Bang & Olufsen Beolab 90

High-End skulptura

Poseta CES-u 2016 u Las Vegasu može vas staviti pred ne tako laku dilemu: na primer, da li utrošiti 80.000 dolara na automobil “tesla” ili najnovije Bang & Olufsen zvučnike.

BLa90-15CS-12 - Copy

S vremena na vreme, Bang & Olufsen, verovatno vodeće ime lajfstajl sistema u svetu, zaintrigiraju i svet audiofila. Poslednji put je to bilo pre 12 godina, kad je firma iz Struera lansirala Beolab 5, moćni aktivni zvučnik od 2,5 kilovati snage, s korekcijom prostorije i tad revolucionarnim pomičnim akustičkim sočivima, o kojima su pisali gotovo svi renomirani britanski, američki i evropski hi-fi mediji. Ove godine na CES-u Bang & Olufsen je predstavio Beolab 90, zvučnik kojim se obeležava 90 godina ove danske firme. Zainteresovanost hi-fi štampe ni ovoga puta nije izostala.
Beolab 90 je razvijan punih 12 godina, u početku u saradnji s Danskim tehničkim univerzitetom, i isprva je zamišljen u obliku valjka visine dva metra sa ukupno 24 jedinice, svakom kao zasebnim kanalom i sa zasebnim DSP-om, postavljene po obodu. S vremenom, projekat se vratio u Struer. Za razliku od drugih B&O uređaja koji počinju i završavaju se s dizajnom, Beolab 90 je počeo kao akustički projekat. Izgleda da se poslednjih godina promenila i filozofija ove firme, koja je sada, po rečima njenog novog direktora Tuea Mantonija, “akustika, dizajn i kvalitet izrade”. Tome treba dodati da nakon smrti Davida Lewisa 2011. firma više nema vodećeg dizajnera, već angažuje različite dizajnerske biroe. Beolab 90 je dizajnirao nemački biro Frackenpohl Poulheim, zbog čega ima potpuno drugačiji dizajnerski potpis od ostalih uređaja u tekućem katalogu B&O, mada svakako poseban.

BLa90-15CS-A01Beolab 90 je impozantan aktivni, omnidirekcioni zvučnik sa ukupno 18 jedinica raspoređenih u osam osa u krugu od 360 stepeni: prednji bas od 260 mm i još tri bas-jedinice od 212 mm; ukupno sedam srednjotonaca od 86 mm i sedam visokotonaca od 30 mm. Sve zvučničke jedinice su Scan-Speak, serija Revelator, Discovery i Illuminator, posebno dorađenih za potrebe ovog zvučnika. Ovaj kompleksni niz drajvera čini ukupno 14 kanala, koje pokreće aktivna amplifikacija u klasi D: za basove su zadužena četiri Heliox modula, koji zauzimaju gotovo celu donju zapreminu aluminijumskog kabineta, a za srednje i visoke tonove još po sedam ICEpower modula. Ukupno 18 pojačivačkih modula u stanju je da da neverovatnih 8.200 vati! Poznati su metodi kojima Bang & Olufsen testira svoje uređaje, a za Beolab 90 smišljen je i poseban test: nakon što je u fabrici proizveden jedan komad, napravljen je i jedan par prototipova sa serijskim brojevima 2 i 3, koji su priključeni na izvor zvuka i ostavljeni da cele noći sviraju neku Eurodance kompilaciju iz devedesetih godina na maksimalnoj snazi kako bi se videlo hoće li elektronika, zvučnici i kućišta uopšte izdržati toliku snagu. Treba li posebno naglasiti da je test uspešno obavljen u više navrata?

Povezivanje i komande
Beolab 90 prihvata čitav niz analognih i digitalnih ulaza. Tu je, očekivano, PowerLink, standardni B&O link protokol, koji u svaki zvučnik šalje signal oba kanala, kao i upravljačke signale. Zatim, tu su analogni RCA i XLR ulazi, takođe za oba kanala na svakom zvučniku, kao i većina standardnih digitalnih priključaka: USB audio, S/PDIF i Toslink, kao i bežični WiSA protokol. Preko digitalne veze Beolab 90 prima rezoluciju do 24/192. Treba napomenuti da, iako je ovaj Beolab apsolutno tehničko dostignuće, deli zajedničku osobinu svih B&O uređaja, a to je da u trenutku kad se pojave na tržištu tehnološki nisu najaktuelniji: tako Beolab 90 nema mogućnost DSD digitalne reprodukcije, što je, s obzirom na cenu, logično očekivati. Komandovanje zvučnicima je moguće preko integrisane daljinske kontrole Essence, preko mobilne aplikacije ili s kompjutera putem aplikacije Beoplay, koja je istovremeno i muzički plejer.

