Jump to content


Predlog za strimer


bojan87

Recommended Posts

Zdravo svima. Imam pojačalo Cambridge Audio CXA60 i Dali Zensor 5 zvučnike. Kao izvor zvuka mi najčešće zbog praktičnosti služi EON Box koji je povezan TOSLINKom do pojačala. Na EON Boxu preko Chromecast-a slušam muziku sa Tidal-a. Drugi izvor zvuka mi je macbook isto povezan TOSLINKom sa nešto malo FLAC i Tidal. 

Iako retko koristim macbook kao izvor, jer mi je praktičnije sa EON Boxa, primetio sam razliku u zvuku između ta dva izvora (na oba muzika sa Tidal-a), naravno u korist macbooka. Probao sam čak i da izvor bude TV (TOSLINK) i da na njega preko Chromecast-a puštam Tidal, ali to je još gore od EON Boxa. Pošto ne nameravam da se odričem praktičnosti i da kopčam macbook non stop pored pojačala, razmišljam da pazarim neki strimer i zaokružim priču tako da bi mi koristile vaše preporuke.

Nemam neku cifru od do sad u glavi, ali računam da mi nije potreban strimer iz nekog višeg ranga od komponenti koje već imam. Ako nisam u pravu ispravite me pa ću razmisliti o tačnoj cifri do koje bi isao. Može nov, može korektan polovan ako tako mogu da dobijem nešto bolje.

Hvala na svakom savetu.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na predlozima @ab @petarjovic

Innuos zen mini mk3 mi deluje interesantno, odnosno takav tip uređaja pošto ima i interni hdd gde bih mogao da imam neku kolekciju u slučaju da zataji internet i generalno super deluje opcija za cd i ripovanje, ali nemam aposlutno nijedan cd, niti sam planirao da idem na tu stranu pa mi to i nije od presudnog značaja.

I meni je logično delovalo da potražim strimer iz iste serije, računam da bi trebalo dobro da se uklapaju i zvučno i estetski. Nisam našao ni CXN V1 ni V2 da se trenutno nudi kod nas. Imam opciju da donesem uređaj iz Nemačke i tamo se V1 kreće oko 500-600E, a V2 oko 800E na oglasima. U principu i na ovaj strimer mogu da nakačim eksterni hd ukoliko me izda internet.

Dva pitanja vezana za dalji izbor.

  • Ako zanemarimo izgled i opcije, da li izmedju Innuos-a i CXNa postoji zvučno neka razlika? Da li neki od njih ima prednost što se tiče zvuka?
  • Isto pitanje i kada se porede CXN V1 i V2, da li sem onoga na papiru (Chromecast, Airplay 2, jači procesor na V2) postoje i neke druge razlike koje utiču na zvuk?
Link to comment
Share on other sites

Ako bez DAC-a onda Allo DigiOne, SMSL SD9, Pi2AES i možda najbolja opcija od svih  - iFi Zen Stream.

Ako sa DAC-om onda CXN (V1 ili V2, ako ti ne treba Roon, onda ti je V1 taman), u toj ceni je to best buy.

Sve preko toga za tvoj sistem nema poente. 

 

Da su moje pare, ja bih uzeo iFi Zen Stream i nakacio na CXA60 interni DAC, svirace jako, jako lepo... 

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na predlozima.

Pošto CXA60 ima integrisani DAC, meni u osnovi treba samo strimer bez DAC-a da zameni EON Box kao izvor i to mi je verovatno i najjeftinija opcija.

