Tiglon MS-DR20A

Azurni zmaj

Nakon testa referentnog modela TPL-2000A pre nekoliko godina, pred nama je daleko pristupačniji Tiglonov strujni kabl MS-DR20A.

Iako proizvođač kablova Tiglon nije zvanično prisutan na našem tržištu, zahvaljujući agilnom marketinškom odeljenju fabrike, u našoj redakciji ponovo se našao jedan strujni kabl egzotičnog porekla. Da se podsetimo, Tiglon je japanska kompanija specijalizovana za izradu svih vrsta kablova i audiofilskog pribora, od antivibracionih podloški do hi-fi stalaka i polica. Pre četiri godine testirali smo njihov strujni kabl visoke klase TPL-2000A, a sada je do nas doputovao višestruko jeftiniji primerak iste vrste, s oznakom MS-DR20A.

MS-DR20A

U internoj nomenklaturi ovaj model se takođe naziva Azure Dragon, pa je – očekivano – kabl izveden u plavoj boji, uz atraktivnu siluetu istočnjačkog zmaja na omotaču. U prethodnom testu naglasili smo da je Tiglon spada među pionire u posebnoj primeni magnezijuma u hi-fiju, a sada sa zadovoljstvom konstatujemo da se to nije promenilo u protekle četiri godine. Poput skupljih srodnika, MS-DR20A ima hibridnu strukturu, koja spaja dva inovativna rešenja – DF-OFC bakar bez primesa kiseonika i patentiranu tehnologiju “Magnesium Shield”. Bakar je korišćen u svim delovima provodnika, dok se na spoljašnjoj oplati kabla koristi D-REN Pro tehnologija za dampiranje. Prema navodima proizvođača, ovo rešenje uspešno suzbija spoljašnje vibracije kojima kabl može biti izložen, čime se poboljšava preciznost prenosa. Pored toga, na ovom modelu primenjena je tehnologija razrade HSE Grande Treatment, kao kod referentne serije TPL-2000, što doprinosi da svaki kabl dolazi do korisnika potpuno spreman da pruži svoj maksimum. Najzad, kod terminacije nailazimo na provereno rešenje u vidu utikača FI-11-N1(R) renomiranog proizvođača Furutech.

Tuning Spacer D-REN Pro

Tiglon koristi ranije spomenutu tehnologiju D-REN Pro i kod drugih proizvoda za suzbijanje vibracija, a mi smo, uz strujni kabl, dobili na probu naročite podloške s oznakom Tuning Spacer. Ove osmougaone podloške karakteristične plave boje imaju prečnik od 70 milimetara i debljine su tri milimetra, a predviđene su za suzbijanje složenih vibracija koje se mogu javiti kod hi-fi postavki – naročito ako su u pitanju sistemi s većim brojem komponenti. Proizvođač takođe ističe da su podloške veoma zahvalne za upotrebu uz amplifikaciju za muzičke instrumente, kada uspešno eliminišu vibracije nastale od samog instrumenta i donose verodostojniji zvuk. D-REN Pro podloške su izrađene od izdržljive gume otporne na toplotu i predviđene za opterećenje do 30 kilograma, a preporučena cena iznosi nešto više od 50 evra za četiri komada.

Slušni test

Iako strujni kablovi jesu kontroverzna tema u hi-fiju, pre svega u pogledu gornje cenovne granice realnog poboljšanja, nakon koje nastupaju predubeđenja i raznovrsni placebo efekti, značaj kvalitetnog strujnog kabla ne može se poreći. U našem slučaju, MS-DR20A doneo je najveći napredak na poziciji amplifikacije, koja kao da je dobila nešto veću snagu i – naročito – povećane dinamičke sposobnosti. Poboljšanje definicije pojedinačnih tonova bilo je najviše primetno u donjem opsegu, uz bolju kontrolu basova. Iza svega ovoga zapravo stoji još tamnija pozadina, kako audiofili vole da kažu, koja dopušta jasniji prikaz u celom spektru. Ukoliko kod kablova čije se cene mere u hiljadama evra može biti dvoumljenja oko odnosa uloženog i dobijenog, smatramo da je Azure Dragon više nego vredan traženog iznosa i da će se poboljšanja jasno čuti u pristupačnim, jednako kao i u high-end sistemima.

Tiglon MS-DR20A

Konstrukcija: trožilni, širmovani
Materijal: DF-OFC bakar
Oklop: magnezijum
Utikači: Furutech FI-11-N1(R)
Dužina: 1,2 m
Cena: upit distributerima

Napomena: Iz Tiglona su nam poručili da traže distributere u jugoistočnoj Evropi, te da je trenutno moguće kupiti njihove proizvode u Mađarskoj, Grčkoj i Italiji. Originalna cena kablova u Japanu je:
1.2 m / ¥79,200
1.8 m / ¥89,100

Za sve upite, pišite na [email protected]

Analog Audio Kft
1123. Budapest, Győri út 2/c  Hungary
+36/30-595-5719
[email protected]

Art of music
via P. G. Martini 13 Bologna, Italy 40134
+3472532 215
[email protected]

Plus
Napredna tehnička rešenja po prihvatljivoj ceni.
Kvalitetne komponente i izrada.
Jasniji tonovi i bolja dinamika.
Minus
I dalje nemamo distributera u Srbiji.
Kontakt