Yamaha SR-X50A & WS-X1A

Generacija iks

Najnoviji komplet iz Yamahe stiže na tržište ovenčan prestižnom EISA nagradom i donosi prepoznatljiv spoj dobro promišljenih funkcija i jednostavne upotrebe.

Kao jedan od predvodnika u kategoriji pristupačnih surround sistema, Yamaha neguje ponudu AV risivera i višekanalnih kompleta zvučnika, ali naporedo s njima neumorno razvija ponudu saundbarova. Nova generacija ovih uređaja nosi oznaku True X i opremljena je istoimenom tehnologijom za virtuelni višekanalni ugođaj, koju je japanski gigant razvio namenski za ovu kategoriju. Serija obuhvata saundbar SR-X40A i bežični aktivni sabvufer SW-X100A, koji se mogu kupiti i kao komplet SR-X50A, a dodatno su ponuđeni bežični aktivni surround zvučnici WS-X1A. Nama je na test stigao kompletan True X surround sistem, sačinjen od saundbara, sabvufera i bežičnih zadnjih zvučnika.

SR-X50A

Oblik saundbara u velikoj meri je ograničen njegovom funkcijom, pa ovde nikada ne treba očekivati previše ekstravagantne kreacije. Yamaha je ovo očigledno razumela u punoj meri, pa je tržištu ponudila jedan sveden i minimalistički saundbar, čija je pojava prilično diskretna uprkos širini većoj od jednog metra. Kućište je u potpunosti prekriveno tkaninom, ispod koje se nalazi čvrsta plastika, na mestima u vidu rešetke. U središtu gornje strane smešten je panel sa istaknutim tasterom za uključivanje na levoj strani, dok su ostale komande obeležene simbolima funkcije – iako izgleda kao da su u pitanju komande osetljive na dodir, ispod gumirane površine zapravo se nalaze prekidači s jasno izraženim klikom. Ovde pronalazimo komande za odabir izvora, aktivaciju glasovnog asistenta Amazon Alexa, isključivanje eksternih mikrofona i podešavanje glasnoće. Drugi deo upravljačke sekcije nalazi se pri dnu fronta, u vidu niza od devet LE dioda, koje su skrivene ispod platna. Ove diode služe za indikaciju ulaza i funkcija koje su obeležene na panelu ispod, a ujedno signaliziraju stepen glasnoće. Na zadnjoj strani, pored prihvatnika za montažu na zid, nalazi se upušteni panel s priključcima. SR-X50A nema previše fizičkih priključaka i korisnik je ograničen na jedan HDMI ulaz i jedan izlaz s podrškom za eARC, uz dodatni audio-ulaz u vidu digitalnog optičkog priključka. Postavku upotpunjuju mrežni port, USB-A za servisnu primenu i priključak za odvojivi strujni kabl. U skladu s vremenom u kom živimo, analogni ulazi izostaju, ali su zato tu wi-fi i blutut u verziji 5.0.

Uprkos veličini, SR-X50A ispod platna ne donosi veliki broj drajvera, pa čak ni zasebni centralni kanal, što je pomalo iznenađujuće. Postavka sadrži dve širokopojasne racetrack jedinice dimenzija 46 x 66 milimetara, koje su postavljene u uglovima fronta i zadužene za levi i desni kanal. Na gornjoj strani smeštena su dva 52-milimetarska Atmos drajvera, koji su usmereni nagore i zakošeni ka auditorijumu, a nedaleko od njih postavljene su dve niskotonske membrane prečnika 75 milimetara. Za pokretanje svakog drajvera zadužen je zasebni amplifikacioni modul od 30 vati, pa ukupna snaga iznosi 180 vati, dok su na bokovima diskretno postavljeni omanji bas-refleks otvori.

