Volumio Integro

Made in Firenza

Italijanska kompanija Volumio nastala je iz hobija njenog osnivača, koji se bavio razvojem aplikacija. Ubrzo je kompanija počela da radi za druge proizvođače, a među najzvučnijim imenima su Pro-Ject, Bryston, MBL i Musical Fidelity.

Volumio je osnovan 2015, a tri godine kasnije izbacio je na tržište prvi hardver – u pitanju je bio Volumio Primo, digitalni strimer i DAC u jednom kućištu. Danas kompanija ima samo tri proizvoda u svojoj ponudi. Prvi je Rivo strimer, zatim pomenuti Primo strimer/DAC i, konačno, Integro, koji obuhvata strimer, DAC i pojačalo. Upravo ovaj uređaj došao nam je na test, a da bismo ga testirali, sve što treba da uradimo jeste da povežemo zvučnike. Moramo još samo reći da je cena Primo strimera 799 evra, dok Rivo strimer sa DAC-om košta 989 evra. Tako posmatrano, Integro je odlično sve-u-jednom rešenje za neznatno više novca.

Volumio Integro predstavlja direktnu konkurenciju uređajima poput Bluesound POWERNODE, mada je već na prvi pogled jasno da je Bluesound bolje dizajniran uređaj. Ipak, Volumio cilja na one entuzijaste koji veruju da je njihov softver bolje rešenje. Da ne zvuči kao da Volumio ne polaže mnogo na izgled, moramo reći da je uređaj dizajnirala kompanija Design Narratives, koja radi za imena kao što su Philips, Bosch, Huawei, Ariston…

Opis

Volumio Integro je veoma jednostavan za korišćenje jer se većina kontrole nalazi u Volumio aplikaciji. Uređaj podržava Tidal, Qobuz, Tidal Connect i Roon Ready. Pored toga, ima i Bluetooth aptX vezu, pa možete uživati i u muzici koju imate skladištenu u svom telefonu ili na tablet uređaju. Integro je, kao i njegova braća, spakovan u malo, elegantno kućište, širine 27 centimetara. Prednji panel ima dve kružne kontrole, priključak za slušalice i zanimljiv displej. Obe kružne kontrole mogu se i pritisnuti, pa će tako levi točkić biti korišćen za uključivanje i isključivanje uređaja, dok se kružnim pokretom menja izbor ulaza. Desni točkić, očekivano, kontroliše glasnoću, dok se na pritisak aktivira „mute“ komanda.

Integro se može povezati eternet kablom ili wi-fi konekcijom na internet. Volumio preporučuje da se povežete eternet kablom, te da zatim isključite wi-fi i blutut na Integru putem aplikacije.

Međutim, zadnji panel ima daleko više toga da ponudi. Bočno nailazimo na priključke za zvučnike koji prihvataju gole žice ili banana priključke. Krenimo s leve strane ka desnoj – tu je USB 3.0 priključak, koji podržava veće brzine, pa na njega možemo priključiti i hard-diskove. Zatim, tu je eternet priključak. Mikro-SD otvor nalazi se iznad HDMI i korisnik može ubaciti mikro-SD karticu s muzikom. Sledeći je USB-C priključak, koji se koristi samo za servis i softversku nadogradnju uređaja. Dalje, spori USB 2.0, na koji možemo povezati USB memorije ili tastaturu, miša i slične periferije. Digitalni koaksijalni i optički ulazi sledeći su u nizu i podržavaju rezoluciju od 24 bita i 192 kiloherca. Na kraju, tu je standardni RCA ulaz za priključivanje standardnih hi-fi uređaja, zatim izlaz za sabvufer i, konačno, priključak za eksterno napajanje. Jasno je da je ovde reč o pravom švajcarskom nožu, na koji se mogu priključiti najrazličitiji uređaji.

Softver

Za kontrolu Volumio Integra najlakše je koristiti aplikaciju, ali možete ukucati „integro.local“ u svoj internet pretraživač i dobiti kontrolu nad Integrom. S obzirom na to da se u Integru nalazi računar, za uključivanje ovog uređaja biće potreban minut, što će neke korisnike opravdano iritirati. Za spremnost rada obavestiće vas malena LE dioda na prednjem panelu. Alternativa je da držite uređaj stalno uključen, što baš nije ekološki prihvatljivo rešenje. Aplikacija je zaista dobro osmišljena i dobro organizovana. Pored pomenutih striming servisa, možete slušati i internet radio-stanice, ali i pretraživati svoje muzičke biblioteke na NAS uređaju. U aplikaciji možete aktivirati opciju normalizacije muzičkih numera, odnosno izjednačavanje njihove glasnoće. Za naprednije korisnike tu su i razni „tweakovi“ za podešavanje reprodukcije DSD fajlova.

