Thorens TD 403 DD

Korak bliže klasici

Dvostruko skuplji od modela 402 DD, novi model nema automatiku ni ugrađeni pretpojačivač, ali nudi suštinski viši nivo gramofonskog iskustva.

Bez obzira na to da li je po vašem ukusu i da li je najbolji u klasi, Thorens je jedno od otelotvorenja gramofona, u svom prepoznatljivom stilu: robustna izrada, remenski prenos i glasne mehaničke komande. I kad ova firma napravi „direct drive“ gramofon, to može na prvi pogled biti izdaja tradicije, kao kad, na primer, BMW napravi motocikl s lancem umesto kardanom. Umeju li oni to? Za početak, Thorens je marka kojoj se može verovati, što je bezbroj puta dokazala.

Prema visokoj klasi

Prvi gramofon s direktnim pogonom, model TD-524, koji je danas kolekcionarski gramofon, Thorens je napravio 1982. Teško je setiti ga se posle mnoštva modela koji su se pojavili u međuvremenu, ali od 2020. „direct drive“ ponovo je aktuelan u njihovoj ponudi, prvo u modelu TD 402 DD, koji ima ugrađenu gramofonsku sekciju i auto-stop, a od jesenas i u modelu 403 DD više klase.

Prepoznatljivi dizajn čini baza s drvenim ramom u jednoj od dve boje po izboru, krase ga preklopnici (ne više mehanički, nego elektronski), prepoznatljivi logo i polirani profil tanjira – prefinjeni detalji koji ukazuju na visoku klasu. TD 403 DD izgleda kao tihi, neutralni pratilac, čije tamnoplavo oko u vidu fabrički montirane glave Ortofon 2M Blue gleda kroz spušteni tonirani poklopac.

Kruta baza oslanja se na četiri dampirajuće nogice od gume, a u šasiji se nalazi jednosmerni motor sa spoljašnjim napajanjem od 24 volti. Iako o njemu nema podataka, znamo da su prebacivanje brzine i regulacija elektronski, putem tahografa na osovini, s vrlo dobrim karakteristikama stabilnosti brzine, te zavijanja i podrhtavanja (±0,33% i ±0,15%), u čemu svoju ulogu ima i otežani aluminijumski tanjir s gumenim matom.

Nova ručica je sopstvene konstrukcije i nosi oznaku TP 150. Konstrukcija se sastoji od obimnog, ali laganog korena, cevi od hladnopresovanog aluminijuma u obliku slova J, koja se završava šelom sa SME kontektorom, što omogućuje jednostavnu zamenu gramofonskih glava. Efektivna masa ručice iznosi 14 grama. TP 150 nudi brojna podešavanja. Razume se, podešavanje gazne sile putem dvodelnog tega za različite mase glava, kao i antiskejting rešeni su na nesvakidašnji način: naime, klizni teg, smešten duž ručice, povezan je s korenom putem najlonske niti, koja ulazi u kućište tega preko prstena od rubina radi eliminacije trenja. Tu su i napredna podešavanja: regulacija VTA i korekcija ugaonog poravnanja ručice u korenu. Kod ovog drugog savetuje se krajnja opreznost, jer se otpuštanjem zavrtanja oslobađa ručica, pa je moguće promeniti i njenu efektivnu dužinu, a onda se menja i čitava geometrija.

Izgleda da se konstruktorima učinilo da novi dizajn nije dovoljno prepoznatljiv i da je potrebno dodatno ga označiti: to je jedino objašnjenje za činjenicu da se na uređaju nalazi čak osam (!) logotipa firme.

Slušni test

TD 403 DD dolazi podešen i spreman za priključenje u sistem. Pored toga, vrlo je jednostavan za korišćenje. I savršeno bešuman u radu.