Drugi deo kompleta čini aktivni sabvufer s bežičnim povezivanjem, koji prati dizajnerski jezik saundbara i lako će se uklopiti u svako okruženje. Njegovo kućište visoko je i duboko preko 40 centimetara, ali ima mali paralelni presek, pa je predviđen da stoji uspravno i da se bez teškoća smesti i u tesan prostor. Ovome doprinosi frontalni bas-refleks otvor većeg prečnika, dok je desni bok prekriven platnom, sa upadljivim logotipom kompanije. Ispod platna nalazi se niskotonska jedinica prečnika 160 milimetara, koju pokreće pojačalo od 100 vati. Na zadnjoj strani smešten je panel s tasterom za ručno povezivanje sa saundbarom, ukoliko automatsko iz nekog razloga omane, a tu su i svetlosni indikatori statusa veze i stendbaj modaliteta.

WS-X1A

Za kompletiranje surround postavke bili su zaduženi aktivni bežični zvučnici WS-X1A, koji se odlikuju prilično malim dimenzijama – približno poput kocke sa stranicom od 10 centimetara. Japanski proizvođač u ovako mali prostor je smestio širokopojasnu jedinicu prečnika 55 milimetara, dok se na bokovima nalaze dve dodatne pasivne membrane za bolji bas i veći ukupni volumen zvuka. Snaga iznosi 10 vati, a zvučnik se napaja pomoću interne baterije, za koju Yamaha tvrdi da pruža do 12 sati autonomije. Povezivanje se obavlja preko blututa u verziji 5.0, a WS-X1A se takođe može koristiti u solo postavci, kao prenosivi blutut zvučnik – zato se i prodaje na komad. Prelepo malo kućište umotano je u akustički transparentno platno, kao kod većih rođaka iz familije True X, dok su komande smeštene na gornjoj strani. Opet po ugledu na saundbar, ovde pronalazimo taster za uključivanje i ostale komande obeležene simbolima funkcije, uz tri LE diode za signalizaciju statusa uređaja. Svedena zadnja strana sadrži prihvatnik za zidnu montažu i USB-C port za punjenje, dok donja strana integriše prihvatnik za bežično postolje-punjač CC-T1A, koje se, opet, mora kupiti zasebno. Primerci na našem testu bili su izvedeni u luksuznoj kombinaciji crne boje i zlatnih detalja, a dostupne su još karbon-siva i svetlosiva verzija. Najzad, kako se WS-X1A može koristiti kao prenosivi zvučnik, fabrika navodi otpornost na prašinu i vodu po sertifikatu IP67.

Upotreba i zvuk

Sveden izgled testiranog kompleta u suprotnosti je s velikim mogućnostima jer SR-X50A pruža praktično sve što bi moglo zatrebati najvećem delu korisnika. Pored virtuelnog surrounda i podrške za Dolby Atmos, reprodukcija preko mreže obavlja se preko Chromecast platforme, uz podršku za rezoluciju do 192 kiloherca i 24 bita, kao i AirPlay 2. U pakovanju se isporučuje daljinski upravljač, ali preporučujemo sveobuhvatnu aplikaciju Sound Bar Controller, koja integriše Spotify Connect i Tidal Connect. Poput uređaja, aplikacija je naizgled svedena, a zapravo pruža sve što vam je potrebno, uključujući audio-plejer. Sabvufer i satelitski zvučnici mogu se nezavisno podešavati, uz četiri predefinisana modaliteta zvuka – Movie, Stereo, Standard i Game. Dodatno su na raspolagnju Clear Voice za razgovetnije dijaloge i Bass Extension za snažniji bas, koji se mogu nezavisno aktivirati po želji. Još jedan argument u korist aplikacije jeste signalizacija na samom saundbaru, koja se svodi na lampice koje je teško razaznati iz fotelje – u ovu svrhu bilo bi bolje upotrebiti ekran, makar i segmentni, koji bi korisniku pružio preciznije i lakše čitljive informacije.

