Jump to content


Odumiranje izvora zvuka


DejanM

Recommended Posts

  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pogledajte malo siru  sliku.

Mobilna telefonija je unistila fiksnu telefoniju.

Internet ( koji postaje mobilan) je unistio knjige, i sto je jos gore citanje, jezicku kulturu, elokvenciju (hi, lol, like). Da ne  pominjemo virtuelna poznanstva i cyber druzenja

Filmovi se odavno ne snimaju radi prikazivanja (prvenstveno) u bioskopima.

A i strimovanje muzickog sadrzaja ce polako unistiti radio pa i samu televiziju. To  ce ostati zabava za treci svet, siromasne i neobrazovane. Ko gleda spanske sapunice u Ameriki? Samo ime kaze spanske (  ilegalne) sluzavke. Prezentira im se sadrzaj na njihovom  jeziku i puni glava reklamama o deterdzentima jer je to njihova ingerencija.  Ne smem da povucem paralelu sa bumom turskih serija kod nas. A gledajuci reklame glavni roblemi u Srbiji su da li ce se oprati fleke od brusnica i da li nece oni leptirici da propuste.

Tako   da je smrt vinila, i uskoro, CDa marginalija u odnosu na prethodno izneseno. Tehnoloski napredak neminovno gazi a najmanje ce ga zaustaviti, nostalgija, romantika, navika,...

Uzgred,  smatram da je pitanje samo trenutka kada  ce stream da visestruko u kvalitetu nadmasi  CD. Da  li je to DSD ili nesto  drugo vise nije vazno. Moguce je da tehnologija vec postoji i samo ceka u fioci dok ne dodje njen tajming na life cycle dijagramu. Kad se idcedi zadnjakap profita i suve drenovine ( CDa) ubaci ce stream u igru.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, NShappy said:

CD - ji u proizvodnji imaju grešaka, kada se CD malo izgrebucka kolo za korekciju mora češće da intervenise, licencna izdanja ko zna koji put prelaze od studija do naše sobe, i ko zna ko ih štampa...

Kvalitetan streaming bi trebalo da je bit perfect. Još kada streaming provajder ima saradnju direkt sa izdavačem koji ima master... 

CD, potpuno jasno, nije imun na greške. Učešće mehanike pri reprodukciji ga čini još nezgodnijim medijem.

Svašta bi trebalo da je bit perfect, ali da li je išta?

 

Link to comment
Share on other sites

U vezi strimovanja, šta ćemo sa baferom? Ništa nije idealno.

Dok postoje audio entuzijasti koji sempluju svoje ploče na vrhunskoj opremi u 24/96, 24/192 pa čak i 32/192 ne vidim bolji izbor za obrazovane HiFi-iste. Evo primera:

New Order - Blue Monday
Жанр: Electronic, Synth-pop
Носитель: 12"
Год выпуска: 1983
Лейбл: Factory - FAC 73/RTD 10 (FAC SEVENTY THREE)
Страна-производитель: Germany
Аудио кодек: WavPack
Тип рипа: image+.cue
Формат записи: 32/192
Формат раздачи: 32/192
Продолжительность: 00:14:45.463 (170 008 832 samples)
Треклист:
A Blue Monday
B The Beach
Источник оцифровки: автором раздачи
Код класса состояния винила: NM
Устройство воспроизведения: Rega RP3
Головка звукоснимателя: Benz Micro Wood SL
Предварительный усилитель: Benz Micro Lukaschek PP1 T9
АЦП: Infrasonic WINDY6
Программа-оцифровщик: Adobe Audition CS6
Обработка: iZotope RX4 (Declick вручную)

Link to comment
Share on other sites

Siroma lepo si to napisao.

Muziku slusam sa Ploca/vinila/ ,Kaset dekova,CD-a i DVD-ija/koncerti/,tesko da ce se to promeniti kod mene.

Napredak je po mom misljenju doneo komfor,ali zato se izgubila dusa.Lepota i car je u tome da se otpakuje novi cd ili vinil.Ili izvadi iz kutije koriscen,pa onda pusti.Ovako kao da se gubi identitet sa novim tehnologijama.

Prosle godine sam 4 puta/od 8 ukupno/ bio gost na Radio Beogradu 202,emisija Disko Susret,gde sam pustao muziku sa svojih ploca/vinila/.Voditelj me pitao da li znam da li se na jos nekoj Radio stanici pusta muzika sa ploca,rekoh mu ne verujem.

