Matrix Audio mini-i 4

Bolji zvuk po nižoj ceni

U vremenu sveopšteg poskupljenja, Matrix Audio obradovao nas je spuštanjem cene uređaja iz osnovne serije mini-i, uz uštede u izradi, koje su obavljene tako da što manje utiču na zvuk.

Odavno je poznato da je kućište jedna od najskupljih pojedinačnih stavki u izradi hi-fi komponente, bilo da je u pitanju industrijska proizvodnja ili samogradnja. Toga su očigledno svesni i u Matrix Audiju, pa su rešili da upravo u tom delu naprave kompromis i da ljubiteljima dobrog zvuka ponude novu seriju mini-i, koja će doneti veće mogućnosti i bolje specifikacije od prethodnika, ali uz određene uštede u izradi kućišta.

Dizajn i mogućnosti

Novi mrežni plejer mini-i 4 po gabaritu je veoma sličan prethodnoj generaciji, ali je dizajn prilično izmenjen. Nekada zaobljeni front sada je potpuno ravan, čineći da ceo uređaj ima pravilan oblik kvadra, ali uz zadržavanje crnog pleksiglasa u središnjem delu. Prednja strana izrađena je od nešto debljeg i odlično obrađenog aluminijuma, izjedna s gornjim poklopcem, a od fizičkih komandi pronalazimo samo taster za uključivanje, i to u prednjem levom delu gornje strane. Ranija kružna komanda za glasnoću sada više ne postoji, a sve se kontroliše preko ekrana osetljivog na dodir. Kao drugi deo kućišta, donja i bočne strane takođe su izvedene izjedna, ali sada od čvrste i dovoljno kvalitetne plastike. Uprkos štednji pri izradi kućišta, estetski momenat nije zaboravljen i bokovi su ukrašeni diskretnim reljefnim naborima, koji su nas pomalo podsetili na Mytekove sprave. Sveukupno, ako izuzmemo pristupačnije materijale, novi mini-i 4 se po kvalitetu završne obrade i subjektivnom osećaju po pitanju čvrstine kućišta nimalo ne razlikuje od prethodnika.

Prelazak na zadnju stranu pokazuje da mini-i 4, uprkos minimalističkom frontu, pruža raznovrsne mogućnosti. Kako je ovo, pre svega, mrežni plejer i D/A konverter, za digitalne izvore predviđeni su koaksijalni, optički i USB-B ulazi, dok se povezivanje na lokalnu mrežu obavlja samo preko gigabitnog eternet porta – opcija wi-fi veze rezervisana je za skuplju varijantu Pro, koja takođe donosi pojačalo za slušalice sa single-ended i balansiranim izlazom. Na analognom izlazu omogućen je izbor između RCA i balansirane XLR konekcije, a u nastavku je postavljen i jedan analogni RCA ulaz – ovaj dodatak ne viđa se često ni kod višestruko skupljih digitalnih uređaja. Zatim, tu je HDMI port s podrškom za ARC kako bi se televizor na jednostavan način integrisao u audio-sistem, dok USB-C port omogućuje priključivanje eksternih skladišta muzičkih fajlova, pa mini-i 4 može preuzeti i ulogu muzičkog servera. Garnitura priključaka zaokružena je IEC utičnicom za odvojivi strujni kabl, što ukazuje na prisustvo ozbiljnijeg stepena za napajanje u unutrašnjosti.

Ispod aluminijumskog poklopca nije se štedelo na važnim komponentama, pa je hardverska platforma formirana oko četvorojezgarnog procesora ARM Cortex-A55, radnog takta na dva gigaherca. Za D/A konverziju upotrebljeno je savremeno 32-bitsko kolo ESS ES9039Q2M, koje donosi poslednju, četvrtu generaciju patentirane HyperStream arhitekture i podržava PCM rezolucije do 768 kiloherca, izvorni DSD512 i MQA. Za reprodukciju preko mreže koristi se kućna striming platforma, koja nam je dobro poznata iz prethodnih testova i podržava raznovrsne audio-formate, uz kompatibilnost s DLNA, UPnP i AirPlay protokolima. Spisak podržanih servisa obuhvata Tidal Connect, Spotify Connect, vTuner, Radio Paradise i mnoge druge mrežne platforme. Pored osnovnih funkcija strimera i D/A konvertera, mini-i 4 obavlja atenuaciju signala u digitalnom domenu, što znači da se može povezati direktno na izlazno pojačalo ili aktivne zvučnike. Ovakva koncepcija podrazumeva da je nakon ranije navedenog analognog ulaza postavljen A/D konverter i da se analogni signal prvo prevodi u digitalnu formu kako bi se podesila glasnoća, pa se zatim vraća u analogni oblik, što nije najsrećnije rešenje. Ipak, uzimajući u obzir cenu i primarnu namenu ovog uređaja, smatramo da je sjajno što mini-i 4 poseduje bilo kakav analogni ulaz – makar za povremeno priključivanje sporednog izvora.

