Hegel H600

Voice of Hegel

Druga generacija Hegelovog najmoćnijeg integrisanog pojačala donosi velike mogućnosti i, naravno, još bolji zvuk.

Tokom više od tri decenije postojanja, kompanija Hegel pokazala je da preferira postupna i dobro promišljena unapređenja pre nego revolucionarne zaokrete. O ovome svedoči dizajn njihovih uređaja, koji se nije previše izmenio od samog početka, kao i specifična tehnička rešenja, čiji se razvoj proteže preko generacija uređaja. Stoga, u istinskom Hegelovom duhu novo referentno integrisano pojačalo H600 donosi fina poboljšanja kako bi najbolji integralac postao još bolji.

Spolja i iznutra

U pogledu dizajna, moglo bi se reći da kad vidite jednog Hegela, videli ste ih sve – što je zapravo vrlo dobar pristup u pogledu tržišne prepoznatljivosti, pa i većina drugih proizvođača postupa na isti način. Uprkos izraženom vizuelnom identitetu, razlike među Hegelovim uređajima, naravno, postoje, a H600 ćete lako prepoznati po velikim dimenzijama. Drugim rečima, u pitanju je prava mrga od pojačala, koja će gabaritom i masom sigurno imponovati ljubiteljima zlatnog doba hi-fija, kojim su vladali legendarni monster risiveri i slični uređaji teške kategorije. Svedeni prednji panel izrađen je od table masivnog aluminijuma, sa sasvim diskretno ispupčenim srednjim delom. Za kontrolu su predviđene samo dve kružne komande, između kojih je smešten ekran većih dimenzija, koji pruža izuzetno čitljiv monohromatski prikaz. Postavku kompletira krupni logotip kompanije u gornjem delu, pa se može reći da front odiše jednostavnošću i minimalističkom simetrijom. Ostatak kućišta takođe je izrađen od aluminijuma, sa zasebnim panelima za gornju i bočne strane, uz vidljive, ali ne i naglašene glave šrafova – tek toliko da uređaju doda još malo robustnosti u pojavi. Na gornjoj strani nalaze se dva reda uzdužno postavljenih otvora za hlađenje, koji korespondiraju s hladnjacima u unutrašnjosti, a Hegel je takođe posvetio pažnju nožicama na donjoj strani. Naime, one su masivne i prilično visoke, a ujedno postavljene bliže uzdužnoj osi, čime je ostavljen prostor za dobar protok vazduha tamo gde je to najpotrebnije – ispod izlaznih tranzistora i njihovih hladnjaka.

Kroz ceo čujni spektar, tonovi balansiraju na tankoj granici između preciznog i toplog.

Pregled zadnje strane pokazuje da je H600 zaista opremljen svim onim što bi moglo zatrebati savremenim audiofilima. Pored dva analogna RCA i dva balansirana XLR ulaza, na raspolaganju je čak sedam digitalnih priključaka – tri optička i po jedan koaksijalni, BNC i USB-B, uz jedan digitalni BNC izlaz. S druge strane, analogni izlaz prisutan je u formi fiksnog i varijabilnog RCA priključka, čime proizvođač pokazuje da nije sujetan i dopušta mogućnost da se H600 poveže na još moćniji eksterni D/A konverter ili amplifikaciju. Takođe, Hegel pravi razliku između istinskih audiofilskih potreba i dodataka koji bi samo popunili reklamni materijal, pa je prisutan eternet port za mrežno povezivanje, ali ne i wi-fi ili blutut. Pored toga, fabrika navodi da je posvetila pažnju rasporedu priključaka na zadnjoj strani kako bi se umanjila mogućnost smetnji između kablova. Po jedan par zvučničkih terminala postavljen je na levom i desnom delu zadnjeg panela, a u pitanju su izuzetno krupni priključci, sa osnovom od pozlaćenog metala i profilisanom plastičnom oplatom, koja će olakšati baratanje i najmasivnijim kablovima. Postavku upotpunjuje IEC priključak za odvojivi strujni kabl koji je smešten u dnu zadnje strane.

