UK HiFi Show Live! Ascot, Velika Britanija

Spektakularni hi-fi sajam

Od svih hi-fi sajmova na kojima sam bio sajam na trkalištu Ascot izvan Londona bio je najspektakularniji.

Tekst: Havard Holmedal, Stereopluss

U magazinu Stereopluss pisali smo i izveštaj sa sajma Horten u Norveškoj od pre nekoliko nedelja, a razlike između ova dva sajma teško da bi mogle biti veće. Ascot je Rolls Royce – kraljevski objekat i zeleni travnjaci koji izgledaju kao da su ošišani makazama za nokte.

UK HiFi Show Live! organizuje Paul Miller, direktor kompanije AVTech, koja poseduje časopise kao što su HiFi News, HiFi Choice, Sound and Vision i Stereophile. Paul Miller je takođe predsednik EISA udruženja i iskoristio je priliku da okupi sve ovogodišnje dobitnike EISA nagrade na večeri i ceremoniji dodele nagrada. UK HiFi Show Live! obično okuplja oko tri i po hiljade posetilaca, ali s brojem kvadratnih metara koje Ascot ima na raspolaganju jedva da je prepun. Bili smo tamo tog petka kad je ulaz bio rezervisan samo za profesionalce i novinare.

Većina proizvođača pokazala je najbolje što je imala, a sajam je bio potpuno ispunjen opremom koja je svakako bila u stilu ostatka arhitekture. Ali takođe je bilo dobro izložiti opremu po razumnoj ceni, koja je u nekoliko slučajeva iznenadila po pitanju zvuka.

Izdvajamo

S brendovima kao što su Magico, YB electronics, Wilson, Chord Electronics, Canton, Hegel, Musical Fidelity, dCS, Egglestoneworks, DALI, Gryphon, PMC, Fink, Monitor Audio, ATC, Primaluna, Kerr Acoustics, Kroma i mnoštvo drugih skoro je neizbežno da će se neki izdvojiti u odnosu na ostale, ali u Ascotu ih je bilo više nego obično, po mom mišljenju. Sobe su bile u proseku barem dobre, a iako UK HiFi Show nije bio najsveobuhvatniji sajam na kojem smo bili poslednjih godina, dobili smo apsolutno sve što smo tražili tokom napornog vikenda.

Da počnemo reportažu od pristupačnih uređaja, koji nisu bili baš mnogo zastupljeni, ali su podjednako dobro zvučali kad se u obzir uzme njihova cena. Naši danski prijatelji iz firme System Audio pokazali su svoj Silverback 1. To je par veoma kompaktnih aktivnih zvučnika koji spajaju sve iskustvo i znanje koje su System Audio i dizajner Ole Witthøft stekli u radu s prethodnim Silverbackovim zvučnicima. Zvučnici su imali nadograđeni DSP i novi modul pojačala i svirali su veoma dobro u jednoj od manjih demo-soba. U manjoj prostoriji oni su blizu savršenstva, a mnogo je urađeno da bi svirali daleko dublje u basu nego što bi njihova veličina sugerisala. Bas se dinamički reguliše i čini da zvučnici sviraju najdublje i najpotpunije na normalnim nivoima slušanja, ali je na većim glasnoćama najdublji bas odsečen kako bi se zaštitila zvučnička jedinica.

Na sasvim drugom kraju spektra bili su Orion zvučnici kompanije Rockport Technologies i cela oprema s Nagra elektronikom, uključujući Nagra HD AMP, koji košta oko 70.000 evra po komadu – ako padnete u iskušenje. Zvuk je bio izuzetno prozračan i imao je natprosečnu dinamiku u srednjem basu, što se retko sreće na hi-fi sajmovima koje posećujemo.

Na sajmu Horten čuli smo sabvufere novog i veoma uzbudljivog brenda Perlisten. U Ascotu smo morali da čujemo LE verziju njihovog velikog i moćnog S7t, s nadograđenim bas-elementima i skretnicom. Specijalno rešenje za srednje i visoke tonove zvučalo je izuzetno dinamično, detaljno i precizno. Zvuk je bio kvalitetan i zbog njega ne želite da ustanete sa stolice, već samo da sedite i slušate. Sad je krajnje vreme da Perlisten stavimo na test i da čujemo kako se ponašaju kod kuće, u mojoj dnevnoj sobi.

Jedan od uzbudljivih novih proizvoda je i Monitor Audio Hyphn. Van sumnje, ovo je jedan od najnaprednijih zvučnika na sajmu, a takođe zvuči bolje nego kad sam ga čuo dok je bio prototip. Inženjeri imaju još pomalo posla u pogledu zvuka, ali je zanimljivo videti da se tako poseban zvučnik može konstruisati s današnjim softverom za simulaciju zvučnika. Ovako zanimljiv zvučnik teško da je mogao biti napravljen pre 15 godina.

