MBL Noble Line

Apsolutni sluh

U audiofilskom svetu, u kome i danas dominiraju britanska, američka i japanska imena, tek poneko ime izvan ove mape uspe da se probije i dobije zasluženu pažnju medija i publike. Iz nekog razloga, nemačke marke moraju uložiti višestruko veće napore da bi sa istim ili boljim performansama osvojile mesto koje im pripada. Posebno mesto u plejadi germanskog vrhunskog zvuka zauzimaju Meletzky, Bienecke i Lehnhardt.

Mišljenja o MBL-u ili, tačnije rečeno, osećanja uvek su bila kontroverzna: komponente velikih dimenzija, u kombinacijama boja i finiša koje nisu baš svima dopadljivi, bile su suprotstavljene oduševljenjem zvukom svih njihovih komponenti, kao i jednoglasnim najvišim ocenama njihovih “radialstrahler” zvučnika. Taj love&hate odnos s publikom, ali i uvek pune sale na sajmovima poput Hi-End Society traju od 1979.

Noble Line

U ovom broju bliže ćemo pogledati i poslušati liniju Noble, koja se nalazi na sredini ponude, između linija Reference (one sa sajmova) i pristupačnije Cadenza. Da odmah otklonimo eventualne sumnje, i dalje se nalazimo u visokoj areni petocifrenih cena, ali među komponentama koje inteligentno spajaju susedne serije, pozajmljujući i od jednih i od drugih, u fantastičnim komponentama koje, između ostalog, krasi i izuzetan dizajn.

Nije novost da komponente jedne marke odlično zvuče u svojim sistemima. Još jedna prednost MBL sistema je SmartLink sistem međusobne žične veze između komponenti kojima se ostvaruje inteligentan izbor ulaza i funkcija preko masivnog daljinskog upravljača s rotacionim prstenom za glasnoću, što celokupnom zvuku i estetici dodaje i komfor i lakoću kao kvalitet.

Linija Noble obuhvata CD plejer s funkcijom DAC-a N31 (kao jedini izvor), integrisani pojačivač N51, pretpojačivač N11, stereo-pojačivač snage N21, kao i monoblok N15. U ovom praktičnom testu odabrali smo izvor uz pretpojačivač i snagaš, kao i već odranije poznate zvučnike 116F, uz kombinovano ozvučenje Ansuz C serije, kao i Wireworld serije Platinum, na različitim pozicijama.

N31 CD-DAC

Jedini izvor u liniji Noble je CD plejer s funkcijom DAC-a, koji može primati PCM signal putem S/PDIF, AES/EBU ili optičke veze do rezolucije 24/192, odnosno DSD64, što je rezolucija SACD-a. Pored toga, s dodatkom mrežnog modula, N31 se može povezati na striming servis Roon. Integracija je tako urađena da se softver prilagođava hardveru koji prepoznaje, a servis je odmah dostupan putem tableta ili mobilnog telefona.

Digitalno-analogna konverzija poverena je hibridnoj arhitekturi jednobitnih i multibitnih konvertera oko Sabre ESS9018. Razlika je u tome što jednobitna konverzija radi samo niske nivoe i tihe signale, dok se multibitna bavi složenijim i jačim signalima. Na taj način, genijalno su pomirene prednosti dva tipa konverzije. Ove dve konverzije odvijaju se uporedo i spajaju na izlazu u jedinstveni signal, koji zatim odlazi u filter za rekonstrukciju analognog signala.

Za reprodukciju moguće je odabrati jedan od tri digitalna filtera. Standardni filter je s minimalnim faznim pomakom, koji u najvećoj meri eliminiše “ringing” artefakte digitalno-analogne konverzije. Tu je, zatim, filter sa strmim padom, najviše namenjen studijskoj muzici i električnim instrumentima. I, konačno, filter s blagim padom, koji nudi najveću prostornost i ambijentalnost za moderne rok, pop i džez snimke i daje ponešto zaobljen zvuk.

U digitalnom filteru primenjena je True Peak tehnologija, koja se sastoji u tome da konverzija ima headroom od tri decibela u odnosu na maksimalni izlazni nivo. Ova tehnologija dolazi do izražaja kod reprodukcije preglasno produciranih modernih snimaka. Kad se dogodi da dva uzastopna uzorka blizu 0dBFS generišu nivo iznad maksimalnog, dolazi do klipinga. Ovaj filter eliminiše kliping rekonstrukcijom cele sinusoide, a rezultat je odsustvo bilo kakve čujne distorzije.