Ali, ne bežim od toga da to bude strimer koji ima DAC, ukoliko time dobijam neku zvučnu prednost u odnosu na interni DAC iz CXA60, a ne samo dupli DAC u sistemu. Ili u slučaju CXN-a gde dobijam i vizuelno uklapanje komponenti, što ne mogu da zanemarim pošto sve to uklapam sa dnevnom sobom, ženom, decom...Iz tog istog razloga u dnevnoj ne bih išao na strimer (bez DAC-a) + eksterni DAC jer tu već sa pojačalom imam 3 različite kutije i ode WAF u minus, dve će valjda biti u redu...a u planu je i nov gramofon pošto sam već par godina bez istog :) 

O konkretnim predlozima:

  • Matrix mini i3 pro - preporučio mi je distributer da pogledam i te Matrix strimere kao alternativu CXNu, i ispričao mi je neke cene, ali nisam pohvatao koja je za koji model, proveriću tačno sutra...uglavnom ovaj Matrix i CXN spadaju u tu grupu strimera koji imaju DAC i koje bih uzeo ako dobijam nešto na zvuku u odnosu na integrisani DAC u CXA60.
  • CXN V1/V2 - ista priča kao i za Matrix sa kojim vidim da je direktan konkurent u ovom slučaju, jedini očigledan plus za CXN mi je uklapanje sa CXA
  • iFi Zen Stream - u osnovi ovo mi je samo i potrebno i najjeftinije je rešenje, koliko sam iščačkao po netu oko 400E je. 
  • Nisam baš najbolje razumeo predlog @Iron man, u temi se govori o više različitih jeftinijih strimera i to mi se čini i u nekoj DIY varijanti.

Apropo DIY trenutno gledam da mi setup bude što jednostavniji da što više mogu da uživam u samoj muzici pošto nije da imam mnogo prilika, a nadam se da ću nekad biti u prilici i da se upustim u eksperimentisanje.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pre svega hvala svima na predlozima.

Samo da javim, na kraju sam odlučio da uzmem CXN v1 da uklopim uz pojačalo, računajući da bi polovan trebao da bude jeftiniji i negde bliži Ifi zen streamu po ceni, ali nije ga bilo neko vreme na oglasima, tj. nikako me nije htelo da se pojavi neki u srebrnoj boji. A inače mi je drug često u Nemačkoj, tako da i uređaje gledam i tamo na oglasima. Usput sam naišao na oglas za kombo CXA81 i CXN v2 po pristojnoj ceni pa mi je to kupio i doneo. Naravno, posle nedelju dana su se pojavila 3 oglasa za CXN v1 u odgovarajućoj boji.

CXN sam nakačio prvo na CXA60, naravno razlika u odnosu na prethodni setup gde je Tidal išao preko Chromecasta na Eon Box, pa optikom iz Eon Boxa do pojačala je ogromna, kao što sam i očekivao.

Zamenom pojačala za CXA81 dobio sam nešto drugačiji zvuk, sa CXA60 zvuk je bio dosta živahan i malo se i "unosio u facu", dok je sa CXA81 čini mi se sve to malo povučenije, prirodnije i toplije, a rekao bih i da je bolja i šira stereo slika. Naravno ne bih rekao da su to neke velike razlike i plus CXA60 ima tonske kontrole, pa je moguće i tu neko igranje, svakako da nije bio taj kombo u igri, ne bih ni menjao CXA60. CXA81 ima i ugrađen bluetooth, što mi odgovara za povezivanje TVa bez vidljivih kablova, a toliko retko to radim, da je i bluetooth konekcija sasvim dovoljnog kvaliteta.

Pošto je bilo priče da sa CXNom i Matrix mini dobijam dupli DAC, pošto pojačalo već ima DAC u sebi, na kratko sam uporedio CXN povezan optikom do CXA81 kada se koristi DAC pojačala i CXN povezan na analogni ulaz pojačala kada se koristi CXNov DAC. Rekao bih da je najveća razlika u stereo slici, separaciji, a da su ostale razlike male, barem meni.

Generalno mi sam CXN deluje kao dobar izbor, jer sam dobio baš ono što sam i hteo, lakoću korišćenja, opcije koje su mi potrebne, koristim isti daljinac za oba uređaja, ok je i aplikacija, lepo izgleda ta kombinacija u dnevnoj sobi, tako da sam zadovoljan.

Planirao sam svakako da poručim Arylic Up2Stream board da probam i time da se poigram malo, a svakako mi je potreban za jedan drugi projekat, tako da ću i to poručiti narednih dana, pa ćemo videti šta će iz svog tog kombinovanja na kraju da ostane :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...