, koji se savršeno uklapaju s membranama i zaista oplemenjuju vizuelni stil ovih zvučnika. Ipak, ukoliko više volite klasičnu pojavu, na raspolaganju su jednako dobro dizajnirane platnene mrežice s pričvršćivanjem pomoću skrivenih magneta.

Prava priroda ovih zvučnika pokazuje se pri pogledu na zadnju stranu, u čijem se donjem delu pronalaze veliki paneli s priključcima. Cantonov aktivni stereo-par ustrojen je po sistemu master-slave, što znači da glavni zvučnik sadrži većinu priključaka, kao i sklopove za obradu signala, dok sporedni ima samo sopstvenu amplifikaciju. Ovakvo rešenje posebno je praktično u većim prostorijama, kad su zvučnici međusobno udaljeniji, jer dopušta da izvor postavite u blizinu glavnog zvučnika i koristite interkonekcijske kablove uobičajene dužine, dok vam je za sekundarni zvučnik potrebna samo strujna utičnica – signal se između zvučnika prenosi bežično, u digitalnom obliku i u rezoluciji od 96 kiloherca i 24 bita. U pogledu povezivanja, Smart Townus 8 sadrže analogni RCA i XLR ulaz, dok se za digitalne izvore mogu upotrebiti koaksijalni, optički ili USB-B ulaz.

Kao poslednji važan činilac ovih aktivnih zvučnika, prisutna je amplifikacija u klasi D. Specifikacije ne navode raspodelu po zvučničkim jedinicama, već samo ukupnu snagu od 350 vati po zvučniku, što je, bar na papiru, više nego dovoljno za pokretanje opisane topologije i za dostizanje frekvencijskog opsega od 24 herca do 30 kiloherca. Od preostalih stvari koje se ne mogu videti na spoljašnjosti, proizvođač navodi da su kabineti izrađeni veoma solidno, uz unutrašnja ojačanja i materijal za dampiranje na ključnim mestima kako bi se što više umanjile neželjene vibracije i rezonovanja.

Mogućnosti

Naveli smo da Cantoni, pored analognih, poseduju i digitalne ulaze, ali fabrika ne otkriva poreklo konverterskog kola – poznato je samo da podržana rezolucija doseže do 96 kiloherca i 24 bita. USB port za direktnu vezu s računarom ili drugim digitalnim transportom postavljen je na XMOS platformu, ali bez unapređenja u pogledu rezolucije. Pored toga, podržani su višekanalni formati Dolby Audio i DTS Digital Surround, dok Virtual Surround pruža delimični višekanalni ugođaj, uz bežično formiranje 4.0-kanalnog sistema i virtualizaciju centralnog kanala. Za veće sisteme koristi se hardversko proširenje u vidu Smart Connect 5.1 dodatka, kad je omogućeno sklapanje 7.1.4-kanalnog sastava, koji podržava i Dolby Atmos. Opcije povezivanja kompletirane su blututom, istina u nešto starijoj verziji 3.0, ali uz podršku za kvalitetniji aptX prenos.

Smart Townus 8 pružaju izdašne mogućnosti u pogledu podešavanja, a za kretanje kroz menije koriste se daljinski upravljač i segmentni displej u dnu prednjeg panela, koji je prisutan na oba zvučnika. Kao osnovni predefinisani modaliteti zvuka prisutni su Stereo, Movie i Music, a dodatno su na raspolaganju nezavisna podešavanja gornjeg, srednjeg i donjeg opsega, i to u rasponu od -6 do +6 decibela. Takođe je omogućen odabir pozicije zvučnika u okruženju (Free, Wall i Corner), kao i unošenje udaljenosti između zvučnika i pozicije za slušanje u koracima od 10 centimetara. Još detaljnija podešavanja sadrže mogućnosti kao što su konfiguracija ulaza i automatsko prepoznavanje signala na ulazu, učenje kodova drugih daljinskih upravljača, obrtanje faze za sabvufer, sinhronizacija slike i zvuka i mnoge druge opcije.