Iznad proreza za CD nalazi se petoinčni kolor-displej osetljiv na dodir, preko kog se jednostavno i intuitivno upravlja muzikom. Pomoću senzora blizine, displej se budi kad se prilazi uređaju. Bogatstvo konekcija se ponavlja i na izlazu, nudeći sve tipove digitalnih izlaza, kao i XLR i RCA analogne izlaze. Cela analogna putanja signala je balansirana.

Zanimljivo, N31 će raditi i sa Apple uređajima preko USB porta kao strimerima. MBL inače hvali Apple uređaje kao odlične digitalne uređaje koji mogu da šalju bit-perfect strim.

N11 pretpojačivač

Pretpojačivač N11 je srce ovog sistema. Iz njega polaze SmartLink komande koje sinhronizuju funkcije ostalih komponenti, kao što su izlazi i prilagođenje glasnoće.

N11 poseduje dva balansirana ulaza i pet RCA ulaza. Kao opciju, moguće je dodati gramofonski pretpojačivač ili još jedan par XLR ulaza. Dve izlazne petlje znače da se iz pretpojačivača mogu nezavisno i odvojeno propustiti dva različita izvora. Dodatno tu je i jedan par RCA izlaza koji direktno propuštaju odabrani ulazni signal.

Glasnoća se podešava preko analogne kontrole i posebnog, hermetički zatvorenog potenciometra s preciznošću koja ne zahteva balans kontrolu. Inteligentna “Unity Gain” kontrola vodi računa o glasnoći izvora i tiše izvore, poput gramofona ili starijih komponenti sa standardom 0,5-0,75 volti, automatski pojačava za osam do 12 decibela, ujednačavajući prelaze između izvora i zatim isto tako utišava nivo kad se uključi digitalni plejer ili kakva glasnija komponenta.

Kompjuterizovani sistem nudi još više udobnosti, kao što su programiranje glasnoće pri uključenju i softversko deaktiviranje izvora koji nisu u upotrebi. Pregledni petoinčni kolor-displej sa senzorom blizine obezbeđuje intuitivno upravljanje, zajedno s prelepim daljinskim upravljačem s rotacionom kontrolom glasnoće na obodu.

N21 pojačivač snage

LASA – Linear Analogue Switching Amplifier – naziv je tehnologije koja objedinjuje sve tri najpoznatije klase pojačivača: minimalna izobličenja homogeno raspoređena po spektru A klase, linearnost AB klase pri različitim opterećenjima i toplotnu efikasnost D klase. Tačnije, u modelu N21 primenjena je nova generacija LASA 2.0, koja dodatno podiže ove tri prednosti.

Dodatna funkcija snagaša je soft kliping, koja daje cevni kvalitet zvuku na izrazito glasnim nivoima, zaobljujući ga u eufoničan zvuk, umesto oštrog hard kliping AB i D klase.

Snaga od 380 vati po kanalu na četiri oma i 28 ampera kontinualne struje pri maksimalnoj snazi govore o tome koliko je ovo moćan snagaš. Za ovu snagu predviđen je odgovarajući masivni torusni transformator s dve bakarne trake između namotaja i sa spoljne strane, koje su povezane na masu. Topologija s visokim CMMR faktorom sa svoje strane obezbeđuje da se struja disipovana na masu ne vraća u vidu negativnih uticaja ni u kola pojačivača, niti u prethodnu komponentu u lancu. Konačno, transformator je oklopljen Mu-metalom radi potpune izolacije okoline.

N21 se može povezati na izvor pomoću XLR ili RCA veze, dok je izlaz predviđen za samo jedan par zvučnika preko terminala WBT proizvodnje.

Slušni test

Kako tehnologija koju smo ovde opisali može da zvuči? Došlo je vreme da to proverimo. Na sistem smo priključili zvučnike 116F, poznate odranije, koje iz tog razloga nismo ovde bliže opisivali. Ukratko, radi se o manjem modelu podnostojećih zvučnika s dva prepoznatljiva radijalna drajvera.

Slušajući mnoge CD plejere, uvek sam ostajao zapitan koliko je zaista moguće izvući od zvuka iz kompakt-diska. Kad smo pustili “The Exotic Sounds of Martin Denny” (Capitol Records, 1996), shvatio sam na šta su mislili inženjeri i audiofili govoreći da za kvalitetnu reprodukciju nije potrebna veća rezolucija od CD-a. Potpuno su u pravu, ali pritom verovatno nisu imali na umu MBL N31: takva fluidnost, detaljnost i dinamika, udruženi s analognom toplinom i suptilnošću, do te mere da je suvišno želeti snimak više rezolucije. 

