Honor Magic6 Pro

Spektakularni flegšip

Početkom januara, kompanija Honor je odlučila da silovito startuje 2024. godinu predstavljanjem najtanjeg preklopnog telefona Magic V2, ali i praktično istovremenim lansiranjem novog top-modela Magic6 Pro koji smo dobili na test.

Uzmite ovaj telefon u ruke i odmah ćete videti da se radi jednom od najsavršenijih telefona današnjice koji poseduje sve što možete zamisliti. Honor se već godinama tretira kao „Huawei sa Googleom“, a od kompanije Huawei smo poslednjih godina viđali samo telefone sa spektakularnim specifikacijama koji ozbiljno prednjače u odnosu na konkurenciju. Posebno nam se dopalo što se jasno vidi da je Magic6 Pro direktni naslednik prethodnog modela Magic5 Pro, te da inžinjeri Honora ne lutaju, već samo usavršavaju ono što je već savršeno.

Magic6 Pro dolazi u kutiji sa silikonskom maskom i sa kablom koji ima USB-C priključke sa obe strane. Punjač morate naknadno kupiti, a Magic6 Pro podržava brzo punjenje do odličnih 80 vati. Poređenja radi, Samsung se i dalje „plaši“ te njihovi modeli S24 serije se pune brzinom od 25 vata, dok su neki drugi kineski proizvođači otišli korak dalje od Honora i ponudili punjenja od 90 ili čak 120 vati. U poređenju sa prethodnim modelom Magic6 Pro ima veći segment za kamere, jer se jasno vidljivo da nove kamere zahtevaju i više prostora. Što se tiče boje i finiša, dostupno je čak pet različitih boja, a nama je na test stigla crna verzija. Neke boje imaju potpuno drugačiju teksturu, pa će i sam osećaj držanja telefona u ruci biti drugačiji, manje ili više klizav. Crna verzija ima mat teksturu i na njoj ne ostaju tragovi od prstiju.

Ekran zauzima celu prednju površinu i zaobljen je na levoj i desnoj strani, iako se na prvi pogled čini da je zaobljen na sve četiri stranice. Zapravo, samo je staklo iznad ekrana svuda zaobljeno. Kao i kod Honor 90 telefona koji smo testirali, čitač otisaka prstiju se nalazi ispod ekrana, ali previše nisko za naš ukus. Sa gornje strane telefona, pored mikrofona i zvučnika nalazi se i dalje infra-crveni port, dok se na donjem delu nalazi još jedan zvučnik, otvor za dve SIM kartice i USB-C priključak.

Ekran

Najveći utisak svakog telefona na korisnika ostavlja ekran. Zato su u Honoru odabrali LTPO panel, dijagonale 6,8 inča sa prilagodljivom frekvencijom osvežavanja koja ide od jednog do 120 herca. Osvetljenje ekrana iznosi 1.600 nita, što svrstava ovaj telefon u sam vrh, dok se u HDR režimu osvetljenje penje na fantastičnih 5.000 nita. Ekran podržava Dolby Vision i HDR10+, a aplikacije poput Netflixa i YouTubea će automatski aktivirati podršku za ove video-standarde kada su na raspolaganju. Ekran je po prvi put zaštićen NanoCrystal Shield tehnologijom, za čiji kvalitet nam  garantuje kompanija SGS – najstarija i najrespektabilnija kompanija koja se bavi testiranjem, standardima i inspekcijom. Ekran ima rezoluciju od 1.280 x 2.800 piksela sa gustinom od 453 piksela po inču i reprodukcija filmova na ovom telefonu je fantastično iskustvo.

Baterija

Prethodni model je imao bateriju od 5.100, dok nova verzija ima fantastičnih 5.600 miliamper-sati. Ovako veliki iskorak je dobijen zahvaljujući korišćenju silikon-karbonske baterije. Pomenuli smo da je brzo punjenje odobreno do 80 vati, ali odobreno je i brzo bežično punjenje od čak 66 vati. Mi smo imali stari 66-vatni punjač od Honora 90 te smo uspeli da telefon napunimo od 0 do 100 procenata za otprilike 45 minuta. Ovako brzo punjenje će vam potpuno prekinuti naviku da punite telefon noću, već je dovoljno da priključite telefon na 15-20 minuta u toku dana i baterija će se napuniti za više od 50 procenata.

