Jump to content


dj.nik

Članovi
 • Posts

  1,444
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

About dj.nik

 • Birthday 07/05/1958

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

dj.nik's Achievements

 1. Eh mašinci, mašinci. 1,5KW a ne 1,5MW https://airlinktransformers.com/post/balanced-power-supply-technical-notes EDIT za još jedan link: http://drzlab.com/projekti/SimetriAC.html
 2. @sondek Snaga treba da pokrije potrošnju svih uređaja koji će se napajati uz planiranje nekih izmena - novih potrošača u budućnosti. Recimo da bi 1KW ili 1,5KW trebao da bude dovoljan (za kućni audio sistem). Poželjno je da postoji statički štit (shield) između primara i sekundara trafoa. Prednost je EI jezgro čime se u velikoj meri rešava i DC napon u mreži, s tim da se DC blocker može napraviti kao zaseban uređajčić. Pozz.
 3. Balansirani izolacioni trafo. Usput, svakih 7, 8-10 god. se ponovi tema. Ako je pravilno izveden, umesto jednofaznog dobijas dvofazni strujni sistem zaokrenutih faza (kontra faza) a uzemljenje ne utiče niti prenosi prljavštine iz mreže. Snaga trafoa svakako mora biti ohoho velika. Bolji proizvoči npr. Equitech, Furman itd. Od domaćih imaš npr. Stevanović trafo (Stf-trafo) otkude Niš.
 4. @InSides Nije to bila strategija, to je bio cvrst zahtev jednog proizvodjaca zvucnih kutija. A mislim da su uspeli jer sada njihovo predpojacalo kosta US $105.000, pojacala da ne pominjem. Ujedno jedan od razloga zasto se ovde malo tj. retko pominju. Pozz
 5. Tako je. Pardoniram mahinalnu / brzinsku gresku
 6. @ab I npr WBT i npr Neutrik pisu marketing tekstove o svojim proizvodima. Ako smo prihvatili sta su zahtevi kod prenosa digi signala i kako se odrzava impedansa kabla, ukljucujuci i njegov vazan deo - konektor, onda samo pogled na presek WBT RCA i Neutrik BNC konektora objasnjava puno toga. @Aibo Nemam ja nista protiv Andreja i VBS zica. Voleo bih da Andrej negde, na nekim web stranama, opise svoje proizvode, konstrukciju itd (volim tehnicke detalje) a po mogucstvu, prilozi i neka validna merenja. Kad je vec krenuo u komercijalu, nije nista neobicno poslati uzorke etabliranim magazinima. Ima i onih zaista besplatnih, iskrenih i ne komercijalnih, poput 'TNT Audio' recimo (www.tnt-audio.com). Sluh je jako lako prevariti. Svako od nas drugacije i cuje, drugacije su slusne navike, muzicki ukusi, prostor i najbitnije, sama audio oprema. Ja primarno posvecujem paznju kvalitetnim uredjajima, sto kracem putu signala pa tek na kraju razmisljam o kablovima. Imam svoje favorite koji nisu 'slucajno' upali u sistem vec su odabrani od dobrih poznavalaca tematike a cija sam objasnjenja prihvatio. Objasnjenja, realna, a ne marketing recenice tipa 'bolji smo od klase 1.000e pa i vise od toga'.
 7. Nominalna impedansa kabla je odnos debljine centralnog provodnika i udaljenosti spoljnog sirma, time debljine dielektrika izmedju njih. Postoji matematika i odnosi za koaksijalne kablove i 50 i 75 i 110 itd. Ohm nominalne impedanse. Odnosi ne daju bas tacne cife (one su npr. 48 i 77 Ohm) ali se iz prakticnih razloga - koriscenja standardnih debljina zica po US standardu prihvatilo 50 i 75 Ohm. Ako se na kablu ili kod konektora 'ustine' ili prignjeci dielektrik, impedansa kabla je izmenjena. Sama impedansa se ne moze direktno meriti bez fizickog unistenja kabla. RCA konektori retko kada odrzavaju nom. impedansu kabla iz jednostavnog razloga, skoro ni jedan RCA nije konstruisan za pravilnu terminaciju kabla. Pa ni WBT 110. Kvalitetan BNC prikljucak resava problem. Po definiciji transmisione linije, u svakom S/PDIF kablu postoji refleksija ali je ona manje ili vise vidljiva i manje ili vise utice na kvalitet signala. Refleksija je merljiva velicina. Neka je VBS zica kvalitetna ali samo tako ubaciti par vodova u pamuk i teflon i reci 'Vau' je malo preterano. Mojih 0,2 neke sitne monete.
 8. NIje se stalo sa razvojem. Stiglo se do verzije 222 a u zavisnosti od računara (generacije CPU i konfiguracije OS) neki preferiraju verziju 208, neki 217, neki 220 te ovu poslednju, 222. Za neke je 222 i previše 'upeglana' ('too smooth') - po meni uvek dobar znak ali svi sistemi pa i ušesa te navike slušanja su različita.
