Jump to content


bojan87

Novi članovi
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by bojan87

 1. Moje najsvežije iskustvo sa Postexpressom, mada moram priznati da ni sa jednom kurirskom službom do sad nisam imao nekih problema. Paket je stigao nekako iz Novog Sada za Suboticu bez adresnice tako da mu se tu izgubio trag u sistemu, a u Subotici su onda čekali da neko priloži reklamaciju da ustanove čiji je paket, što sam ja odmah i uradio, ali prošlo je ipak još par dana dok je i reklamacija stigla do njih. Naravno, da se bilo koja od ovih pošti javljala na telefon, možda bi to ustanovili i ranije bez reklamacije popunjene u pošti Kragujevac odakle je poslat.
 2. Kupio sam kablove pre svega zato što su domaće proizvodnje i nisu bili preskupi, inače nisam imao neku ideju da nešto u sistemu poboljšavam i rešavam kablovima, nego eto drago mi je bilo da kupim od nekog ko ovde to pravi. Interkonekt nisam koristio, njega sam dobio na poklon, a nije mi bio potreban u tom trenutku i do skoro je bio kod drugara koji ga je koristio za gramofon. Zvučnički koristim trenutno, bi-wire, vidim da ima i nekih novih modela u ponudi, ne znam da li je i ovaj koji ja imam aktuelna verzija ili je nešto menjano. Nemam nažalost sa mnogo drugih da uporedim, pre tih kablova sam imao običnu neku 4mm2 OFC žicu, možda je to bio subjektivan utisak, ali tu sam čuo poboljšanja na svim poljima u odnosu na tu običnu žicu. Probao sam onaj narandžasti kabl koji je popularan ovde na forumu. Narandžasti je delovao otvorenije, ali je u mom sistemu izrazio neku oštrinu na šta nisam mogao da se naviknem pa sam presudio u korist ovog MS zvučničkog, on je zvučao tamnije i punije, ali mi je to mnogo više ležalo. Imao sam i strujni, tu nisam video neku razliku u odnosu na onaj najjeftiniji kabl koji uglavnom ide uz uređaje, konektori su bili obični iz elektro radnje, šuko je imao premasivan oklop, koji mi je smetao, pa taj kabl i nisam koristio, na kraju sam sa kupovine domaće proizvodnje prešao na izradu u svojoj režiji, ispleo nešto po nekim receptima sa foruma i sa neta, tako da je taj MS strujni ostao neiskorišćen.
 3. Pozdrav, ako "kg" u imenu stoji za Kragujevac, mogu ja da ti dam na probu interkonekt ako ti je tako lakše.
 4. bojan87

  Šta se sluša ?

  https://tidal.com/browse/album/248534613
 5. bojan87

  Šta se sluša ?

