Jump to content


Fabricki zvucnici sa kvalitetnim komponentama?


Shang Tsung

Recommended Posts

  • Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

17 sati ranije, Shang Tsung said:

Ima na kp jedan omega zvucnik bez skretnice. Deluje zanimljivo, ali nemam ideju sta da ocekujem od takvog zvucnika. Nisam nikad poslusao takav zvucnik.

https://omegaloudspeakers.com/products/compact-alnico-monitor?variant=32172350732

Omegu sam slusao puno puta,varijanta - mali podno stojeci,Srdjan Krga ih je uvozio..Zvuk odlican ,primeti se da nema pukotina u zvuku kao sa skretnicom,sve dolazi iz prostora,homogeno

Visokih taman koliko treba

Vredi probati

Link to comment
Share on other sites

Nije bas bio cilj da ovo bude tema 'sta da kupim'. Vise onako da se diskutuje opsirno o tome koji su to zvucnici iz fabrike vredni paznje po kvalitetu komponenti.

Ima jos jedna vazna stvar: drajveri. Cesto ne znamo koji drajveri se koriste u zvucniku. Budu neki proprietary ili se tek vidi nakon "vadjenja", a niko ne otvara zvucnik prilikom testa. Svi samo sede i pricaju nesto u kameru.

Da li imamo negde temu na forumu sa listom dobrih ili krs drajvera?

Link to comment
Share on other sites

šta je to "krš drajver"?

Da li se to odnosi na njegov izgled, težinu, električne karakteristike, cenu, uslove servisa?

Kako prosečan konzument hajfaja da se snađe u tome?

Evo na primer Dynaudio drajveri (za koje postoji neki konsenzus da nisu "krš") su isto kod nekih samograditelja prolazili čerupanje trubica-hornica. Niko nije guknuo o mogućem problemu sa ferofluidom koji može otežati njihov servis. Itd...

...kako tu da se snađe čovek koji bi samo da sluša muziku i na šta najviše trošite obratite pažnju pr kupovini zvučnika?

Link to comment
Share on other sites

Kad smo kod krš drajvera, moj brat je kupio neke 12" baseve za "tepsiju ribe", firma pravi svašta nešto i više je poznata u pro opremi, pa samim tim nema konzumente koji kvalitet određuju prema ceni i marketingu upućenom audiofilima. Meni to sasvim korektno zvuči, pa mi je baš interesantno da li ih je još neko koristio u nekom low budget projektu. Kad kazem " tepsija ribe" mislim da ih je na nekoj akciji kupio ispod 100eur za par. On je ceo svoj radni vek proveo u studiju(blizu 40g), ne verujem da se nije raspitao. Krenuo je bez ikakvog entuzijazma da to bude neki vrhunski projekat ali malo zbog aktive i najviše zbog skupog berijijum visokotonca to je ispalo jako lepo, Diy je, ne mora da bude vrhunsko tu je suština da se napravi nesto samostalno, a ne da "saranjuje" ljuti hajend. 

U pitanju je Španska firma Beyma, koja radi profi opremu još od 1969. Ne verujem da su neki šalabajzeri kad su toliko u poslu, mozda samo nesto nizim kvalitet ali vidim da imaju i sami širok izbor. 

https://www.beyma.com/en/products/

Link to comment
Share on other sites

Да додам и Ја нешто из ПРО серије, жабарска фирма B&C, одлични драјвери скоро 100dB осетљитвости а не коштају пуно.

Ја их поседујем и презадовољан сам звуком а ваљда и сви који су их слушали код мене.....
Било је муке са прорачуном скретнице и подешавањем ал' бар димензије кутије даје произвођач на свом сајту.



Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

On 2/10/2024 at 11:21 AM, sondek said:

Diy je, ne mora da bude vrhunsko

Mislim da su diy projekti i radovi generalno podcijenjeni bez ikakvog razloga. Zašto se bez vrhunske analitičke opreme (koja često nije ni neophodna u proizvodnji, ali obezbjeđuje objektivnost u deklarisanju), uz znanje i vještine ne bi mogao napraviti uređaj koji je zvučno značajno kvalitetniji od nekog serijskog, višestruko skupljeg?

Vjerovatno da vrhunski custom brendovi mnogo konkurentnije proizvode neki "high-end" od pojedinca ili malog tima, ali to je uglavnom i nedostuno velikoj većini, pa je nebitno. Koliko kontam svi su oni i krenuli od neke diy radionice...

U svakom slučaju, u vrijeme lake globalne dostupnosti usluga u proizvodnji komponenti po sopstvenim specifikacijama i dizajnu, uz neophodno znanje i iskustvo, mislim da se može povoljno doći do vrhunskog, nekomercijalnog uređaja. E sad, kome su brend i komercijalna vrijednost bitni... to je druga tema, koja po meni nema mnogo veze sa hifi-jem..

Link to comment
Share on other sites

уобичајени проблем домаћих diyera је што већином покушавају недовољно квалитетне производе да уновче или ако то не покушавају углавном заврше са полупроизводом и неприхватљивог дизајна без чега ни нема "high-end"-a

узмимо на пример домаћи diyaudio форум, сем Pass клонова (чије компоненте у набавци вуку одређену зараду) готово да нема ниједног успешног пројекта - поготово звучника...

...онда се појави на истом форуму неки Бугарин и покаже своје врхунске радове где га присутни чланови готово изпрозиваше, а многи игнорисаше...зашто?

зато @nixie избацује дакове као у дељењу за реми :)

Link to comment
Share on other sites

Dosadno mi, moram nečim da se zanimam. 😁 

DIY projekti obično zapnu kad dođe do kutije. Taj Bugarin radi stvarno lepe kutije, na granici kiča, ali je pitanje kako to stvarno zvuči. Samo gomilanje skupih drajvera, skupih skretnica i klavir lak na egzotičnim kutijama ne moraju da znače ništa, osim da vlasnik nije siroma.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, zflazar said:

Evo na primer Dynaudio drajveri (za koje postoji neki konsenzus da nisu "krš") su isto kod nekih samograditelja prolazili čerupanje trubica-hornica. Niko nije guknuo o mogućem problemu sa ferofluidom koji može otežati njihov servis. Itd...

Naucili su lekciju - novi tweeter-i nemaju ferrofluid ;)

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, sondek said:

Sex? 🤣

Pa realno i jeste. Treba ubiti drajver na rezonantnoj frekvenciji, a i raspoloživa snaga je dosta manja. Ferofluid ima svoje prednosti i mane. Meni se zgusnuo na D28 pa sam ga zamenio. Pitanje je da li je baš odgovarajući jer ima razlike u gustinama.

Link to comment
Share on other sites

On 28. 1. 2024. at 12:49, Nixie said:

Ajde sad konkretno o fabričkim zvučnicima. Većina ima bedno ožičenje,  skretnice sa bipolarnim elektrolitima i kalemove na feritnim jezgrima. Ako se menja to sa nekim fancy kablovima,  blok kondenzatorima i vazdušnim kalemovima, dobiće se bolji zvuk. A neko će reći da to nije bolje, jer je svetlije, nema topline više, ne zvuči kao original. I tu se ulazi u zonu sumraka šta ko misli da je bolje. 

Па наравно да имају јер такве звучнике они продају за мале паре, и онда како објаснити да такве  од 1000 $ свирају као оне од 5000$. Оне од 1000 морају да раде никако да се може оправдати цена оних од 5000, иначе како другачије.

  ПС сада не могу да се сетим чешке фирме која је радила по италијанским пројектима. Ја сам правио неке рачунице и није се исплатило да се купују компоненте јер је било јефтиније купити готове кутије....сцан спеац компоненте,  испод 1000 евра пар кутија.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...