IKEA SYMFONISK Picture Frame

I stas i glas

Nakon prošlogodišnjeg testiranja bežičnih zvučnika u obliku police i stone lampe, IKEA nastavlja u istom stilu i proširuje ponudu u seriji SYMFONISK novim modelom u formi umetničke slike.

Kao globalno prisutna i popularna kompanija, poznata po inovativnim i praktičnim rešenjima, IKEA povremeno pomera granice funkcionalnosti na viši nivo. Nakon nameštaja i opreme za kuću, očigledno je došao red na kućne zvučnike, jer švedski gigant u seriji SYMFONISK nema nijedan konvencionalan model – u ponudi su zvučnici u obliku stone lampe, zidne police i, od ovog leta, umetničke slike.

Picture Frame

Iako nosi naziv Picture Frame (ram za sliku), novi zvučnik zapravo nije samo ram, već kompletna umetnička slika dimenzija 57 x 41 centimetar. Sam okvir je minimalan i gotovo da se ne primećuje s prednje strane, koja je u celosti prekrivena akustički transparentnom površinom s odštampanim grafičkim rešenjem. Čvrsto plastično kućište ima debljinu od šest centimetara i sa zadnje strane je uvučeno u odnosu na okvir, što čini da ovi zvučnici mnogo manje vizuelno opterećuju prostor. Kako zvučnik može biti postavljen vodoravno ili uspravno, na zadnjoj strani nalaze se dve pozicije za pričvršćivanje na zid, kao i mesta za fiksiranje diskretnih nožica ukoliko se slika postavlja na pod.

Picture Frame tokom upotrebe pokazuju da su oni na prvom mestu zvučnici, a tek onda estetski dodatak koji će oplemeniti svaki ambijent.

Sva potrebna dodatna oprema isporučuje se uz uređaj, uz ilustrovano i sasvim jasno uputstvo za montažu u tipičnom IKEA stilu. Pored toga, na unutrašnjem rubu okvira nalaze se tri tastera, koji služe za podešavanje glasnoće i upravljanje reprodukcijom – iako su skriveni od pogleda, ovi tasteri zapravo su sasvim praktični, jednom kada zapamtite njihovu poziciju. U tehničkom smislu, glavni deo zadnje strane čini veliki upušteni deo, koji je udomio priključak za odvojivi strujni kabl i LAN port za mrežno povezivanje, ali i izlaz za napajanje dodatnog zvučnika (pomoću posebnog strujnog kabla koji se kupuje zasebno). Kao kod drugih zvučnika iz serije SYMFONISK, dodatni linijski ili digitalni audio-ulaz nije prisutan, a veliki upušteni prostor sadrži integrisanu čičak-traku, pa se može iskoristiti za smeštaj viška kablova.

Nakon uklanjanja prednjeg platna ukazuje se srce ovog uređaja, u vidu dve zvučničke jedinice u dvosistemskoj topologiji. Još jednom odajemo priznanje švedskoj kompaniji što u ovom pogledu nije eksperimentisala, već je ostvarila saradnju s jednim od najpoznatijih imena u kategoriji bežičnih kućnih zvučnika – američkim Sonosom. Iako detaljnih tehničkih karakteristika nema, reklo bi se da je u pitanju ista postavka kao kod prošlogodišnjih SYMFONISK modela, što podrazumeva visokotonac prečnika 25 milimetara i dodatnu 80-milimetarsku mid-bas jedinicu, uz frontalni otvor bas-refleksa. Snaga internog pojačala takođe je nepoznata, ali pretpostavljamo da je u pitanju amplifikacija u klasi D, sa zasebnim modulima za drajvere.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije, Picture Frame zvučnici pružaju veoma prijatan, a u nekim segmentima i prilično elaboriran zvuk. U toku višenedeljnog testiranja koristili smo ih za reprodukciju najrazličitijih muzičkih pravaca, kao i mnogih albuma koje veoma dobro poznajemo, i jedan od najsnažnijih utisaka jeste verodostojan kolorit. Iako se ovi zvučnici ne mogu smatrati hi-fijem u užem smislu, njihov tonski pečat je uzorno neutralan, a note su jasne i dobro definisane. Takođe se primećuje sjajna sinergija između drajvera i amplifikacije, jer su prelazi između opsega potpuno neprimetni, a izobličenja nisu prisutna ni pri velikim glasnoćama.

