Monitor Audio Bronze 2

Novi favorit

Nakon pet godina poznati ostrvski proizvođač predstavio je novu generaciju jedne od svojih najpopularnijih serija. U tekstu koji sledi pokušaćemo da utvrdimo koliko su novi Bronze 2 odmakli od svojih prethodnika i koliko dobrog zvuka mogu da ponude.

ma DSC_2486Bez obzira na to koji je proizvođač u pitanju, predstavljanje nove generacije jedne od najvažnijih serija uvek nosi određenu dozu rizika jer tržišni neuspeh može imati ozbiljne posledice. Stoga, Monitor Audio se prilikom kreiranja nove serije Bronze oslonio na provereni metod usavršavanja postojećih tehnologija i preuzimanja uspešnih rešenja iz skupljih serija. Nova linija sastoji se od sedam modela – podnostojećih Bronze 6 i Bronze 5, regalskih Bronze 2 i Bronze 1, centralnog zvučnika Bronze Centre, efekt-zvučnika Bronze FX i sabvufera Bronze W10. Dakle, sastav je u potpunosti preuzet od stare serije, a nazivi modela razlikuju se samo utoliko što više nema prefiksa ispred brojne oznake – u ovome su se nove Bronze ugledale na aktuelnu Silver seriju.

Tehnologija na delu
Na prvi pogled, novi Bronze 2 se teško mogu razlikovati od svojih prethodnika, čemu doprinose i potpuno iste dimenzije kabineta. Međutim, detaljniji pregled ukazuje na veliki broj sitnih, ali i nešto krupnijih razlika. Okvir visokotonca sad je veći i oplemenjen hromiranim okvirom, a i sadrži istaknuti logotip kompanije. Bas-refleks otvor, postavljen u donjem delu prednjeg panela, opremljen je izmenjenim HiVe II usmerivačem s manje izraženim uzdužnim udubljenjima. Ipak, najveću razliku donosi srednjotonsko-niskotonska jedinica, koja je sasvim drugačija nego na prethodnoj generaciji. U pitanju je potpuno nova jedinica prečnika 165 milimetara, koja je opremljena membranom izrađenom u poznatoj C-CAM tehnologiji (Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium) i prepoznatljiva po odsustvu poklopca u središnjem delu. Pored izostanka poklopca i relativno tankog vešanja, atraktivnom izgledu novog drajvera doprinosi moderan čeličnosivi finiš membrane. Visokotonska jedinica opremljena je kupolastom membranom, koja je takođe izrađena u C-CAM tehnologiji i dodatno pozlaćena. Iako deluje veoma slično prethodnim generacijama, ova jedinica opremljena je novim sistemom ventilacije, koji bolje odvodi topao vazduh od magneta i time sprečava stvaranje vazdušnog pritiska na zadnjoj strani membrane. Prema rečima proizvođača, ovo rešenje umanjuje mehaničku rezonancu, što za krajnji rezultat ima niži stepen izobličenja.

Otvorenost, količina detalja i obilje vazduha oko nota ostavljaju zaista sjajan utisak.

Od ostalih tehničkih rešenja treba pomenuti unapređenu skretnicu koja sadrži komponente visokog kvaliteta, kao i prvoklasne kondenzatore s polipropilenskim filmom. Topologija zvučnika je dvosistemska, a rezna frekvencija postavljena je na 3,1 kiloherc. Kabinet je izrađen u potpunosti od medijapana srednje gustine (MDF) i debljine 18 milimetara, s višestrukim ojačanjima u unutrašnjosti kako bi celokupna konstrukcija imala što veću krutost i čvrstinu. Pored toga, dodatno učvršćenje postignuto je pomoću dugačke metalne osovine koja prolazi kroz unutrašnji prostor kabineta i pričvršćuje mid-bas jedinicu za zadnji panel (single bolt-through). Prema deklarisanim tehničkim karakteristikama, Bronze 2 imaju frekvencijski opseg od 42 herca do čak 30 kiloherca, uz solidnu osetljivost od 90 decibela (1 w/1 m). Nominalna impedansa iznosi osam oma, a proizvođač preporučuje uparivanje s amplifikacijom snage 30 do 100 vati po kanalu. Ukupno, Monitor Audio Bronze 2 donose veliki broj unapređenja u odnosu na prethodnike, pa je pravi trenutak da ustanovimo koliki je boljitak u praktičnom smislu.

