Jump to content


beatgoeson

Članovi
  • Posts

    3,881
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

About beatgoeson

  • Birthday January 1

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Sremski Karlovci

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

beatgoeson's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Ako se ne varam, ovo je bivši aktivni član foruma, pod niknejmom Mmilovan, pa da ga se setimo. LINK
  2. Aman... fizičke pojave imaju svoju tačnu definiciju i opis, ne možeš ih krstiti kako se tebi sviđa. A tebi se sviđa izraz "rezonancija" jer asocira na stvaranje nekakve nove energije, gotovo ni iz čega. Poklapali se ili ne, dva talasa se, obično ili neobično, superponiraju. Nisu "u rezonanciji" samim tim što su u fazi, tek, jedan od njih mora biti uzrok nastanka drugog da bi se moglo pričati o rezonanciji. Evo ti jednog kratkog članka o tome: https://www.physicsclassroom.com/class/sound/Lesson-5/Resonance I da ne bi nastala još jedna trakavica, toliko o tome.
  3. Ovo što si opisao se zove odjek, odnosno reverberacija. Ne postoji nešto što bi se zvalo "održavanje rezonancije i nakon gašenja pobudnog signala". Svi talasi u prostoriji se međusobno superponiraju, bili oni u fazi ili ne, istih ili različitih frekvencija. I prirodno se utišavaju, u zavisnosti od uslova u sobi i od energije talasa. E sad - ovi Klimax zvučnici bi trebalo da imaju dobru kontrolu basova pa bi bilo zanimljivo saznati otkud taj greben na 34-35Hz. Za početak, bilo bi korisno znati koja je rezonantna frekvencija tih drajvera, ali ne verujem da negde postoji taj podatak.
  4. Da, bila je takva neka rasprava, ne sećam se šta smo sve tamo pričali, osim da se nismo složili oko toga koliko je za sve kriva famozna rezonancija. Jedno je sigurno - prestankom pobude, momentalno prestaje i rezonancija. Znači - ako postoji "glindžavo razvlačenje" nekog zvuka po sobi i posle "kratkotrajne pobude", u pitanju je odjek. A može biti, što je opcija koja se u ovakvim raspravama ređe ili nimalo ne spominje, da pobuda uopšte nije "kratkotrajna"? Možda je u pitanju sistem sa slabim damping faktorom, koji ne može da "iskontroliše" kretanje vufera, naročito na njegovoj rezonantnoj frekvenciji. U tom slučaju može da nastane nekakav "voz" u kojem učestvuje i pobuda, koja traje i traje, jer membrana ne prestaje da vibrira... e, to ne ispravi ni DSP, jer on nije pravljen za to da popravlja mane takve prirode. Naravno, oko ovoga nikad nije bilo dileme - prvo pozicioniranje, pa sve ostalo.
  5. 'Ajde? Ja sam pokrenuo ovu pod-temu, ti si se odmah javio sa kontra-argumentom koji to nije. Ako ima ikakvog stalkovanja, to možeš biti samo ti.
  6. Da ne zaboravim ovaj stari mrzilački argument. Da se ne lažemo - nije ovde problem u rešenju, uglavnom su sva ona poznata, jer ih je veoma malo. I, uglavnom je ovde sve već i rečeno na tu temu. Glavni problem i izvor sukoba je - da li je ekvilizacija uopšte potrebna. Pa eto, mislim da sam izneo jedan dobar razlog za.
  7. Da te podsetim. Ignoriši ovo "14 minuta ranije", navodi su iz one druge teme: Hajd' sad reci da se niko neće dosetiti da govoriš o mojim kutijama koje su, je li, pravljene bez ikakvog plana, suprotno zakonima fizike i namenjene su nekima koji ne tragaju za vrhunskim kvalitetom.