Za neobaveznu muzičku podlogu jedan Picture Frame zvučnik je više nego dovoljan i bez problema će ispuniti muzikom prostoriju prosečne veličine. Ipak, povezivanje dva zvučnika u stereo konfiguraciju pomoću aplikacije prava je stvar: ukoliko se malo potrudite i postavite ove zvučnike u pravilnu hi-fi postavku, Picture Frame će vas nagraditi istinskim užitkom dvokanalne reprodukcije. Formirana pozornica prilično je prostrana, iako uz nešto slabije pozicioniranje po dubini, ali sistem to nadomešćuje preciznim pozicioniranjem tonova u prostoru. Neutralnost i ravnoteža između opsega zaslužni su za veoma verodostojnu reprodukciju, a zvučnici sve vreme balansiraju na tankoj liniji između solidne detaljnosti i prijatnog, gotovo plemenitog prikaza, koji je izuzetno zahvalan za duže slušanje.

Tonovi u gornjem delu spektra pružaju vrlo dobar uvid u finese muzičkog zapisa i, ukoliko su zvučnici dobro pozicionirani, kreiraju uverljivu atmosferu. Iako je tehničko rešenje preuzeto od američkog proizvođača, za zvuk se može reći da u velikoj meri sledi skandinavsku školu – reprodukcija je nenametljiva, ali ne i uzdržana. Ovo je naročito primetno u srednjem opsegu, koji donosi pregršt fino prezentovanih detalja, kao i zaista sjajan prikaz vokala. Jednostavno, iako su upakovani tako da izgledaju kao ukras u domu, Picture Frame tokom upotrebe pokazuju da su oni na prvom mestu zvučnici, a tek onda estetski dodatak koji će oplemeniti svaki ambijent. Očekivano, jedina slaba tačka nalazi se u donjem delu spektra, u vidu slabijih basova. Iako priznajemo da su malene 80-milimetarske jedinice veoma požrtvovane i da pružaju precizne, čiste i brze basove, njihova veličina ne dozvoljava im da niskim tonovima podare dubinu i masu. Pozitivno je da ni na donjem ekstremu ne postoje izobličenja, što znači da je rezna frekvencija znalački odmerena, a ukoliko u nekom trenutku poželite moćnije basove, sistemu se može dodati Sonosov aktivni sabvufer, takođe sa bežičnim povezivanjem preko mreže.

Kao što smo već spomenuli, za kontrolu zvučnika koristi se aplikacija Sonos S2, koja predstavlja verovatno najbolju mrežnu platformu koju smo do sada sreli. Od inicijalnog povezivanja, preko uvezivanja u dvokanalni sistem, pa do tonskih podešavanja, sve se obavlja veoma jednostavno i prilično brzo. Platforma se odlikuje brzim odzivom i glatkim radom, a u sebi objedinjuje zaista sve – detaljne opcije podešavanja, muzički plejer i pristup nebrojenim onlajn servisima. Raspored je logičan, a komande pregledne i inutitivne, pa se jedina uslovna zamerka može staviti na relativno skromnu podržanu rezoluciju, koja doseže samo do CD kvaliteta (44,1 kHz / 16-bit).

Zaključak

U najboljoj tradiciji švedske kompanije, novi zvučnici iz serije SYMFONISK spajaju izuzetnu upotrebnu vrednost i jedinstvenu estetiku, uz sasvim prihvatljivu cenu. Svestrana mrežna platforma pruža ogromne mogućnosti, pa se IKEA zvučnici mogu koristiti samostalno ili u konfiguraciji od dvokanalne do čistokrvne surround postavke, a na raspolaganju je i multirum povezivanje u sistem koji će obuhvatiti celu kuću ili poslovni prostor, uz centralizovano upravljanje. Najzad, proizvođač nudi čak 14 različitih grafičkih rešenja za front zvučnika, pa smo sigurni da će svako moći da skroji Picture Frame zvučnik po meri sopstvenog ukusa i ambijenta.

IKEA SYMFONISK Picture Frame
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Topologija: 1x25 mm visokotonac, 1x80 mm mid-bas
Povezivanje: LAN, wi-fi, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 570x410x60 mm
Cena: 19.999 RSD
www.ikea.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Neutralan kolorit.
Muzikalan i prijatan zvuk.
Izuzetna Sonos platforma.
Izmenjiva grafička rešenja.
Slabiji bas.
Samo mrežno povezivanje.
4.4