Jump to content


BokiTokiVoki

Članovi
 • Posts

  3,576
 • Joined

 • Days Won

  8

Everything posted by BokiTokiVoki

 1. Da je cena za Primare 800e a za Krell 1.000-1.100 pa još nekako, ali skoro 2x više se ne isplati. Pri tome je Krell 25 godina star, a Primare "samo" 15 godina. Bilo bi dobro kada bi oba pojačala mogla da se probaju u sistemu, ali nije tako....Prema tome - Primare... ako je u dobrom stanju, i nije čačkano/popravljano/prepravljano.
 2. Hi-End audio bez zvucnika. Fascinantno!
 3. Neki muzičari su, samo da ih druga deca ne bi zezala, izmislili symphonic metal. 😂
 4. Fajt! Snupi i Lucija se tuku. 😂
 5. Pogresno percepiras kako ovaj sistem radi. Ne mozes gledati posebno aktivnu jedinicu, vazduh u kutiji kao prenosnik i PR. Aktivna jedinica, kutija i vazduh, PR, sve je to povezano. Prema tome, energija koja ide u aktivnu jedinicu u stvari mora da pogoni ceo taj oscilatorni sistem. Moze da se predstavi kao sistem sa tri opruge, svaka sa masom, i povezane. Samo jedna ima "pogon" tj. silu i energiju, ali su medjusobno povezane u jedan slozen oscilatorni sistem. Energija za pomeranje vazduha ispred/iza aktivne jedinice je mali deo energije koja se trosi za ceo ovaj sistem. Trosi se za naglo ubrzanje i usporenje membrane, sto je mnogo veca sila/energija nego samo za vazduh. Npr. ako je force factor B*L=10 N/A a zvizne signal od 5A to je sila od 50N sto je veliko za kretni sistem 7" mid-bassa od 20 gr. To je ubrzanje 2500 m/s2 ili 255 G.
 6. Pomeranje membrane aktivne jedinice i pomeranje mebrane pasivne jedinice nije proporcionalno, tj. Vd (Sd*X), vec je tako ili manje Vd kod pasivne u odnosu na aktivnu van zone rezonantne frekvencije (dijagram), dok je na rezonantnoj Vd pasivne visestruko vece nego od aktivne, zbog dinamickog pojacanja. Npr. aktivna ide u kutiju a pasivna van, ali sa znacajno vecim Vd, pa je u kutiji podpritisak, i obratno, aktivna ide van a pasivna unutra sa vecim Vd pa je u kutiji nadpritisak. Kao sto je vec napisano, funkcionise slicno kao bass-reflex, samo PR ima neke prednosti: efikasnost je bolja jer su veci gubici sa vaduhom u tunelu, promer tunela je manje povrsine nego membrana i vazduh se brze krece nego membrana, ima i vise izoblicenja. Zapremina kutije je nesto manja sa PR nego za BR a tjuning je malo nizi. BR tunel ima i rezonance na srednjima cija amplituda zavisi od precnika tunela. Nije dobro praviti BR kutiju sa prevelikim precnikom tunela, bez obzira sto je bolja efikasnost, jer su na jednom uzem delu srednjetonskog podrucja izoblicenja vrlo izrazena. (pogledati na review Stereophile ili AudioScienceReview gde je posebno meren odziv BR tunela) To je razlog zasto neki ne vole BR kutije: slusali su previse lose projektovanih BR kutija. Ima tih problema sa izoblicenjima i kod drugih tipova kutija koje su velike, velikih/dugih tunela, nedovoljno ukrucenih zidova, nedovoljno dampinga, itd. Npr. pogledajte review tj. merenja od horn zvucnika na Stereophile-u, to sve zvoni, vidi se i u freq. odzivu i na impedanci. Ta prica o povrsini membrana nije bez osnova, jer npr. aktivna zv. jedinica od 7" koja se pomeri 6 mm (140 cm2*0,6 cm=84 cm3) moze da izazove pomeraj pasivne mozda i 3-4 vise dakle 9" ili 280 cm2 se pomeri 10,5 mm =294 cm3, to je 3,5x vise nego aktivna, i tako napravi odgovarajuci SPL oko rezonantne frekvencije.
 7. Ja vam lepo napisao, ali niko se ne obazire.... Znaci da aktivna jedinica moze da ima Vd (air displacement) a pasivna jedinica visestruko cak i n*Vd, na rezonantnoj freq. gde se poklapaju pobudna freq. i sopstvena rezonantna celog sistema. Pogledajte video kako se srusio Tacoma Bridge., samo sa malo vetra.
 8. U Teoriji oscilacija tzv. "dinamicko pojacanje" na mestu poklapanja pobudne frekvencije i sopstvene rezonancije oscilatornog sistema...To je osnova, fizika, a onda ide kao specifican slucaj u audio tehnici: aktivna jedinica, pasivna jedinica, kutija, i kako i zasto to sve funcionise.
 9. Kamo srece da par kriticnih songova unapred malo probate da pevate, pa kada dodjete kod Delije, prvo da se utvrdi da li uopste imate sluha, pa tek onda dobijate pravo za recenziju sistema. 🤣
 10. Ovo je porodični bend, 2 sestre i 3 brata. Ćale je muzički producent, poreklom Rumun, a svi žive u USA. Naštancao ih je 5 da može da napravi rock band. ahaha... Postali su poznati po coverima koje su svirali od 2016. godine na lokalnim manjim nastupima, a onda se proširilo internetom. Izdali su prvi samostalni album 2019. a drugi album 2020. godine. Nije to takav uzlet kao što su imali Nirvana ili White Stripes, ali je interesantno. Ovaj cover "Enter Sandman" je iz 2017. godine i tada su bili u rasponu 8 do 17 godina. Pevačica Melody je tada imala 15 godina. Jedan od boljih ženskih rock/metal glasova koje sam čuo. Druga pesma "Nothing" je sa drugog samostalnog albuma.