  https://tidal.com/browse/album/105780593
 6. Pozdrav, Koristim Cambridge Audio CXN v2. Od opcija, mislim da mu fali samo HDMI i bluetooth (postoji opcija da se doda BT risiver koji se kupuje odvojeno) inače su dosta ugurali u uređaj. LAN i Wifi Airplay2 Chromecast Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz 2 x USB-A ulaz za hard ili fleš (jedan napred, jedan pozadi) USB-B ulaz za PC Nebalansirani RCA i balansirani XLR izlaz Digitalni izlaz: Koaksijalni i Optički Digitalni ulaz: Koaksijalni i Optički UPnP Internet radio Displej sa podacima o trenutnoj numeri, radio stanici, većinom podešavanja itd... Gapless playback Cambridge ima svoju aplikaciju, nisam je nešto preterano koristio, jer pre svega slušam Tidal preko njihove aplikacije tj. Tidal Connect-a, ali generalno čini mi se da je Cambridge aplikacija ok kada povremeno pustim nešto sa lokalnog servera ili neki internet radio. Postoji opcija da strimer radi i kao digitalno predpojačalo, ali to nisam probao. Uređaj sam najpre uzeo jer imam pojačalo iz iste serije pa mi se to i vizuelno uklapalo i omogućava mi lakoću korišćenja kao da je u pitanju all-in-one, jer sve kontrolišem jednim daljincem, a računao sam i da postoji neka singerija između pojačala i strimera obzirom da su iz iste serije. Zvukom sam zadovoljan, nemam nekih zamerki, ali nemam ni sa čim baš da uporedim, jer sam pre toga uglavnom kao digitalni izvor koristio Chromecast na TV, Eon Box, i pre toga kineski BT risiver i FX Audio DAC. Od svega toga naravno zvuči daleko bolje na svim poljima tako da nije baš za uporediti. Ono što sam primetio je da ja barem meni nešto bolji zvuk kada koristim DAC iz strimera, nego kada digitalnim signalom idem iz strimera pa koristim DAC iz pojačala. Nisam imao prilike da ga probam uz drugo pojačalo, ali jesam uz par drugih zvučnika i ozbirom da su zvučnici svaki za sebe imali totalno drugi potpis, deluje mi da je strimer neutralan. Takođe, uređaj radi brzo, nisam do sada imao nikakve bagove, brzo prebacuje sa jednog na drugi izvor i ako nekome znači treba mu manje od 20 sekundi kada se uključi da se nakači na mrežu i bude potpuno operativan. Nadam se da će ovo nekome biti korisno, pohvala za iniciranje teme.
 7. Hvala Jimmy na utiscima. Ja sam u međuvremenu naleteo na S400 Mk1 i pazario, prezadovoljan sam, do sad nisam nikad osetio toliku promenu u sistemu, a verujem da su Mk2 još bolji. Pošto mi je dnevna soba daleko od idealne za pozicioniranje zvučnika, S400 sam i uzeo u obzir jer su gomile recenzija upravo isticale to lako pozicioniranje čak i u samoj blizini zidova. Mogu samo da potvrdim da je i meni utisak čak i u mojim uslovima da je sve na mestu kako treba, ništa ne štrči, trpe dosta žanrova, baš iskreno uživam u muzici. Ono što je meni stvarno bilo iznenađenje iako sam to pročitao u većini recenzija je bas, nisam mogao da verujem da iz ovako malih kutijca izlazi tako pun bas, par drugara koji su dolazili da ih poslušaju su isto komentarisali da li sam uštekao negde i subwoofer. Nisam menjao pojačalo tako da ih guram sa Cambridge CXA81, verujem da bi još bolje zvučali uz nešto drugo, ali sam za sada prezadovoljan.
 8. bojan87

  Šta se sluša ?

