Metronome DSS

Strimer analognog zvuka

Nakon tri modela iz serije Classica, na red je došao najpristupačniji uređaj renomirane francuske kompanije Metronome u vidu mrežnog transporta s oznakom DSS.

S obzirom na to da smo se ranije upoznali s ponudom kompanije Metronome, jasno je da navode o pristupačnosti treba prihvatiti uslovno – ipak je u pitanju high-end proizvođač, čiji uređaji koštaju i preko 20.000 evra. Kad se to ima u vidu, novac koji je potrebno izdvojiti za DSS više ne izgleda tako veliki, a zauzvrat se dobijaju izuzetan kvalitet izrade, visok stepen upotrebljivosti, pa i plemeniti rodoslov.

Dizajn i izrada

Pored toga što je najpristupačniji, DSS je i fizički najmanji uređaj iz Metronoma – postavljen je na kvadratnu šasiju stranice 25 centimetara, koja je izrađena od dvomilimetarskog čelika. Kako pripada seriji DS (Digital Sharing), testirani model odlikuje se prepoznatljivim prednjim panelom od brušenog aluminijuma debljine 10 milimetara, čiji je dizajn preuzet od daleko skupljih srodnika DSC i DSC1. Front je vizuelno podeljen na jednake uspravne površine, čiju jednoobraznost remeti samo jedna površina na levoj strani, koja je izvedena od plavog pleksiglasa, dok se na desnoj strani nalazi logotip kompanije, koji je duboko ugraviran i dodatno istaknut istom nijansom plave boje. Kako je u pitanju mrežni uređaj koji se kontroliše putem aplikacije, na prednjem panelu ne postoje fizičke komande, kao ni ekran – prisutna je samo svetlosna indikacija, koja je integrisana u plavu površinu.

Krupan i organski zvuk odlikuje se naizgled beskrajnom dinamikom, a tonovi su prikazani bez zamućenja ili kompresije do najsitnijih detalja.

Na zadnjoj strani nalazi se raznovrsna garnitura priključaka, a svidelo nam se što su sve oznake izvedene u istoj nijansi plave boje kao na prednjem panelu, pa DSS deluje atraktivno i kad se posmatra otpozadi. Postavku na ulazu predvodi mrežni port RJ-45, a uz njega su smeštena dva USB-A porta. Pored toga, ovde se nalazi taster za WPS (Wi-Fi Protected Setup), jer se testiranom uređaju može dodati wi-fi funkcionalnost pomoću dodatne antene s USB povezivanjem, koja se kupuje zasebno. U desnom delu postavljena garnitura konektora predviđenih za slanje signala eksternom D/A konverteru, koja je prilično kompletna i obuhvata po jedan koaksijalni, optički i balansirani AES/EBU izlaz, kao i I²S izlaz u formi HDMI priključka. Sadržaj zadnje strane kompletiraju servisni USB port i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim osiguračem i prekidačem.

Nakon skidanja poklopca od masivnog čelika, koji obuhvata gornju i bočne strane, ukazuje se prizor koji će zagrejati dušu svakog zaljubljenika u audio-opremu. Detalji u plavoj boji prisutni su i u unutrašnjosti, koja je u potpunosti ispunjena plavom štampanom pločom, a u desnom delu ističe se torusni transformator s oklopom iste boje. U pitanju je trafo američkog proizvođača Talema, koji smo sretali i u drugim Metronome uređajima, a osim po boji, prepoznaje se i po rebrima za hlađenje na oklopu. Takođe po ugledu na veće srodnike, DSS sadrži impresivan broj manjih elektrolitskih kondenzatora za filtraciju, kao i šest većih film-kondenzatora italijanskog proizvođača Kendeil, kapaciteta 10.000 mikrofarada po komadu. Na poziciji S/PDIF transivera nalazi se kolo WM8580A renomirane prekookeanske kompanije Cirrus Logic, a mrežna sekcija izdvojena je na zasebnu i izdignutu štampanu ploču. Celokupna unutrašnjost izuzetno je uredna, s vidljivim ožičenjem samo na zadnjoj strani strujnog priključka.

Upotreba i zvuk

Kao sprava kompaktnih dimenzija, DSS neće zauzeti mnogo mesta, pa ni privlačiti previše pažnje jednom kad ga postavite u sistem, pogotovo ako se odlučite za crni finiš (dostupna je i verzija u srebrnoj boji). Nakon uključivanja, indikacija na prednjem panelu počinje da trepti bledoplavim svetlom dok traje povezivanje na mrežu, da bi kontinuirano svetlo pokazalo da je veza uspostavljena. Ukoliko imate manjak mesta na polici, naglasićemo da proizvođač navodi da je DSS predviđen da se ne isključuje, što, uz odsustvo komandi na samom uređaju, znači da ga možete postaviti iza glavnih uređaja i zaboraviti da postoji u fizičkom smislu.

