Jump to content


Fabricki zvucnici sa kvalitetnim komponentama?


Shang Tsung

Recommended Posts

Zdravo svima, ponukan malo videima od GR-Researhc poput ovog dole, hteo bih da pitam zajednicu da li znate koji serijski zvucnici (iz fabrike) dolaze sa (malo) kvalitetnijim komponentima? Dakle, neke preporuke za zvucnike za koje znate da imaju dobre skretnice, drajvere i slicno. Revieweri hi-gija ne otvaraju zvucnike da pricaju malo o komponentama, samo tupe "ovo se cuje vako, nako, itd". Voleo bih da cujem neka misljenja. Hvala

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

U prve dve minute je čovek rekao sve.

Najbolje je sam staviti, ili neko ko to zna. Kupiš dobre delove .....

Naravno to treba raditi za uredjaje koji su vredni toga.

-------------------

Da li ih neko stavlja? Pa uzmi neki dobar kondenzator i nadji zvučnike koji ih imaju. Vidi koliko ima takvih zvučnika.

Link to comment
Share on other sites

Marten koristi dobre komponente, Duke 2, koji nije zvučnik koji košta bubreg ima sasvim solidne Mundorf komponente u skretnici a koristi i Accuton keramiku koja uopšte nije jfrina...

Dayens mi se čini da isto ima solidne komponente u skretnici...

Naravno, zavisi koji model...

Link to comment
Share on other sites

interesantna tema, međutim interesantno je i pitanje šta definiše kvalitet komponenti?

Na osnovu čega slušateljstvo procenjuje da li je komponenta kvalitetna?

Mislim da ni jedna firma sa kredibilitetom neće ugraditi neispravne komponente u svoje proizvode. Neispravne iz tehničkog aspekta. Atribut kvaliteta je tu sa tehničke strane zadovoljen.

Sad dolazimo na klizav teren gde se isprepliću povezivanje kvaliteta sa marketingom, odnosno davanje atributa "soničnosti" delovima iz kojih su sastavljene naše sprave.

Mogu da se kladim da većina nas zna odrecitovati napamet deset brendova koja svoje (neupitno) kvalitetne komponente reklamiraju kao milizvučne. 

Kakva je situacija sa ostalih 99,2% brendova za koje prosečan mučeni audiofil nije ni čuo, a koje možda proizvode zvučnik, kondenzator, otpornik, mikročip, optički kabl koji je eto, vraški kvalitetan samo nama nije poznat ili dostupan?

Svako ko se iole očešao za ekonomiju i/ili elektroniku mora posumnjati u tezu da najbolje fabrike elektronskih komponenti žive od većinske proizvodnje pasivnih i aktivnih komponenti koje služe audiofilima. Vrhunski hajfaj odavno ne stanuje u (ako je ikad bio prijavljen na toj adresi) vodećoj grani elektronike. Tako gospodo, moja preporuka je da se izađe malo iz zone komfora, konsultovati nekog iz tehničke struke i zadati njima zadatak da nam nađu komponente koje u tehničkom smislu krasi vrhunska izrada, pouzdanost, mala tolerancija, temperaturna stabilnost, nabavljivost, povoljna (tržišna) cena.

Eto, ja se namestio kao piñata džak, vi udrite ali pomalo i razmislite...

5_bd2c79f2-19b0-46f4-b911-6a96b51c42c2_2048x2048.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eh kada se setim otvaranja metalnog tela ruskih papira u ulju i umotavanja u teflon radi rafiniranije prezentacije... 

U samogradnji je i samo lemno mesto "projekat za sebe". Fabrike nemaju taj vremenski luksuz i fokus na detalje koji se ne vide na merenjima, a mnogo toga se ne vidi na merenjima.

Na svu sreću elementi napreduju i razvijaju se u dobrom smeru. Njihova izrada i razvoj tehnološki ne predstavlja više izazov za proizvođače, postaju pristupačniji, pa je sada dosta lakše pronaći kvalitetan materijal za rad bez potrebe za izmišljanjem rupe na saksiji. 😀 Potrebna je samo proba i promišljena implementacija da bi se postigli vrhunski rezultati.

Iskreno verujem da je Benic u Dynaudio zvučnicima danas daleko kvalitetniji od onih od pre 10 ili 20 godina...

Link to comment
Share on other sites

Ubedljiva većina ljudi ne ume da postavi gradaciju među kvalitetnim vinima. Ako neki "eksperti" to i urade, opet će se osetiti razlika u ukusima u skupini elitnih. Za laike, poput mene, ti ukusi elitnih vina nisu od nekog suštinskog značaja. Može i Medveđa krv.

Pošto je za mene Medveđa krv dovoljno sonično vino, to malecnu skupinu eksperata čini uvrnutom u glavi laika. Za eksperta sam ja samo limitiran.

