Bose Ultra Open Earbuds

Potraga je završena

Nakon formiranja asortimana klasičnih blutut bubica, Bose je rešio da ponudi model za one kojima ne prija ubacivanje slušalica direktno u ušni kanal.

U prošlom broju testirali smo JBL-ove bubice Soundgear Sense i nismo krili oduševljenje konceptom koji pruža većinu prednosti savremenih in-ear slušalica, ali uz drugačiji način nošenja i znatno veću udobnost. Sada je pred nama jednako inovativan dizajn još jednog velikog severnoameričkog proizvođača, koji je ponudio sopstveno viđenje bubica koje se ne ubacuju u ušni kanal. S obzirom na to da su dva zaista velika imena krenula ovim putem, sigurni smo da na svetskom tržištu postoji dovoljan broj korisnika koji žele upravo nešto ovakvo, pa je stoga ovaj vid dizajna već dobio i naziv – open ear.

Opis

Za razliku od rivala, koji je odabrao velike nosače koji se postavljaju iza ušne školjke, kao naočare, Bose ima drugačiji pristup – bubice pomalo podsećaju na slovo G i nose se poput alke koja obuhvata rub ušne školjke. Na unutrašnjem delu nalazi se kućište od čvrste plastike, s prorezima za protok zvučnih talasa, dok je na suprotnoj strani postavljen mali valjak, a između ova dva dela nalazi se savitljiva gumirana veza. Ova gumena spojka teži da privuče dva čvrsta dela kućišta i na taj način se, zapravo, cela konstrukcija drži za ušnu školjku. Iako može delovati složeno, ovo rešenje je sasvim jednostavno – samo pogledajte fotografije i sve će vam biti jasno – a pored toga je i veoma udobno za duže nošenje. Postupak stavljanja bubica zahteva malo vežbe, ali ćete nakon toga verovatno zaboraviti da ih imate na ušima – ergonomija je besprekorna, masa prilično mala, a pritisak na ušnu školjku zanemarljiv.

Na našem testu našla se bela verzija, ali u ponudi su i crne bubice. Spoljašnji deo kućišta, koji se postavlja u ušnu školjku, oplemenjen je hromiranom površinom, ali još je zanimljiviji hromirani bok valjkastog dela, u koji je integrisan višenamenski taster. Preko ova dva tastera na bubicama omogućena je kontrola svih najvažnijih funkcija, kao što su glasnoća, javljanje i prekidanje telefonskih poziva, pauziranje reprodukcije i prelazak na sledeću ili prethodnu numeru. Bubice su vodootporne po sertifikatu IPX4, što znači da dopuštaju kvašenje, ali ne i potapanje, a za dobar kvalitet razgovora Bose je primenio dva mikrofona po slušalici. Detaljnije tehničke karakteristike izostaju i ne znamo koliki je prečnik zvučničkih jedinica ili frekvencijski opseg slušalica, ali smo uspeli da saznamo da Bose koristi dva drajvera po bubici, koji su postavljeni u dipol konstrukciji. Autonomija je prilično izdašna i iznosi do sedam i po sati, dok se u pratećoj kutiji nalazi rezerva za još 19,5 sati rada. Kutijica je lepo zaobljena kako ne bi smetala u manjoj torbi ili džepu, a puni se preko USB-C porta. Na njoj se nalazi nekoliko sitnih LE dioda za indikaciju statusa, kao i jedan taster na zadnjoj strani koji služi za aktivaciju blutut veze u verziji 5.3.

