Thorens TD 103 A

Elegancija automatike

U novoj gami, Thorens nudi i ful automatik funkciju i klasičan dizajn: dve vrednosti gramofona koje su i danas aktuelne i dobrodošle.

U osvežavanju ponude za 2021. švajcarski Thorens je izostavio iz game modele TD309, TD206/209 i TD203, ali je, s druge strane, obogatio entry level i sredinu ponude novim gramofonima koje krase automatika, direktni pogon ili ugrađena analogno-digitalna konverzija.

Made in Germany

TD 103 A je najjeftiniji model iz aktuelne ponude Thorensa koji je u potpunosti proizveden u Nemačkoj. Da odmah pojasnimo: to nije nikakva novina jer je i dosad to bio slučaj s većinom Thorensovih modela. Novina je da su modeli ispod 103-ke napravljeni u saradnji s tajvanskim konstruktorom Yahorngom, konkretno, s njegovim pogonom i ručicom, koje su, doduše, revidirali i poboljšali Thorensovi inženjeri Valter Fuhs i Helmut Tile.

Za razliku od njih, TD 103 A je u potpunosti nemački, što i piše na šasiji ispod tanjira, ne ostavljajući nikakvu dilemu ni u pogledu inženjeringa. S tankom bazom, elegantnih pravih linija i u crnoj boji ili furniru s visokim sjajem, TD 103 A neodoljivo podseća na Thorens iz prošlih vremena i nepogrešivo otkriva nameru da modernu tehnologiju poveže s klasičnim identitetom Thorensa.

Novi inženjering u klasičnom dizajnu

Prvi pogled na gramofon nepogrešivo podseća na Dual, i to nije neobičan zaključak: mehaniku i automatiku na ovom gramofonu projektovala je firma Ferenbacher s klasičnim poteznim komandama za start i stop, prečnik ploče i lift. Uprkos klasičnom izgledu iz 80-ih (ili možda još ranije), ceo sistem je nov, tiši i precizniji.

Ručica je Thorens TP 19-2, različita od verzije 19-1 po dve značajne novine: upotrebljeno je novo, precizno ogibljenje s praktično nula lufta, a šel sada ima zavrtanj i konektor, pa se po potrebi može skinuti ili zameniti drugim. TP 103 A se isporučuje s glavom Ortofon 2M Red, vrlo dobrom u svojoj klasi. Teg je pomični, bez skale, a antiskejting je realizovan pomoću opruge.

Pogonska konstrukcija je ona koja se očekuje od Thorensa: motor i ležaj tanjira su smešteni na zajedničkoj podšasiji. Motor je jednosmerni, s poboljšanom elektronskom regulacijom i prebacivanjem brzina 33⅓, 45 i 78, koji preko trakastog remena pogoni sklop tanjira i podtanjira na bronzanom ležaju. I ovde se odmah vidi poboljšanje: kompozitni tanjir je zamenio aluminijumski od 0,7 kilograma, a umesto filca, sada je mat od ebonita solidne debljine.

Thorens TD 103 A ima eksterno napajanje od 12 volti. Na zadnjem panelu sada su kvalitetni činč-terminali (starter interkonekt je priložen), zavrtanj za masu i konektor za napajanje. Nove šarke, lepši i deblji poklopac sa znakom Thorens, prelepi prirodni furnir ili klavir crna boja u laku dodatni su detalji na ovom dopadljivom paketu, koji zajedno čini skladnu celinu s visokim WAGA (wifes and girlfriends approval) faktorom.

Slušni test

Već je postalo uobičajeno da se gramofoni u kompletu sa zvučnicom isporučuju podešeni i spremni za slušanje, što je dobro, posebno ako nemate iskustva ili strpljenja s pipavim podešavanjima, ili ako u korisničkom uputstvu ne piše kako se to radi, što je slučaj kod Thorensa. TD 103 A je plug-and-play gramofon kome je potrebno obezbediti čvrstu i stabilnu podlogu i gramofonski ulaz na pojačalu (ili zaseban gramofonski pretpojačivač).

“Moon Safari” francuskog dua Air (Source, 1998) mogao bi biti jedan od prvih albuma koji će novi vlasnik iz svoje kolekcije pustiti na ovom gramofonu. Numera “La Femme d’argent” je dobar primer slojevitih elektronskih zvukova na kojima se odmah može čuti spoj nove ručice, koja obezbeđuje precizan tracking Ortofon glavi. Nije teško zaključiti da je ručica modelovana upravo po ovoj zvučnici. Visoki tonovi su prijatno sipljivi, bas, kog inače nema u većoj meri, dovoljno je zastupljen, a diferencijacija zvukova i perspektiva su verno prikazane.

Nešto mirniji početak pesme “Kelly, Watch the Stars!” otkriva dosta tihu pozadinu gramofona, mada uz ponešto čujno prisustvo buke, koja se kroz podlogu prenosi u sistem. Prilično rokerski ritmični zvuk koji slušaoca poziva na slušanje i uvlači u muziku. Iskričavi detalji su kontrolisane svetline i ne prelaze u šuštava izobličenja.

Nemoguće je ne primetiti i ne čuti kad se u uređaj ulože znanje, pažnja i emocija, a Thorens je dobar primer: po svemu predstavnik vrha svoje klase, ni manje ni više od toga, nije skriveni talenat. Ali i samo s imenom i pedigreom, solidne opreme, još boljeg finiša, s korektno projektovanim zvukom i prijatnom reprodukcijom, TD 103 A je pošten gramofon.

Zaključak

Poboljšana elektronska kontrola brzine, kvalitetnija podloga i bolja ručica u preciznijem ležaju već same za sebe su značajna unapređenja zvuka. Dodajte tome i odličnu glavu Ortofon 2M Red i rezultat je veoma korektna i muzikalna reprodukcija. Automatsko upravljanje gramofonom je znatno precizinije i tiše nego što je ijedan Thorens ili Dual ranije posedovao. Odličan paket na kome možete ostati ili ga dograditi glavom M2 Blue ili odgovarajućom plintom.

Daleko od čistog lajfstajl uređaja, TD 103 A je komad klasičnog hi-fija koji će ljubiteljima pružiti ritual i ugođaj vinila kao u njegovim zlatnim godinama. Svaki detalj rukovanja gramofonom i reprodukcije je ponovo prostudiran i poboljšan. Thorens se ovim modelom utvrdio kao lider u hi-fi segmentu, a potencijalnim kupcima može ponuditi ulazak u svet vinila ili apgrejd u klasičnom stilu.

Thorens TD 103 A
Baza: kruta baza s plivajućom subšasijom
Pogon: kaišni prenos
Motor: DC sa elektronskom kontrolom, na supšasiji
Brzine: 33⅓, 45, 78, elektronsko prebacivanje
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,06/0,035%
Ležaj: biksna od sinterovane bronze
Ručica: Thorens TP 19-2
Efektivna dužina ručice: 211 mm
Overhang: 19,5 mm
Glava: ortofon 2M Red
Odnos signal-šum: 63 dB (A-filter)
Dimenzije (ŠxVxD): 430x130x365 mm (s poklopcem)
Masa: 6,4 kg
Cena: oko 900 evra
4Audio, 011/770-4320
Korektan i muzikalan zvuk.
Precizan i tih rad automatike.
Stope bi mogle da obezbede bolju izolaciju od podloge.
4.1