Jump to content


dj.nik

Članovi
 • Posts

  1,449
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

About dj.nik

 • Birthday 07/05/1958

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

dj.nik's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • First Post
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

 1. MajiorityClean (naslednik MinorityClean pomoćnog softvera) nije vezan za AlbumPlayer, poboljšaće reprodukciju bilo kog PC-a pri reprodukciji audio sadržaja. Uz MajiorityClean koristi se i LemonadeElitest paralelno. RewriteData služi za 'osvežavanje' digitalnog zapisa i ima efekta na SSD diskovima, nema efekta na standardnim HDD. Bolji od 'sexe.exe' - za pokretanje aplikacija kao servisa u windows-u je 'nssm.exe' (Non-sucking Service Manager) Na jednom dobrom audio forumu korisnik sa nik-om HungryBear napravio je .bat fajl koji će pomoći pri instalaciji / deinstalaciji MC/LE parova ili više njih istovremeno. Dodatni plus je to da se 'nssm.exe' nakon instalacije/a gasi te u sistemu ne ostaje nepotrebni proces. - Link na Mega sa verzijama MC/LE koje su korisnici raznih konfiguracija PC-a ocenili kao odlične i potrebnim 'HungryBears MC installer v.9'. U .txt datotekama su lozinke .7z datoteka. Link ka novim verzijama MC/LE (kako je dato ranije) Uputstvo za MC/LE je jednostavnije od ovde ranije opisanog: - Na korenu radnog diska kreirati direktorijum npr 'MC' ili po volji. - Iskopirati željenu verziju MC/LE ili više njih kao i HungyBears Instaler i Uninstaler (u njemu već priložen 'nssm.exe'). - Pokrenuti .bat instaler. Zavisno od postavki računara može biti potrebno da se pokrene sa administratorskim pravima. - Odabrati željenu verziju MC/LE ili više njih. Nakon komande 'Install' sledi dodeljivanje nivoa prioriteta servisa. Autor MC/LE preporučuje nivo '4'. Još par Y/N odgovora (u zavisnosti šta je još instalirano za optimizaciju računara) i gotovo. NB: Neki korisnici predlažu instaliranje MC283 i MC284 te LE45 i LE46 za vrhunski zvuk. Probati, poslušati.
 2. Opcija koja ti neće previše opteretiti džep jeste nešto što se vika 'BanaNAS'. Bazira se na varijaciji Pi uređaja (BananaPi/PRO) i Open Media Vault besplatnom media serveru. BananaPi je interesantan jer ima SATA priključak za HDD. OMV server se instalira na SD kartici. Ima više sajtova i foruma, mislim da je sve sažvakano na 'LeMaker Technology' sajtu, 'Wiki' sekcija za početak.
 3. @Nixie Nemoj mešati ulogu sunđera (otvorenih ćelija) na zidu kutije i materijala za ispunu iste. Poliester ili Lio vata, Koflin, Anđeoska kosa, odmašćena runska vuna itd su materijali za ispunu. Umrtvljavanje rezonansi zidova kutije je drugačiji zadatak.
 4. Nađoh ovo u Bgd, može biti estetski interesantno ali je veleprodaja, treba pitati gde ima u mp. https://www.zajn.net/trikotazne-mrezice/laka-trikotazna-mrezica-veleprodaja
 5. Sunđer 3 milimetra ne služi ničemu. Postoje akustički sunđeri od tkz. sunđera otvorenih ćelija ('Open Cell Foam') ali njihova debljina mora biti cca. 2,5-3 santimetra a za postizanje najboljih rezultata umrtvjavanja kutije zvučnika poželjno je da ima osnovu od bitumenske mase, samolepljivu ili ne, postoje obe vrste. 'Elementa' iz Subotice prodaje piramidalne sunđere a prodaje i platno za mrežice. Zamena platna nije težak posao, mislim da možeš i sam da izmajstorišeš. Link: https://www.elementa.rs/katalog/audio-komponente/pribor-za-zvucnike/pribor-za-samogradnju-zvucnih-kutija/sort/name/page/2/kolicina/12?filters=[]&spec=[]&lager=sve Za izolatore je ipak bolje upotrebiti liskunske a pasta može i ona za procesore. Liskun izolatore prodaje dosta firmi, u Bgd npr. 'Kelco', Beli elektronik', 'Mikroprinc', 'Vremeplov' itd. Ima dosta firmi i u Nišu, Čačku ...
 6. Eh mašinci, mašinci. 1,5KW a ne 1,5MW https://airlinktransformers.com/post/balanced-power-supply-technical-notes EDIT za još jedan link: http://drzlab.com/projekti/SimetriAC.html