  https://tidal.com/browse/album/15871621
 9. Zdravo Jimmy, da li moze neki utisak za S400? I ako je stigao i I150?
 10. Da, svakako da se prvo proveri izlaz. Kod mene Macbook prebaci izlaz na digital i pocne da svetli automatski kada se ubaci kabl tj. adapter, mozda je slican sistem i na CCA.
 11. Postoji i adapter sa Toslink-a na 3.5mm. I meni je na macbook-u optički sakriven unutar 3.5mm izlaza, pa sam koristio takav adapter koji je došao uz sam optički kabl, ali ima zasebno adaptera po KP-u.
 12. Ja slušam nekih 20ak dana, imam i CXA pojačalo i meni to stvarno svira super. Nisam imao iskustva sa drugim strimerima da mogu nešto da uporedim, prethodni izvor mi je bio Tidal Chromecast-om na Eon Box pa optikom na pojačalo ili retko Tidal na Macbooku pa isto optikom na pojačalo, svira daleko bolje od obe opcije, pogotovu od Eon Boxa. Što se tiče povezivanja, na njemu je fabrički strujni, a interkonekt sam dobio na poklon, domaće je proizvodnje, proizvođač je iz Vrbasa i ima ga na kp-u. CXN mi je lak za korišćenje, ok je aplikacija, mada uglavnom koristim Tidal connect, ne baguje, za sad sve ok. Može da svira gapless sa Tidala, proverio upravo još jednom. Može da se doda secure stream, takođe proverio.
 13. Pre svega hvala svima na predlozima. Samo da javim, na kraju sam odlučio da uzmem CXN v1 da uklopim uz pojačalo, računajući da bi polovan trebao da bude jeftiniji i negde bliži Ifi zen streamu po ceni, ali nije ga bilo neko vreme na oglasima, tj. nikako me nije htelo da se pojavi neki u srebrnoj boji. A inače mi je drug često u Nemačkoj, tako da i uređaje gledam i tamo na oglasima. Usput sam naišao na oglas za kombo CXA81 i CXN v2 po pristojnoj ceni pa mi je to kupio i doneo. Naravno, posle nedelju dana su se pojavila 3 oglasa za CXN v1 u odgovarajućoj boji. CXN sam nakačio prvo na CXA60, naravno razlika u odnosu na prethodni setup gde je Tidal išao preko Chromecasta na Eon Box, pa optikom iz Eon Boxa do pojačala je ogromna, kao što sam i očekivao. Zamenom pojačala za CXA81 dobio sam nešto drugačiji zvuk, sa CXA60 zvuk je bio dosta živahan i malo se i "unosio u facu", dok je sa CXA81 čini mi se sve to malo povučenije, prirodnije i toplije, a rekao bih i da je bolja i šira stereo slika. Naravno ne bih rekao da su to neke velike razlike i plus CXA60 ima tonske kontrole, pa je moguće i tu neko igranje, svakako da nije bio taj kombo u igri, ne bih ni menjao CXA60. CXA81 ima i ugrađen bluetooth, što mi odgovara za povezivanje TVa bez vidljivih kablova, a toliko retko to radim, da je i bluetooth konekcija sasvim dovoljnog kvaliteta. Pošto je bilo priče da sa CXNom i Matrix mini dobijam dupli DAC, pošto pojačalo već ima DAC u sebi, na kratko sam uporedio CXN povezan optikom do CXA81 kada se koristi DAC pojačala i CXN povezan na analogni ulaz pojačala kada se koristi CXNov DAC. Rekao bih da je najveća razlika u stereo slici, separaciji, a da su ostale razlike male, barem meni. Generalno mi sam CXN deluje kao dobar izbor, jer sam dobio baš ono što sam i hteo, lakoću korišćenja, opcije koje su mi potrebne, koristim isti daljinac za oba uređaja, ok je i aplikacija, lepo izgleda ta kombinacija u dnevnoj sobi, tako da sam zadovoljan. Planirao sam svakako da poručim Arylic Up2Stream board da probam i time da se poigram malo, a svakako mi je potreban za jedan drugi projekat, tako da ću i to poručiti narednih dana, pa ćemo videti šta će iz svog tog kombinovanja na kraju da ostane
 14. Hvala svima na predlozima. Pošto CXA60 ima integrisani DAC, meni u osnovi treba samo strimer bez DAC-a da zameni EON Box kao izvor i to mi je verovatno i najjeftinija opcija. Ali, ne bežim od toga da to bude strimer koji ima DAC, ukoliko time dobijam neku zvučnu prednost u odnosu na interni DAC iz CXA60, a ne samo dupli DAC u sistemu. Ili u slučaju CXN-a gde dobijam i vizuelno uklapanje komponenti, što ne mogu da zanemarim pošto sve to uklapam sa dnevnom sobom, ženom, decom...Iz tog istog razloga u dnevnoj ne bih išao na strimer (bez DAC-a) + eksterni DAC jer tu već sa pojačalom imam 3 različite kutije i ode WAF u minus, dve će valjda biti u redu...a u planu je i nov gramofon pošto sam već par godina bez istog O konkretnim predlozima: Matrix mini i3 pro - preporučio mi je distributer da pogledam i te Matrix strimere kao alternativu CXNu, i ispričao mi je neke cene, ali nisam pohvatao koja je za koji model, proveriću tačno sutra...uglavnom ovaj Matrix i CXN spadaju u tu grupu strimera koji imaju DAC i koje bih uzeo ako dobijam nešto na zvuku u odnosu na integrisani DAC u CXA60. CXN V1/V2 - ista priča kao i za Matrix sa kojim vidim da je direktan konkurent u ovom slučaju, jedini očigledan plus za CXN mi je uklapanje sa CXA iFi Zen Stream - u osnovi ovo mi je samo i potrebno i najjeftinije je rešenje, koliko sam iščačkao po netu oko 400E je. Nisam baš najbolje razumeo predlog @Iron man, u temi se govori o više različitih jeftinijih strimera i to mi se čini i u nekoj DIY varijanti. Apropo DIY trenutno gledam da mi setup bude što jednostavniji da što više mogu da uživam u samoj muzici pošto nije da imam mnogo prilika, a nadam se da ću nekad biti u prilici i da se upustim u eksperimentisanje.
