Jump to content

Putovanje se nastavlja

NL.

Recommended Posts

10 sati ranije, sondek said:

Unapred se radujem novom slusanju novog/novog sistema i jako mi je drago ako je zvuk otisao u pravom smeru uz monoblokove i dac. Prvoj verziji je bas to malo dodatne topline falilo koju kazes da si A klasom i lampama u lampi dacu dobio. Dodatno je dobra stvar sto se kod lampizatora zvuk dodatno moze znacajno tjunirati promenama lampi.  👌

Ps. Klimax zvucnici na pravom mestu sad, tamo gde smo mi "fizicari" vec davno hteli da ih podignemo na spratu iznad i zvuci sad brutalno kako i trebaju, ni najmanje ustrojeno kao sa malom prostorijom. Ona je sad dobila svoj zvucnik "po meri". San svakog audiofila je da ima dva takva sistema u kuci.

Hvala ti! :) Velika je promena sa A klasom, a i sa Lampijem. Mislim da je na dodatnu toplinu više uticao Pass A klase, jer se topliji zvuk oseća i na gramofonu. Lampi dodaje neku čaroliju i slojevitost koju je teško opisati recima, a pre svega daje humaniji i organskiji pečat. A to se sa dijamamantskim visokotoncima jako lepo slaže. Prezentacija je i dalje veoma detaljna, možda nije po ukusu svima, ali sam razmišljao da je to verovatno i zbog relativno male razdaljine sa koje se sluša. Razmak izmedju zvučnika je 2,4m a od mesta za slušanje do oba zvučnika ima po 2,65m. Zbog moda u bassu nisam mogao poziciju slušanja vise da udaljim. Ali eksperimentisacu još :)  

• Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

10 sati ranije, Delija said:

Dobra stvar, a u isto vreme i jos jedno dodatno prokletstvo u beskonacnoj potrazi za svetim gralom.

A vec "interno" prokomentarisah - sta ces vecu reklamu za Lampi od toga da je u jednom sistemu isterao Esoteric, a u drugom dCS. 

Tako je. dCS je sjajan i ozbiljan uređaj… ali za dijamantima se Lampi lepše slaže, tu nema govora. 

Verujem da bi recimo sa Wilson Sabrina X (bile su mi u najužem izboru pre nabavke Martena) lepše složio dCS…

11 minuta ranije, InSides said:

Па види - доста се људи које бих хтео посетити сакупило у Новом Саду, некако сам превидео да @NL. није тамо.

Lako cemo mi iz NSa stici do BGa ;)

8 sati ranije, srdjan_cvetkovic said:

Ne liče nimalo, bolji je Lampi Amber DAC od BurrBrown-a u Devialetu nesumljivo, ali je prevagnulo to što je gramofonska digitalna sekcija u Devialetu davala mnooogo bolji zvuk od analognog Classe-a, pa je sve otišlo u tom pravcu.

Od Lampija nisam odustao, samo da se jednog dana sklopi finansijska konstrukcija i eto meni prvih lampi u sistemu. Do tada, radi i Devialet jako dobro posao, po kvalitetu tu negde kao Chord QuteHD, moj ex-DAC.

Na Zapadu je Lampi potcenjen… 

Zameraju mu garažni “look and feel” i navodnu nepouzdanist. Što se tiče prve zamerke, nije da je potpuno bez osnova… ali uredjaji su tu prvenstveno da se slušaju, vizuelna estetika bi trebalo ipak da bude u drugom planu. Što se tiče druge zamerke… nadam se da je više zlonamerna nego realna… ali vreme će pokazati istinu :)

4 sati ranije, InSides said:

А чекај, чекај - и Климакс систем још стоји али на другој локацији?

Знам да је faux pas да се сам позовем у госте, али све теже се одупирем зову севера Србије.

Tako je, tu je i Klimax, samo je sada prerastao u AV sistem i upotrebljavaju ga svi ukućani svakodnevno :)

Poziv je naravno i dalje otvoren! :) 

SE veza je i dalje. Razlog tome je preporuka konstruktora NAT preampa, koji mi je savetovao da koristim SE kad god mogu - i za ulaze i za izlaz. Kaže da ću imati sužavanje opsega ako NAT radi u balansiranom modu.

Međutim, preporuka koju sam za Pass čuo kaže da se bolji rezultati i čistiji zvuk dobijaju preko balansirane veze. Lampi takođe može da radi u potpuno balansiranom režimu, a trebalo bi da su i kod njega rezultati bolji tako… zbog toga ću sigurno da probam i u celini balansiranu vezu. Možda će prednosti kod Lampija i Passa da budu veće od ograničenja kod NAT-a, pa će to da rezultira ukupno lepšim zvukom.

Ta razlika ume da bude bas ozbiljna u korist balansirane veze, ako je i dizajn uredjaja takav. Imao sam priliku to par puta cuti. Ako dizajn uredjaja nije takav onda tu i nema takve razlike, pa moze cak i obrnuto biti. Dakle samo proba. Ukoliko je balansirana konstrukcija uredjaja onda ce i mnogo skromniji kabl dati bolji zvuk. Slusao sam jednu prezentaciju kablova gde se krenulo od 200, pa 600 pa do 1200eur cenovno sa Se vezom, a onda ih je balansirani kabl od 200 eur bukvalno pocistio.. U pitanju su inace bili kablovi iste firme. Dok bi razlike izmedju prva tri kabla opisao cujnim ali kozmetickim ova druga veza je dala bas znacajnu razliku.

