Panasonic HC-VX870

4K s lakoćom

Prošle godine EISA je dodelila nagradu Panasonicu za najbolji evropski kamkorder, i to modelu HC-VX970. Nas je zaintrigirala ova kamera, te smo od lokalnog predstavništva dobili model sa oznakom 870, koji se razlikuje samo po jednoj sitnici, a cenovno je daleko prihvatljiviji.

2000

Pre svega, moramo reći da nemamo bogato iskustvo u testiranju kamera, ali smo ovaj test radili u drugačijim uslovima. Panasonic HC-VX870 dobili smo na nedelju dana koje smo proveli na CES sajmu u Las Vegasu, mada nam je kamera ostala duže od mesec dana. Ova kamera je veoma kompaktna i po svojim dimenzijama podseća na manju limenku. Veoma je lagana, te vam uvek može biti nadohvat ruke. Na velikom sajmu kakav je CES možete uočiti veliki broj snimatelja koji nose velike kamere, velike stative i mnogo opreme, dok smo se mi osećali veoma komforno.

Opis
Panasonic HC-VX870 može da snima video u rezoluciji od 4K, odnosno 3.840×2.160 piksela. Kamera raspolaže objektivom Leica Dicomar s velikim zumom i uvećanjem od 20 puta. Fotografskim žargonom govoreći, kamera je sposobna da snimi sa žižnom daljinom od 29,5 pa sve do 626 milimetara. Maksimalni otvor blende je impresivnih f/1.8. Zum se kontroliše tasterom na gornjoj strani kamere, koji se nalazi nadomak kažiprsta. U praksi smo nekoliko puta slučajno prejako gurnuli ovaj taster i tako upropastili snimak prebrzim zumiranjem, tako da je korisniku potrebno malo iskustva da pravi lepa, lagana zumiranja, koja neće smetati gledaocu, već će, naprotiv, izgledati dopadljivo. Panasonic je u kameru ugradio i optičku i digitalnu stabilizaciju u pet osa, a nama se rezultat veoma dopao. Snimali smo iz ruke, bez korišćenja stativa, a snimci su ipak bili stabilni i atraktivni za oko.

S-036251x2000_8

Ugrađeni senzor takođe je solidnog kvaliteta, izrađen u MOS tehnologiji, veličine 1/ 2,3 inča, koji ima 18,91 milion piksela. Snimajući u 4K rezoluciji sa 30 frejmova u sekundi generiše se 72 megabita u sekundi, što je oko devet megabajta za sekund materijala. Kako smo sve snimke slali istog dana za Beograd putem FTP-a, odlučili smo se da snimamo u Full HD rezoluciji i tako stvaramo samo tri megabajta za sekund materijala. Pored toga, ako imate SD karticu od 64 gigabajta, veoma brzo ćete je napuniti 4K materijalom.

Ova kamera može se koristiti i kao foto-aparat, a JPG fotografija može biti u rezoluciji od 25,9 megapiksela. Kamera na gornjoj strani ima ugrađen mikrofon sa 5.1 kanala, a mi smo snimanje prebacili, naravno, na stereo-režim. Bili smo veoma zadovoljni kvalitetom audio-snimka, te nismo ni koristili naš usmereni, eksterni mikrofon Sennheiser MKE 400. Inače, audio je moguće snimati u AAC, Dolby Digital 2ch i Dolby Digital 5.1 formatima. Panasonic HC-VX870 ima displej dijagonale tri inča, koji se otvara pod uglom od najviše 90 stepeni i može se rotirati 270 stepeni oko ose. U pitanju je LCD ekran osetljiv na dodir, gde ćete izvršiti podešavanja snimanja i eventualno pregledati ili obrisati neki video-snimak. Kamera ima čak i ugrađenu LED svetiljku, koja će vam pomoći pri snimanju u uslovima slabog osvetljenja, ali biće od koristi samo na malim udaljenostima.

