Jump to content


Standmount zvucnici za oko 1000 evra


Recommended Posts

Tokom ovog proleća planiram da kupim pasivne standmount zvučnike za sobu od 15m2. Najvažniji kriterijumi koje bi zvučnici trebalo da ispune su razdvojenost instrumenata, detaljnost, neutralan zvuk. Važno je i da mogu da prenesu i nešto duše, odnosno da nisu potpuno analitični i hladni. Bitno je i da nisu naporni za slušanje. Budžet je oko 1000 evra. Kupila bih nove zvučnike.

Pojačalo nemam, kupiću ga nakon kupovine zvučnika, a najverovatnije ću tražiti polovno.

Soba je nezgodnih dimenzija 2,6x6m, plafon oko 2,5m. Ako bi zvučnici išli uz duži zid, ne mi mogli mnogo da se odmaknu od zida.

Izvor zvuka je Wiim Pro Plus.

Pretragom recenzija po internetu, našla sam da bi mi možda odgovaralo nešto od Elac-a - UniFi Reference UBR62 ili Carina BS243.4. Možda nešto od Focala? (Aria 906 je koliko vidim ostao samo u K2 varijanti, a Aria Evo X su mi iznad budžeta). Naravno, išla bih da čujem pre nego što bih kupila.

Molim vas za predloge koje zvučnike bih još mogla da uzmem u obzir u zadatoj cenovnoj kategoriji, a da zadovoljavaju kriterijume koje sam navela.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Molim vas za predloge koje zvučnike bih još mogla da uzmem u obzir u zadatoj cenovnoj kategoriji, a da zadovoljavaju kriterijume koje sam navela.
A чиме би се погонили ти звучници?

Link to comment
Share on other sites

Прво хоћу да купим звучнике, а онда ћу тражити одговарајуће појачало да упарим с њима. Појачало ћу тражити половно у ценовној категорији око 500 евра.

 

Link to comment
Share on other sites

Ako idu na širi zid moj predlog je Focal Chorus 807v, njih sam imao, imaju bass reflex napred, ne traže puno prostora nazad, takođe preporuka za B&W CDM1 NT sa nautilus visokotoncem, isto bass reflex port na prednjoj strani, te dve kutije su oko 550-650 evra, ostaje ti dosta para za stalke i neki dobar kablić. Uz Focal Marantz pojačalo, uz Bowerse neki Rotel 1520 recimo.

Link to comment
Share on other sites

Ako idu na uži zid KEF LSX ti je na popustu u Plejeru, 137.880 din par, tu ti ne treba pojačalo, oni su aktivni. Opet ostaje para za dobre stalke. Šta znam, treba probati, otići po salonima ili kod prijatelja audiofila pa poslušati šta ko ima, sve zavisi od tvog ukusa i afiniteta.

Link to comment
Share on other sites

Nisu baš novi, već exdemo. Tolerišu blizinu zida i imaju tonski to sto tražiš, neki spoj između topline sa dosta detaljnosti u zvuku. Trosistemski mali zvučnik idealan za manje prostorije. Mnogo su mi se više videli od floarstanding modela koji me je razočarao u vise navrata. Mislim da malcima u takvom prostoru woofer neće ni trebati, ali uvek moze da se upotpuni sa njim. https://www.infidelity.co.uk/2024/01/Linn-Majik-109-Speakers-with-Stands

Link to comment
Share on other sites

Што се тиче позиције, ако желиш добру позорницу са дубином звучне слике, обавезно ужи зид. И ако су за сталак, исто важи. Због мање ширине просторије бирај уже а дубље кутије. Субови ће додати шта фали.

Link to comment
Share on other sites

Za razliku od bookshelf zvučnika pravljenih za policu sa knjigama,  standmount mogu i na stalke i na policu, ako nema knjiga na polici, naravno. Ako ima knjiga, mora bookshelf da se traži. 🤓🙃:nerd

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, Zexx said:

Ja bih poslušao ovo da sam na tvom mestu, nije KG preko sveta...B)

Primetila sam taj oglas i pročitala par recenzija pre jedno mesec dana. Danas sam opet malo istraživala i dopalo mi se - na papiru. Malo su zahtevniji u pogledu amplifikacije, ako dobro zaključujem.

Jedan od razloga kupovine novih zvučnika je mogučnost otplate na rate.

Pokušaču prvo da poslušam neke nove. Ako mi se ne budu dopadali, onda ću gledati i polovne.

 

33 minuta ranije, Nixie said:

Za razliku od bookshelf zvučnika pravljenih za policu sa knjigama,  standmount mogu i na stalke i na policu, ako nema knjiga na polici, naravno. Ako ima knjiga, mora bookshelf da se traži. 🤓🙃

Bar nije problem knjige skloniti sa police za knjige da bi se umesto njih stavili zvučnici 😃

Hoću zvučnike da držim na stalcima. Jedino u početku dok ne nabavim stalke biće na polici.

 

@gvlada Hvala na savetu.

Link to comment
Share on other sites

Ma zezam se. 😅

Bitno je da znaš šta želiš. Nađi šta ti odgovara, po dimenzijama, ceni i zvuku. A stalaka ima na KP, prave ljudi,  a prodaju se i polovni. Ako stavljaš na policu u nedostatku stalaka, podmetni nešto ispod, gumu ili tako nešto. Na stalcima će zvučati znatno bolje naravno, ali sa manje basa. Što ih više guraš ka zidovima, room gain prvo pomaže, a onda počinje polako da smeta.

Link to comment
Share on other sites

Kaže da će biti privremeno na polici. 

Možda treba poslušati one male Kefove aktivne. Ako iole pristojno zvuče, i nemaju nekih oštećenja, rešeno je i pitanje pojačala, a može se pazariti na rate. A i dosta je kompaktno rešenje, ima i to svojih prednosti. 

Daje li se kakva garancija na EX demo robu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...