 11. Kada već pomenu taj aviončić, evo i jedna od boljih obrada, pri tome funny as hell.
 12. Pretpostavljam da zvuk iliti nivo kvaliteta reprodukcije sa tim nema nikakve veze?
 13. Za početak, većina na forumu nije raskrstila ni sa pojmom "Šta je to High-End". Bila tema barem 2 puta, ali se kao i za sve ostalo tu moglo videti fantastičnih promašaja. Što se mene tiče, High-End svakako nije gomila nabacanih skupih uređaja, ali internet svašta trpi. Ovo se odnosi na većinu postova, a ne na ovaj poslednji. Tu i može biti potencijala, ako je prostorija svojski "odrađena"
 14. Ako si koristio Mundorfove delove za skretnice, obavezno nabavi i Mundorfovu bakar-srebro-zlato žicu. Trebalo bi da je to ista škola zvuka - nemačko-Mundorfovska.
 15. Boja zvuka ili "timbre" su harmonici višeg reda a nižeg intenziteta nego osnovni ton. Mogu da se mere, i to se radi spektralnom analizom.
 16. Preimenujte temu u "Slike lepih hi-fi sistema i soba". Ali, onda bi tema trebala da ide u Hi-Fi, e ne u Hi-End oprema.
 17. Prvo, razdvojiti produkciju tj. izvor zvuka (sve što proizvodi zvuk) i sistem za reprodukciju zvuka koji u slučaju audiofila i High-Enda treba da bude što je bliže moguće vernoj reprodukciji ovog prvopomenutog izvora zvuka. Hi-Fi (sistem) "ne pravi razliku", nije inteligentan", "ne prenosi emocije". Samo treba što vernije da reprodukuje zvuk, pa sve ove osobine dolaze sa tim kroz reprodukciju, jer se sadrže u muzičkom delu. Hi-Fi sistemu je svejedno da li reprodukuje: prolazak voza, poletanje aviona, lavež psa iza tvojih leđa, ili kompleksno muzičko delo. Vrhunski sistem će bilo koji izvor zvuka reprodukovati blizu originala. Nekome će se više svideti sistem koji tu i tamo "farba", ili ima "jači bass", ili izraženije visoke, jer to daje utisak više detalja i/ili veće "prostornosti", ali može biti dalje od verne reprodukcije. Svaki audiofil treba da se opredeli da li teži visokoj vernosti reprodukcije, ili subjektivnom osećaju "šta mi se više sviđa". Meni je to oko opredeljenja sve ok. Jedino što smatram da oni koji se opredele za "šta se meni više sviđa" ne bi trebalo da diskutuju o vernoj reprodukciji u smislu postavljanja njihovog subjektivizma kao ispravnog base_line-a šta je ispravno, i šta je bolja reprodukcija u smislu visoke vernosti. Bilo čije slušni utisak i mišljenje glede verne reprodukcije je potpuno nebitno, i ne može biti objektivno, niti upotrebljivo za nekog drugog, jer ne postoji čvrsta osnova/oslonac ni za snimak, ni za sistem i prostoriju, a ni za osobu koja ocenjuje.
 18. Nađeš korišten Gustard DAC A22 i D-class snagaš sa Purifi izlaznim pločicama (napajanje Hypex smps1200) i povežeš balansisanim kabelom. To je vrhunski DAC / preamp sa koga imaš i volume, u snagaš koji može da potera skoro sve živo. Izađe oko 850-900 Gustard i 1150 snagaš, oko 2k E.
 19. Pogresno poredjenje, jer je to muzicka produkcija. Audiofili se bave muzickom reprodukcijom, sto su razlicite stvari. Za reprodukciju nije vazno kako koja gitara svira. Vrhunski sistem, a tu ste se vec mnogi zaglavili kod definicije High-Enda, je vrhunska reprodukcija, dakle sto blize stvarnom/vernom izodjenju ili snimku iz studija. Prema tome, repordukcija bi idealno trebala da ima: boju tona, duzinu trajanja, harmonike i rezonancije tacno onakve kakve produkuje stanovita gitara. Vrhunski sistem te "preseli" na mesto muzickog desavanja, i onako kako cujes razlike i nijanse na originalnom dogadjaju, tako bi potpuno isto trebao da ih cujes na High-End sistemu, ukljucujuci i "prostornu zvucnu informaciju", iliti refleksije koje "ocrtavaju" prostor u kome je muzicko izvodjenje. A tu vam je i objasnjenje zasto je koncept omni-direkcionih zvucnika principijelno pogresan sa stanovista verne repordukcije, jer dodaje dodatne refleksije od zidova kojih u originalnom snimku nema. Moze biti atraktivno kao "dodatna prostornost", ili "veci prostor" nego sa drugim zvucnicima, ali nije tako u originalu.
 20. A sta je glavni izvor u sistemu? Hajde to navedi pa cu objasniti dalje...
 21. @petarjovic Da li je negde pomenuto koji je ostatak sistema gde se "borite" sa tom oštrinom?
×
×
 • Create New...