Po skidanju gornjeg poklopca ukazuje se prizor koji će obradovati sve audiofile i ljubitelje elektronike uopšte. Veliki unutrašnji prostor u potpunosti je popunjen, a središnju poziciju zauzima veliki torusni transformator. Na levoj i desnoj strani nalazi se amplifikacija sa izlaznim tranzistorima prislonjenim uz masivne hladnjake od punog aluminijuma. Svaki kanal poseduje šest parova veoma brzih izlaznih tranzistora, kao i rezervoar od šest velikih elektrolitskih kondenzatora – proizvođač navodi da je ovo najbliže što se može prići punokrvnom dual-mono dizajnu, bez upotrebe odvojenih kućišta i monoblok amplifikacije. Izlazni stepen izveden je u patentiranoj tehnologiji SoundEngine2, koju Hegel razvija od svojih početaka i koja služi za umanjenje izobličenja tokom amplifikacije signala kako bi se što bolje očuvao izvorni stepen detaljnosti i dinamičkog opsega. U gornjem delu zadnje strane, izdvojena na zasebnu štampanu ploču i opremljena sopstvenim napajanjem, nalazi se digitalna sekcija. Ova sekcija sadrži bit-perfect DAC, s podrškom za rezoluciju od 384 kiloherca i 32 bita, DSD256 (DoP) i MQA, dok reprodukcija preko mreže prihvata FLAC, ALAC, WAV, PCM i druge rasprostranjene formate, uz rezoluciju do 192/24, izvorni DSD64 i MQA. Najzad, Hegel je i ovde posvetio pažnju izolaciji, pa je digitalna sekcija oklopljena čeličnom pločom s donje strane kako bi se sprečile međusobne smetnje unutar kućišta.

Upotreba i zvuk

Iako je duhovito deklarisan na 303 vata po kanalu, što je cela dva vata više od prethodnika, H600 tokom reprodukcije ostavlja utisak gotovo bezgranične rezerve snage. Ovo potvrđuju i nezavisna merenja koja se mogu naći na internetu i po kojima je snaga zapravo veća od deklarisane. U praktičnom smislu, ovo znači da će moćni Hegel bez teškoća pokrenuti sve osim možda najzahtevnijih, egzotičnih i suludo skupih kutija. Za potrebe testiranja povezali smo H600 s podnostojećim kutijama srednje veličine Spendor D9.2, jer odranije znamo da se elektronika iz Hegela odlično slaže sa zvučnicima ovog britanskog proizvođača. Potpuna kontrola membrana primećuje se od samog početka, jer ovaj dvojac kreira zaista ogromnu pozornicu, koja je odlično razvijena po svim osama, pa se kod pozicioniranja instrumenata može opaziti čak i razlika u visini. O separaciji kanala i pojedinačnih tonova suvišno je trošiti reči, a nas je još više od toga impresionirala sposobnost pojačala da zadrži potpunu jasnoću prikaza bez obzira na poziciju tona ili njegovu glasnoću. Poput dobrog surround sistema, H600 je kreirao uverljiv trodimenzionalni doživljaj zvuka, pretvarajući celu prostoriju u svoje igralište. Moćni dinamički kvaliteti, iza kojih stoji velika stabilnost pojačala u svim okolnostima, svakom tonu su posvećivali jednaku pažnju. Iz tog razloga, ovaj Hegel će vam pružiti istinski audiofilski uvid u sve tonske kvalitete reprodukovanog dela. Ali to je samo jedan deo njegovih mogućnosti.

Znamo da je o koloritu nezahvalno govoriti, jer spada među subjektivne utiske i različitim audifilima mogu prijati drugačiji tonski izrazi, ali, prema našim ušima, Hegelov kolorit pogođen je gotovo savršeno. Zapravo, u pitanju je timbar koji ovaj proizvođač neguje već godinama, a ovde je uzdignut do još većih visina. Kroz ceo čujni spektar, tonovi balansiraju na tankoj granici između preciznog i toplog, pa H600 na trenutke daje veoma prijatan, pomalo ušuškan zvuk, ali nikad nauštrb definicije. Jasnoća prikaza uvek je očuvana u potpunosti, pa u zbiru dobijamo tonove koji su živopisni i organski, a ujedno potpuno izloženi za uvid i analizu. Tekstura je odlično prikazana i pojedinačne note imaju precizno ocrtane ivice, ali i puno, trodimenzionalno telo, kod kog se mogu čuti akustičke odrednice instrumenta, pa čak i materijala od kog je napravljen. Opet, posebno je upečatljiv način na koji H600 koristi ovu sposobnost – ne zarad razmetanja, već uvek u funkciji što celovitije, a opet jasno razlučive reprodukcije. Pored toga, svakom pojedinačnom tonu posvećena je jednaka pažnja, bez obzira na stepen glasnoće ili skrajnutost izvan glavnog toka muzike – svaka nota biće prikazana na najbolji mogući način.