Link to comment
Share on other sites

ja prosle godine nisam nijedan album pustio sa pc-a,bas kao i predprošle,cd plejer je iskljucen iz struje često i po mesec dana.ritual čitanja svega sto pise na omotu vinila ispocetka svaki put je nezamenjiva navika, kao i sto je citanje knjige u odnosu na pc.Imam velik problem manjka vremena za slusanje muzike,vinil kao format mi je sasvim dovoljan za 1- 2 max 3 sata koliko mogu da odvojim dnevno pa gledam da ih koristim kvalitetno. streaming je odlican za slusanje radia i po meni je bolji od fm-a, prija mi sto u svakom momentu mogu da znam sta slusam i sjajni voditelji na jazz24.Spotify mozda promeni stvar kad vratim pc u posed,ali iskljucivo informativno, nikad kao pravi izvor-bar se nadam.

Link to comment
Share on other sites

 

On 12/31/2015 at 12:46, sondek said:

spotify nema za Srbiju

Nema Spotify, ali ima Deezer, koji se regularno može koristiti iz Srbije, na isti način kao što nam je Paypal sada dostupan. Telenor ima sa njima sklopljen dil, pa korisnici ovog mobilnog operatera mogu i preko njega da uplaćuju ili besplatno koriste Deezer. Cena je oko 490 dinara za mesec, ili za dž ako se ima Play+ ugovor. 

Ja imam besplatan Deezer račun, otvorio sam ga preko PC-ja i koristim ga za svakodnevno slušanje muzike na poslu. Ništa ne plaćam. Kvalitet zvuka nije neki (pošto je u pitanju free nalog), ali može da se preživi. Baza pesama je odlična i veća nego kod Spotify-ja, jer je Deezer "regional sensible", tako da se na njemu mogu naći diskografije mnogih domaćih bendova, što nije slučaj sa Spotify-jem.

Takođe, Deezer nudi mogućnost strimovanja FLAC fajlova. Naravno, u tom slučaju se plaća pretplata. (Mislim da je 15 eura.)  

Sve u svemu, preporuka.    

 

Link to comment
Share on other sites

On 12/31/2015 at 22:24, siroma said:

Uzgred,  smatram da je pitanje samo trenutka kada  ce stream da visestruko u kvalitetu nadmasi  CD.

Razumem šta hoćeš da kažeš, ali ne stoji. Ako prihvatimo da nečije uši zaista primećuju poboljšanje zvuka kod novih formata zapisa u odnosu na CD, možemo da govorimo, recimo, o 1% poboljšanja, nikako o "višestrukom".  

Međutim, kao što reče čovek iz MBL-a na prošlom sajmu - format zapisa je nebitan. Dobar je i kvalitetan mp3, ukoliko je sistem dobar. Počev od konvertera pa nadalje.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, beatgoeson said:

Razumem šta hoćeš da kažeš, ali ne stoji. Ako prihvatimo da nečije uši zaista primećuju poboljšanje zvuka kod novih formata zapisa u odnosu na CD, možemo da govorimo, recimo, o 1% poboljšanja, nikako o "višestrukom".  

Međutim, kao što reče čovek iz MBL-a na prošlom sajmu - format zapisa je nebitan. Dobar je i kvalitetan mp3, ukoliko je sistem dobar. Počev od konvertera pa nadalje.

Sa prvim delom bi se složio međutim ovaj drugi deo je problematičan.

Ja sam neko vreme eksperimentisao sa različitim vrstama kompresije. Razlike postoje i među njima u zavisnosti od algoritma te se može govoriti o kvalitetu kompresije. Međutim ni jedna kompresija nije dobra kao "original" (ko ima iskusno uvo i drži do nekog standarda). "Dobra kompresija" može da posluži kao zamena originalu kad ona nije dostupna, ona može i lepo da se čuje ali ne sme da postane načelo jer je to put u lošem pravcu.

Smisao našeg okupljanja ovde jeste da naš mužički doživljaj unapredimo sa kojim procentom poboljšanja u nekom delu našeg Hi Fi lanca. Dobar savet može da nam da boljitak od više procenata. Audio zapis igra u svemu ovome značajnu ulogu. Što više uzdižemo tehniku to je smislenije imati i dobar audio zapis, i obrnuto. Kvalitativni nivo celog lanca se mora održati jer u suprotnom sve gubi smisao.

