JBL Tune 520BT

Bestseler

Ukoliko vam bubice ne odgovaraju, a over-ear slušalice su vam previše glomazne za svakodnevnu upotrebu u pokretu, JBL Tune 520BT mogu predstavljati odlično rešenje.

Američki proizvođač neprestano obnavlja svoju ponudu slušalica, pa su nakon prošlog broja i over-ear modela Tune 720BT sada pred nama za broj manje blutut slušalice Tune 520BT. Ove on-ear slušalice pripadaju nižoj klasi, ali je njihov zadatak upravo zbog toga veoma težak – naime, slušalice ove kategorije prodaju se u velikim količinama, pa i mali nedostatak može znatno da naruši reputaciju kompanije. Stoga je JBL rešio da zaigra na sigurno i da zadrži već proveren dizajn, koji podrazumeva okrugle rezonatore pravilnog oblika, sa elegantno uklopljenim prihvatnicima. Slušalice su izrađene od plastike solidnog kvaliteta i tokom upotrebe ostavljaju odličan utisak, a podešavanje je moguće po sve tri ose. Unutrašnja strana rezonatora bogato je tapacirana nekom vrstom veštačke kože s mekanim ispunom, dok je unutrašnja strana nosača obložena istim materijalom kako vas slušalice ne bi žuljale na temenu. JBL je već poznat po tome da većinu svojih uređaja izrađuje u više različitih boja, a Tune 520BT su dostupne u crnom, belom, plavom i ljubičastom finišu.

Pogled na tehničke karakteristike pokazuje da su Tune 520BT opremljene nešto većim drajverom nego kod prethodnika – u pitanju je jedinica prečnika 33 milimetra, koja reprodukuje zvuk u punom opsegu (20 Hz – 20 kHz), uz najveći zvučni pritisak od 95 decibela. Blutut veza takođe je unapređena na verziju 5.3, dok je autonomija povećana sa 40 na čak 57 sati, uprkos zadržavanju baterije istog kapaciteta. Pretpostavljamo da je ovo jedan od najvećih benefita novog blututa 5.3, jer on podržava novu tehnologiju LE Audio (Low Energy), koja dodatno smanjuje potrošnju energije. Proizvođač obećava punjenje potpuno ispražnjene baterije za dva sata, dok brzo punjenje od pet minuta obezbeđuje tri sata upotrebe. Punjenje se obavlja preko USB-C porta, koji je smešten na gornjoj strani rezonatora i prekriven šarkom kad nije u upotrebi, što znači da je prilično zaštićen od prašine i mehaničkih oštećenja.

Upotreba i zvuk

Od slušalica ove kategorije ne treba očekivati ANC za umanjenje buke okruženja, ali Tune 520BT pružaju sasvim solidnu pasivnu izolaciju, a da pritom ne prave veliki pritisak na ušne školjke. Praktičnost je na visokom nivou jer su sve komande postavljene na donju stranu levog rezonatora. Tasteri su prilično krupni i lako ih je raspoznati pod prstima, a ovde nailazimo na dugme za uključivanje i blutut uparivanje, kao i na izdvojeni niz od tri tastera koji služe za kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom i pozivima. Od dodatnih opcija na raspolaganju su glasovni asistenti Siri i Google, uz opciju Voice Aware i mogućnost istovremene blutut veze i brzog prebacivanja između dva uređaja. Najzad, ukoliko vas vid izdaje, svideće vam se što su leva i desna slušalica obeležene krupnim slovima na unutrašnjosti rezonatora.

JBL se potrudio da poboljšanja ne ostanu samo u domenu praktičnosti već je uspeo i da unapredi zvuk. Kolorit je neizmenjen i Tune 520BT zadržavaju prijatnu i pitku reprodukciju, koja pruža uživanje na duge staze. JBL-ove slušalice ove serije nikad nisu briljirale u prikazu detalja, već bismo pre rekli da je fokus stavljen na celovitost muzičkog ugođaja i fluidnu prezentaciju – istinske audiofilske finese pomaljaju se prilično retko, ali je zvuk zato živopisan i bogat u celom opsegu. Album „Let’s Rock“ američkog bluz dvojca The Black Keys prikazao nam je Tune 520BT u vrlo dobrom svetlu i pružio uvid u njihovu sposobnost da zaista prenesu emotivni i energetski naboj muzike. Ovo je najviše primetno u srednjim tonovima, koje bismo najbolje opisali kao – sočne. Boljitak je takođe prisutan u donjem delu spektra, koji je dodatno umiren u odnosu na prethodnike i donosi precizniji prikaz, bez preglasavanja drugih delova spektra.

Još jedna značajna novina ogleda se u prisustvu aplikacije JBL Headphones, s kojom smo se sretali i ranije, ali nikad u ovoj cenovnoj klasi. Iako na prvi pogled deluje skromno, ova aplikacija zapravo nudi dosta toga – kao najvažnije istakli bismo korekciju zvuka sa šest predefinisanih modaliteta i individualnim podešavanjem preko desetopojasnog ekvilajzera. Zatim je tu varijabilni Voice Aware, kojim se određuje koliko ćete sopstvenog glasa čuti tokom telefonskih razgovora, dok Smart Audio & Video služi za inteligentno prepoznavanje sadržaja i automatsko podešavanje zvuka. Sporedne opcije obuhvataju ograničenje glasnoće i automatsko isključivanje nakon zadatog perioda neaktivnosti (radi uštede baterije), a tu je mogućnost ažuriranja firmvera.

Zaključak

JBL-ove pristupačne blutut slušalice u najnovijoj iteraciji donose zaista mnogo toga: autonomija je veća nego ikad, udobnost na visokom nivou, a zvuk takav da će vam vrlo brzo prirasti za srce. Zbog svega toga, Tune 520BT će u veoma kratkom roku postati vaš najomiljeniji saputnik.

JBL Tune 520BT
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 95 dB
Prečnik zvučničke jedinice: 33 mm
Povezivanje: blutut v5.3
Kapacitet baterije: 450 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 157 g
Cena: 64 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Lagane i udobne.
Praktična aplikacija.
Odlična autonomija.
Bogat i živopisan zvuk.
Tvrda torbica povećala bi praktičnost.
4.1