Jump to content


Objasnjenje u vezi konstrukcije pojacala


Zorole

Recommended Posts

Neko vreme sam u HiFi vodama i primetio sam nešto što me interesuje odavno ali nikako da pitam. Svi hvale Engleska pojačala, dok su Japanci i Nemci iza njih. I uvek sam se čudio zašto. Englez unutra skoro klot: torus, mali elektroliti, dosta malih tranzistora, plastični, ružni... Japanac unutra ogroman trafo ili dva, veliki elektroliti, veliki tranzistori, brušeni alu, sve pod konac i opet jeftiniji od Engleza. I "lošije" zvuče. Za malo ozbiljnijeg Engleza, koji ima nešto unutra, možeš da kupiš Japanski spejs šatl. Da li se svi koji kupuju uredjaje vode stranim (Engleskim) časopisima nije mi jasno? Pa zar Japanci stvarno nisu mogli da iskopiraju Engleze i da prave "šuplja" pojačala, da to zvuči dobro, i da mlate pare? Zar je toliko teško staviti 10tak komponenti u pojačalo? Možda je Technics zato počeo da pravi komercijalu? Jer koliko god se trudili da naprave bilo šta što valja, Englezi bi pobedjivali sa "vanzemaljskom" tehnologijom...  Evo i slike:

Nad C325bee prodaje se po 150e           i            Sony Ta F590Es prodaje se za 120e i manje

c325bee-1-nad.jpg

f590es_251386.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 425
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

6 sati ranije, perodeformero said:

Nemoj previše da razmišljaš, nego kantar u ruke i kupuj najteže pojačalo.Što više delova, to bolje, naučno dokazano!Sve ostalo je nebitno, neka je nakrcano do vrha.

Ti si izgleda čovek tipa: "Bolje da vozim klot Golfa, nego Renoa u fulu" :P Nije ti loše razmišljanje. Ipak kod Golfa nema šta da se pokvari. Ahahahaha... 

Link to comment
Share on other sites

Bilo koje valjano napravljeno pojačalo, fabričko ili DIY nije jeftino!

Uzmi samo na gomilu delove od kojih je sastavljeno neko dobro spakovano pojačalo i videćeš da to nikako ne može da bude za malo para. I to ako se ne računa rad, samo klot materijal.

E sad, DIY uradak skoro uvek može da se napravi za manje para, a da može da "bije" skuplji fabrički pandam. Kažem, skoro uvek, nije uvek, zavisi od još faktora, na pravom mestu od onoga ko to pravi, pa od topologije, a tek na trećem mestu su torusi, elektroliti, tranzistori, otpornici, žice i koješta drugo.

Ima na ovom forumu dobar broj ljudi koji su pravili prilično dobra pojačala, da ne kažem, izuzetna, koja uopšte nisu bila jeftina, daleko od toga. 

Link to comment
Share on other sites

On 3/13/2017 at 23:22, Zorole said:

 

Neko vreme sam u HiFi vodama i primetio sam nešto što me interesuje odavno ali nikako da pitam. Svi hvale Engleska pojačala, dok su Japanci i Nemci iza njih. I uvek sam se čudio zašto.

 

Zato sto Engleska pojacala imaju dobar EPP   :lol:. Tako generalizovati stvari je krajnje neozbiljno. Ima bisera, a i kukolja i na jednoj i na drugoj strani. 

Pogotovo Nemci.. Samo kad pomislim na firmu T+A i njihova pojacala.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...