Upotreba i zvuk

U pogledu kvaliteta reprodukcije, mini-i 4 nastavlja putanjom koju su zacrtali njegovi prethodnici. Ovo podrazumeva visok stepen analitičnosti, koji se sreće kod svih uređaja dalekoistočne kompanije, pa je prisutan i kod najpristupačnijeg modela. Pojedinačni tonovi precizno su ocrtani i jasno prikazani na velikoj tonskoj pozornici, pa je, posledično, separacija veoma dobra – i to u svim prilikama, jer mini-i 4 zadržava pribranost i tokom prilično zahtevnih deonica. Izuzetni mikrodinamički kvaliteti donose jasan i intiman uvid u tehničku stranu reprodukcije i bez zadrške prezentuju finese u vidu alikvotnih tonova i diskretnih odjeka pojedinačnih nota. Ovako dobra mikrodinamika takođe donosi odličnu prostornu prezentaciju – scena je široka i lepo razvijena, s prisutnim pozicioniranjem po dubini i određenom dozom trodimenzionalnog ugođaja – što se može lako primetiti tokom slušanja živih, naročito klupskih snimaka. Naravno, iza svega ovoga stoje savremeni konverterski čip i, još važnije, njegova dobra implementacija, što podrazumeva kvalitetne unutrašnje komponente i valjano dizajniranu sekciju napajanja.

Pored preciznog zvuka i vrlo malih ukupnih izobličenja, mini-i 4 uspeva da pruži dobru protivtežu u vidu dovoljno živopisnih tonova, koji nisu lišeni mase i teksture. Neutralnost je izražena odsustvom prezasićenih nota, što je osobina koju smo već navikli da očekujemo od Matrix Audija i koja je vrlo prijatna za naše uši, ali iz iskustva znamo da ovakav tonski potpis neće prijati svakom. Tamo gde će određeni deo audiofilske populacije videti suvoparnu, dokumentarnu reprodukciju, mi pronalazimo znalački odmerenu ravnotežu između analitičnosti, verodostojnog kolorita i dovoljno fluidne prezentacije. Da li se može tražiti više od digitalnog izvora u ovoj cenovnoj klasi? Mislimo da ne može, naročito ako se uzmu u obzir jednako dobre makrodinamičke osobine, što se primećuje u donjem delu spektra. Najniži tonovi lepo su uobličeni i poseduju odlično odmerenu masu, čvrst udarac i – ukoliko Matrix okružite sposobnim ostatkom sistema – fine detalje, koji se jako retko sreću u ovoj kategoriji konvertera. Brzina se nikad ne dovodi u pitanje, jer mini-i 4 reaguje agilno i katkad eksplozivno, što nas, opet, vraća na dobru implementaciju i stabilnost u radu.

Kad je u pitanju reprodukcija s različitih izvora, utvrdili smo da mini-i 4 briše čujne razlike između striminga i USB veze, kao verovatno najpopularnijeg vida digitalnog povezivanja. Kvalitet reprodukcije potpuno je jednak, što smo proverili reprodukcijom istih fajlova s lokalnog računara – prvo kroz mrežu, a zatim direktno, preko USB veze. Uređaj je potpuno stabilan u radu, što ukazuje na dobar odabir centralnog procesora. Iako nas potpuni prelazak na komande osetljive na dodir nije baš oduševio, razumemo kompromis zarad uštede, što se odnosi i na odsustvo daljinskog upravljača – naime, mini-i 4 poseduje senzor za daljinski, ali se upravljač ne isporučuje u pakovanju i potrebno ga je dokupiti. Smatramo da je sve to ipak od sporednog značaja, jer se podrazumeva da se kao glavni vid kontrole svakog strimera koristi aplikacija. Ovde dolazimo do našeg starog poznanika, u obliku Matrixove prateće aplikacije MA Remote. Ova aplikacija sada je u četvrtoj verziji i oslobođena je svih dečjih bolesti, pa donosi stabilan rad i preglednu postavku. Sve komande su tamo gde ih očekujemo, jer stručnjaci iz Matrix Audija nisu pokušavali da izmisle toplu vodu, već su se vodili već ranije utvrđenim principima. Pored upravljanja svim opcijama uređaja, aplikacija donosi objedinjen pristup svim lokalnim i spoljašnjim izvorima, uključujući striming servise i internet radio. Stranica za reprodukciju sadrži sve važne informacije, uključujući rezoluciju, vrstu fajla i njegov izvor, a posebno nam se svidela stranica sa osnovnim komandama za uređaj, koja je dizajnirana poput daljinskog upravljača.

Zaključak

Poput istinskog heroja radničke klase, novi najpristupačniji model iz kompanije Matrix Audio donosi zrelu i uravnoteženu reprodukciju, uz ujednačen kvalitet zvuka s različitih ulaza. Uštede u izradi zaista su površinske, a mini-i 4 nam to više nego nadoknađuje sjajnim setom funkcija, koje obuhvataju punokrvni strimer, DAC, muzički server, kontrolu glasnoće, pa čak i dodatni analogni ulaz. Šta bi se više moglo poželeti po ovoj ceni?

Matrix Audio mini-i 4
D/A konverzija: ESS ES9039Q2M
Podržana rezolucija: PCM 768/32, DSD512, MQA
Izobličenja THD+N: <0,0003%
Odnos signal-šum (RCA / XLR): 121 dBA / 127 dBA
Audio-ulazi: 1 x RCA, koaksijalni, optički, HDMI i USB-B
Audio-izlazi: 1 x RCA i XLR
Mrežno povezivanje: LAN
Dodatno: USB-C, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 224 x 53 x 186 mm
Masa: 1,3 kg
Cena: 700 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elaborirana prezentacija.
Analitična i fluidna reprodukcija.
Odlične komponente i implementacija.
Velike mogućnosti.
Traži pažnju pri uklapanju.
4.5