Novi HD zapisi donose manja poboljšanja dok mp3 kompresije oduzimaju mnogo više u odnosu na standard 16/44. Ako bi morao brojčano to da iskažem onda je HD od +2 do +3, dok je mp3 od -5 do -10. Neki HD zapisi su čak i veliko đubre jer nova generacija muzičkih inženjera voli da eksperimentiše i da prekrajaju pesme po svojoj volji. Džaba im je tehnička pamet kad nemaju muzički osećaj. Svet audiofilije nije previše oduševljen novim formatom ponajviše zbog ovog. Iskorak u još veću prirodnost muzičkih instrumenata je svakako prisutan kod HD zapisa.

Imao sam priliku i ja da slušam MBL na sajmu. Jednom prilikom je zasvirala Metallica na njihovim uređajima. Ja i moj drugar smo se pogledali u oči, nismo mogli da verujemo kako to loše zvuči. Sa kad znam njihovu devizu da format nije bitan jasno mi je da su oni to bukvalno i usvojili. Možda je snimak i bio 16/44 ali su se očigledno izgubili na tom putu ''nebitnosti" da više ne prepoznaju dobro izvođenje od silnog mešanja mp3 i originala. Jer za dobru postavku uređaja Vi morate u kontinuitetu da slušate samo "originale", a na tom putu će te čak uočiti i razlike među njima samim u zavisnosti od izdavača. Mešanje mp3-a u svemu ovome je loš put, barem je za konstruktore uređaja tako.

Link to comment
Share on other sites

ja i internet radio stream slusam preko dac-a,a cilj mi je da dostignem il prestignem svoj tjuner koji je neke "vise" klase al džaba kad ovi sa radija pustaju sve veće mp3 đubre i to postaje neslušljivo u bilo kom boljem sistemu.Prelaskom na dosta bolji preamp koji je otvorio,rasvetlio i razbistrio stvari dodatno situacija se samo drasticno pogorslala tako da je garbage in garbage out nikad izrazeniji. izbor muzike kod nas na FM je zajedno sa svim ostalim u drzavi otisao u majčinu.Tako da nazalost tjuner odlazi polako u peMziju.Sto se ostalog dela streaminga tice bolji zvuk digitalije nego preko Linn streamera zaista nisam čuo i na tome mogu da padnu i najokorelije gramofondžije,tako da vrhunski dac ili jos bolje streamer svakako je prava stvar.Ostaje i pitanje legalnosti koju ovde vise i niko ne gleda,ti streaming servisi u visokom kvalitetu su pomak i u tome.Meni je ta pretplata u visini jedne cene jedne ploče sasvim OK.

Link to comment
Share on other sites

Mene u svemu tome najvise fascinira cinjenica da je sve sto je ikada snimljeno (ovo ne treba bukvalno shvatiti ali recimo 90% od onoga sto je ikada snimljeno) stoji na dohvat ruke i moze u svakom trenutku da se poslusa. Skupljanje ploca, traganje za retkim izdanjima, cuvanje ploca, citanje credits, .... sve to postaje suvisno. Ja to vidim kao demokratizaciju slusanja muzike jer je odjednom sve dostupno svima (cene pretplate stvarno nisu visoke). Ali to menja nas odnos prema slusanju muzike. Nesto sto je nekada bio ritual, postaje "bezlicna" dva clicka na mobilnom telefonu. Ako vam treba neka informacija o pesmi ili ploci, odete na Google. Daljnja posledica takvog nacina slusanja muzike jeste odredjena povrsnost kojom se pristupa uopste slusanju muzike. Za nas starije je potrebno da naucimo kako da pristupimo ovom novom nacinu slusanja muzike, kako bi ta povrsnost iscezla.

Link to comment
Share on other sites

Prvo, ne verujem da neko tek tako deli analogne mastere. Ovo kažem jer je 99,9999% dobre muzike snimljeno analogijom. 

Drugo, svedoci ste da postoje različita izdanja što na vinilu što digitaizovanih i tu kvalitet itekako varira u zavisnosti od kvaliteta medija, kvaliteta mastera, postupka izrade, znanja inženjera itd.

Treće, studijski standard kod digitalnih mastera je 24/96. Postoji infinitezimalno mali broj zapisa urađenih DSD-om, 24/192 i sl.

