beatgoeson

Članovi
 • Content Count

  3,805
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About beatgoeson

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday January 1

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sremski Karlovci

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. beatgoeson

  Marakana :)

  Ako nečega imaš više nego što treba a nečega manje, u proseku imaš svega dovoljno. Ako nečega imaš dovoljno a nečega manje od toga, u proseku svega imaš manje nego što treba. Ovo je OK, videli smo kod Damica da to fercera, mada si ti zaista imao sreću da se dva suba tako dobro uklope međusobno.
 2. beatgoeson

  Marakana :)

  Ja ovako gledam na tu stvar: smanjenje pikova, naravno, ne zahteva dodatnu snagu, ali ono, objektivno, spušta nivo basova. Drugim rečima, aproksimativna središnja linija je znatno niže nego pre utišavanja pikova. Ona postaje ravnija, ali je niže. Postaješ "tanak" sa basom. Normalno, dodaćeš "gasa", i to je ono što će, ipak, da "ukrade" koliko je potrebno. S druge strane, jes' da treba biti oprezan s pojačanjima, ali nekad umeju baš da budu korisna.
 3. beatgoeson

  Marakana :)

  Ovo proguta snage makar koliko. Dva drajverčića od 8" pojedu 400W bez problema.
 4. Eto tebi teme za razmišljanje.
 5. Možda još nije kasno da iznajmiš sobu do naše, pa da poredimo šta je ko naučio o zvučnicima? Vidi... ja sam praktičan čovek. Bio je onomad period kada su me terali da učim svašta nešto što ne volim, sada učim samo ono što volim i što mi može biti od koristi. Taman je toliko moje znanje o zvučnicima, koliko treba da se napravi nešto što izaziva pažnju. Kada postaneš jedini konstruktor u zemlji koji je spomenut u negativnom kontekstu u bilo kojoj od Šćepanovih šezdesetak emisija, to znači da si uspeo.
 6. Ni automobil ne pokreće motor nego benzin... da li je neko rekao "spin"?
 7. Sada ništa do Beograda. Taka situacija... Možda koji dan ranije, javiću ti.
 8. Ja sam već pozvao na poređenje mojih zvučnika sa bilo kojom širokopojasnom hornom ili već takvog nekog "suptilnijeg" sistema. Da puštamo tamburaše, klasiku, bilo šta. Niko se ne javlja.
 9. Ne treba ništa da dokazuješ, sve si tačno napisao, ali si izvrnuo moje reči i pričao nešto što ja nisam rekao. To se zove spinovanje. Tako je to već 8-9 godina kako se poznajemo po forumima. Kada sam spomenuo zvučnike sa jakim motorima bio je to samo primer da je motor važan za obuzdavanje inercije membrane, barem koliko i suspenzija. A ti se odmah dohvatio megalomanije, ovo-ono... pokušaj nekad da čitaš s razumevanjem.
 10. O čemu ti pričaš? Kakva proizvodnja zvučničkih jedinica? Ja o tome znam koliko i prosečni forumaš. Niti imam nameru da ih pravim, niti imam nameru da držim predavanje o tome. Pokupio sam nekoliko elementarnih informacija sa pravog mesta i poklopio očiglednu dezinformaciju vašeg novog idola. Nemam ništa protiv njega, niko ga ne sprečava da brani svoje teze, s tim da bude jasniji i da ukaže na neku referencu. Tvoj komentar o "beskonačno jakom" motoru je takođe primer spinovanja i iskrivljavanja tuđih komentara koji se tiču isključivo principa rada. Ista škola... Sinoć mi je neko doturio ovu sliku, s tvrdnjom da je to društvo koje već dugi niz godina sedi na grbači nekih forumaša:
 11. @Patason Tvoj komentar je, jednostavno, uobičajeno tendenciozan, zloban i uvredljiv, i to nema veze sa tim ko je od komentatora pametan ili glup. Novopridošli kolega nesumnjivo ima znanja, ali je preterano sklon simplifikacijama, pa čak i izmišljanju. Do te mere da može nekog neupućenog zavesti na pogrešan put. Pritom mislim isključivo na "objašnjenja" u vezi rada drajvera, slušalice me ne zanimaju.
 12. Ne iznenađuje me da je za tebe pisanje sa zaključkom da " јачи магнети, у крајњој линији, заправо праве већи проблем" tačno i pametno, čim sam mu se ja suprotstavio. Uostalom, nisi ni razumeo šta je napisano, jer tvrdiš da ja njemu objašnjavam isto. E, pa nije tačno da motor ne kontroliše inerciju membrane. Ja to nisam napisao. Napisao sam da će pogurati i jaču suspenziju, što je tačno, i ništa drugo. Šta bi, u stvari, značilo da motor ne kontroliše inerciju membrane? Kada se promeni struja, da kalem uopšte ne reaguje, nego ga vraća suspenzija? To mi izgleda baš sumanuto. Ono što me je i do sada rukovodilo da kupujem drajvere sa jakim magnetima (obratite pažnju na reč "tight"): "if you were to make a listening comparison between a high BL driver with a low BL driver, you would find the high BL driver will sound much tighter and more accurate." Evo, čak sam našao da kod veoma jakih motora suspenzija postaje gotovo nebitna: "High BL drivers make it possible to use smaller sealed boxes in some designs, because the motor strength is so high, the restoring force of the air in the box, and the suspension of the driver, are small in comparison, making them relatively insignificant." https://speakerwizard.co.uk/driver-ts-parameters-bl-motor-strength/ Patasone, poješće te zloba.
 13. Ma, šta mi kažeš... kao što je tviter isto što i vufer.
 14. Gotovo sva tvoja "objašnjenja" su kratka i potpuno nejasna. Recimo, ovde ništa ne razumem šta hoćeš da kažeš, ali je skoro sigurno da je u pitanju nebuloza. Najkraće, snaga motora je mera kontrolisanog kretanja membrane. To imaš u svakom objašnjenju BL faktora za zvučnike. Jači motor može da pogura jaču suspenziju, a jača suspenzija efikasnije vraća membranu. To je to.
 15. Jednostavno - ako jedan motor (tako se zove "ono" sa magnetom i voice coil-om) nije dovoljno jak da obuzda inerciju membrane, uzme se jači. EDIT: Imam utisak da pišeš o velikim ribonskim zvučnicima, što ovde nije tema.