Link to comment
Share on other sites

Direktno poređenje Benic PP iz Kanibala, Mundorf Evo Oil  i Jantzen Silver Z u mojim zvučnicima daje dobar uvid u zvučnu razliku  u korist skupljih kondenzatora. Stavljano sve u visokotonsku sekciju samo, tu je bilo najviše muke i eksperimentisanja. Razlika je mnogo uočljivija recimo na izlazu pretpojačala nego u zvučnicima, tu Bennic nije preporučljiv kao sprežni kondenzator nikako. Naravno višestruko veča cena ne daje višestruko kvalitetniji zvuk. Čak i jeftini Wima polipropileni iz Kelco upitne originalnosti malo bolje zvuče od Bennic PP.  Igru kvare jedino jeftini polikarbonatni Phillips MKC iz Silkena, koji su bliži ovim skupljim nego Benicc-u. Samo to su niskonaponski kondenzatori, ne idu svuda.

Link to comment
Share on other sites

Meni Bennic uvek zvuči pomalo mutno i dosadno. Mislim bolji je od bipolarnih elektrolita, ali ništa više od toga. A i skupi su u Kanibalu, bolji izbor jeftinih polipropilena je na Aliexpress verovatno. Osim onih crvenih Audiophiller ili tako nešto. To je za bacanje, moguće je da nisu ni PP. Dobio sam par tih uz neki uređaj, samo sam ih sproveo u kantu. Tako mutan zvuk iz plastičnih kondenzatora nikad čuo nisam. Jeftina opcija su Wima polopropileni iz Kelco, ima ih i po drugim radnjama. Oni sivi Arcotronics ili tako nešto imaju nešto neprirodno na visokim frekvencijama, neku čudnu oštrinu u zvuku i treba ih izbegavati. Imaju oko 10% manji kapacitet nego što piše. I Bennic isto, u minusu 10%. Wima je tačnog kapaciteta.

 

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Father said:

Mislim da te razlike ove "laike" iz HiEnd elitnih fabrika mnogo ne uzbuđuju.

😂

Ako se neki menadžer pomalo i uzbudi, autsorsovaće će neko istraživanje, rezultate će postaviti na nekoj maloj fabričkoj liniji, a gotov proizvod papreno naplaćivati.

Primetio sam da ni ti papreni proizvodi ne ulaze u sve paprene zvučnike. Mislim da su to više igračke diy zajednice.

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, Nixie said:

Da su nam veća primanja, bilo bi još manje tih DIY kompromisa. 😁

Sa većim primanjima dolazi manjak vremena za palamuđenje. Sreća je uvek negde "tamo/vamo" kao i istina.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Zexx said:

Nikakvi skupi kondovi neće od mumlafona napraviti High-And™, bačena para...:rolleyes:

Mi ne pravimo mumlafone. Reč je o finom podešavanju zvuka. Na lampaškom preampu sam sa Jantzen Silver Z na izlazu dobio previše oštrine. Uzeo po savetu prijatelja da probam  Clarity Cap ESA i odmah je sve zazvučalo kako treba. Nije ni skuplje uvek bolje. Nisu to ne znam kakve razlike u zvuku, nekom bi možda i prijalo sa Silver Z. Zavisi i od ostatka sistema.

A mumlafoni se najčešće dobijaju upotrebom većeg broja polarisanih elektrolita na putu signala u komercijalnim uređajima. Neki od njih su neophodni, a neki i nisu. Zamenom za blok kondenzatore i izbacivanjem nepotrebnih može se dobiti dosta čistiju zvuk. Ako prostor i šema to dopuštaju.

A deo muljavog zvuka pripada i velikom broju konektora, prekidača, loših žica i nepotrebnih sklopova u tim spravama, ali to se teže ispravlja.

Link to comment
Share on other sites

Ajde sad konkretno o fabričkim zvučnicima. Većina ima bedno ožičenje,  skretnice sa bipolarnim elektrolitima i kalemove na feritnim jezgrima. Ako se menja to sa nekim fancy kablovima,  blok kondenzatorima i vazdušnim kalemovima, dobiće se bolji zvuk. A neko će reći da to nije bolje, jer je svetlije, nema topline više, ne zvuči kao original. I tu se ulazi u zonu sumraka šta ko misli da je bolje. 

Link to comment
Share on other sites

Brendiran uređaj ima neki svoj zvuk, voising ili kako već nazvati, postignut međuostalom i izborom delova . Promenom delova menja mu se i zvuk i to vise nije taj uređaj. Ako nije bas neki uređaj niže klase nikad mu ne bih menjao delove. Radije bih promenuo uređaj, ili nesto drugo uklopio drugačije u sistemu, promenuo za malo položaj zvučnika i sl. Svakako osnova treba biti proba uređaja pre kupovine. Jasno mi je da uvek ima stednje na delovima ali taj uređaj ima taj svoj zvuk zahvaljujući njima takvim kakvi su. Mnogi se recimo naježe na tantalijum kondenzatore i prvo sto im padne napamet kad vide naim je da ih izbace, međutim neki kazu da su oni taj "vudu element" za postizanje njihovog prepoznatljivog zvuka. U mom sadašnjem ampu EAR je gomila nistaposebnih delova, ali za mene (i mnoge druge) on radi sjajno. Nikad ga nebi aprgrejdovao boljim delovima. Kad dođe vreme tu je fabrički servis. 

Moj lični pogled. Ko voli da prepravlja i na taj način traga do zvuka njegov izbor. Ima naravno delova gde ne dolazi do promena zvuka ali su bolji, trajnije i sl. Siroka je tema, ni sve do zvuka uvek. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...