AKG N700NC

Dobrovoljna izolacija

Audiofili koji često putuju odavno su uvideli praktičnost bežičnih slušalica, a poslednjih godina sve veću popularnost stiču sistemi za potiskivanje buke okruženja, koji predstavljaju idealan način za uživanje u putovanju uz omiljenu muziku.

Kao jedan od najstarijih proizvođača slušalica u svetu, austrijski AKG Acoustics jedan je od predvodnika tržišta u mnogim segmentima, a u portfoliju već duže vremena ima više modela s bežičnim povezivanjem. S novim slušalicama N700NC fabrika nastupa u višoj kategoriji, što se može zaključiti već iz oznake modela, a posebnu poslasticu predstavlja adaptabilna noise cancelling tehnologija nazvana Ambient Aware, koja korisniku dozvoljava da po želji podesi stepen suzbijanja spoljašnjih zvukova.

Opis
N700NC se isporučuju u luksuznoj višeslojnoj kutiji, a pribor obuhvata kabl s integrisanim daljinskim upravljačem i mikrofonom, adapter za upotrebu u avionu i USB kabl za punjenje. Prateća oprema izgledom i kvalitetom pokazuje višu klasu slušalica, što se nastavlja i u dizajnu torbice: izvedena od tvrdog materijala, torbica deluje robustno, a u istovreme luksuzno, s krupnom oznakom proizvođača i modela na gornjoj strani. Pored bezbednog smeštanja slušalica, u nju se mogu odložiti dodaci poput kablova, adaptera i drugih sitnica.

N700NC pružaju jasan i odlično definisan zvuk.

Testirane slušalice odlikuju se savremenim dizajnom, a nosač i rezonatori u potpunosti su oklopljeni plastikom, ispod koje se nalazi čvrst metalni okvir slušalica. Moderan izgled dodatno je istaknut metalik sivom bojom, sa umecima u boji aluminijuma i hromiranim okvirima na rezonatorima. Jedina odstupanja od sivih nijansi jesu fini pliš na unutrašnjoj strani nosača i jastučići od veštačke kože na rezonatorima, koji su izvedeni u crnoj boji. Svi tapacirani delovi ispunjeni su memorijskom penom, za koju odranije znamo da predstavlja odlično rešenje za pun komfor tokom upotrebe.

Kako su u pitanju bežične slušalice sa sistemom za prilagodljivo suzbijanje buke okruženja, N700NC opremljene su komandama na oba rezonatora. Na donjem delu levog rezonatora nalaze se tasteri za kontrolu glasnoće i pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, koji ujedno služe za kontrolu telefonskih poziva. Na suprotnoj strani, desni rezonator udomio je prekidač za uključivanje i aktivaciju blutut povezivanja, mikro-USB port za punjenje interne baterije kapaciteta 730 miliamper-sati i taster za podešavanje Ambient Aware sistema, kojim se može odrediti koliki stepen spoljašnje buke će ANC proslediti korisniku. Ovo je veoma zgodno ukoliko želite da uživate u muzici, ali da ne budete potpuno izolovani od okruženja. Proizvođač navodi da litijum-jonska baterija obezbeđuje do 20 sati rada preko blutut veze i uz uključen ANC sistem, kao i do 36 sati uz ANC, ali s vezom pomoću kabla. Priključak za kabl nalazi se na levom rezonatoru u formi 2,5-milimetarskog mini-džeka, što omogućava jednostavnu zamenu kabla ukoliko se fabrički ošteti ili upotrebu nekog kvalitetnijeg po želji korisnika.

Pregled tehničkih karakteristika govori da se u rezonatorima nalaze zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, koje pružaju frekvencijski opseg od 10 herca do 20 kiloherca. Nominalna impedansa iznosi 32 oma uz osetljivost od 110 decibela (1 mW / 1 kHz) i najveći zvučni pritisak od 108 decibela. Naravno, ovi podaci su posebno značajni ukoliko slušalice povezujete pomoću kabla, dok se bežično povezivanje odvija preko blututa u verziji 4.1 i, nažalost, bez podrške za aptX kodek. Masa slušalica iznosi 260 grama, što je sasvim prihvatljivo kad se uzme u obzir količina tehnologije koja se u njima nalazi.

Test
Nakon prvih tonova, N700NC su nas podsetile na JBL-ov prošlogodišnji model Everest Elite 750NC, što ne iznenađuje kad se zna da se obe kompanije nalaze pod okriljem Harman grupe, koja je, opet, u vlasništvu korporacije Samsung. Stoga, s velikom sigurnošću može se pretpostaviti da ove slušalice dele određena tehnička rešenja.

Ipak, u nastavku slušanja počele su da se pokazuju razlike u korist testiranih slušalica, isprva u preciznijem basu i, generalno, boljoj ravnoteži između niskih tonova i ostatka zvučnog opsega. Čak i preko manjkave blutut veze, inače nešto izraženiji bas na albumu “Tour de France Soundtracks” zvučao je odlično uobličeno i definisano, s mekanim niskim tonovima koji ne nadglasavaju druge opsege. Preplitanje sintetičkih tonova u srednjem delu spektra ukazalo je na sposobnost slušalica da jasno prikažu suptilne razlike u timbaru, što se nastavilo i na žanrovski potpuno drugačijem albumu “Night Train” Oscara Petersona. Odzvanjanje žica kontrabasa bilo je prezentovano sasvim jasno, ali i precizno smešteno u pozadinu, iza vokala i klavira.

U drugom delu testiranja, prelazak s mobilnog telefona i blutut veze na prenosivi headamp/plejer Pioneer XDP-02U i povezivanje kablom pokazao je krajnje domete AKG slušalica. Santanin “Incident at Neshabur” zvučao je moćno i živopisno, s obiljem brzih promena i sjajnom dinamikom. Kompleksna ritam-sekcija bila je prikazana veoma detaljno i precizno, vremenski tačno, ali i besprekorno upleteno u tok muzike. Ukupno, N700NC pružaju jasan i odlično definisan zvuk, na nešto toplijoj strani neutralnog prikaza, što oplemenjuje muziku i omogućava dugotrajno slušanje bez zamora. Čak i blutut veza, uprkos odsustvu aptX kodeka, pruža više nego prihvatljiv kvalitet reprodukcije, uz povremeno povučenije visoke tonove.

Zaključak
Tokom upotrebe, N700NC pružaju veoma visok stepen komfora, uz napomenu da su jastučići nešto uži po vertikalnoj osi, pa ih treba precizno postaviti kako ne bi pritiskali obod ušne školjke. Tapacirani delovi su mekani i veoma udobni, uz odlično prianjanje, što je posebno važno prilikom korišćenja ANC sistema. Ambient Aware odlično funkcioniše i ima zaista minimalan uticaj na kvalitet reprodukcije, što je još jedna karakteristika po kojoj testirane slušalice nadmašuju spomenute Everest Elite 750NC. Iako je proizvođač najavio aplikaciju AKG Headphones, u trenutku pisanja ovog testa ona se još nije mogla naći na Google Play Storeu – kod nas je stigao pretprodukcijski uzorak, pa pretpostavljamo da će aplikacija postati dostupna kad se N700NC pojave u prodaji.

AKG N700NC
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
SPL: 108 dB
Impedansa: 32 Ω
Osetljivost (1 mW / 1 kHz): 110 dB
Povezivanje: blutut 4.2, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 730 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 261 g
Cena: oko 350 evra
AVL projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Udobnost.
Jednostavna upotreba.
Odličan ANC sistem.
Precizan i uravnotežen zvuk.
Slušalice ove klase morale bi da imaju aptX.
4.5