Na suprotnom kraju dinamičkog opsega nalaze se najniži tonovi, koji uz H600 prestaju da budu tek sekcija koja muzici daje ritam i oživljavaju u prostoru. Tekstura ovih tonova sasvim je verodostojna, pa ceo niskotonski opseg dobija jednu plemenitu crtu, ali bez umanjivanja sirove snage. U ovom pogledu, H600 je jednako sposoban da prikaže mekan i rafiniran zvuk četkica na dobošu, kao i brutalan udarac dvostrukog bas-bubnja. Kontrabas je takođe prikazan savršeno – tonovi su masni i odzvanjajući, a ujedno sasvim precizni na neki neopisiv način. Takođe, visina samog instrumenta može se primetiti na živim snimcima, čime celokupan doživljaj postaje još autentičniji. U odnosu na prethodnika, u celom opsegu mogu se primetiti za nijansu bolje definisani tonovi – ne stalno, već samo na ekstremima. Ovo je posledica dodatnog razvoja izlazne sekcije, koja sada donosi još manje izobličenja u celom spektru, kao i linearniji prirast snage. H600 uz to koristi i ekstremno precizan atenuator, koji je preuzet od prestižnog pretpojačala P30A, pa je kontrola glasnoće zaista pravo uživanje – u pogledu preciznosti, ali i taktilnog osećaja.

Kad je u pitanju kontrola, H600 nudi osnovne komande na prednjem panelu i sistemski daljinski upravljač RC8, kojim se mogu kontrolisati i drugi Hegelovi uređaji. Mrežna platforma izuzetno je svestrana i podržava Spotify Connect, Tidal Connect, Chromecast i AirPlay, a najavljen je i Roon Ready sertifikat. Pored toga, podrška za UPnP i DLNA protokole znači da H600 ne poseduje sopstvenu aplikaciju, već se reprodukcija može kontrolisati preko bilo koje kompatibilne aplikacije, pa korisnik može da odabere softverski plejer koji mu najviše odgovara. U pogledu pratećih opcija, prisutno je registrovanje dolaznog signala na svim ulazima osim USB porta, kao i mogućnost ograničenja glasnoće, a H600 se može kontrolisati i drugim daljincima kako bi se izbegla gužva na stolu. Pored toga, povezanost na mrežu podrazumeva automatsko ažuriranje firmvera, što znači da će vaš Hegel uvek ići ukorak s vremenom.

Zaključak

Nastavljajući tamo gde je njegov prethodnik stao, Hegelov novitet donosi fluidnu i muzikalnu, a ujedno vrlo analitičnu reprodukciju. Iza svega stoje ogromna snaga i stabilna linearnost, kao i digitalna sekcija bez vidljivih slabosti – bilo da je u pitanju mrežni plejer ili D/A konverter. Zbog svega navedenog, Hegel H600 predstavlja jedan od najboljih kombo integralaca na tržištu, kojem je samo potrebno dodati jednako kvalitetne zvučnike.

Hegel H600
Kontinualna snaga: 2 x 303 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 5 Hz - 100 kHz
Damping faktor: > 4.000
Izobličenja THD: < 0,005%
Analognih ulaza/izlaza: 4/2
Digitalnih ulaza/izlaza: 6/1
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dodatno: LAN, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 430 x 171 x 445 mm
Masa: 22 kg
Cena: 12.000 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Naizgled bezgranična snaga.
Fluidnost i muzikalnost.
Sjajna digitalna sekcija.
Jednostavna upotreba.
Gramofonska sekcija kompletirala bi opcije.
4.8