 15. Trenutno nema, ali trebalo bi da bude uskoro na stanju. Da li imate još neki predlog ili da se fokusiram na CXN?
 16. Hvala na predlozima @ab @petarjovic Innuos zen mini mk3 mi deluje interesantno, odnosno takav tip uređaja pošto ima i interni hdd gde bih mogao da imam neku kolekciju u slučaju da zataji internet i generalno super deluje opcija za cd i ripovanje, ali nemam aposlutno nijedan cd, niti sam planirao da idem na tu stranu pa mi to i nije od presudnog značaja. I meni je logično delovalo da potražim strimer iz iste serije, računam da bi trebalo dobro da se uklapaju i zvučno i estetski. Nisam našao ni CXN V1 ni V2 da se trenutno nudi kod nas. Imam opciju da donesem uređaj iz Nemačke i tamo se V1 kreće oko 500-600E, a V2 oko 800E na oglasima. U principu i na ovaj strimer mogu da nakačim eksterni hd ukoliko me izda internet. Dva pitanja vezana za dalji izbor. Ako zanemarimo izgled i opcije, da li izmedju Innuos-a i CXNa postoji zvučno neka razlika? Da li neki od njih ima prednost što se tiče zvuka? Isto pitanje i kada se porede CXN V1 i V2, da li sem onoga na papiru (Chromecast, Airplay 2, jači procesor na V2) postoje i neke druge razlike koje utiču na zvuk?
 17. Zdravo svima. Imam pojačalo Cambridge Audio CXA60 i Dali Zensor 5 zvučnike. Kao izvor zvuka mi najčešće zbog praktičnosti služi EON Box koji je povezan TOSLINKom do pojačala. Na EON Boxu preko Chromecast-a slušam muziku sa Tidal-a. Drugi izvor zvuka mi je macbook isto povezan TOSLINKom sa nešto malo FLAC i Tidal. Iako retko koristim macbook kao izvor, jer mi je praktičnije sa EON Boxa, primetio sam razliku u zvuku između ta dva izvora (na oba muzika sa Tidal-a), naravno u korist macbooka. Probao sam čak i da izvor bude TV (TOSLINK) i da na njega preko Chromecast-a puštam Tidal, ali to je još gore od EON Boxa. Pošto ne nameravam da se odričem praktičnosti i da kopčam macbook non stop pored pojačala, razmišljam da pazarim neki strimer i zaokružim priču tako da bi mi koristile vaše preporuke. Nemam neku cifru od do sad u glavi, ali računam da mi nije potreban strimer iz nekog višeg ranga od komponenti koje već imam. Ako nisam u pravu ispravite me pa ću razmisliti o tačnoj cifri do koje bi isao. Može nov, može korektan polovan ako tako mogu da dobijem nešto bolje. Hvala na svakom savetu.
 18. Možda nekome pomogne iskustvo o uparivanju sa Cambridge CXA60 ako bude pretraživao forum za savet kao ja pošto izgleda da ima malo iskustva na forumu sa ovim pojačalom. Na kraju sam upario sa Dali Zensor 5 podnostojećim zvučnicima, nekako sam napravio mesta za njih, iako su podnostojeći stvarno deluju kompaktno i vizuelno zauzimaju manje prostora od prethodnih B&W DM602 koji su stajali na komodi. Naravno, bitna stvar je i da se ženi više sviđaju. Što se zvuka tiče nije da znam baš da objasnim to fino, ali barem su se za moje uši i u mojoj postavci Dali mnogo bolje uklopili nego B&W. Dali su dosta ujednačeniji u zvuku, puniji, dok su B&W dosta svetlije zvučali i u određenim situacijama su znali da budu zamarajući. Dali mnogo bolje ispunjava sobu, stereo slika je rekao bih dosta šira i mnogo bolje dočaravaju doživljaj muzicara u sobi, a i samo pozicioniranje zvuka je bolje. Naravno, to ne mora da znači da je to isključivo zbog uparivanja sa CXA60, verovatno ima uticaja i uklapanje u prostor itd... Nadam se da će nekome pomoći ovo iskustvo. Pozdrav
 19. Pozdrav svima, Uskoro mi stize iz inostranstva Cambridge Audio CXA60 pojacalo pa mi je potreban savet za bookshelf/standmount zvucnike koji bi se dobro slagali uz pojacalo. Trenutno posedujem B&W DM602 S2, ukoliko mi oni budu zvucali dobro u toj kombinaciji, ne bih ih menjao, ali svakako bih da cujem savete o uparivanju sa ovim pojacalom. Izvor zvuka bi bili TV i racunar, do sad su isli preko FX-Audio DAC-a, posto sam imao "vintage" pojacalo, ali posto CXA60 ima svoj DAC, FX-Audio izlazi iz kombinacije. Gramofon mi je nedavno zavrsio karijeru, u planu je drugi gramofon i phono preamp, ali sam malo i ogranicen prostorom pa bih se za sad drzao da je izvor zvuka samo TV i racunar. U pitanju je manja dnevna soba od 15ak kvadrata. Znam da je to greh, ali prosto nemam prostorno mogucnosti da zvucnike stavim na odgovarajuce stalke, moram da ih stavim na TV komodu, ali cu se potruditi da ih nekako izolujem nekim mini stalcima da ne svira i komoda zajedno sa njima. Pozdrav i hvala na savetima
×
×
 • Create New...