Četvrto, vodite računa da se kod promotivnih aktivnosti prilikom predstavljanja pojedinih proizvoda (HiRes fajlova, streamera i sl.) uglavnom koriste besprekorno napravljeni snimci koji zvuče dobro i na najgorim krševima od sistema, pritom je kvalitet ovako urađene muzike hajde da tako kažemo - diskutabilan.

Postoji neka praksa i za vinildžije i za digemone.

Vinildžije skidaju 24/96 vinil ripove da provere kakav je kvalitet određenog izdanja i potom traže i kupuju to isto izdanje.

Digemoni skidaju MP3 320 ili FLAC i potom kupuju originalno CD izdanje. 

Ostali se zadovoljavaju FLAC-ovima i kod njih postoji deo koji vodi računa o tome koje je izdanje u pitanju ali postoji i znatno veći deo koji o tome uopšte ne vodi računa i oni su tu negde malo iznad ravni velike većine čovečanstva koja guta MP3 zapise.

U dobrom sistemu sa dobrim DAC-om i MP3 i youtube i Ceca će zvučati dobro, ali je to daleko ispod maksimuma koji taj sitem može da iznese.

Internet era ima tu prednost da može da posluži u edukativne svrhe, recimo poslušate neku internet radio stanicu, dopadne vam se neki materijal, pogledate izvođača i album i skinete isti sa net-a. Nedostatak ovakvog metoda je u tome što se na ovakav način teško gradi muzički ukus pa imamo masovnu pojavu da veliki deo mlađe populacije sluša sve "od Silvanu do Nirvanu".

Poenta je u kvalitetu a ne kvanitetu. Slušajte kvalitetnu muziku, potražite kvalitetnija izdanja iste i gradite kvalitetan sistem.

 

 

Link to comment
Share on other sites

ja ritual čežnje i traganje za nekom pločom ili eventualo izdanjem težim da sto duže zadžim,zato i slusam vinil.Kad napokon stigne zeljeni album nekad i nakon godina čekanja crknem od sreće,slusam ga nekad danima.Da sam to odmah marnuo sa interneta zajedno sa svim ostalim albumima izvođača i natukao bezlicne terabajte sumnjam da bih uzivao toliko.Pritom ta enigma sta sam i u kakvom kvalitetu skinuo...Nedavno sam cuo M.Jacksonov triller i Billy jean na slusanju jednih zvučnika u treš verziji kao da je sve ok,primetim da bas i nije OK snimak,ali odmah pomislim sta da to nisam cuo u originalnom zvuku mogao bi da umrem u razmisljanju da je to eto tako kilavo snimljeno.Cak i na high end prezentacijama se cuje raznolikost kvaliteta i to sto su bolje sprave izrazenije.Meni to zaista lici na potpunu povrsnost i to je velika mana,novog terabajt vremena.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, DejanM said:
1 sat ranije, DejanM said:

Mene u svemu tome najvise fascinira cinjenica da je sve sto je ikada snimljeno (ovo ne treba bukvalno shvatiti ali recimo 90% od onoga sto je ikada snimljeno) stoji na dohvat ruke i moze u svakom trenutku da se poslusa. Skupljanje ploca, traganje za retkim izdanjima, cuvanje ploca, citanje credits, .... sve to postaje suvisno. Ja to vidim kao demokratizaciju slusanja muzike jer je odjednom sve dostupno svima (cene pretplate stvarno nisu visoke). Ali to menja nas odnos prema slusanju muzike. Nesto sto je nekada bio ritual, postaje "bezlicna" dva clicka na mobilnom telefonu. Ako vam treba neka informacija o pesmi ili ploci, odete na Google. Daljnja posledica takvog nacina slusanja muzike jeste odredjena povrsnost kojom se pristupa uopste slusanju muzike. Za nas starije je potrebno da naucimo kako da pristupimo ovom novom nacinu slusanja muzike, kako bi ta povrsnost iscezla.

 

Sjajna zapažanja i konačno jedna dobra tema.

Demokratizacija slušanja muzike dovešće, na žalost, do istih posledica kao i demokratizacija u drugim oblastima. Knjige nikada nisu dostupnije, a nikada se nije manje čitalo, osim ''lakih sadržaja'' ... Nužno primat preuzima razno popularno đubre...

Bilo bi zanimljivo videti statistiku šta se i u kom formatu najviše strimuje sa navedenih sajtova.

Zvuči paradoksalno, ali ''demokratizacija'' je u raznim oblastima zapravo dovela do opšte površnosti i promocije mediokriteta. Ovako shvaćena ''demokratizacija'' očigledno ne korespondira sa (različitim) idejama prosvetiteljstva...

