Jump to content


dj.nik

Članovi
  • Posts

    1,469
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    11

Everything posted by dj.nik

  1. Sa cefkama se samo utišava mumlanje BR otvora na određenim frekvencijama. Sunđer za BR bi morao biti 'open cell foam' - sunđer otvorene stukture čime se takođe usporava strujanje vazduha u cevi BR. Ako je situacija takva kakva jeste, radije neka pazari Buchardt S400 sa oglasa ovde. Zvučnik na stalku, pasivna membrana nazad. Mnogo manje problema za smeštaj u sobi.
  2. Bolje su umotane čarape, mo'š se doda i aroma u sobu. Ono Lenor, ma kako to recite mi, mirišu i posle sedam dana!
  3. Ovakav način razmišljanja ne preporučujem nikako. Fabrički zvučnik zlostavljamo da bi ga prilagodili jednoj sobi i jednom položaju u njoj. Loodo burazere. Premestim ih 20 santima levo ili desno i zovi 'majstora' da prepravlja skretnicu. Hau jes no. Ako ti ne odgovara zvuk, menjaj tip zvučnika. Ne uzimaj bass refleks konstrukciju i to sa izlazom na zadnjoj strani ako moraš da ga smestiš u ćošak. Nađi zvučnik koji odgovara takvom prostoru (hint: Klipshorn). Ili odi kod Siniše 'Sinevoice' da ti uradi zvuje 'samo za tvoje uši'. Čovek bar ima stvarnog iskustva.
  4. Dodaje se samo na kondenzator na putu HF signala i kao šti je napisao Zoki FTA, ta vrednost neće promeniti susretne frekvencije skretnice.
  5. Dobro Rade, tu je Eugenio, tu je Fabricio, tu je Mauricio. A gde je Đepeto pitam se?
  6. Ova nadogradnja kod visokotonca doprinosti bržem tranzijentnom odzivu -brzo se napuni mali C. Nema plavih Wima FKP već su to Vishay MKP1837. Najbolji rezultati se postižu sa teflonskim kondom ali su prilično skupi (sem ruskih, nekada bilo) Inače, odziv zvučnika je odličan, sa blagim nagibom naniže celog spektra ka visokima. Meriti bass odziv iliti sve ispod 200 Hz u sobi nema nikakvog smisla.
  7. I ja da pitam, kakve veze ima skretnica ako je isti drajver, u manjoj ili vecoj kutiji? Skretnica je svakako drugacija a nju ne diramo. Drugo je pitanje sta ce izmena vesanja tog drajvera uraditi sa njegovim karakteristikama tj. zvukom.
  8. Nekada davno bila su vrlo popularna HTPC kućišta. Meni bi trebalo da u ormanu i dalje čuči nikad spakovano ovakvo Chieftec HM-02SL kućište, sa displejom i daljinskim upravljačem. Vikaj ako je po volji pakovanje namenskog PC-a. Naravno po daleko pristupačnijoj ceni.
  9. Ne treba mnogo pameti a uz to sve i piše u prozoru JPlay Mini. Putem Win Explorer-a ili nekog drugog sotvera (navedeno ih je više (Foobar, JRiver, iTunes itd.) obeležiš fajlove koje želiš da slušaš, desno dugme miša pa izbor 'Copy' ili sa tastature kombinacija 'Ctrl' + 'c' komandi ili iz navedenog softvera 'Copy'. Vratiš se u prozor JPlay Mini i pritisneš razmaknicu iliti space bar. Gotovo. Kad hoćeš da skočiš na sledeću numeru (preskočiš tekuću) opet razmaknica. Komanda 'p' je biranje redosleda svirke Komanda 'c' je odabir veličine keš memorije, počinje od 500MB do 1500MB. Ako ima dovoljno memorije, odabrati veći keš (potreban je kod HiRes snimaka). Bitna su i podešavanja (uizboru softvera ili donjem desnom uglu 'taskbar'-a) a među njima DAC Link: viša frekvencija kraći intervali bafera, bolji zvuk. 1000Hz prihvataju samo najbolji D/A konvertori (1 milisekunda). Kompletno uputstvo imaš na sajtu: http://jplay.eu/manual/ pa sekcija JPlay Classic.
  10. JPlay verzija za OS X je napravljena. Nisam proveravao ali verovatno može, s tim da je OS X baš veći zbrlj od svih unix i linux-olikih operativnih sistema. Kod Roon-a se na Win u izboru izlaza omogući JPlay ASIO, zona imenuje da bude prepoznatljiva po imenu i gotovo. JRiver ne koristim valjda još od verzije 20 ili 21 za Win a koliko se sećam i on ima te 'zone'. OS X rekoh, težak zbrlj Evo linka ka JPlay verziji za OS X na forumu, pominje se i JRiver: http://jplay.eu/forum/index.php?/topic/5138-jplay-ios-app-world-premiere-event/
  11. Ne bih ja to nazvao pravim ili punim gašenjem pozadinskih procesa. Roon vrtim, i ove godine je 3 meseca skoro pa dž, Audirvana Studio demo istekao pre par dana. Ni jedan ni drugi ne uspevaju da zaista uđu u 'exclusive' mod tj. da se ne čuje npr. jutjub muzika paralelno sa muzikom iz njih. Win procesa i dalje ima 60-70 aktivnih. Tek kad JPlay ubaciš u njegov 'Hibernate' mod dolaziš do pravog gašenja većine Win procesa. I ozbiljnog zvuka. Nisam probao sa novim verzijama, ranije si ubacivao USB stik neki da bi vađenjem istog vratio PC iz hibernacije. Druga opcija - restart dugmence
  12. Imam licenciranu verziju 5, dalje nisam išao (v.6 i nova 'femto' 7(D)) jer JPlay gura CPU u skoro 100% opterećenja a znam da se može potpuno drugačije. Na sajtu ima demo verzija, preporuka probati. Ono što piše autor JRiver-a je totalna glupost i nemoć nad uspešnijim takmacem. Mnogo puta je u JRiver podmetana JPlay audio mašina (audio engine) na mesto njihove zarad boljeg zvuka. Svi plejeri koji se koncentrišu na vizuelni ugođaj, priče o stvaraocima, tekstovima pesama, povezanost na internet itd (Roon i Audirvana slični primeri) ne daju ono najbitnije - vrhunski zvuk uz minimum aktivnih procesa OS-a.
  13. @vdzele Autor aktivnio piše na Dr.Head forumu i njegovoj temi 'Album Player (APlayer)', tema ima 712 strana do sada. Svako malo doda neke korekcije ili novine u paketu fajlova. Poslednje dopune se odnose na nove radio stanice tj. 'radiokatalog'. Ima boljih plejera, jedan od njih je sa foruma na kom učestvuješ - JPlay. Album Player izvlači maksimum od javno dostupnih BASS audio biblioteka. Te biblioteke koristi i Oriaaa za BugHeadEmperor, Nontalion i ostale njegove tvorevine. Odlični plejeri, malo komplikovani za razumevanje/upotrebu.
  14. Roon zaista ima bolji 'audio engine', 'audio processor' ili kako god nazvali obradu audio materijala koji mu se ponudi u poređenju sa Tidal-om. Roon je visoka klasa ali ne i najbolji audio plejer. Po funkcijama i perfomansama mu je Audirvana vrlo blizu ako ne i sasvim jednaka. Roon nikada neću prihvatiti jer ne želi da uvede najprostiju, najosnovniju funkciju - prikaz strukture audio 'biblioteke' a ne slaganje po albumima, izvođačima, izdavačima, pevačima, studijima itd itd.. Da, postoje načini da se to nekako 'tvikuje' no nemam vremena (ni potrebe) da se time 'zabavljam'.
  15. dj.nik