DALI je, kao i obično, sa sobom imao KORE i EPIKORE 11, koji su svirali na Gryphonovoj elektronici. Oba zvučnika su imala dovoljno prostora za zabavu i zvučala su zaista dobro nadomak Londona – zapravo, bolje nego kad sam ih čuo u nekoliko drugih prilika, uključujući i sajam u Hortenu. Zvučnici su očigledno veoma sposobni i bilo bi zaista zanimljivo čuti ih u idealnim uslovima. Muzika je bila pomalo bezukusna, kao i na ostatku sajma, ali, u svakom slučaju, DALI-ji nisu mogli da sakriju činjenicu da imaju veliki kapacitet, veoma dobru reprodukciju basa i ogromne količine detalja od vrha do dna.

Brend o kome bih želeo da čujem više je GoldenEar. Oni pružaju vrhunski kvalitet, blizak mnogim drugim izlagačima, za samo deo cene. U Londonu je svirao impresivni model T66, koji je, u poređenju s mnogim drugim na sajmu, bio veoma povoljan. Bas je bio jednostavno impresivno dinamičan, a pratio ga je srednji ton koji je bio brz, precizan i veoma otvoren.

PMC Prodigy takođe nastavljaju da impresioniraju jer sviraju skoro suludo dobro u odnosu na cenu. Iako im je veličina ograničavajući faktor, ispunili su prostoriju na upečatljiv način. Njihova cena u neskladu je s performansama u srednjem i visokom opsegu, a PMC je uradio posebno dobar posao s kompaktnim podnostojećim zvučnicima. Možda je i elektronika iz Brystona imala neke veze sa uglađenim zvukom.

Ovogodišnje EISA nagrade takođe su uručene na ovom sajmu, uz odgovarajuću svečanu atmosferu. Pre pandemije dodela nagrada održavana je u Berlinu tokom IFA sajma – nekada je taj sajam okupljao dosta profesionalaca, a sad je samo svoja senka i relativno je nezanimljiv za naš deo industrije, pa otuda Ascot.

Urednici svih časopisa članica EISA i oko 150 gostiju uživali su u posebno lepom ambijentu, a preko 50 predstavnika različitih proizvođača ponelo je kući jedan ili više teških EISA trofeja. 

Hegel je stekao veoma dobru reputaciju u hi-fi svetu i već ima dugačke liste čekanja za svoje EISA pobednike. Veoma je impresivno da je mala norveška kompanija ove godine uspela da osvoji dve nagrade za najbolje hi-fi proizvode. Kompletne testove možete pročitati u prethodnim brojevima Stereo+, gde jednostavno zaključujemo da je Hegel stekao vodeću poziciju u rangu cena za integrisano pojačalo H600 i CD plejer Viking.

Uvek je doživljaj slušati Klipschorn, a posebno kad funkcioniše tako dobro kao ovde. Sa elektronikom iz Musical Fidelityjeve serije NU-Vista reprodukcija je bila snažna i sasvim je nemoguće ne voleti taj zvuk.

Kii Seven je potpuno novi zvučnik kompanije Kii, koji se pokazao iznenađujuće dobro za svoju veličinu. Cena nije određena, a u prodaji će biti u januaru.

U Ascotu je bio dobar izbor head-fi opreme. Na slici je prilično spektakularno pojačalo za slušalice Manley Absolute. Izrađeno je veoma savremeno, od bakra i ugljeničnih vlakana.

Trafomatic izgleda odlično. Evo modela Rhapsody. Konstrukcija u klasi A, s cevima 300B i 20 vati po kanalu.

Viđamo sve više mrežnih filtera iz Puritana. Oni su odabrali da budu potpuno otvoreni povodom toga šta rade i zašto, kao i da njihove proizvode morate testirati kod kuće pre nego što ih kupite.

Zvučnici iz Stratton Acousticsa imali su velike, tople srednje tonove i snažan bas, kao i prilično žestoku dinamiku.

Stekao sam veoma dobar uvid u kvalitet modela Sonja iz YG Acoustics. Elektronika iz Bouldera i Bel Cantoa, između ostalih, učinila je iskustvo prijatnim.

Naim je pokazao svoju impresivnu seriju 300. Ukoliko želite da imate i strimer i pojačalo i dodatna napajanja, trebaće vam dosta mesta na polici – prednost je što sve to zvuči veoma dobro.

Magico S3 je dobio pravi zamah s pojačalima Constellation Audio i Robert Koda, kao i s kablovima iz Transparent Audija.

Node je novi brend engleskih zvučnika sa zaista dobrim zvukom. Relativno kompaktni zvučnici imaju odlične jedinice.

Lowther zvučnici i cevi punog tona definitivno su drugačiji, ali u najboljem izdanju mogu zvučati gotovo hipnotički. Svirali su u Ediliji kad sam bio u poseti, i to je zvuk koji će vam ostati u sećanju neko vreme.