Slušni test

Kako smo odranije upoznati sa zvukom serije Townus, drago nam je što je fabrika uspela da zadrži vrlo sličan tonski pečat i u aktivnoj varijanti, što govori o odlično odabranoj amplifikaciji. Najniži opseg je tek za nijansu plići od pasivne verzije, što je posledica nešto manjih niskotonskih membrana, ali Smart Townus 8 i dalje pružaju prilično impresivne basove. Zvučnici ovog nemačkog proizvođača oduvek su imali snažan, ponekad čak i prenaglašen donji opseg – međutim, nove generacije ispravljaju ovo, pa aktivni Townusi donose dobro uravnotežen prikaz u celom spektru. Tonovi su pozicionirani na toplijem rubu neutralnog, pa je sveukupna prezentacija prijatna na duže staze, ali uz zadržavanje odličnog nivoa detalja. Pored dobro odmerene mase i udarca, najniži tonovi stoga su vrlo dobro definisani i ne gube jasnoću prikaza sve do donje granice čujnosti. U ovome im nesumnjivo pomaže bas-refleks port na donjoj strani, koji ravnomerno rasprostire zvuk u krugu od 360 stepeni oko zvučnika – u sprezi sa adekvatno odabranom opcijom pozicioniranja u meniju, Cantoni će se pokazati kao izuzetno nezahtevni u odnosu na svoju veličinu.

Kad je u pitanju kolorit, testirani zvučnici na početku mogu zvučati pomalo ravno i nedovoljno uzbudljivo, ali ovo je zapravo posledica neutralnog i smirenog prikaza. Cantoni prilaze reprodukciji svakog materijala hladne glave i prilično analitično, pa je prezentacija jasna i dobro organizovana, a pojedinačni tonovi su čisti i prikazani uz odličnu separaciju. Iako ni najniži opseg nije lišen detalja, finese se najviše primećuju u srednjem i gornjem delu spektra. Pored odlične ocrtanosti i jasno definisanog tela, pojedinačni tonovi poseduju određenu masu – čak i u najvišem opsegu – koja im daruje život i prisustvo u prostoru. Posledično, pozornica je veoma široka i razvučena onoliko koliko to prostorija dozvoljava, uz prisustvo određene dubine. Pozicioniranje na tonskoj sceni takođe je izuzetno precizno, pa zvučnici uspešno prezentuju mikrodetalje u prostoru, što ukazuje na njihovu spremnost da budu deo surround sistema.

Iako je zaista sjajno usaglasio zvučničke jedinice i internu amplifikaciju, nemački proizvođač se, nažalost, nije jednako potrudio oko digitalne sekcije. Interni DAC jednostavno nije na nivou ostalih sklopova i zvuk preko ovih ulaza je ispod kvaliteta koji Smart Vento 8 pružaju kroz analognu konekciju – naročito uz upotrebu kvalitetnog izvora. Pored toga, voleli bismo da vidimo HDMI port, koji se danas sve češće sreće kod raznovrsnih hi-fi sprava i olakšava integraciju audio i video dela sistema. Ipak, najveći nedostatak nalazi se u samom sistemu upravljanja, jer se sva podešavanja obavljaju preko zastarelih segmentnih displeja s tri znakovna mesta. Bilo bi neuporedivo elegantnije i jednostavnije da je proizvođač iskoristio prisustvo blutut veze i razvio mobilnu aplikaciju, preko koje bi se obavljala sva podešavanja i kontrolisale zaista brojne opcije. Ovako, ostaje utisak da su neke stvari urađene na brzinu i nedovoljno promišljeno, pa ovde postoji prostor za značajna poboljšanja – nadamo se, već u sledećoj generaciji Smart zvučnika.

Zaključak

Iako nismo mogli da izbegnemo određene kritike na kraju teksta, ostaje činjenica da jednom kad obavite sva podešavanja, Cantoni pružaju sasvim jednostavnu upotrebu i visok stepen komfora. Njihov zvuk je odličan, naročito preko analognih ulaza, a amplifikacija odmerena, tako da snage nikad ne nedostaje. Posebno nam je imponovala lakoća pozicioniranja, jer sprega donjeg porta i dobro proračunatog DSP-a donosi veliku otpornost na probleme pri pozicioniranju, čak i u manjim prostorijama. Kad se sve uzme u obzir, Canton Smart Townus 8 imaju sasvim povoljnu cenu jer ne smemo zaboraviti da je ovo gotovo ceo sistem, koji sadrži zvučnike, pojačalo, DAC, pa i kablove i blutut – dodajte im kvalitetan izvor i dobićete ozbiljnu hi-fi postavku, velikih mogućnosti i odličnog zvuka.

Canton Smart Townus 8
Kontinualna snaga: 2 x 350 W
Frekvencijski opseg: 24 Hz - 30 kHz
Topologija: 2 x 160 mm bas, 1 x 160 mm srednjetonac, 1 x 25 mm visokotonac
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni ulazi: 1 x RCA i XLR
Dodatno: blutut aptX
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 230 x 1.015 x 330 mm
Masa: 21 kg
Cena: 3.300 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Jasan i definisan prikaz.
Spoj detaljnosti i umerene topline.
Odlično odmerena amplifikacija.
Obilje opcija i podešavanja.
Slabiji kvalitet internog DAC-a.
3.9