U kutiji
U pakovanju korisnik dobija punjač za bateriju, bateriju, mikro-HDMI kabl, USB kabl i shoe adapter. Baterija je kapaciteta 1.940 miliamper-sati, što vam u praksi daje oko 55 minuta snimanja. Punjač je lako mogao da ima mikro-USB priključak, ali su se u Panasonicu odlučili da stave drugačiji priključak i tako nam otežaju posao punjenja. Nama je manje od sat vremena snimanja bilo nedovoljno za celodnevne odlaske na CES, te smo imali drugačije rešenje. Poneli smo sa sobom priloženi kabl, koji je s jedne strane USB-A tipa (koji ide u punjač), a s druge strane povezuje se s kamerom. Onda smo USB priključak uključili u power-bank od 3.000 miliamper-sati, što nam je dozvolilo ukupno oko dva i po sata snimanja po danu. Shoe adapter je veoma praktičan jer se na njega može namontirati dodatno LED svetlo ili eksterni mikrofon.

S-036251x2000_3

Wi-fi
Pomenuli smo nagrađenu kameru 970, koja se razlikuje od modela 870 samo po dodatnoj kameri koja se nalazi pored LCD ekrana. Naime, pomoću te druge kamere moguće je snimati selfi-snimke. Dakle, glavnom kamerom možete snimati neki predeo ili događaj, a u uglu možete postaviti kao „sliku u slici“ sadržaj sekundarne kamere. Dosta zanimljivo, mada smo ovo već viđali kao opciju na nekim mobilnim telefonima. Činjenica je da ćete ovako nešto koristiti veoma retko, te nam se čini da model 870 ima daleko bolji odnos kvaliteta i cene. Panasonic nije uskratio kameru slabijem modelu u potpunosti, već je omogućio povezivanje sekundarne kamere putem bežične veze. Bilo da želite da povežete svoj mobilni telefon ili neku akcionu kameru, wi-fi će odraditi posao savršeno. Takođe, pomoću wi-fi veze možete posmatrati sliku s kamere na svom mobilnom telefonu i podešavati kameru zahvaljujući Panasonicovoj aplikaciji. Ako kameri omogućite pristup internetu, možete snimke uploadovati direktno na društvene mreže, ili kameri možete pristupati sa udaljene lokacije kao da je u pitanju kamera za video-nadzor. Najzabavnije bi bilo koristiti ovu kameru za live-stream putem USTREAM veb-servisa, što nažalost nismo isprobali.

Zaključak
Pored malog kapaciteta baterije, ovoj kameri zaista nemamo šta da zamerimo. Iako je možda još rano snimati u 4K rezoluciji zbog prevelikih fajlova, lepo je znati da posedujete kameru koja neće zastareti tako brzo. S druge strane, ako želite mogućnost menjanja objektiva ili želite veći senzor, nemojte zaboraviti da ne postoji DSLR foto-aparat koji može da snima 4K u ovom niti u nešto višem cenovnom rangu. Kamera snima veoma dobro, čak i pri lošijim svetlosnim uslovima, a tu je i podrška za HDR, koji će pomoći da se istakne kontrast kad je to potrebno. Panasonic je i dalje ozbiljan proizvođač kad su kamere u pitanju i očigledno nema nameru da prokocka tu reputaciju. Panasonic HC-VX870 od nas dobija ozbiljnu preporuku.

PLUS
Pristupačna 4K kamera.
Odličan 5.1 mikrofon.
Fantastična stabilizacija.

MINUS
Slaba baterija.

Senzor: 1/ 2,3" BSI MOS, 18,91 megapiksel
Objektiv: Leica Dicomar, optički zum 20x, f/1,8 do f/3,6
Priključci: mikro-USB, mikro-HDMI, A/V mini-džek, mikrofonski ulaz
Snimanje: SD/SDHC/SDXC kartica
Dodatno: wi-fi, NFC
Baterija: 1,940 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 65x73x139 mm
Masa (bez baterije): 353 g
Reader Rating3 Votes93
93
Ocena čitalaca