Test
S obzirom na cenovni razred kojem pripadaju, Bronze 2 se isporučuju u veoma bogatom pakovanju. Pored detaljnog uputstva na više jezika, vlasniku su na raspolaganju čepići za zvučničke terminale koji nisu u upotrebi (kao zaštita od prašine), valjkasti sunđeri za zatvaranje bas-refleks otvora, kao i šestougaoni (inbus) ključ za dotezanje osovine mid-bas jedinice na zadnjem panelu. Očekivano od ovog proizvođača, kvalitet završne obrade zaista je vrhunski, a finiš, iako vinilni, deluje veoma lepo i prirodno. Pored finiša u imitaciji orahovine, u koji su bili uvijeni primerci na našem testu, kupci mogu da biraju između crnog hrasta, belog jasena i drveta ruže. Konvencionalna forma zvučnika omekšana je zaobljenim uspravnim rubovima, a drajveri modernog izgleda predstavljaju dobrodošao kontrast klasičnom braon finišu kabineta. Iako se uz Bronze 2 isporučuju maske od crnog platna, ovi zvučnici toliko dobro izgledaju bez maski da je prava šteta zaklanjati ih od pogleda. U prilog ovome ide i činjenica da se maske pričvršćuju pomoću magneta, pa na prednjem panelu nema rupa i prihvatnika koji bi naružili sjajnu estetiku ovih zvučnika. Utisak kvaliteta i luksuza potvrđuje se na zadnjoj strani, na kojoj je smešten veliki kružni panel s masivnim pozlaćenim bi-wire terminalima, oznakom modela i serijskim brojem zvučnika. Kako smo već navikli, ni na zvučnicima ni na kutiji nije navedena zemlja proizvodnje Monitor Audio zvučnika – ovo je više kuriozitet, jer taj podatak zaista nije bitan dokle god zvučnici zadržavaju ovako visok nivo završne obrade.

ma DSC_2490

Zahvaljujući popularnosti Monitor Audio zvučnika na našem tržištu, tokom godina smo imali prilike da se poprilično dobro upoznamo s raznim modelima ovog proizvođača, naročito iz serija Bronze i Silver. Već nakon nekoliko taktova prve numere, Bronze 2 su ispunili prostoriju direktnim i zvonkim tonovima, karakterističnim za zvučnike ovog proizvođača. Otvorenost, količina detalja i obilje vazduha oko nota ostavljaju zaista sjajan utisak i imaju neki gotovo magičan efekat, koji je učinio da se za samo nekoliko minuta svi ukućani sjate u dnevni boravak kako bi poslušali šta Bronze 2 imaju da im otpevaju. Jedan od naših omiljenih albuma za testiranje, “Miles_Gurtu” iz 2004. godine, zvučao je kao da je snimljen upravo za ove zvučnike. Preplitanje kompleksnih i na mahove spektakularno brzih deonica ritam-sekcije s teškim i sporim tonovima kontrabasa i obiljem elektronskih detalja Bronze 2 prikazali su bez imalo muke i uz besprekornu vremensku usklađenost i separaciju tonova. Različite perkusije iz arsenala Triloka Gurtua bile su prikazane sasvim prirodno i s jasno izraženim volumenom, a neponovljiva atmosfera ovog albuma dočarana nam je verno i u celosti.

Prelazak na hitove Dajne Vošington potvrdio je izuzetan kvalitet ovih zvučnika u visokom i srednjem opsegu, a prodorni vokal poznate džez pevačice prezentovan je u svoj svojoj raskoši. Ocrtavanje glasa u prostoru i vremenska određenost tonova izuzetno su dobri. Pored toga, reprodukcija ovog albuma pokazala je koliko su Bronze 2 posvećeni prikazivanju i najsitnijih detalja i finesa jer su nam sasvim direktno i bez napora prikazali jednu finu dozu hrapavosti koju vokal Dajne Vošington dobija na gornjem i donjem ekstremu. Niskotonski opseg je tokom reprodukcije ovog albuma bio nešto slabiji, što je delom zasluga starije produkcije i posledica dominantnog vokala. Ali Bronze 2 generalno imaju nešto naglašeniji visoki i srednji opseg, pa niski tonovi dolaze do punog izražaja samo tokom reprodukcije bass-heavy muzičkih pravaca i albuma koji su snimljeni s prenaglašenim niskotonskim spektrom. Stoga, ove zvučnike trebalo bi uparivati s pojačalima koja imaju za nijansu topliji visoki i srednji opseg, kao i nešto istaknutije niske tonove kako bi se postigao balans između detaljnosti i prijatnog, plemenitog zvuka.

Zaključak
U poređenju s prethodnicima, Bronze 2 su učinili nesumnjiv korak napred, i to u domenu koji je i ranije bio najjače oružje bronzane klase – visokim i srednjim tonovima. Kao i uvek na kraju testa, razmišljanja nam odlaze ka direktnim konkurentima ovih zvučnika. Pre svih, to su svestrano nadareni Dali Zensor 3, kao i dinamični i snažni JBL Studio 230. Ipak, svaki od ova tri modela daje muzici sopstveni pečat, pa je krajnja odluka u rukama kupaca, a mi smo sigurni da će Bronze 2 prozračnim, direktnim i izuzetno detaljnim zvukom stići do veoma visokih pozicija na tržištu.

 

PLUS
Fantastična izrada za ovu klasu.
Moderan i elegantan dizajn.
Sjajan nivo detalja.
Direktan i otvoren zvuk.

MINUS
Zahtevaju pažljivo uparivanje.

Preporučena snaga pojačala: 30-100 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 42 Hz - 30 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 90 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x165 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 185x350x255 mm
Masa: 5,3 kg
Cena: 330 evra
Reader Rating37 Votes62
62
Ocena čitalaca