    Šta se sluša ?

    https://tidal.com/browse/album/317110056
  16. Aplikacije trecih lica uglavnom nemaju nove verzije softvera dok 'Tidal desktop' nudi opciju 'Exclusive mode' kod odabranog audio izlaza i tada je reprodukcija u visem tj. 'Max' kvalitetu. Najcesce je to 24bit/44.1k ili 48k (zbunjuje, je li to MQA?) ali ima i 24/96k snimaka npr. Paul Simon 'You're The One' album. Za divno cudo naleteh i na 24/192 ali nisam zabelezio koji album, nije mi nesto legla muzika da ostane u kolekciji. I da ne zaboravim: Makar kod mog malog USB uredjajcica i W10, kada kliknem 'Play' slajder jacine (Win) naglo ide navise, zato oprez, smanjite jacinu na pojacalu, dok ne proverite ponasanje.
  17. Iskreno, nisam se upuštao u W11 jer su i moje makine sada već pomalo matore a M$oft sa svojom 'PC Health Check' daje neke dijagnoze bez šta i kako kada već definiše PC kao nepodoban za W11. EleM, evo i stisnute 11-ke, ko želi: link Nadam se da su izbačene i te hw provere. Pozz.
  18. @Vlajo Win10 je i dalje (po meni, ne moramo svi da se slažemo) najbolji za reprodukciju muzike ali mnogo je varijanti i kombinacija što hardverskih što softverskih za jedan jedinstveni odgovor. Što se OS tiče, neke dve preporuke stoje: 1. W10 verzija 10586.0 (maj 2016) 2. W10 verzija 14393.0 (jul 2016) Verzija 10586.0 je jedna od probnih verzija W10 pa se datum na računaru mora vratiti na period validnosti test verzije a to je koliko se sećam 6 meseci. Dakle računar ne sme biti vezan na internet i treba u BIOS-u vraćati datum pre podizanja OS. Verzija 14393.0 je stabilna verzija ('1607') i dosta ljudi se igra oko minimizacije/optimizacije ove verzije W10, sve u svrhu što bolje reprodukcije muzike. Poslednje što znam su verzije iz oktobra 2022 god. gde je ISO (instalaciona) slika svega 696MB a instalirani OS ispod 3GB. Link za skidanje ovde Broj aktivnih procesa je ispod 30 a ikonice su iz W11. Što se W11 tiče, neki kažu da i on (ogoljen, iz memorije) lepo svira ali W11 ima hardverske preduslove - noviji procesor pa i matična, BIOS. Pozz.
  19. dj.nik

    Goodbye MQA?

