Oppo Find X5 Pro

Pobednik ima naslednika

Prošle godine EISA nagradu za napredni telefon osvojio je Oppo Find X3 Pro, da bi danas njegov naslednik opet osvojio istu laskavu titulu. Koliko je bolji od svog prethodnika i od aktuelne konkurencije na domaćem tržištu, saznaćete u ovom tekstu.

Odmah da razjasnimo, kineski Oppo i dalje nema predstavništvo u Srbiji, niti se ovi telefoni mogu kupiti kod nas. Jedino što možemo da učinimo s naše strane jeste da vam iznesemo naše utiske o ovom telefonu koji smo dobili na test zahvaljujući članstvu u EISA. U pitanju je telefon visoke klase, kod kojeg su sve specifikacije i sve osobine premijum kvaliteta. Otuda i visoka cena, ali verujemo opravdano. Find X5 Pro nam je stigao u boji sive keramike sa efektom ogledala. U pakovanju smo dobili i lepu, sivkastu gumenu masku, koju preporučujemo od prvog trenutka. Ovaj telefon je izrazito klizav i teško da ga nećete ispustiti. Oppo tvrdi da je reč o keramici koja je dvostruko otpornija od staklenih površina, kakve nudi konkurencija, ali nismo želeli da testiramo ovu tvrdnju.

Opis

U kompaniji tvrde da za izradu ovog keramičkog kućišta utroše 168 sati i da upotrebe 45 različitih procesa, što zvuči zaista neverovatno. Pored našeg crnog modela (Glaze Black), postoji još i bela boja (Ceramic White). U Kini se prodaje i svetloplava verzija, ali ne i u Evropi. Kad uzmete Find X5 Pro u ruke, shvatićete da je zapravo dosta lagan u odnosu na svoje dimenzije i posebno lagan kad se uporedi s konkurencijom. Na leđima telefona je vidljiv Oppo logotip i logotip kompanije Hasselblad, koja je bila zadužena za pomoć pri izradi kamera. Find X5 Pro sada ima tri kamere plus jednu selfi kameru. Ceo segment gde su smeštene kamere neobičnog je oblika, zaobljen je i mišljenja o njegovom izgledu su podeljena – nama se poprilično dopao. S donje strane primetan je zvučnik koji uz dodatnu pomoć zvučnika za telefoniranje stvara stereo-reprodukciju. Otvor za SIM kartice je takođe s donje stranice i u njega je moguće umetnuti dve nanokartice, mada telefon podržava i eSIM.

Inače, postoje dve velike promene u odnosu na prethodni model, a to je da je izostala četvrta kamera, koja je podržavala makrorežim rada, a druga je ta da je baterija uvećana sa 4.500 do 5.000 miliamper-sati. Moramo pomenuti i „smešnu“ informaciju – da se broj četiri u Kini smatra nesrećnim, pa je zbog toga ovaj broj u označavanju modela jednostavno – preskočen. U pakovanju korisnik će, pored pomenute maske, dobiti i superbrzi punjač sa USB kablom. Slušalice su izostale, ali Oppo ima rešenje u vidu Enco X2 slušalica, koje se prodaju odvojeno.

Hardver

Prvo i najvažnije, Oppo je u ovaj telefon stavio LTPO2 AMOLED ekran veličine 6,7 inča, koji ima rezoluciju od 1.440 x 3.216 piksela i frekvenciju osvežavanja od 1 do 120 herca. U pitanju je desetobitni panel, pa je mogućnost prikazivanja boja izražena u milion nijansi, a podržan je i HDR10+. Tokom trajanja testa telefon je adekvatno prilagođavao osvetljenje, a koristili smo i filtere za protekciju vida. Pored „eye comfort“ režima, možete aktivirati i prirodni prikaz boja, dok postoji i Ultra Vision režim rada, gde se fotografije mogu izoštriti, a video-snimci mogu dobiti širi spektar prikazanih boja. Sve u vezi sa ekranom poprilično je napredno, a tu ubrajamo i mogućnost prilagodljive frekvencije osvežavanja ekrana. Ukoliko skrolujete neki sadržaj, telefon će sam uvećati frekvenciju osvežavanja na 120 herca, ali kad se zaustavite – frekvencija će se spustiti na jedan herc, tako čuvajući energiju. Moramo napomenuti da se kod igranja video-igara frekvencija ne menja dinamički, već ostaje na maksimalnih 60 herca.

