Jump to content

beatgoeson

Članovi
 • Content Count

  3,878
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

About beatgoeson

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday January 1

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sremski Karlovci

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 'Ajde? Ja sam pokrenuo ovu pod-temu, ti si se odmah javio sa kontra-argumentom koji to nije. Ako ima ikakvog stalkovanja, to možeš biti samo ti.
 2. Da ne zaboravim ovaj stari mrzilački argument. Da se ne lažemo - nije ovde problem u rešenju, uglavnom su sva ona poznata, jer ih je veoma malo. I, uglavnom je ovde sve već i rečeno na tu temu. Glavni problem i izvor sukoba je - da li je ekvilizacija uopšte potrebna. Pa eto, mislim da sam izneo jedan dobar razlog za.
 3. Da te podsetim. Ignoriši ovo "14 minuta ranije", navodi su iz one druge teme: Hajd' sad reci da se niko neće dosetiti da govoriš o mojim kutijama koje su, je li, pravljene bez ikakvog plana, suprotno zakonima fizike i namenjene su nekima koji ne tragaju za vrhunskim kvalitetom.
 4. Ranije nisi bio ovako zloban. Pogledaj moj prvi post i eto ti odgovora zašto sam se javio. Šta sad - ako se neko javi posle pauze, mora da ima neke zle namere? Pa ćeš onda videti i to da je Anubis prvi opljunuo moje zvučnike koje je Sondek izvukao iz tame zaborava, a koje je on čuo isto u jednoj ranoj fazi gradnje. A šta smo radili kod njega? Slušali smo muziku. Ako se dobro sećam, kasnije je zamenio basove nekim manje muljavim, sam je naveo razlog. Ali je smislio priču da sam mu ja prčkao po spravama i izazvao neke sobne rezonancije. Koješta. Laže i ne trepće. Zašto sam pomen
 5. Mani se diskrecije, ako imaš neki argument, slobodno piši.
 6. Ja sam bio lukav () pa sam došao na ledinu pre početka (Laibach je nastupao drugi, počeli su u sumrak) i namestio se idealno, audiofilski, u jednakostranični trougao. Dakle, to se ne da opisati.
 7. Pa da, govorimo o 99% od tih 1%. Već smo se dogovorili da svaki koncept ima svoje prednosti i mane. Po svemu sudeći, ti preferiraš bass dipole, svesno prihvataš manje-više mlitav zvuk, slab atak i loše tranzijente. Sve i da je ostalo sve savršeno, a nije, odričeš se važnog, a veoma čujnog elementa reprodukcije. Možda je tebi to OK, meni nije.
 8. Da ne zaboravimo "bust" koji se uobičajeno dodaje manuelno, za miks-pultom. Često na koncertima odšetam do mesta gde obitava muzik-majstor, i tamo isto ubija od basova. Danas je oprema obično takva da to dozvoljava. Moj najbolji doživljaj zvuka (ne samo basova) je bio na glavnoj sceni EXIT-a 2005. nastup grupe Laibach.
 9. Pa to ti govorim - ovi u produkciji kažu - evo muzika za mase, ko hoće onako kako treba, nek uradi postprodukciju. Ko nije u mogućnosti, šta se tu može. A kad neko počne da filozofira o faznoj korektnosti u području koje je na 99% sistema u apsolutnom haosu...
 10. A šta ako su razlozi za takvu produkciju veoma trivijalni i sasvim "neumetnički"? Ne znam, ali nije nemoguće da je, recimo, procenjeno da bi realniji snimak malo žešće muzike loše zvučao na prosečnom kućnom ozvučenju? Nije teško pretpostaviti da bi to tutnjalo i muljalo sve u šesnaest. S druge strane, zašto ne bi onaj ko je željan pravog zvuka, a u mogućnosti je da stvari podesi, priuštio sebi pravi ugođaj? House curve nisu smislili neki šalabajzeri.
 11. Ih, što mrzim kad mi softver "pojede" već napisan komentar. I to već drugi put. S tim što sam ovaj put bio oprezan i memorisao napisano pre nego što sam išao na čitanje novopristiglih komentara. Ima puno istine u Delijinom prethodnom komentaru. Zgodan boost od sobe može čudo da uradi, u pozitivnom smislu. Napamet reći da nije to u pitanju je suviše pristrasno. Izbegavaš odgovor na pitanje koje sam postavio. Zamisli da imaš pod rukom prekidač sa dve pozicije - "flat" i "+6dB" na područje do 120Hz. Može i više decibela. Ali, i ne moraš da odgovoriš dok to ne čuješ. Nije pitanje
 12. Zavisi od sub-a. Ako bez izobličenja i muljanja bilo koje vrste reprodukuje opseg koji mu je poveren, on nema nikakvih neaudiofilskih elemenata, naprotiv. Vrlo konkretno - proizvođač drajvera koje koristim je renomiran baš u tom segmentu - proizvodnji sub-ova i svega što treba za njih. U specifikaciji drajvera piše da je "useful" do 2000Hz. Naravno, sa tim masivnim membranama, uprkos jakim magnetima, bilo bi preterano ići više od nekoliko stotina, ali je sasvim izvesno da rez na 120Hz podnosi vrlo elegantno. Uz kabinet sa dugim kanalom "nautilus" tipa, izbor od petnaestak tipova LP filte
 13. Ne može se stvar generalizovati, ima svakojakih snimaka, ali postoje trendovi. Kada se uzme "best of" nekog starog benda, snimci su do devedesetih najčešće tanki, da bi devedesetih dobili nešto "mesa", ali još uvek nedovoljno. Takođe, ako "best of" sadrži i studijske i "live" snimke, obično nema neke veće razlike među njima, što je isto u koliziji sa onim što se zaista čuje na koncertu. OK, ti govoriš o fiziološkom osećaju, ali se ne može reći da nema dubokog basa. Počev od toga da obično dominira bas-bubanj, što bi trebalo da je na 50Hz.
 14. Naravno. Ali zašto su studijski snimci filigranski, analitički i uravnoteženi, dok koncerti naginju razbijačkom zvuku i masiranju grudnog koša? Ne govorim o tome koji je pristup od ta dva "bolji", nego zašto nisu isti?
 15. OK, nisam ni mislio da ti snimci nisu dobri. Naravno da će dobro zvučati na dobrom sistemu. Ali, ti bar znaš šta je živa svirka - uporedi sa koncertnim zvukom. Trenutna fascinacija ume da zavara, jer je "sećanje na zvuk" vrlo ćudljivo. Možda bi ti pomoglo da se prisetiš da si imao pri ruci prekidač sa +6dB na basovima?
×
×
 • Create New...