Kao što smo već rekli, Volumio je kao kompanija nastao zarad svoje aplikacije, tj. operativnog sistema VolumioOS. Ovaj softver možete instalirati na različite uređaje, poput Raspberry Pi, i to potpuno besplatno. Zapravo, zbog toga su i stekli popularnost. Ako želite naprednije funkcije aplikacije, morate izdvojiti 78 evra godišnje za Volumio Premium. Ipak, kupovinom Volumio uređaja dobićete sve ove napredne funkcije besplatno.

Pojačalo

Integro ima u sebi pojačalo u klasi D, snage 2 x 50 vati na osam oma, odnosno 2 x 70 vati na četiri oma. Pojačavač je zapravo čip kompanije Infineon sa oznakom MA1207P, ali je implementiran kao dual-mono konfiguracija. Sam čip ima integrisan DAC, tako da je na ovoj putanji signal digitalan do samog kraja. Naravno, reprodukovani zvuk je u skladu s mogućnostima ovoga čipa, sve radi dobro, bez izobličenja, s puno snage, ali daleko je ovo rešenje od neke audiofilske high-end reprodukcije. S obzirom na to da je Volumio ugradio HDMI izlaz na ovom uređaju, čini se da bi ovo bio korak iznad korišćenja saundbara za gledanje televizije i filmova. Doduše, HDMI izlaz samo može prikazati grafički interfejs aplikacije Volumio.

Odslušali smo neke standardne numere koje dobro poznajemo, od Stinga do Queena i Red Hot Chilli Peppersa, i sve je zvučalo sasvim zadovoljavajuće. Očekivano, ovaj uređaj i neće kupiti strogi audiofil koji sluša klasičnu muziku, već neko ko uživa u jačim ritmovima, kakve klasa D može da isporuči bez muke.

Moramo još reći i da je u Integro ugrađeno pojačalo za slušalice koje se koristi preko velikog džeka, od 6,35 milimetara na prednjem panelu.

Unutra

Ako otvorite Integro, videćete da se u zadnjem delu, baš tamo gde se nalaze otvor za mikro-SD i HDMI, nalazi računar. U pitanju je VIM3L računar kompanije Khadas, koji ima procesor ARM Cortex-A55 sa četiri jezgra, koja rade na 1,9 gigaherca. Ugrađeni SoC je Amlogic S905D3, a tu su još i dva gigabajta RAM memorije i 16 gigabajta eMMC memorije. Potražili smo ovaj računar onlajn i našli cenu od 90 dolara u slobodnoj prodaji. Kod analogne sekcije videli smo i Texas Instruments čip PCM1861 za A/D konverziju. Za pojačalo za slušalice zaduženi su PCM5122 DAC i pojačalo TPA6120A2 kompanije Texas Instruments. Pomenuta dva pojačivača Infineon MA1207P postavljena su bočno na uređaju i, pored njih, možemo videti WIMA polipropilenske kondenzatore.

Zaključak

Integro je uređaj za nove generacije ljubitelja hi-fi zvuka i po svom dizajnu i po svojim specifikacijama. Zahvaljujući dobroj softverskoj podršci, svakako se čini odličnim izborom za IT stručnjake, kojima su dobar softver, podrška i striming servisi na prvom mestu.

Volumio Integro
Snaga: 2 x 50 W na 8 oma
Ulazi: USB 3.0, USB 2.0, mikro-SD
Analogni ulazi: 1 x stereo RCA
Digitalni ulazi: SPDIF koaksijalni i optički
Video-izlaz: HDMI, samo za grafički interfejs
Rezolucija: bit-perfect do 192 kHz i 24 bita
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 270 x 50 x 165 mm
Masa: 1,7 kg
www.volumio.com
Uređaj za nove generacije.
Odličan softver.
Pažljivo birane komponente.
Namenjen je uskoj niši korisnika.
4.2