Sve u svemu, ideja o upotrebi kvalitetnih sadržaja, u ovom slučaju muzike, ostaće interesantna manjini.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Aleksandar75 said:

Sve u svemu ideja o upotrebi kvalitetnih sadržaja, u ovom slučaju muzike, ostaće interesantna manjini.

Kao i u svakoj vrsti umetnosti.Ajd' nek se neko seti kada je video u svom mestu da neka galerija slika još postoji, i da se kojim slučajem te iste slike prodaju?Umetnost je doživela devalvaciju, jeftini načini kreiranja "umetnosti" su svima dostupni, i talentima i antitalentima koji bi tu nešto da se ističu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:
1 sat ranije, sondek said:

...Nedavno sam cuo M.Jacksonov triller i Billy jean na slusanju jednih zvučnika u treš verziji kao da je sve ok,primetim da bas i nije OK snimak,ali odmah pomislim sta da to nisam cuo u originalnom zvuku mogao bi da umrem u razmisljanju da je to eto tako kilavo snimljeno.Cak i na high end prezentacijama se cuje raznolikost kvaliteta i to sto su bolje sprave izrazenije.Meni to zaista lici na potpunu povrsnost i to je velika mana,novog terabajt vremena.

 

Kao vinildžija bi trebao da znaš da je problem "originalnog zvuka" oduvek postojao. Sigurno si nabasao na mnoga izdanja istih ploča u različitim produkcijama. Za prave vinildžije su najbitnije ove tri produkcije: američka, engleska i japanska. Među njima oduvek je postojao različitost tonaliteta čak i ako je neko izdanje izdato od strane kuće koja ima odeljenje van matice. Neupućeni sa pravom postavljaju pitanje kad poslušaju različitost istih ploča: šta je tu zapravo original? Vi vinildžije nekako uvek izbegnete da ukažete na ovaj problem kad su ove diskusije u pitanju.

Šta više, kad jednu pesmu sa LP albuma razvuku da bude solo na jednoj strani 12'' ona zvuči opet drugačije. Koja je od njih original?

Mislim da sa problemom originalnosti ne treba ići u teranje mak na konac. Jer oni koji insistiraju na tome imaju problem da pokažu gde jedna violina svira originalno kad se snimi na istim spravama u pet različitih studija.

Doduše moram priznati da "terabajt svet" nije doneo neki revolucionarnii pomak unapred, šta više veliki deo toga su degradirali. O ovome sam pisao u prvom javljanju. Mislim da je najbolje usvojiti princip "racionalne dovoljnosti" pri odabiru izdanja.

Link to comment
Share on other sites

Ljubiteljima vinila mogu samo da kazem da zive u jako lepoj ali ipak - zabludi. Zabludi da slusaju vrhunski zvuk. Razumem lepotu trenutka otvaranja celofana, miris sveze boje na omotu te miris samog vinila. Slicno je i sa CD-om, sa celofanom i onom trakicom za otvaranje. Kao kutija cigareta za okorelog pusaca, i mirisi i boje i papir je tu, nedostaje miris vinila. E sad, dosta romantike.

Probajte aplikaciju novoga doba: Roon. Moze da se proba 'free of charge' dve nedelje. Ranije su trazili i broj kreditne kartice sto naravno nisam zeleo pa i nisam video o cemu se radi. Proba u mom shvatanju jeste klasicni kompjuter sa nekakvim vecim ekranom (ne ekran mobilnog telefona) te nekakva bolja audio kartica ili eksterni USB ili S/PDIF D/A konverotor. Opet o zvuku ne bih vec o necem drugom, ovde cesto pominjanom 'argumentu' - vizuelni dozivljaj.