Nismo odoleli da na Thorens stavimo jedan klasičan LP: “Love over Gold” od Dire Straitsa. Kombinacija ručice TP 150 i Ortofona Blue savršeno vodi iglu kroz brazdu pesme “Private Investigations”. Mnoštvo suptilnih zvukova na početku artikulisano je kao spoj individualnih instrumenata, svaki sa svojom bojom i ehom. Kod glasnijih pasaža atak je vrlo snažan, a bas dubok i precizan, neuhvatljivi vokal i gitare jasno pozicionirani. Zaista, na samo jednoj pesmi moguće je oceniti jedan uređaj i nije čudo zašto mnogi audiofili biraju upravo ovu.

Reprodukcija je zaista na nivou, zaokružena i materijalizovana. Postoji detalj koji može znatno uticati na boju zvuka ako se o njemu ne povede računa: TD 403 DD je nasledio apsorbujuće oslonce od nižeg modela, koji su i tamo bili slabija strana u smislu akustičke izolacije. Jednostavno, gramofon je osetljiv na podlogu, doduše manje zbog masivnijeg tanjira, pa je potrebno dodatno je umrtviti masivnom pločom ili obezbediti zidni nosač.

Što se tiče glave, Ortofon 2M Blue je odličan deo starter paketa, koji se može glatko zadržati i duže u sistemu. Kako to obično biva, kad se nakon određenog vremena slušanja zadovoljite zvukom i zapitate kako da ga unapredite, prva stanica treba da bude zvučnica više klase: ručica TP 150 i ceo gramofon to mogu da isprate. Posao oko zamene će vam olakšati šel sa SME konektorom.

Thorens TD 403 DD je gramofon koji pleni na mnogo načina. Ako su se direktnim pogonom poslovično udaljili od onoga što je zaštitni znak firme, zvučno se jesu približili klasičnom Thorensovom zvuku, koji je autoritativan, detaljan i topao, ali bez “zadebljanja” u basu, što je zasluga direktnog prenosa. Nije, dakle, pitanje čvrstog držanja za jednu ili drugu konstrukciju, već sama njena primena i kvalitet izvedbe.

Zaključak

Bez automatike i pretpojačivača, TD 403 DD krasi veoma solidan, stabilan i autoritativan zvuk. Ako je u konstrukciji odstupio od klasičnog Thorensa, onda mu se svojim zvukom približio: topao, ali i dalje detaljan, fokusiran i s dobrim i jasnim basom. Teži tanjir donekle ublažava osetljivost na vibracije, ali stabilna i masivna podloga i dalje ostaje zahtev koji korisnik mora da rešava.

TD 403 DD zauzima nišu gramofona od 1.000 do 1.500 evra, u kojoj postoje jaki konkurenti. Technics nudi stabilniji pogon, dok Rega pokazuje vrline remenskog pogona i ima ručicu koja je klasa za sebe. Vaš izbor će se svesti na pitanje preferenci u zvuku, a tu Thorens predstavlja pravac za sebe. Nije potrebno da budete tvrdi poklonik ove firme da biste odabrali TD 403 DD, a klasični Thorensov dizajn svakako će doprineti ukupnom utisku.

Thorens TD 403 DD
Baza: kruta
Pogon: direktan
Motor: DC sa elektronskom kontrolom
Brzine: 33⅓, 45, elektronsko prebacivanje
Varijacija brzine: ±0,33%
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,15%
Tanjir: 1,4 kg, liveni aluminijum
Ručica: TP 150
Efektivna dužina ručice: 232,8 mm
Overhang: 17,8 mm
Glava: Ortofon 2M Blue
Odnos signal-šum: 67 dB (A-filter)
Izlaz: phono
Dimenzije (ŠxVxD): 420 x 139 x 355 mm
Masa: 9,7 kg
Cena: 1.400 €
www.4audio.rs
Bogat, živ zvuk s puno detalja.
Solidna izrada i visok kvalitet obrade.
Uprkos težem tanjiru, osetljiv je na vibracije podloge.
4.3