    MQA kao firma je ušla u administrativno upravljanje (nedostatak, povlačenje finansijera?) a pre dva dana je Jesse Dorogusker (glavni čovek u Tidal-u) najavio prelazak na Hi-Res FLAC format, uprkos veličini fajlova (glavni argument za uvođenje MQA formata). https://www.reddit.com/r/TIdaL/comments/12hr68f/ama_w_jesse_tidal/
  20. Hello micika let me help Nota bene: Laptop computer is Not (and will never be) best environment for audio. W2012 is Windows8, some services not running. Optimizacija W2012 za audio.pdf
  21. MajiorityClean (naslednik MinorityClean pomoćnog softvera) nije vezan za AlbumPlayer, poboljšaće reprodukciju bilo kog PC-a pri reprodukciji audio sadržaja. Uz MajiorityClean koristi se i LemonadeElitest paralelno. RewriteData služi za 'osvežavanje' digitalnog zapisa i ima efekta na SSD diskovima, nema efekta na standardnim HDD. Bolji od 'sexe.exe' - za pokretanje aplikacija kao servisa u windows-u je 'nssm.exe' (Non-sucking Service Manager) Na jednom dobrom audio forumu korisnik sa nik-om HungryBear napravio je .bat fajl koji će pomoći pri instalaciji / deinstalaciji MC/LE parova ili više njih istovremeno. Dodatni plus je to da se 'nssm.exe' nakon instalacije/a gasi te u sistemu ne ostaje nepotrebni proces. - Link na Mega sa verzijama MC/LE koje su korisnici raznih konfiguracija PC-a ocenili kao odlične i potrebnim 'HungryBears MC installer v.9'. U .txt datotekama su lozinke .7z datoteka. Link ka novim verzijama MC/LE (kako je dato ranije) Uputstvo za MC/LE je jednostavnije od ovde ranije opisanog: - Na korenu radnog diska kreirati direktorijum npr 'MC' ili po volji. - Iskopirati željenu verziju MC/LE ili više njih kao i HungyBears Instaler i Uninstaler (u njemu već priložen 'nssm.exe'). - Pokrenuti .bat instaler. Zavisno od postavki računara može biti potrebno da se pokrene sa administratorskim pravima. - Odabrati željenu verziju MC/LE ili više njih. Nakon komande 'Install' sledi dodeljivanje nivoa prioriteta servisa. Autor MC/LE preporučuje nivo '4'. Još par Y/N odgovora (u zavisnosti šta je još instalirano za optimizaciju računara) i gotovo. NB: Neki korisnici predlažu instaliranje MC283 i MC284 te LE45 i LE46 za vrhunski zvuk. Probati, poslušati.
  22. Opcija koja ti neće previše opteretiti džep jeste nešto što se vika 'BanaNAS'. Bazira se na varijaciji Pi uređaja (BananaPi/PRO) i Open Media Vault besplatnom media serveru. BananaPi je interesantan jer ima SATA priključak za HDD. OMV server se instalira na SD kartici. Ima više sajtova i foruma, mislim da je sve sažvakano na 'LeMaker Technology' sajtu, 'Wiki' sekcija za početak.
  23. @Nixie Nemoj mešati ulogu sunđera (otvorenih ćelija) na zidu kutije i materijala za ispunu iste. Poliester ili Lio vata, Koflin, Anđeoska kosa, odmašćena runska vuna itd su materijali za ispunu. Umrtvljavanje rezonansi zidova kutije je drugačiji zadatak.
  24. Nađoh ovo u Bgd, može biti estetski interesantno ali je veleprodaja, treba pitati gde ima u mp. https://www.zajn.net/trikotazne-mrezice/laka-trikotazna-mrezica-veleprodaja
  25. Sunđer 3 milimetra ne služi ničemu. Postoje akustički sunđeri od tkz. sunđera otvorenih ćelija ('Open Cell Foam') ali njihova debljina mora biti cca. 2,5-3 santimetra a za postizanje najboljih rezultata umrtvjavanja kutije zvučnika poželjno je da ima osnovu od bitumenske mase, samolepljivu ili ne, postoje obe vrste. 'Elementa' iz Subotice prodaje piramidalne sunđere a prodaje i platno za mrežice. Zamena platna nije težak posao, mislim da možeš i sam da izmajstorišeš. Link: https://www.elementa.rs/katalog/audio-komponente/pribor-za-zvucnike/pribor-za-samogradnju-zvucnih-kutija/sort/name/page/2/kolicina/12?filters=[]&spec=[]&lager=sve Za izolatore je ipak bolje upotrebiti liskunske a pasta može i ona za procesore. Liskun izolatore prodaje dosta firmi, u Bgd npr. 'Kelco', Beli elektronik', 'Mikroprinc', 'Vremeplov' itd. Ima dosta firmi i u Nišu, Čačku ...
×
×
  • Create New...