Ajmo na kratki opis. Roon ce se zabavljati mozda i sat-dva sa indeksiranjem vase digitalne kolekcije zavisno od njene velicine a kad konacno izaberete neki album, u prozoru plejera ce se pojaviti masa podataka o samom albumu, masa podataka o izvodjacu/izvodjacima, nabrojati jos njihovih izdanja, prikazati omote te jednim klikom ucitati web stranicu za procitati neverovatnu kolicinu podataka o izvodjacu/izvodjacima, sta je objavljeno o njima, ponuditi slike te povezati sa nekom drugom grupom / osobom ako su se clanovi setali tamo-vamo tokom karijere. Dakle, citava enciklopedija je pred vama. Sire od informacije na omotu ploce? Svakako, mnogo sire! Uzgred, meni je lakse procitati slova na velikom ekranu nego lupom citati omot LP/CD :)

Uz ovo gore nabrojano, dok slusate neku melodiju, iz vase kolekcije izabrace pesmu koja je zanrovski slicna, dakle kao da ste ukljucili neku radio stanicu i izabrali recimo 'Reggae' kao muziku trenutnog raspolozenja pa ce vam Roon i ponuditi da to bude sledeca numera za slusanje, umesto sledece pesme sa albuma. Dakle jedna svezina i raznolikost u pristupu slusanja muzike.

Samu reprodukciju nisam hteo da komentarisem previse, odlicna je, a'l da se ne lazemo, ima i bolje. Kad se covek odrekne vizuelne lepote, internet konekcije i jos kojecega.

Link to comment
Share on other sites

daj boze da su te razlike toliko suptilne,mislio sam na očigledne i velike razlike koje zvuce kao snimak sa krs dekom nekad.Par puta naleteh kod brata među kvalitetnim downloudima na kukavicje jaje,kad sam mu odneo original cd na ripovanje ispalo je da je fake fajl.E sad to proveravati il odustati pa slusati povrsno je ono na sta sam mislio.Ima losih izdanja i među pločama koliko hoćes,oduvek mi je bio gušt zameniti domaćicu sa dobrom muzikom za strano izdanje ali toga sam u startu svestan.Meni se btw.najvise sviđaju USA ploče,starija izdanja.Srećom i slusam muziku koja je davno,analogno snimljena.Nova izdanja cesto lose zvuče,ali tu je problem nastao u studiju i to "vrijeme ne ispravi".

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, vdzele said:

"Dobra kompresija" može da posluži kao zamena originalu kad ona nije dostupna, ona može i lepo da se čuje ali ne sme da postane načelo jer je to put u lošem pravcu.

Ovo smo već davno apsolvirali. Danas, kada je gotovo sve dostupno u FLAC-u, glupo je skidati bilo šta u mp3 formatu, ako ti je stalo do kvaliteta.

Samo hoću da kažem da se preteruje sa pridavanjem važnosti formatu zapisa, kada se zna da u stringu slučajno izabranih muzičkih numera, od kojih su neke u mp3, niko neće pogoditi koje su to. 

Pogotovo ako tendenciozno uradim da kvalitetniji snimci budu u mp3, a oni lošiji u hi-res...

 

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, beatgoeson said:

Ovo smo već davno apsolvirali. Danas, kada je gotovo sve dostupno u FLAC-u, glupo je skidati bilo šta u mp3 formatu, ako ti je stalo do kvaliteta.

Samo hoću da kažem da se preteruje sa pridavanjem važnosti formatu zapisa, kada se zna da u stringu slučajno izabranih muzičkih numera, od kojih su neke u mp3, niko neće pogoditi koje su to. 

Pogotovo ako tendenciozno uradim da kvalitetniji snimci budu u mp3, a oni lošiji u hi-res...

 

Složem se u potpunosti. Moja velika muzička kolekcija ima 1/3 mp3 formata. To meni ne smeta mada bi rađe da ih imam u flacu. Ja ipak slušam pre muziku a ne HI FI sprave.

Link to comment
Share on other sites

DJ Nik - Pošto se potpisuješ sa DJ petpostavljam da si mlađe generacije.

Ja razumem vinil romantičare jer kod njih je razvijen veći stepen čulnosti u slušanju muzike. Sam miris ploča i dodir omota ih mnogo bliže vezuje sa autorom pesme. To je nešto što će se kod nove generacije izgubiti.

Ali mic po mic, malo tamo malo ovamo, ... polako ulazimo u eru potpune otuđenosti. Naša čula polako otupljuju jer nema više te više-slojne komunikacije među ljudima. IT tehnologije su donele neki napredak ali su dosta toga i oduzele. Povezanost među ljudima je bila mnogo veća dok su vinili vladali. Vinil je bila smola čulnog povezivanja.

Jedan od razloga što sam se vratio iz inostranstva je taj što je tamošnje stanovništvo postalo zombifikovano upravo IT tehnologijama. Ne želim da sedim sa kolegom u kafani i pričam sa njim preko facebooka.

Ja ne očekujem od Vas mlađih da to razumete.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...