Na prvoj numeri, klasiku “exotica” žanra, “Quiet Village”, može se uživati u rekonstrukciji ambijenta džungle. Iluziju mraka redom popunjavaju bas i klavir u prednjem planu, dreka egzotičnih ptica u pozadini i šuštanje perkusija, koje dopunjavaju gudači. Besprekoran raspored instrumenata. Ispit dinamike je tek bio pred nama.

Na numeri “Jungle Drums” sistem se pretvorio u mašinu za bubnjeve i tam-tamove, neverovatno dubokih i snažnih udaraca koji nisu zaglušili udaraljke u pozadini. Finesa s kojom pretpojačivač prenosi signal i plemenita snaga pojačivača snage u sinergiji savršeno verno prenose dinamiku u zvučnike koji to pretvaraju u snažno, ali artikulisano i definisano bubnjanje, bez isklizavanja ili modova sobe. Vokale je gotovo moguće zamisliti ispred zvučnika.

U mnoštvu kompakt-diskova koje smo slušali došla je na red i Betovenova sonata br. 8 “Patetična”, čiji izvođač nije notiran u beleškama sa slušanja. Zvuk klavira je jasno upućivao na Bösendorfer, što je buklet i potvrdio, i čak su mogli da se prebroje mikrofoni pomoću kojih je sniman klavir, od najniže do najviše oktave.

Sve vreme reprodukcijom preovlađuje prirodan ton i meka tekstura, zadržavajući sve vreme kristalno jasnu i transparentnu strukturu zvuka kao celine. Upravljanje sistemom se odvija veoma meko i bešumno.

Zaključak

Kad vam sistem privuče pažnju od prve note, možete biti sigurni da će se zvučno putovanje nastaviti tim putem. MBL zvuči upravo tako: tačno, solidno, skladno i s vrlo snažnom kontrolom, koja i najveće ekskurzije frekvencija i dinamike vraća u težište iz koga se podižu sledeće note i zvuci. Osećaj reda i da muzika treba baš tako da zvuči, bez ustezanja ili suzdržanosti, glavna je odlika Noble linije.

Muzikalnost, prirodnost i skrivene rezerve snage odlika su ovog sistema u svim žanrovima muzike. Neutralan, ali ne ravan sistem zvuči zapanjujuće živo na fortisimo pasažima, blisko snimanim vokalima i akustičkim i simfonijskim numerama. Na rok muzici Noble line će vas dovesti na ivicu fotelje i uvući u ritmično tapkanje nogom. Tome treba dodati detaljnost i fokus bez obzira na kompleksnost muzičkog materijala.

Kao sistem, MBL Noble Line je potpuno zaokružen u pogledu funkcija. Proširenjem s Roon modulom dobija se kvalitetna veza sa internetom za striming, a dodavanjem gramofonskog modula sistem se može dopuniti i jednim analognim izvorom. Upravljanje putem intuitivne daljinske komande, SmartLinka i senzora blizine, pretvara MBL u vrhunski audiofilski lajfstajl sistem visoke klase.

MBL Noble Line
N31 CD-DAC
Formati: CD, PCM, DSD
Rezolucije: 16/24 bita, 44,1-192 kHz, DSD64
Ulazi: 1 x Toslink, 1 x S/PDIF, 1 x AES/EBU XLR, 1 x USB Class 1, 1 x USB Class 2
Izlazi: 1 x Toslink, 1 x S/PDIF, 1 x AES/EBU XLR, balansirani i RCA analogni
Dimenzije: 450 x 400 x 152,50 mm
Masa: 18 kg
Cena: 15.300 evra

N11 pretpojačivač
Ulazi: 5 x RCA, 2 x XLR, opcioni Phono i dodatni XLR
Izlazi: 3 x RCA, 1 x passthrough RCA, 2 x XLR, 2 x record out
Dimenzije: 450 x 400 x 152,50 mm
Masa: 18 kg
Cena: 14.600 evra

N21 pojačivač snage
Ulazi: 1 x XLR, 1 x RCA balansirani
Izlazi: 2 x stereo zvučnici
Snaga: 2 x 380 W (4 oma)
Dimenzije: 450 x 400 x 152,50 mm
Masa: 27 kg
Cena: 16.500 evra

www.mkabl.rs, 066/000-966
Savršena harmonija zvuka, udobnosti i dizajna.
N31 ne podržava više DSD rezolucije.
4.8