  8. Ranije nisi bio ovako zloban. Pogledaj moj prvi post i eto ti odgovora zašto sam se javio. Šta sad - ako se neko javi posle pauze, mora da ima neke zle namere? Pa ćeš onda videti i to da je Anubis prvi opljunuo moje zvučnike koje je Sondek izvukao iz tame zaborava, a koje je on čuo isto u jednoj ranoj fazi gradnje. A šta smo radili kod njega? Slušali smo muziku. Ako se dobro sećam, kasnije je zamenio basove nekim manje muljavim, sam je naveo razlog. Ali je smislio priču da sam mu ja prčkao po spravama i izazvao neke sobne rezonancije. Koješta. Laže i ne trepće. Zašto sam pomenuo tvoj sistem? Ja sam ga makar čuo, a ti non-stop ukopavaš moj - te neodgovarajuća kutija, te vratolomija sa digitalijom, te negativni efekti... a nisi ga ni čuo. Ali, ovoga puta nisam mislio na tvoj sistem, već na sve (bas) dipole koje sam čuo. Ima jedan koji je neke stvari svirao fascinantno, a uglavnom me je ostavljao ravnodušnim.
  9. Mani se diskrecije, ako imaš neki argument, slobodno piši.
  10. Ja sam bio lukav () pa sam došao na ledinu pre početka (Laibach je nastupao drugi, počeli su u sumrak) i namestio se idealno, audiofilski, u jednakostranični trougao. Dakle, to se ne da opisati.
  11. Pa da, govorimo o 99% od tih 1%. Već smo se dogovorili da svaki koncept ima svoje prednosti i mane. Po svemu sudeći, ti preferiraš bass dipole, svesno prihvataš manje-više mlitav zvuk, slab atak i loše tranzijente. Sve i da je ostalo sve savršeno, a nije, odričeš se važnog, a veoma čujnog elementa reprodukcije. Možda je tebi to OK, meni nije.
  12. Da ne zaboravimo "bust" koji se uobičajeno dodaje manuelno, za miks-pultom. Često na koncertima odšetam do mesta gde obitava muzik-majstor, i tamo isto ubija od basova. Danas je oprema obično takva da to dozvoljava. Moj najbolji doživljaj zvuka (ne samo basova) je bio na glavnoj sceni EXIT-a 2005. nastup grupe Laibach.
  13. Pa to ti govorim - ovi u produkciji kažu - evo muzika za mase, ko hoće onako kako treba, nek uradi postprodukciju. Ko nije u mogućnosti, šta se tu može. A kad neko počne da filozofira o faznoj korektnosti u području koje je na 99% sistema u apsolutnom haosu...
  14. A šta ako su razlozi za takvu produkciju veoma trivijalni i sasvim "neumetnički"? Ne znam, ali nije nemoguće da je, recimo, procenjeno da bi realniji snimak malo žešće muzike loše zvučao na prosečnom kućnom ozvučenju? Nije teško pretpostaviti da bi to tutnjalo i muljalo sve u šesnaest. S druge strane, zašto ne bi onaj ko je željan pravog zvuka, a u mogućnosti je da stvari podesi, priuštio sebi pravi ugođaj? House curve nisu smislili neki šalabajzeri.
  15. Ih, što mrzim kad mi softver "pojede" već napisan komentar. I to već drugi put. S tim što sam ovaj put bio oprezan i memorisao napisano pre nego što sam išao na čitanje novopristiglih komentara. Ima puno istine u Delijinom prethodnom komentaru. Zgodan boost od sobe može čudo da uradi, u pozitivnom smislu. Napamet reći da nije to u pitanju je suviše pristrasno. Izbegavaš odgovor na pitanje koje sam postavio. Zamisli da imaš pod rukom prekidač sa dve pozicije - "flat" i "+6dB" na područje do 120Hz. Može i više decibela. Ali, i ne moraš da odgovoriš dok to ne čuješ. Nije pitanje ko kako voli, nego šta je bliže onome što se uživo može čuti.
×
×
  • Create New...