Kamere

Magic6 Pro ima četiri kamere – tri zadnje i jednu selfi kameru. Glavna kamera je široka 27 milimetara, koristi laserski auto-fokus, ima optičku stabilizaciju i rezoluciju od 50 megapiksela. Dijagonala senzora je 1/1,3“ dok otvor blende ide do f/1,4. Korišćenjem glavne kamere smo , podrazumevano, dobili najbolje rezultate – fotografije su bile dobro osvetljene, boje poprilično precizne, a nivo detalja impresivan. Posebno nam se dopao portretni režim rada glavne kamere, kada smo je podesili na 2x. Objekte koje smo fotografisali su bili savršeno ufokusirani, iako su bili nemirni, dok je pozadina imala gotovo prirodnu „zamagljenost“.

Tele-foto kamera ima žižnu daljinu od 68 milimetara i ima rezoluciju od čak 180 megapiksela. To zapravo znači da imate dovoljno prostora, te da dodatno možete „kropovati“ fotografiju i veštački dobiti veći zum. Otvor blende je f/2,6, ima optičku stabilizaciju i senzor solidne veličine od 1/1,4“. Zum ove kamere je zapravo 2,5x dok je prethodni model imao 3,5x. Ova kamera može solidno fokusirati i na manjim udaljenostima, tako da ako vam treba kamera za slikanje sitnih detalja, ovo je dobro rešenje.

Ultra-široka kamera ima žižnu daljinu od 13 milimetara sa otvorom blende od f/2,0. Takođe, senzor je rezolucije 50 megapiksela, ali sa značajno manjim senzorom i jedino sa PDAF fokusom.

Selfi kamera ima slične karakteristike kao i ultra-široka, samo je žižna daljina upotrebljivijih 22 milimetara i ima bolji senzor.

Sve navedene kamere imaju svoju funkciju i tako ih treba i koristiti. Ako želite najbolje fotke, koristite samo glavnu kameru, naročito ako snimate u noćnim uslovima odnosno uslovima sa malo osvetljenja. Naravno, softver kamere će dodatno popraviti vaše fotke, pa treba poznavati samo osnove fotografije i rezultati će biti impresivni.

Softver

Magic6 Pro dolazi sa Androidom 14 i sa grafičkim interfejsom MagicOS 8, a Honor obećava četiri godine osvežavanja operativnog sistema i pet godina sigurnosnih zakrpa. Kako smo imali dosta iskustva sa Honor telefonima i sa interfejsom u verziji 7.1, sve nam se činilo poznato. Kako Magic6 Pro ima najsnažniji procesor Snapdragon 8 Gen 3, kao i svi flegšip modeli ove sezone, rad sa ovim telefonom je gladak i odzivan. Najveća novost nove verzije softvera je Magic Capsule – dizajnerski dodatak za prikaz informacija oko selfi kamere u obliku pilule. To smo već videli na novim iPhone telefonima, pa nam se ne čini posebno originalnom idejom.

Ipak, nama se posebno dopala opcija Magic Portal koja omogućava prevlačenje sadržaja iz jedne aplikacije u drugu. Ako vam neko napiše poruku u WhatsAppu i pomene ime nekog hotela ili restorana, dovoljno je da tu poruku izaberete, prevučete u levi ili desni panel do ikone neke druge aplikacije, na primer Google Maps i dobijete odmah uputstvo za navigaciju. Ili, dobili ste fotografiju nekog proizvoda, odaberite tu fotku i prevucite je u neku shopping aplikaciju i dobićete odgovarajuće rezultate.

Zaključak

Ovaj telefon je lansiran u Evropi sa cenom od 1.299 evra za verziju od 12 gigabajta memorije i 512 giga skladišta. Time je smešten u sam vrh najskupljih telefona, rame uz rame, sa na primer Samsung S24 Plus i iPhone 15 Pro telefonom. Direktnim poređenjem možemo utvrditi da Honor ima ubedljivo najveću bateriju, najbrže punjenje i nešto veći ekran, dok su ostale karakteristike slične. Zanimljivo bi bilo porediti direktno kamere Samsunga i Honora u A-B testu, dok iPhone čak ima samo dve zadnje kamere. Naši utisci su izrazito pozitivni i nema nijedne stvari koja nam je zasmetala na Honoru.

Odličan ekran, odličan set kamera, brzo punjenje velike baterije su esencija svakog dobro telefona. Sve preko toga je čist bonus, a čini se da Magic6 Pro ima još zanimljivosti u paketu. Od nas dobija najvišu ocenu.

Honor Magic6 Pro
Ekran: 6,8 inča (1.280 x 2.800 piksela)
Procesor: Qualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3
Memorija: 512 GB, 12 GB
Kamera: 50 + 180 + 50 MP, 50 MP selfi
Baterija: 5.600 mAh
Dimenzije i masa: 162,5 x 75,8 x 8,9 mm, 225 g
Cena: 1.299 evra
Plus
Fantastičan LTPO ekran.
Velika baterija i brzo punjenje.
Odličan set kamera.
Minus
Sačekali bi promotivnu cenu.