Jump to content


Sonus Faber Toy Tower


Nixie

Recommended Posts

1 sat ranije, zoranzu said:

Najjednostavnije je da se na postojecoj skretnici ,paralelno blokovima za visokotonac,doda mala vrednost kondenzatora od poliprpoilena ili stirofleksa(10 do 100 puta manja od postojece vrednosti) i fino podesi gornji spektar zvuka

Zbog izuzetno male vrednosti novog C,nece se promeniti rezna frekvencija vec sam karakter zvuka
 

Plave Wime  FKP su preporuka

Ova nadogradnja kod visokotonca doprinosti bržem tranzijentnom odzivu -brzo se napuni mali C. Nema plavih Wima FKP već su to Vishay MKP1837. Najbolji rezultati se postižu sa teflonskim kondom ali su prilično skupi (sem ruskih, nekada bilo)

Inače, odziv zvučnika je odličan, sa blagim nagibom naniže celog spektra ka visokima. Meriti bass odziv iliti sve ispod 200 Hz u sobi nema nikakvog smisla. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da, to mi je poznato da postoji kao preporuka, ali budući da nisam elektroničar, pa rizikujem da lupim sa narednim  pitanjem...

Paralelno na kompletno RLC kolo u kome je visokotonca ili sve komplet sa rednim kondenzatorom ispred, ili samo nad nekim kondenzatorima koji postoje u kolu visokotonca?

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Djole & Petar said:

Da, to mi je poznato da postoji kao preporuka, ali budući da nisam elektroničar, pa rizikujem da lupim sa narednim  pitanjem...

Paralelno na kompletno RLC kolo u kome je visokotonca ili sve komplet sa rednim kondenzatorom ispred, ili samo nad nekim kondenzatorima koji postoje u kolu visokotonca?

Evo kako sam ja to radio na par skretnica. Ima efekta samo kad su budget kondenzatori. Staviš li nešto skupo, Jantzen Silver Z recimo,  nema razlike. Ili ja ne čujem dobro što neko reče. 😂

Sonus Faber Toy tower skretnica V3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Verovatno zavisi i sa čim se bajpasuje. Ja sam u svom Spirit Wind zvučniku pre nekog vremena baš na Silver Z stavio Miflex KPCU-01 bypass i solidno se čula razlika.

Meni inače to merenje odziva koje si ti okačio izgleda odlično. Skoro kao pod konac, sa vrlo blagim opadanjem što je u normalnoj sobi baš kako treba da izgleda. Svakako bih prvo probao bypass sa nekim od gore predloženih kondenzatora.

Link to comment
Share on other sites

Ispada da odlično merenje ne odgovara vlasniku. Menja se fokus u hifi ka sve više visokih tonova, ne čudi.. Sve starija publika, a mlađa sve brže gubi sluh zbog in ear slusalica. To se posle pogrešno tumači kao veća detaljnost i prolazi i kod stampe i publike. Ja sam nedavno slusao jedan takav moderan zvučnik koji ozbiljno brije po ušima.. Efekat kad sam se vratio kući je da "fali visokih". Srećom efekat je sutradan prošao. Ali setim se jednog teksta u UK magazinu o blind testu više zvučnika, da u uporedbi zvučnika prolazi najbolje onaj sa najviše visokih tonova. 

Link to comment
Share on other sites

Sve je to povezano, izvor zvuka, pojačalo, zvučnici i soba. Mislim da treba probati, prilagoditi malo skretnicu i koliko je moguće položaj zvučnika (podizanje i odmicanje od čoška) da se ne bi menjalo ništa drugo. U Sonusima su najjeftinije Vifa/Perless komponente, nema tu čuda nikakvih, bas je 6,5", srednji 4", visoki 1". T+A je bolje zvučao na istom mestu. Gledajući njegov odziv, zaključak je da treba potisnuti malo srednje i pojačati visoke. Potpuno je legitimno intervenisati na zvučnicima umesto traženja novih zvučnika, pojačala,  a i prilično jeftinije. Čak i da se prilagođava sluhu vlasnika, ja sam pre za to nego za traženje novih. Osim toga, zvučnici su mali i odgovaraju prostoru, novi su, lepi...

Link to comment
Share on other sites

Ovakav način razmišljanja ne preporučujem nikako. Fabrički zvučnik zlostavljamo da bi ga prilagodili jednoj sobi i jednom položaju u njoj. Loodo burazere. Premestim ih 20 santima levo ili desno i zovi 'majstora' da prepravlja skretnicu. Hau jes no.