Brzina punjenja ovog telefona poprilično nas je impresionirala, jer ćete za pola sata napuniti oko 90 procenata telefona. Drugo, ako ga uveče stavite na punjenje, Oppo će aktivirati optimizovano punjenje. To zapravo znači da će se telefon brzo napuniti do 80 procenata, a zatim sporo do 100 procenata do jutra, tj. od vremena kad obično ustajete ili ste podesili alarm. Korisnik može sam da ugasi ovu opciju, naravno. Inače, Find X5 Pro se može puniti i bežičnim punjačem do 50 vati.

Zanimljivo, globalna verzija ovog telefona ima Snapdragon 8 Gen 1, dok se za kinesko tržište koristi MediaTek Dimensity 9000. Iako su oba čipa relativno sličnih mogućnosti, veoma smo zadovoljni što imamo novi Snapdragon u rukama. Telefon dolazi u tri varijante, sa 8/256, 12/256 i 12/256 gigabajta.

Kamere

Već smo pomenuli da je izbačena makrokamera, verovatno zbog činjenice da ima ograničene mogućnosti, ali su se njome ipak mogle napraviti zanimljive fotografije. Glavna kamera ima 50 megapiksela, sa senzorom Sony IMX766, i ima stabilizaciju putem senzora. I objektiv je takođe stabilizovan, tako da je ceo sistem stabilizovan u pet osa, slično kao moderni profesionalni foto-aparati. Zanimljivo je da široka kamera koristi isti senzor, ima autofokus, pa je fotografisanje objekata iz blizine takođe moguće. Tele kamera ima samo dvostruki zum, što je manje od konkurencije, koja obično nudi petostruki zum, ali je ugrađen Samsungov senzor. Selfi kamera ima 32 megapiksela sa Sonyjevim senzorom i fiksnim fokusom od 21 milimetar.

Fotografije koje smo napravili ovim telefonom jednostavno rečeno oduševile su nas. Posebno su atraktivne fotke napravljene u portret režimu rada. Očigledno je da tu poprilično posla obavi MariSilicon X procesor, koji dodatno sredi fotografiju. Znanje inženjera kompanije Hasselblad dolazi do izražaja, možda i najviše, kad je u pitanju obrada boja. Moguće je koristiti profesionalni režim rada kamera, ali samo za glavnu i tele kamere. Moguće je snimati i dual-view video-snimke, ali u režimu filma, a korisnik lako može snimati u HDR ili LOG režimu rada.

Softver

Telefon je stigao sa Androidom u verziji 12 i sa ColorOS slojem korisničkog interfejsa. Korisnik može podesiti aplikacije za brzo lansiranje, te odmah nakon očitavanja otiska prsta prevući na jednu od tri odabrane aplikacije. Takođe, moguće je staviti i takozvani „sidebar“, kojim se lako s desne strane ekrana mogu prevući predefinisane aplikacije. Oppo je mislio i na najstarije i na najmlađe korisnike, pa je ostavio mogućnost aktiviranja „Kid Space“ ili „Simple“ režima. Radilo se puno i na privatnosti, pa je korisniku omogućeno da zaključa aplikacije i da ih sakrije, da klonira ceo sistem i napravi drugi set aplikacija ili da sakrije samo određene fajlove. Generalno, ColorOS je prilično sređen i jednostavan za korišćenje. Nekim korisnicima će se dopasti mogućnost prilagođavanja heptičkih odziva telefona.

Zaključak

Oppo je uspeo još jednom! Napravili su telefon kod kog nema kompromisa ni u jednom pogledu. Vrhunski ekran i sjajni hardver sa odličnim kamerama upotpunjeni su dobrim softverom i dobrom optimizacijom. Brzo punjenje i velika baterija učiniće da potpuno zaboravite na strah od prazne baterije. Nadamo se da će se Oppo u skorije vreme naći na domaćem tržištu, jer za nas ovaj telefon nema mana.

Oppo Find X5 Pro
Ekran: 6,7 inča (1.440 x 3.216 piksela)
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1
Memorija 256 GB, 12 GB
Kamera: 50 + 50 + 13 MP, 32 MP selfi
Baterija: 5.000 mAh
Dimenzije i masa: 163,7 x 73,9 x 8,8 mm, 195 g
Cena: oko 1.100 evra
www.oppo.com
Hasselbladove kamere.
Snapdragon 8 Gen 1.
Brzi punjač i odlična futrola.
Vrhunski AMOLED ekran.
Ništa.
5