 7. @sondek Snaga treba da pokrije potrošnju svih uređaja koji će se napajati uz planiranje nekih izmena - novih potrošača u budućnosti. Recimo da bi 1KW ili 1,5KW trebao da bude dovoljan (za kućni audio sistem). Poželjno je da postoji statički štit (shield) između primara i sekundara trafoa. Prednost je EI jezgro čime se u velikoj meri rešava i DC napon u mreži, s tim da se DC blocker može napraviti kao zaseban uređajčić. Pozz.
 8. Balansirani izolacioni trafo. Usput, svakih 7, 8-10 god. se ponovi tema. Ako je pravilno izveden, umesto jednofaznog dobijas dvofazni strujni sistem zaokrenutih faza (kontra faza) a uzemljenje ne utiče niti prenosi prljavštine iz mreže. Snaga trafoa svakako mora biti ohoho velika. Bolji proizvoči npr. Equitech, Furman itd. Od domaćih imaš npr. Stevanović trafo (Stf-trafo) otkude Niš.
 9. @InSides Nije to bila strategija, to je bio cvrst zahtev jednog proizvodjaca zvucnih kutija. A mislim da su uspeli jer sada njihovo predpojacalo kosta US $105.000, pojacala da ne pominjem. Ujedno jedan od razloga zasto se ovde malo tj. retko pominju. Pozz
 10. @ab I npr WBT i npr Neutrik pisu marketing tekstove o svojim proizvodima. Ako smo prihvatili sta su zahtevi kod prenosa digi signala i kako se odrzava impedansa kabla, ukljucujuci i njegov vazan deo - konektor, onda samo pogled na presek WBT RCA i Neutrik BNC konektora objasnjava puno toga. @Aibo Nemam ja nista protiv Andreja i VBS zica. Voleo bih da Andrej negde, na nekim web stranama, opise svoje proizvode, konstrukciju itd (volim tehnicke detalje) a po mogucstvu, prilozi i neka validna merenja. Kad je vec krenuo u komercijalu, nije nista neobicno poslati uzorke etabliranim magazinima. Ima i onih zaista besplatnih, iskrenih i ne komercijalnih, poput 'TNT Audio' recimo (www.tnt-audio.com). Sluh je jako lako prevariti. Svako od nas drugacije i cuje, drugacije su slusne navike, muzicki ukusi, prostor i najbitnije, sama audio oprema. Ja primarno posvecujem paznju kvalitetnim uredjajima, sto kracem putu signala pa tek na kraju razmisljam o kablovima. Imam svoje favorite koji nisu 'slucajno' upali u sistem vec su odabrani od dobrih poznavalaca tematike a cija sam objasnjenja prihvatio. Objasnjenja, realna, a ne marketing recenice tipa 'bolji smo od klase 1.000e pa i vise od toga'.
 11. Nominalna impedansa kabla je odnos debljine centralnog provodnika i udaljenosti spoljnog sirma, time debljine dielektrika izmedju njih. Postoji matematika i odnosi za koaksijalne kablove i 50 i 75 i 110 itd. Ohm nominalne impedanse. Odnosi ne daju bas tacne cife (one su npr. 48 i 77 Ohm) ali se iz prakticnih razloga - koriscenja standardnih debljina zica po US standardu prihvatilo 50 i 75 Ohm. Ako se na kablu ili kod konektora 'ustine' ili prignjeci dielektrik, impedansa kabla je izmenjena. Sama impedansa se ne moze direktno meriti bez fizickog unistenja kabla. RCA konektori retko kada odrzavaju nom. impedansu kabla iz jednostavnog razloga, skoro ni jedan RCA nije konstruisan za pravilnu terminaciju kabla. Pa ni WBT 110. Kvalitetan BNC prikljucak resava problem. Po definiciji transmisione linije, u svakom S/PDIF kablu postoji refleksija ali je ona manje ili vise vidljiva i manje ili vise utice na kvalitet signala. Refleksija je merljiva velicina. Neka je VBS zica kvalitetna ali samo tako ubaciti par vodova u pamuk i teflon i reci 'Vau' je malo preterano. Mojih 0,2 neke sitne monete.
 12. NIje se stalo sa razvojem. Stiglo se do verzije 222 a u zavisnosti od računara (generacije CPU i konfiguracije OS) neki preferiraju verziju 208, neki 217, neki 220 te ovu poslednju, 222. Za neke je 222 i previše 'upeglana' ('too smooth') - po meni uvek dobar znak ali svi sistemi pa i ušesa te navike slušanja su različita.
 13. Kupujmo domaće (pa dobiješ povrat PDV pri izvozu): 'Moj Bicikl' model Acera: 7 brzina, 28 točkovi, Shimano Acera menjači, branici, štitnik lanca. 48.000 din Gradski bicikl za sve prilike. Ništa fensi. Ne ide mi dodavanje slike, evo linka (ako i to prođe) http://www.mojbicikl.rs/katalog/acera-crnobraon1.jpg
×
×
 • Create New...