LG QP5W Eclair

Audiofilski kolačić

LG-jev najnoviji dodatak ponudi saundbarova donosi svež i originalan dizajn, ali i savremenu tehnologiju i velike mogućnosti u veoma kompaktnom kućištu.

Svaki proizvođač potrošačke elektronike koji drži do sebe danas ima u ponudi nekoliko modela saundbarova u različitim cenovnim kategorijama, ali je svima zajednički osnovni oblik, koji nije posebno inspirativan i gotovo da se može reći da, kad vidite jedan saundbar – videli ste ih sve. Kao jedan od velikih proizvođača, LG je rešio da ove godine obogati asortiman saundbarom koji promoviše nešto drugačiji pristup.

Ekler

Iza oznake QP5W nalazi se saundbar širine svega tridesetak centimetara, sa snažno zaobljenim bokovima. Usled polukružnih bočnih površina i karakterističnih proporcija, ovaj model i u oznaci nosi dodatak – Eclair, kao asocijaciju na širom sveta popularni kolač slične forme. Bokovi su neznatno ispupčeni i u potpunosti obloženi kvalitetnim platnom, dok je gornja strana izrađena od metala i gusto perforirana gotovo celom površinom. Pored neobičnog oblika, QP5W se ističe postavkom komandi na zadnjoj strani – iako isprva može delovati nepraktično, komande su zapravo skroz dostupne jer je uređaj malih dimenzija i predodređen da stoji na polici, pa ovo predstavlja prihvatljiv kompromis za očuvanje minimalističke čistoće prednjeg i gornjeg panela. Na zadnjem delu stoga nailazimo na tastere izvedene u formi simbola funkcije, koji služe za uključivanje, odabir ulaza, kontrolu glasnoće i blutut uparivanje. Ispod njih, u neznatno upuštenom delu, postavljena je relativno skromna garnitura priključaka. Ona obuhvata HDMI ulaz i izlaz, uz dodatni digitalni optički audio-ulaz i USB-A port, a postavku kompletira priključak za eksterno napajanje poput onog kod laptop računara.

Tonovi su lepo uobličeni, iako ne previše duboki i slojeviti, ali uz jasnu ocrtanost i preciznost.

Kao drugi deo kompleta isporučuje se aktivni sabvufer, koji dizajnom prati glavnu jedinicu. Ovo podrazumeva osnov u obliku kvadra, ali s polukružno zaobljenim bokovima, a kućište je takođe presvučeno platnom – sve osim gornje površine, koja je izvedena od kvalitetne plastike. Kako bi zadržala estetski ugođaj sa svih strana, fabrika je odlučila da malobrojne komande postavi na donju stranu sabvufera, pa su ovde smešteni taster za ručno uparivanje bežičnim putem, signalna LE dioda i priključak za strujni kabl.

U trenutku pisanja ovog testa, QP5W još uvek nije započeo tržišni život, a u našoj redakciji našao se preprodukcijski primerak, uz sasvim skromnu prateću dokumentaciju. Tehničke informacije kojima raspolažemo stoga nisu posebno detaljne i znamo samo da je sistem izveden u 3.1.2-kanalnoj postavci, ukupne snage 320 vati. To podrazumeva da je glavna jedinica opremljena nezavisnim zvučničkim jedinicama za levi, centralni i desni kanal, kao i dodatnim drajverima na gornjoj površini – dakle, prilično tesno upakovano. Situacija je malo bolja u pogledu mogućnosti, jer LG objavljuje da je QP5W osposobljen za reprodukciju savremenih formata Dolby Atmos i DTS:X, kao i da sadrži tehnologiju AI Sound Pro, koja prilagođava karakteristike zvuka materijalu koji se reprodukuje. Pored toga, veoma je važno naglasiti da su u tonskim podešavanjima učestvovali stručnjaci iz ugledne ostrvske kompanije Meridian Audio.