DSP
Zvuk konvencionalnih zvučnika u prostoru menja i, najčešće kvari, refleksija zvuka o zidove, pod i tavanicu. Preklapanje i mešanje direktnog i odbijenog zvuka kvari originalni snimak, što se najčešće čuje kao gubitak dubine i osećaja pozicije i udaljenosti pojedinih instrumenata. Ovo odbijanje nije uniformno, zavisi i od frekvencije, pa tako visoki tonovi uglavnom putuju direktno, dok niski opseg putuje po celoj prostoriji i okružuje slušaoca sa svih strana, stvarajući tako neprirodni 3D efekat.

BLa90-15CS-11Kod Beolaba 90 frontalni bas, srednji i visoki drajver rade u normalnom trosistemskom režimu i fazi, dok sve ostale jedinice služe za pojačavanje ili, naprotiv, poništavanje odbijenih frekvencija. Proračun rada dopunskih drajvera kompjuterski se izvodi na osnovu merenja minijaturnih pokretnih mikrofona u samim zvučnicima. Na osnovu skeniranja prostorije, DSP sistem stvara njenu sliku i na osnovu toga vrši amplitudnu i frekvencijsku korekciju, ali i omogućava izbor režima slušanja: uski snop za samo jednog slušaoca u svit-spotu, široki snop za širu slušnu poziciju, kao i omnidirekcioni režim. Osim toga, tonsku pozornicu je moguće pomerati u čak pet različitih pravaca.

Slušni test
Kao i na svakom sajmu, i na CES-u je uvek prisutan manji ili veći “background noise”: posetioci koji ulaze i izlaze, tihi žamor i povremeno zvuk sa susednih prezentacija. Pored toga, nije garantovano da ćete čak i kao predstavnik sedme sile uvek moći da sednete u svit-spot. Već na početku demonstracije, koju je vodio Geoff Martin, koji u Strueru ima titulu “tonmeister”, primetili smo da ne smeta što smo znatno izmešteni iz centralne pozicije za slušanje i što su drugi posetioci ispred nas zaklanjali zvuk. Prvi zvuci su nas odneli sa stolice. Negde je bilo očekivano da veliki zvučnici daju veliki zvuk, ali ne i da veličina slike odgovara celom simfonijskom orkestru.

Beolab 90 svira do krajnosti prirodno i bez i najmanjeg napora. Sa uključenim DSP-om i podešenom slušnom pozicijom, pozornica i prostorna slika su do te mere precizni da je na momente delovalo da je pevačica čiji smo glas slušali na dva koraka od nas. Nismo imali prilike da čujemo starije snimke, ali smo se zapitali da li je Belolab 90 “previše dobar” zvučnik za starije ili tehnički slabije snimke koji nisu mnogo marili za pozicioniranje i stereo-sliku. Naravno, ovaj zvučnik sa svom svojom silom pojačivača nije samo sirova, brutalna snaga namenjena za specijalne zvučne efekte HD filmova koji se gledaju u demo-salonima ili luksuznim apratmanima. Čak i sa isključenim DSP funkcijama, Beolab 90 ima neverovatnu tonsku ravnotežu i istovremeno moćnu i rafiniranu dinamiku i savršeno utegnut ceo opseg ujednačenog kvaliteta.

Bas-opseg je posebna priča – dubok bas koji drma pod, s neverovatnim udarcima i čvrstom kontrolom. Pored toga što je snažan, ceo duboki opseg ima izvanrednu definiciju i pozicioniranje, bez razlivanja po podovima i uglovima prostorije, kako obično prave subvuferi.

Beolab 90 je svakako najbolji B&O zvučnik do sada. Da li je ovo bio i najbolji zvuk koji smo slušali na CES-u? Teško je reći. Međutim, s kolegama iz drugih medija složili smo se da je Beolab svakako imao najbolji bas koji se ove godine mogao čuti u Las Vegasu, dakle i u svetu.

Topologija: trosistemski, kompresioni, aktivni zvučnik
Snaga: 8.200 W
Prednji bas: 260 mm Scan-Speak Revelator
Bočni basovi: 3x212 mm Scan-Speak Discovery
Srednji opseg: 7x86 mm Scan-Speak Illuminator
Visoki opseg: 7x30 mm Scan-Speak Illuminator
Pojačivački moduli: 7 x B&O ICEpower (visoki), 7 x B&O ICEpower (srednji), 4 x Heliox (basovi)
DSP: 2 x Analog Devices ADSP-21489 (192 kHz) s regulacijom širine zvučnog snopa, usmerivanjem zvučnog snopa i aktivnom kompenzacijom prostorije
Analogni ulazi: Power Link, RCA, XLR
Digitalni ulazi: USB Audio, S/PDIF, Toslink (svi 24 bita /192 kHz)
Bežično povezivanje: Power Link, WiSA
Dimenzije (ŠxVxD): 74,7x123,5x73,5 cm
Težina: 137 kg po komadu
Reader Rating5 Votes
80
80
Ocena čitalaca