Ako ti ne odgovara zvuk, menjaj tip zvučnika. Ne uzimaj bass refleks konstrukciju i to sa izlazom na zadnjoj strani ako moraš da ga smestiš u ćošak. Nađi zvučnik koji odgovara takvom prostoru (hint: Klipshorn). Ili odi kod Siniše 'Sinevoice' da ti uradi zvuje 'samo za tvoje uši'. Čovek bar ima stvarnog iskustva. 

Link to comment
Share on other sites

Siniša ima i odgovarajuću cenu za muzičke želje, opravdanu verovatno.

A za bassreflex, kad već postoji pozadi, kupiti ove slamčice plastične, naseckati na dužinu otvora i ugurati pod blagim pritiskom, da ne mrda.

frape_slamke.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, somilenko said:

@Aibo

Mislim da najveći problem pravi ova "grba" od 60 - 200 Hz i da "maskira" ostatak, kontam da bi tu neki "ozloglašeni" PEQ rešio stvar na elegantan način bez dodatnih "hardverskih" intervencija...

Ta grba je samo na levom zvučniku i predstavlja jedan deo problema, trenutno slabo rešiv jer je limitirana mogućnost pomeranja levog zvučnika. Zato sam predložio da se osim odmicanja koliko je moguće usput i podigne zvučnik. Desni zvučnik je prilično slobodan u prostoru i ima vrlo malo room gain-a. Ni to baš ne valja. 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, dj.nik said:

Bolje su umotane čarape, mo'š se doda i aroma u sobu. Ono Lenor, ma kako to recite mi, mirišu i posle sedam dana! :D

Ama nisam mislio da ih pretvara u kompresione kutije, nego sa malo smanji emisija iz BR otvora. Viđam te sunđere za zatvaranje otvora fabričke, uz neke zvučnike se dobijaju, ili DIY verzija sa čarapama, može i majica, duks, gaće... 😂 Problem sa tim je što je za isti drajver dosta veća kutija potrebna za BR nego za kompresiju, odnosno bude mnogo mali Q faktor kad zatvoriš otvor. Shvatam ja da ovde nema idealnog rešenja, ali malo po malo će se to učiniti prihvatljivijim.

Link to comment
Share on other sites

Sa cefkama se samo utišava mumlanje BR otvora na određenim frekvencijama. Sunđer za BR bi morao biti 'open cell foam' - sunđer otvorene stukture čime se takođe usporava strujanje vazduha u cevi BR. Ako je situacija takva kakva jeste, radije neka pazari Buchardt S400 sa oglasa ovde. Zvučnik na stalku, pasivna membrana nazad. Mnogo manje problema za smeštaj u sobi. 

Link to comment
Share on other sites

Ja koliko sam razumeo, zamena zvučnika trenutno nije opcija. Ja bih ipak sačekao rezultate ovih sitnih izmena. Ako uspe, to je to. Ako ne uspe, onda slede odluke šta dalje.

Pomenuo sam već tu opciju, ne dira se ništa, prelazi se na neke manje monitore, stalke i SUB. To neće biti tako problematično za pozicioniranje, ali nije prihvaćeno 

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, Djole & Petar said:

Kao što sam već napomenuo, postoji neko ko bi se veoma obradovao bookshelf zvučnicima na stalcima😅 

Mile1.gif.9d0d5428c91332c8bf5b3d46d9d36f9d.gifMile2.jpg.5d6f545fea248ddf925bd414b152ab70.jpg

Mačor je fin, kulturan i jako lep. Ne mogu da verujem da bi napao stalke za zvučnike. 😄

Link to comment
Share on other sites

Oko 7 kg uglavnom mišicne mase, mada je poceo da matori (12 punih godina), što se primeti po opuštanju kože, ali i mišića. 

Inače već je uništio jedne podne zvučnike loše stabilnosti (B&M Acoustics), na koje se okomio odmah (doduše bio je mlađi). Recimo QUAD 22L koje sam imao nije pipnuo za divno čudo, ne dira ni T+A (ma metalnu mrežicu😁. Ima svoju fotelju koju je sa strane pretvorio u dronjke i na sreću u poslednje vreme se uglavnom fokusirao na nju. Sve što ne dira ne menjam (Sonuse je samo jednom bio napao i prihvatio grdnju na svu sreću). U principu je dobrica, ali svoju mačju ćud ume da ispolji s vremena na vreme i veoma sam oprezan po pitanju lomljivih i nestabilnih predmeta, jer metar visine mu i dan danas nije nikakva prepreka. Pao je sa 6. sprata-terase u jurnjavi za šišmišom i preživeo bez posledica. Od tada sam montirao mrežicu🙂

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...