 9. Kupujmo domaće (pa dobiješ povrat PDV pri izvozu): 'Moj Bicikl' model Acera: 7 brzina, 28 točkovi, Shimano Acera menjači, branici, štitnik lanca. 48.000 din Gradski bicikl za sve prilike. Ništa fensi. Ne ide mi dodavanje slike, evo linka (ako i to prođe) http://www.mojbicikl.rs/katalog/acera-crnobraon1.jpg
 10. Poprilično pitanja na koje ja baš ne bih umeo kvalitetno da odgovorim ali se verujem većina odgovora nalazi na linkovanom topic-u. U prvom postu su date vodilje ka značajnijim segmentma pa tako npr podešavanje bridge mode servera/rutera itd. Odgovore ne mogu dati iz prostog razloga: ne koristim ni svič ni ruter ni NAS itd već najobičniju - direktnu LAN vezu dva PC-a uz jednu (sada dve) kvalitetne mrežne kartice. Jedan PC ('audio PC' - striktno i samo za reprodukciju muzike namenjen) nikada ne vidi internet već samo šerovane HDD sa audio sadržajem na drugom PC-u. Mali dodatak: ovaj drugi PC ide naravno na internet ali se npr. strimovanje Tidal sadržaja odvija tako što taj PC, pomoću audio plejera, lokalno i privremeno skladišti strimovani sadržaj i takav, sada lokalni fajl, prenosi 'audio PC'-u na dalju obradu. Nemam razlike kvaliteta Tidal strim / lokalni audio sadržaj. Da se vratim na JSSG360. Ima poduže pisanje John Swenson-a ali generalna ideja jeste oko kabla napraviti faradejev kavez tako da nikakva spoljna smetnja ne utiče na struju ili signal koji se prenosi. Prvo i jednostavno rešenje bilo je dodavanje žice koja bi povezala početak i kraj širma kabla bez vezivanja bilo kog kraja na vod uzemljenja. Nastavak je bio dodavanje još jednog, spoljnog širma, koji će se sa već postojećim spojiti u krug i tako zaista napraviti pun faradejev kavez bez 'curenja'. Ko je radio zaštitu kućišta nekog uređaja (obino mernog instrumenta) zna i za zamke 'curenja'. Sličica kabla DC napajanja: https://audiophilestyle.com/forums/topic/30376-a-novel-way-to-massively-improve-the-sq-of-computer-audio-streaming/?do=findComment&comment=831083 Dužina kabla nije nikakav problem, nema ograničenja sem fizičkog: kako navući novi širm na 5, 10 ili više metara kabla, bio on strujni, signalni, USB ili LAN. A igranka nastaje kada se u priču uvede još jedan širm, pa još jedan i onda napravi milionska kombinacija međusobnog vezivanja početaka i krajeva svih tih, naravno međusobno izolovanih, širmova.
 11. JSSG360 način vezivanja širma ima efekta kod kablova. U skladu sa temom, poboljšanje kvaliteta rada sviča primećeno je i kod DC kablova napajanja istih. Time se u stvari počelo, još 2016 god. Tema na 'Audiophilestyle' sada ima 720 strana. Jedini 'Ney-sayer' iliti antiprotivan je gosn. Klaus Strohhaecker i to gde, na čuvenom ASR forumu, kod Amira
 12. Dejane, Sa Spotify još uvek slušaš MP3 pa nije čudo da je bolji zvuk sa gramofona. Kako je najavljeno, uskoro bi i Spotify (konačno) trebao da ponudi HiFi kvalitet striminga. Tidal je popularan iz razloga cene i lake dostupnosti - na ovom balkaneze geo području. Francuski 'Qobuz', Nemački 'Highresaudio' npr. odavno nude strim visokog kvaliteta. Tu je i Amazon Music HD itd itd. MQA strimu (kodeku) ne nedostaje ništa. Pun kvalitet dostižeš naravno sa uređajima koji nude i puno hardversko dekodiranje. Međutim, sa Tidal-om i forsiranjem MQA u poslednje vreme nastaje problem. Original 'redbook' CD izdanja nestaju i njihovo mesto zauzima prekodorani MQA snimak. Dakle, MQA 16 bita i 44.1K semplinga (!). To uopšte nije isto sa originalnim, najčešće master, studijskim CD snimkom / snimcima od pre par godina kod njih. Takvi naslovi nestaju ogromnom brzinom. Licenciranje ili neki drugi razlog ali stanje postaje vrlo čudno. A za podsećane, MQA je sa 24-bit bazom, SR je zavisio od izvora, od 48K pa do 192K. Pozz.
 13. Farcom je firma otkude Niš. Nisu radili ništa sa LDR, bar koliko ja znam.
 14. 150W mono, BAL ili SE, 12x14x5cm, Shpritzer 'ladno. U rangu (neki ocenjuju sa 'bolje od') Purify 1ET400A Eigentakt. Može da visi, ne mora. Može i dual mono std/rek kućište.
×
×
 • Create New...