Thorens TD 148A

Klasik automatik

Mehaničke preteče daljinskog upravljača vraćaju se u ovom Thorensovom gramofonu, ali zvuk ide dalje i napreduje.

Testove uređaja obično ne počinjemo opisima ambalaže, ali na kutiji u kojoj nam je isporučen Thorens TD 148A ispod loga je pisalo “Made in Germany”. Ova promena dogodila se pre oko tri godine, kad je Gunter Kuerten, nekadašnji direktor Elaca i Denona, otkupio Thorens od švajcarskog vlasnika i preselio ga u nemački Švarcvald ili “analognu dolinu”, kako je još nazivaju, gde se gramofoni i oprema ove firme sada proizvode i sklapaju. Istini za volju, Thorens se zapravo vratio u Nemačku, gde je imao sedište od šezdesetih do devedesetih godina. Kuerten, koji, po svojim rečima, nalazi inspiraciju u klasičnoj eri Thorensa, prebacio je fokus sa inovacija i modernog dizajna, poput TD 209 i TD 309, na modele gotovo vintidž izgleda i funkcija, među kojima je i TD 148A.

Mnogo više od klasike

TD 148A je top-model među Thorensovim klasičnim gramofonima, koji ponavlja nekoliko nepogrešivih Thorensovih detalja. U pravougaonoj drvenoj kutiji u crnoj boji ili prirodnom furniru, na crnoj ploči malo upuštenoj u kutiju, nalazi se preklopnik klasičnog Thorensovog oblika s tri brzine. Dve poluge služe za potpuno automatski start i stop, kao i za izbor prečnika gramofonske ploče. Najupečatljiviji klasični Thorensov detalj ipak je odvojena supšasija na vešanju, osetljiva na pritisak, na kojoj su ceo sklop motora, tanjira i ručice.

TD 148A nije soft-touch bešumnog rada i komandi, nego s veoma čvrstim i čujnim klik-klak polugama za brzinu.

Tu otprilike prestaje ponavljanje tradicije i počinju inovacije. Umesto na metalni, nailazimo na masivni stakleni tanjir prečnika 304 milimetra, s tekstilnim matom, koji leži na manjem plastičnom koturu, oslanjajući se samo na tri tanka prstena, što treba da stvori bolju akustičku izolaciju od podloge. Da tanjir bude centriran na ovoj podlozi, brine mala hilzna, koja se navlači na osovinu, a rupa u tanjiru na nju, tako da centriranost zavisi od preciznosti izrade ovog malog dela, mada izrazito malo izmereno zavijanje gramofona govori u prilog efikasnosti ovog rešenja. Prenos s tanjira putem kaiša ide do malog jednosmernog motora na fleksibilnom vešanju. Izbor i stabilizacija brzine sada su elektronski.

Ručica je Thorensova TAS 267, već poznata s modela 209 i 309, aluminijumska, s dampirajućim prstenom na sredini. Malu konstrukcijsku izmenu doživeo je zavrtanj za antiskejting, a koren ručice izdignut je iznad baze. Na ručicu je fabrički montirana MM glava TP92. Pored brzine od 78 rpm, gramofon još nije spreman za reprodukciju starih ploča, kako ga reklamira proizvođač: za ovo će vam trebati i posebna konična igla Audio Technica 9578, koja se lako montira na istu zvučnicu.

Na zadnjoj strani nalazi se par činč-terminala, izvod za masu i priključak za eksterno napajanje od 12 volti.

Slušni test

Već prvi kontakt s gramofonom podseća na klasični Thorens: TD 148A nije soft-touch bešumnog rada i komandi, nego s veoma čvrstim i čujnim klik-klak polugama za brzinu.

Na solo albumu Dietera Meiera “Out of Chaos” već od prve numere iznenađuje utegnut zvuk, pun basa i dubine. Thorens uspeva da od ove egzibicionističke produkcije zahtevnih sintetičkih tonova i mnogo kompresije napravi muziku s dobrom kohezijom elemenata. Boja vokala i pukotine u glasu Dietera Meiera vrlo su verno prikazane i sa uverljivim trodimenzionalnim prisustvom pevača na tonskoj sceni. Ovaj album je na Thorensu dobio atmosferu zrelog “Yello” albuma.

Zatim smo potpuno primenili žanr i okrenuli se klasičnoj muzici, i to analognom reizdanju Betovenove Šeste simfonije u izvođenju Bečke filharmonije i Karla Böhma (Deutsche Grammophon, 2018) na 180-gramskom vinilu. Slojevite i guste strukture Thorens je reprodukovao s puno suptilnosti i pojedinačnih detalja, s jasnoćom i bojom svakog instrumenta, slivajući sve u pitku muzikalnost, bez preterane analitičnosti. Gudački instrumenti u niskim registrima zvučali su rezonantno i opet bez presviravanja basa. Pozadina na ovom gramofonu veoma je tiha i tamna, što omogućava da se na snimku čuje šum trake.

TD 148A nudi veoma uravnoteženu muzičku prezentaciju, bez naznaka skretanja s teme ili presviravanja basa. Ipak, treba priznati da je zvuk TD 148A uglađen i ravnomeran, ali i ponešto uokviren: nedostaje mu još malo razigranosti i involviranosti. To, naravno, može biti i pitanje ukusa.

Zaključak

Da je TD 148A automobil, Džejms Mej bi zaključio: “This is a proper car.” On je zaista veoma dobro zaokružen i kompletan gramofonski sistem, pravo iz kutije. Videli smo i vintidž gramofondžije i milenijalce kako sa zanimanjem gledaju i koriste automatiku na ovom gramofonu. Naravno, Thorens nije stao na fascinaciji ovim funkcijama iz prošlosti, već je primenom svojih rešenja i materijala unapredio ceo zvuk do nivoa koji TD 148A čini najboljim gramofonom iz ponude klasičnih gramofona ovog sada nemačkog proizvođača.

Kristalno jasan i čist zvuk s bogatim i jasnim basom, u dobrom spoju analitičnosti i reprodukcije muzike kao celine. Nema sumnje da ćete s novcem za ovaj gramofon poslušati još neke predloge, ali neka TD 148A svakako bude jedna od opcija.

Thorens TD 148A
Baza: kruta baza s plivajućom supšasijom
Pogon: kaišni prenos
Motor: DC sa elektronskom kontrolom na supšasiji
Brzine: 33⅓, 45, 78, elektronsko prebacivanje
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,07/0,04%
Tanjir: 304 mm staklo
Ležaj: biksna od sinterovane bronze
Ručica: Thorens TAS 267
Efektivna dužina ručice: 211 mm
Overhang: 19,5 mm
Glava: Thorens TP95
Kapacitivnost: 160 pF (s kablovima)
Odnos signal-šum: 72 dB (A-filter)
Dimenzije(ŠxVxD): 440x119x360 mm (s poklopcem)
Cena: 1.300 €
4Audio, 011/770-4320
Automatika, svakako.
Tonski bez zamerki.
Plutani mat bio bi tonski bolji od čoje i bez naelektrisanja.
Cenovno, konkurencija ima šta da ponudi u ovoj klasi.
5