Upotreba i zvuk

QP5W se isporučuje sa simpatičnim daljinskim upravljačem manjih dimenzija, koji oblom formom prati stil glavnih uređaja, a omogućuje kontrolu svih važnijih funkcija. Prateća oprema takođe obuhvata HDMI kabl, mada to treba uzeti s rezervom jer će serijska verzija možda imati izmenjen pribor. Iako se ne može montirati na zid, QP5W će, usled zaista skromnog gabarita, bez teškoća pronaći mesto na polici ili komodi, a i sabvufer je prilično zahvalan za pozicioniranje zahvaljujući izduženoj osnovi.

Tokom reprodukcije primećuje se trud stručnjaka iz Meridiana, koji su malenom saundbaru podarili pre svega prijatan zvuk. Tonovi su lepo uobličeni, iako ne previše duboki i slojeviti, ali uz jasnu ocrtanost i preciznost, koje su posebno važne tokom reprodukcije surround formata. Višekanalni zvuk stoga je čist i dobro definisan, a dijalozi su razgovetni i, kad je potrebno, izbačeni u prvi plan. Očekivano, najveći nedostatak testiranog kompleta jeste širina pozornice: iako se svojski trudi, QP5W je jednostavno suviše mali da bi uspeo da pokrije veću širinu. S druge strane, ovo je nadoknađeno veoma dobrim raslojavanjem po visini zahvaljujući dodatnim Atmos drajverima, pa scena zapravo ima oblik uspravnog kvadrata. Kao druga kategorija u kojoj QP5W pokazuje odlične rezultate, prisutan je veoma dobar niskotonski opseg. Elegantni sabvufer ne kreira preterano duboku niskotonsku podlogu, ali tonovi su odlično odmereni, uz prisustvo mase, kao i rezonovanje, koje je tu da pokaže snagu, ali ne i da stvori neprijatne vibracije i preglasa ostatak spektra. Brzina i odziv basova takođe su na veoma dobrom nivou, što se primećuje tokom surround efekata, ali i prilikom reprodukcije muzike u dvokanalnoj formi. U ovom pogledu, QP5W se pokazuje kao više nego prihvatljiv komplet, koji pruža prijatan i celovit doživljaj, iako bez posebno izraženog stereo-efekta.

Pomalo nas je iznenadilo što testirani komplet ne dopušta wi-fi povezivanje, ali zato je tu blutut. Ovaj tip veze može se koristiti za reprodukciju muzike direktno s mobilnog uređaja, ali i, što je još značajnije, za podešavanje sistema pomoću aplikacije LG Sound Bar. Karakteristike zvuka mogu se podešavati pomoću tri predefinisana modaliteta – Standard, Game i Cinema, ali poslasticu predstavlja AI Sound Pro, koji automatski prepoznaje reprodukovani sadržaj i obavlja optimizaciju parametara zvuka u skladu s tim. Ova tehnologija funkcioniše veoma dobro i znatno olakšava život krajnjem korisniku, jer u praktično svakoj situaciji izvlači maksimum iz sistema.

Karika koja nedostaje

Pored detaljnijih tehničkih karakteristika, tokom testiranja nedostajala nam je još jedna informacija koja je veoma značajna za formiranje konačnog suda o bilo kom uređaju – u pitanju je njegova cena. U opštem smislu, možemo da kažemo da je QP5W komplet simpatične i osvežavajuće pojave, koji pruža prijatan i precizan zvuk, a posebno je zahvalan za upotrebu u manjim prostorijama i tesnom okruženju. Stepen upotrebljivosti povećan je podrškom za Dolby Atmos i DTS:X, kao i korisnom aplikacijom, dok AI Sound Pro predstavlja pravo blago ukoliko želite sistem koji ćete priključiti i zaboraviti na njega. Stoga, ukoliko i cena bude na prihvatljivom nivou, LG QP5W može predstavljati odličnu kupovinu.

LG QP5W Eclair
Konfiguracija: 3.1.2
Snaga sistema: 320 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Audio-ulazi: 1x optički
Formati: Dolby Atmos, DTS:X
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 296x60x126 mm
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 385x285x185 mm
www.lg.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Autentičan i svež dizajn.
Praktičan gabarit.
AI Sound Pro.
Prijatan i precizan zvuk.
Nedostaje wi-fi.
4.1