Schiit Modi 3

Pristupačno božanstvo

Osnovan pre nepunih 10 godina, kalifornijski Schiit Audio je u kratkom vremenskom periodu postao prepoznatljivo ime među ljubiteljima dobrog zvuka. U ponudi ovog brenda danas nalazimo DAC-ove, pretpojačala, pojačala za slušalice, stereo-pojačala i druge audio-komponente raspoređene u više cenovnih klasa.

Kao predstavnika najpristupačnije serije uređaja, na testu smo imali Modi 3, D/A konverter koji je ime dobio po Torovom sinu Modiju, prateći time tradiciju brenda da sve svoje proizvode naziva po nordijskim božanstvima. Kompaktno kućište je takođe dizajnirano u prepoznatljivom stilu proizvođača. Zakrivljeni aluminijumski panel čini prednju i gornju stranu uređaja. Ostatak kućišta je izrađen od metalnih ploča. Vredno pomena je i to da Schiit koristi iste dimenzije u kompletnoj pristupačnoj seriji, čime je olakšano potencijalno slaganje više uređaja u vertikalni stub.

Uprkos opštem trendu povećanja broja funkcija koje viđamo na novijim uređajima, Schiit se odlučio da još jednom predstavi klasičan DAC fiksnog linijskog izlaza i bez pojačala za slušalice. Shodno tome, DAC na svojoj prednjoj strani poseduje samo preklopnik za odabir jednog od tri digitalna ulaza i LED, koji signalizira da je uređaj aktivan. Na poleđini nalazimo po jedan koaksijalni, optički i mikro-USB ulaz. Dodatni mikro-USB ulaz služi za napajanje uređaja eksternim napajanjem od pet volti. DAC je, takođe, moguće napajati i putem USB konekcije s računara, pa je posebno napajanje neophodno samo kad uređaj nije priključen na aktivan računar. Na izlazu se koristi par pozlaćenih RCA konektora.

Unutar uređaja, kompletna površina je zauzeta štampanom pločom crvene boje, što je prepoznatljiva odlika svih proizvoda ovog brenda. Za D/A konverziju upotrebljen je delta-sigma čip AK4490 renomiranog japanskog proizvođača Asahi Kasei Microdevices. Čip AKM4113 iste firme koristi se za prihvat signala na S/PDIF ulazu, dok je za USB ulaz upotrebljen C-Media CM6631A. Analogna sekcija zasnovana je na operacionom pojačivaču OPA1662 firme Texas Instruments. Kompanija Schiit pritom ponosno naglašava da su svi njihovi uređaji u potpunosti dizajnirani i sastavljeni u SAD.

Modi 3 će prihvatiti i reprodukovati sve PCM formate do maksimalnih 24 bit / 192 kHz, bez obzira na to koji od tri digitalna ulaza je korišćen. Izostanak podrške DSD formata može odbiti određene kupce. Mi ovom pistupačnom konverteru to nismo uzeli za zlo, pogotovo zato što je dostupnost muzičkog materijala u pomenutom formatu i dalje na vrlo niskom nivou.

Test

U pakovanju smo zatekli sve što nam je bilo potrebno da DAC uspešno pustimo u rad. Pored korisničkog uputstva i USB kabla za povezivanje s računarom, u njemu se nalazi još i mini-napajanje sa USB priključkom, koje se vizuelno ne razlikuje od prosečnog punjača za mobilne telefone. Nakon povezivanja na računar, Windows 10 je prepoznao DAC i automatski instalirao potrebne drajvere. Oni se, u slučaju potrebe, mogu preuzeti i na sajtu proizvođača.

Slušni test započeli smo albumom “Thunderbird” i moćnim ženskim vokalom Cassandre Wilson, koji je Modi 3 prezentovao sa sigurnošću i punoćom tona, uspevajući pritom da na površinu iznese i respektabilnu količinu teksture pevačicinog glasa. Zadovoljni smo bili i načinom na koji Modi balansira između težine bas-nota i njihove kontrole. Usledilo je slušanje življeg i sirovijeg “In Session” čuvenog dvojca Alberta Kinga i Stevieja Raya Vaughana. Do izražaja je ovog puta došlo umeće DAC-a da razvuče sasvim zadovoljavajuće široku scenu, kao i da je ispuni s dovoljno detalja i atmosfere sadržane u ovom odličnom lajv snimku. Već na ovom albumu primetili smo ritmičnost i dobar tajming, što je potvrđeno i sledećim izdanjem na repertoaru – “Café do Brasil”, mešovitih izvođača, koje je prosto pozivalo na cupkanje. Iako živog i detaljnog zvuka, Modi 3 nikada ne zalazi u oštrinu i nervozu, a potencijalno zahtevne dinamičke prelaze mirno interpretira u rasponu za koji je sposoban. Sama rezolucija je na dovoljno visokom nivou da već u prvim taktovima primećujemo povećanu količinu detalja koju nam donosi slušanje “Popular Problems” Leonarda Cohena u visokoj rezoluciji.

Slušajući ga u dva različita sistema, stekli smo utisak da je Modi 3 sposoban da proizvede živahan i otvoren zvuk s mnoštvom detalja, zadržavajući pritom umeren i prijatan zvučni karakter u širokoj lepezi muzičkih žanrova. Pri ruci smo imali AudioQest-ov model – DragonFly Black, koji smo postavili u ulogu kućnog DAC-a. Modi 3 nam je tom prilikom demonstrirao jasno viši nivo detalja, artikulacije bas-nota i rafiniranosti zvuka. Samo nekoliko godina ranije približno talentovan uređaj morali bismo da potražimo u nešto višoj cenovnoj klasi. Direktno poređenje s konkurencijom pritom je otežano politikom firme Schiit da, umesto klasičnim vidovima distribucije, svoje uređaje nudi direktno kupcima. Finalna cena ovog uređaja je zato za sve kupce van SAD ipak nešto viša od nominalne. Uprkos tome, ako ste u potrazi za povoljnim i muzički kompetentnim DAC-om, smatramo da bi Modi 3 trebalo uvrstiti u uži izbor.

Zaključak

Schiit je uspeo u svojoj nameri da predstavi jednostavan, ali atraktivan uređaj. Iako s liste podržanih formata i protokola izostaje nekoliko egzotičnih logoa kao štu su DSD i MQA, Modi 3 se svojom povoljnom cenom, elegantnom pojavom i uravnoteženim soničnim kvalitetima nameće kao dobar izbor.

Schiit Modi 3
D/A konverter: Asahi Kasei Microdevices AK4490
Podržani formati: PCM 24 bit / 192 kHz
Digitalni ulazi: 1x mikro-USB, 1x koaksijalni, 1x optički
Analogni izlazi: 1x RCA
Dinamički raspon: 104 dB
Harmonijska izobličenja: <0,001%
Dimenzije (ŠxVxD): 127x32x89 mm
Masa: 454 g
Cena: 99 $ (bez poreza i troškova isporuke)
www.schiit.com
Schiit Modi 3
Balansiran i detaljan zvuk.Kvalitetni materijali.
Skromna podrška formata.
5.0Overall Score