U pogledu upotrebe, Metronome DSS nema sopstvenu mrežnu platformu, već podržava DLNA i UPnP protokole, a samim tim i sve kompatibilne aplikacije. Mi smo kao muzički server koristili Serviio, a za kontrolu smo isprva isprobali BubbleUPnP, koji je funkcionisao besprekorno, a zatim smo poslušali preporuku proizvođača i prešli na aplikaciju mConnect Control. Odlična usaglašenost s ovom aplikacijom primećuje se već na početku, kad je DSS prepoznao i zatražio ažuriranje firmvera. Nakon toga, do izražaja dolazi povećana funkcionalnost, u vidu integracije mrežnih servisa kao što su Tidal, Qobuz, Deezer i Spotify, ali i podrške za Roon softver. Naravno, podržana je reprodukcija i s lokalnih audioteka, a podržani fajlovi obuhvataju PCM rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita, DSD64 na frekvenciji od 2,8 megaherca i MQA.

Tokom reprodukcije, DSS će zasigurno unaprediti zvuk svakog sistema jer donosi tonske osobine prepoznatljive za uređaje francuskog proizvođača. Iako funkcioniše potpuno u digitalnom domenu, njegov zvuk je izrazito prirodan i – analogni. Stoga je u pitanju mrežni transport koji bismo bez zadrške preporučili ukoliko ste zakleti vinilaš, ali biste želeli da upoznate sve čari striminga. Krupan i organski zvuk odlikuje se naizgled beskrajnom dinamikom, a tonovi su prikazani bez zamućenja ili kompresije do najsitnijih detalja. U saradnji s D/A konverterom odgovarajućeg kvaliteta, DSS će stvoriti preciznu i jasnu pozornicu, koja će, poput snimka s najkvalitetnije kamere, biti potpuno ravnomerno definisana i oslobođena izobličenja u svim delovima. Pojedinačne note predstavljene su čisto i uz savršenu ocrtanost, ali i uz verodostojnost koja u potpunosti negira njihovo digitalno poreklo – ovo se ne može sresti kod strimera u nižim klasama. Puno telo tonova, besprekorno odmerena masa i fine vibracije, naročito kod akustičnih instrumenata, daju im život, dok prisutnost u prostoru i alikvotni tonovi donose uverljivost i verodostojnost na nivou najboljih analognih uređaja. Džiter, kao jedan od najvećih neprijatelja digitalnog audija, ovde nije prisutan ni u tragovima, za šta je zaslužna sila elektronike ispod poklopca.

Očekivano, za najbolje rezultate DSS traži da ga nahranite kvalitetnim digitalnim fajlovima, po jednostavnom receptu: što viša rezolucija, to bolji zvuk. Zvuk će biti solidan i uz striming-servise osnovnog kvaliteta, ali je naprosto šteta koristiti ovako kvalitetan mrežni plejer samo na taj način, pa zato preporučujemo da se pretplatite na bar jedan onlajn servis s ponudom lossless ili visokorezolutivnih albuma – danas je to jeftinije nego ikada ranije, dok se izbor muzike povećava iz dana u dan. Alternativnu, ali jednako kvalitetnu opciju, može predstavljati reprodukcija kvalitetnih digitalnih zapisa s lokalnih mrežnih skladišta. Druga važna stvar jesu kablovi: iako nismo bili u prilici da isprobamo DSS s nekim kvalitetnijim strujnim kablom, sigurni smo da bi interno linearno napajanje pozitivno reagovalo na takvu promenu, dok je upotreba kvalitetnog UTP i interkonekcionog kabla donela mali, ali čujan pomak u zvuku – sasvim dovoljno da opravda investiciju. Stoga, ukoliko planirate nabavku ovog Metronoma, predlažemo da pripremite jednako kvalitetne kablove.

Zaključak

Nakon testiranja, možemo sa sigurnošću da potvrdimo ono što smo pre toga, poznajući uređaje kompanije Metronome, samo pretpostavljali – ovo je najbolji mrežni transport koji smo dosad isprobali. Njegov neutralni tonski potpis i prirodnost koja zrači iz svake note postavljaju reprodukciju digitalnih zapisa na izuzetno visok nivo, a jednostavna upotreba i stabilnost u radu brzo će vam prirasti za srce, bez obzira na to da li već imate iskustvo u strimingu ili se tek upoznajete s reprodukcijom muzike preko mreže.

Metronome DSS
Formati: PCM 192/24, DSD64, MQA
Mrežno povezivanje: eternet
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni, optički, AES/EBU i I²S
Dodatno: 2x USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 250x70x250 mm
Masa: 4,8 kg
Cena: 3.700 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Neutralan tonski pečat.
Verodostojan i čist zvuk.
Vrhunska izrada.
Jednostavna upotreba.
Traži kvalitetne zapise.
4.6