Upotreba i zvuk

Tokom upotrebe, Ultra Open Earbuds vrlo brzo pokazuju da su Boseovi stručnjaci uspešno rešili reprodukciju najnižih tonova, koja kod ovakvog koncepta može biti problematična. Donji opseg ravnomerno je zastupljen u zvuku i utisak je da muzici ništa ne nedostaje, u šta smo se uverili puštajući raznovrsne žanrove. I ne samo to: basovi su duboki i masivni, ali i lepo ocrtani, pa i uz određenu teksturu tonova, što ih čini živim i uverljivim. Dobra detaljnost prisutna je u celom spektru, od čega profitiraju i basovi, koji imaju prilično precizan i jasan prikaz. Kad su dobro postavljene i zadihtovane, bubice standardnog tipa uglavnom pružaju pomalo prenaglašen bas i autor ovog teksta obično je morao da pribegava tonskim kontrolama kako bi uobličio zvuk po svojoj meri, dok su kod Ultra Open Earbuds najniži tonovi bili savršeni za naše uši – već na podrazumevanim podešavanjima.

Zahvaljujući patentiranim tehnologijama kao što su Bose OpenAudio i Immersive Audio, testirane bubice pružaju sveobuhvatan i prelepo uobličen zvuk, uz iznenađujuće nizak stepen curenja zvuka u okruženje. Pored malih gubitaka, što je dobro za reprodukciju, ovo znači da bubice možete koristiti bez bojazni da ćete smetati ljudima oko sebe. Specifičan koncept nimalo ne smeta srednjim i visokim tonovima, koji su prilično neutralni i sadrže tek minimalnu dozu topline kako bi bili prijatni za slušanje na duge staze. Već ranije smo konstatovali da je Bose napravio određeni otklon od nekadašnjeg zvučnog pečata, te da su njegovi uređaji sada primetno bliže istinskoj neutralnosti – verujemo da će ovo biti po volji svima koji tragaju za zvukom visoke vernosti, čak i ako ne vole da se svrstavaju među audiofile. Ove bubice pružaju upravo to: precizan, jasan i verodostojan zvuk u celom spektru, koji će vam omogućiti uvid u tehničku stranu reprodukcije, bez zanemarivanja emocija i energije same muzike.

Na kraju, treba naglasiti da Ultra Open Earbuds, usled specifičnog koncepta, nemaju ANC sistem za umanjenje buke okruženja. Ali Bose nam je zato ponudio sledeću najbolju stvar na listi – Auto Volume. Sistem automatskog održavanja zadate glasnoće radi u sprezi s integrisanim mikrofonima kako bi korisniku uvek pružio istu relativnu glasnoću reprodukcije u odnosu na buku okruženja. Auto Volume u praksi funkcioniše zaista savršeno, pa ćete veoma retko imati potrebu da sami korigujete zvuk. Za dodatne opcije zadužena je aplikacija Bose Music, koju poznajemo odranije i koju odlikuju pregledni interfejs i brzi rad. Aplikacija omogućuje korigovanje zvuka kroz četiri predefinisana modaliteta ili preko ekvilajzera, kao i aktivaciju Immersive audija i automatskog podešavanja glasnoće. Sveobuhvatne sporedne opcije sadrže korisno uputstvo za postavljanje i korišćenje bubica, uz mogućnost ažuriranja firmvera kako bi Ultra Open Earbuds išle ukorak s vremenom.

Zaključak

Nakon temeljnog testiranja, utisak je da se Bose svesrdno potrudio da sa Ultra Open Earbuds kupcima ponudi nešto zaista nesvakidašnje. Napredne tehnologije, među kojima su neke razvijene namenski za ovaj model, pogađaju tačno u metu i od ovih bubica stvaraju sjajne muzičke mašinice, koje pružaju celodnevno uživanje u dobrom zvuku i nenadmašnom komforu. U pogledu cene možemo samo da kažemo da svakako nisu jeftine, ali vrede svaki dinar koji se za njih traži – jednom kad ih stavite, potraga za savršenim blutut bubicama je završena.

Bose Ultra Open Earbuds
Sistem: aktivne
Tip: open-ear
Povezivanje: blutut v5.3
Autonomija: do 7,5 + 19,5 h
Dodatno: mikrofon
Cena: 450 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Inovativan koncept.
Neverovatna udobnost.
Neutralan kolorit.
Sveobuhvatna reprodukcija.
Visoka cena.
4.4