U pogledu zvuka, testirani komplet pruža zaista sveobuhvatan višekanalni ugođaj, što znači da virtuelni surround odlično obavlja svoj posao. Pozornica je veoma prostrana zahvaljujući velikoj širini saundbara, pa zvučni efekti obuhvataju auditorijum i čine sva dešavanja na ekranu još upečatljivijim. Preciznost efekata je na visokom nivou u pogledu pozicioniranja u prostoru, ali kod diskretnih, sporednih zvukova može zafaliti malo detalja – smatramo da je ovo posledica odsustva centralnog kanala i zasebnih visokotonskih jedinica, pa je sve prepušteno širokopojasnim drajverima. Ukupno, surround doživljaj jeste dobar, ali bi visokotonci i centralni kanal doneli još bolje definisane tonove i jasnije efekte. S druge strane, veoma nam se svideo kolorit – rekli bismo da je Yamaha s ovim kompletom napravila otklon od prepoznatljivog tonskog potpisa, koji u prvi plan stavlja preciznost i suptilnu analitičnost. Tonovi su snažni i uverljivi, na trenutke zaista sočni i s primetnom dozom topline, pa je prezentacija izuzetno prijatna na duže staze, bilo da su u pitanju filmovi, video-igre ili muzika.

Iako ne utiču na kolorit, dodatni zvučnici WS-X1A donose fizičku prisutnost surround kanala na poziciji zadnjih zvučnika, što još nijedan virtuelni surround nije uspeo u punoj meri. Njihov doprinos ukupnom ugođaju stoga je ogroman – oni su ključ koji ovaj sposobni komplet pretvara u punokrvni višekanalni sistem i omogućuje mu da se izbori s najsloženijim efektima. Spoj gornjih Atmos kanala i zadnjih zvučnika donosi gotovo opipljivo prisustvo zvuka u prostoru, a svi efekti odvijaju se u trodimenzionalnom prostoru, to jest – svuda oko vas. Naravno, nismo odoleli da WS-X1A isprobamo kao samostalne blutut zvučnike i možemo da kažemo da su i u toj ulozi jednako impresivni. Zvuk je snažan i pun, uz dovoljno detalja i dobru dinamiku – zapravo, njihova reprodukcija je vrlo upečatljiva kad se uzmu u obzir njihove dimenzije i sva ograničenja blutut prenosa. Sistem upravljanja je takođe odlično osmišljen, pa se ovi mali zvučnici sasvim lako prebacuju iz surrounda u solo modalitet.

Zaključak

Uređaji iz Yamahe poznati su po odlično odmerenim funkcijama, pa ni testirani komplet ne predstavlja izuzetak. Njegove mogućnosti zaista ne ostavljaju neispunjene želje i prisutno je sve što vam može zatrebati. Iako višekanalni ugođaj nije savršen, istina je da se savršen surround i ne može dobiti po ovoj ceni – određeni kompromisi su neizbežni. Yamahin novi True X Surround pruža mnogo dobrog zvuka u svim okolnostima, naročito u spoju s dodatnim zvučnicima WS-X1A, pa svakako preporučujemo njihovu kupovinu zajedno sa saundbarom.

Yamaha SR-X50A
Konfiguracija: 2.1.2
Ukupna snaga: 280 W
Frekvencijski opseg: 35 Hz - 22 kHz
Topologija: 2 x širokopojasni, 2 x 52 mm Atmos, 2 x 75 mm niskotonski
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus...
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi: 1
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.015 x 63 x 112 mm
Masa saundbara: 3,9 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 187 x 407 x 409 mm
Masa sabvufera: 9,4 kg
Cena: 900 evra

Yamaha WS-X1A
Snaga: 10 W
Topologija: 1 x 55 mm širokopojasni
Povezivanje: blutut v5.0
Integrisana baterija: da
Dimenzije (ŠxVxD): 88 x 105 x 88 mm
Masa: 0,5 kg
Cena: 180 €
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretna pojava uprkos dimenzijama.
Visok stepen funkcionalnosti.
Snaga i dinamika.
Uverljivi surround efekti.
Centralni kanal dodatno bi poboljšao definiciju i preciznost.
4.2