многи произвођачи од изворног бал сигнала одузму "вишак" и "спусте" на RCA шасијске конекторе "само" неопходне "две" жице 

30 minuta ranije, ab said:

многи произвођачи од изворног бал сигнала одузму "вишак" и "спусте" на RCA шасијске конекторе "само" неопходне "две" жице 

A mnogi opet samo stave XLR konektore, a od balansiranog signala ni traga, ni glasa.

• 1 month later...

IMG_0095.thumb.jpeg.c48de01035d6949a64508d480987d739.jpeg

Samo da prijavim jednu malu, ali za mene jako značajnu izmenu. Iz mog AV sistema sam u audio sistem prebacio sub (Linn Majik 126). Razlika je neverovatna! Sub je sečen na 55hz, sa dodatkom +2dB, faza 0. Desila se za mene potpuno neočekivana stvar - pik na 34hz je jako ublažen, a bas i mid bass su fino popunjeni. Razlika je sada baš velika i veoma je pozitivna! Hvala kolegi @Pedjica na pomoći oko ovog poduhvata! :) 

Odlično. Otišlo je na kraju sve u najlogicnijem smeru za taj prostor, a to je kvalitetan standmount plus sub ili dva. Nije mali financijski izazov za zadržati oba sistema, ali sad imas dva prostora sa dva dobro uklopljena sistema sto se zvucnika i "skole zvuka" tiče. 

• 2 weeks later...

Након прилично интензивног дружења у Нови Сад (видети тему о Золтановом систему), ето @Igor_xxxx-а и мене следећег дана у Београд. Релативно рано смо стигли код @NL.-a, који је за нас припремио праву аудиофилску посластицу. Још под импресијом јучерашне дружбе, ступили смо у сасвим другачијем простору, са потпуно различитим концептом система.

Чини ми се да већа антитеза "old school vs new school" није била могућа. :)

Скоро су све компоненте овог система, како и сама комбинација, новитети за мене. Оно чему сам се највише радовао је могућност да коначно чујем LP12, и то у Klimax изведби. На менију још и Lampizator, и то са 300B цевима. :D

Након иницијалног адаптације, почео бих прво са ставом да је овај систем у овој просторији школски пример "rightsizing-а". Звучници су импозантни, прелепо израђени, и са огромним потенцијалном попуњавања оне просторије. Верујем да и sub овде има улоге, али сам сигуран да би се одлично ти звучници снашли и без њега. Слажем се да су дијамантски високотонци специфични и траже навикавања на гомилу детаља, али нипошто нису "прскави" како су то знали високотонци код B&W-ја да буду.

Желео бих мало више времена да прођем са Лампизатором, али како смо били ограничени временом (због мојих обавеза, Никола је изванредан домаћин) - прешли смо на грамофон. Пре тога, мали куриозитет код дигиталног ланца - ово је први систем где сам толико убедљиво чуо разлику помеђу две playback апликације - Linn Kazoo vs Roon. Ја сам пристрасан према Roon-у, и када смо слушали Non-Cognitive Aspects of the City, преферирао сам Roon-ову репродукцију. Код других издања, импресије су биле обрнуте, али је разлика опет била импозантна. Верујем да је то резултат изванредног капацитета система за микрорезолуцију.

Кад смо код грамофона - и ту мали шок, иако очекиван - како беше оно - сви добри системи свирају добро на сличан начин. Грамофон је сушта супротност моје "дизајн философије" али види се да је то уређај који је унапређиван деценијама. Све је тамо на свом месту због тачне потребе (не бих да дискутирам о Jony Ive-ову изведбу, то је сасвим друга прича) све до звучнице, која је истог потекла као и моје личне звучнице - мада се овде ради о максималној изведби на рангу EMT-а, а то је њихова Novel технологија (да не буде забуна - звучница је Linn Ekstatik - али то за њих ради EMT).

Након првих тонова је било јасно - дигиталија је супер, али нажалост нема шта да тражи поред аналогије, бар за мој укус. Презентација се умирила, атмосфера омекшала, а систем задржао капацитет за микрорезолуцију детаља.

Нажалост по мене, нисмо ту стали, него прешли на магнетофон, Studer (који је потпуно репариран и у изванредном стању). Када је кренуо магнетофон, схватио сам зашто је @NL. презентирао систем на почетку са ставом "идемо од дигиталије према грамофону па према магнетофону - зато што се иначе не би никад вратили на дигиталију". Био си друже потпуно у праву. Погледао сам Игора, и схватио да нам се обојици мота у глави план како да набавимо магнетофоне. :D

Тај магнетофон показује пуни потенцијал система. Све што бих рекао као епитет звука би било излишно осим нешто што је драги пријатељ рекао годинама раније - тај уређај има само једну ману, а то је власничка структура.

Никола, хвала ти још једном на одвојеном времену, и то за викенд. Очекујемо те на повратну посету.

@InSides i @Igor_xxxx, hvala vam puno na poseti, bila mi je čast i zadovoljstvo da budem vaš domaćin! Nadam se da ćemo sledeči put imati više vremena, jer je i mnogo tema za razgovor i puno numera da se posluša... a vreme proleti... 

Do skorog susreta, uzdravlje! :cheers  

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now

• Create New...