Jump to content


DejanM

Članovi
 • Posts

  5,909
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

About DejanM

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Location
  Bec
 • Interests
  hifi, music

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

DejanM's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. DejanM

  Šta se sluša ?

  Malo klasike: Yuja Wang - The Berlin Recital Uzgred, pogledajte kako Yuja svira Bumblebee ...
 2. Slucajno naletih na ovo poredjenje na youtube-u ... Cini mi se interesantnim ...
 3. DejanM

  Šta se sluša ?

  Svaka cast na ovoj kolekciji. Ja imam sve albume sa ove liste izuzev The Original Fleetwood Mac. Posto je to kompilacija njihovih starijih stvari necu se mnogo truditi da ga nabavim. Ali ima jos jedan izvanredan Fleetwood Mac album koji nije u ovoj kolekciji: Live in Boston. Fantasticni live snimci na 3 CDa - tu naravno mislim na postavu sa Greenom. Postoji i Live in Boston koji je snimila postava iz 2000-tih ali ovde se radi o snimcima nastalim na tri koncerta u Bostonu 1970. godine. Sjajna svirka, na momente prilicno heavy. Svaka preporuka ...
 4. DejanM

  Šta se sluša ?

  Blues Jam in Chicago Vol. 1 & 2 (2 CDa) je snimljen u januaru 1969 sa "pravim" Fleetwood Mac (dok su jos svirali Green i Kirwan, pre nego sto su se obojica raspala od LSDa i alkohola) uz pomoc Willie Dixon-a, Otis Spann-a i ostalih .... Za ljubitelje bluesa ovo je obavezno gradivo.
 5. JBL Ti serija je bila dobra serija zvucnika.
 6. DejanM

  John Coltrane

  Iskopavanje starih snimaka, nastalih uglavnom u nekim privatnim aranzmanima, se nastavlja. Tako se pojavio "novi" album John Coltrane-a, odnosno radi se o snimcima iz 1961. nastalih u Village Gate klubu u New York-u. Bili su to nastupi Coltrane kvarteta (koji su u tom trenutku cinili McCoy Tuner, Elvin Jones i na basu Reggie Workmann ili Art Davis) sa Eric Dolphy-ijem. Svirka je odlicna ali je snimak los. Dosta los. Dolphy se cuje kao da svira iz toaleta a ni Coltrane nije mnogo bolje snimljen. Klavir se na momente samo naslucuje. Bubanj se solidno cuje. Steta sto je ovakav kvalitet snimka pokvario inace dobru svirku. Cudi me da nisu uspeli da zvuk poprave bar na nivo podnosljivog.
 7. DejanM

  Šta se sluša ?

  Nastavio sam da kupujem kolekcije CDova tako popunjavajuci praznine u svom "obrazovanju". Ovde se radi o kolekciji od 10 CDs koji pokrivaju nekih 16 albuma John Lee Hookera u periodu od 1958 do 1962. Na jednom CDu se nalaze jos i 20 snimaka nastalih u periodu od 1948 do 1953. Ti snimci su mi bili posebno interesantni jer bi po prirodi stvari trebali da budu blizi izvornom blues-u. Ovo je dobrim delom Mississippi blues ali u dosta pesama mogu da se prepoznaju rifovi i ritmovi, koji su kasnije krasili blues. Snimci nisu audiofilni, kao sto se moze predpostaviti, ali ni pesme nisu mnogo zahtevne u smislu slozenosti ili mnostva instrumenata: uglavnom su odsvirane pomocu gitare i usne harmonike. Dominira Hookerov glas. Ovaj set nije za slucajne prolaznike kroz blues svet, vec za one koji su mu posveceni. Jer kao sto neko rece: " Postoji Bog, posle njega John Lee Hooker, pa onda velika praznina, pa onda svi ostali".
 8. DejanM

  Šta se sluša ?

  Treci album Fleetwood Mac iz 1969 po imenu: Then Play on. To je onaj "pravi" Fleetwood Mac koji je predvodio Peter Green(baum) i kada je band svirao blues (ili R&B). Green je bio jedinstvena pojava u rock muzici proslog veka a ovo je jedan od najboljih dokumenata njegove posebnosti.
 9. DejanM

  Šta se sluša ?

  Donald Byrd je jedan od mojih omiljenih jazz trubaca. Volim njegov cist zvuk trube. Njegova svirka deluje na prvi pogled jednostavno, ali nije bilo mnogo trubaca koji su mogli da sviraju sa takvom lakocom i preciznoscu kao Donald Byrd. Osim toga njegova svirka je melodicna, pristupacna ... Svi ti kvaliteti se mogu odicno cuti na ovom albumu iz 1961: Cat Walk. Nepretenciozan hard bop ali sa bezbroj finih detalja, lepih melodijskih linija i sa sjajnim sviranjem Donald Byrd-a.
 10. DejanM

  Šta se sluša ?

  On deluje na prvi pogled kao potpuni ludak, narocito imajuci u vidu njegove eskapade sa drogama, bi-sexualnoscu, skidanje na sceni (jednom davno u Beogradu je pevao sa sajkacom na glavi i polu go) ... ali kada poslusate njegove interviews, bar ja sam bio zaprepascen njegovim obrazovanjem, lucidnoscu, zdravom rezonu, ... pre bi se reklo da se radi o nekom gimnazijskom profesoru nego o "ludom" rock muzicaru. A napravio je toliko dobrih pesama, narocito u periodu kog se i sam ne seca zbog heroina ...
 11. DejanM

  Šta se sluša ?

  Pominjali smo ga ranije. Postoji i njegova edicija Milestones of a jazz Legend: https://www.amazon.de/-/en/Lee-Morgan/dp/B073SMDMZ3/ref=sr_1_14?crid=281LBQIW1INPO&keywords=milestones+of+a+jazz+legend+lee+morgan&qid=1684045987&sprefix=milestones+of+a+jazz+legend+lee+morgan%2Caps%2C102&sr=8-14 19 albuma na 10 CDs ...
×
×
 • Create New...