Yamaha YSP-5600

Rekorder

Nakon predstavljanja Immersive formata kao najnovijeg dostignuća u surround tehnologiji, bilo je samo pitanje vremena kada će ga Yamaha ponuditi u prestižnoj seriji digitalnih projektora zvuka.

43212674476348B99EAFFB18388C9621_12075

Već na prvi pogled jasno je da YSP-5600 nije standardni saundbar, na šta ukazuje visina od preko 20 centimetara. Takođe, širina od 110 centimetara i masa od nepunih 12 kilograma svrstavaju ga u red teškaša, pa će za smeštanje biti potreban nešto veći prostor ispod televizora. Prednja strana je gotovo u potpunosti prekrivena crnom metalnim mrežicom, a zaobljena gornja i donja ivica umekšavaju pojavu, mada se za YSP-5600 ne bi moglo reći da je lep uređaj – on svoju atraktivnost duguje impozantnim dimenzijama i moćnoj tehnologiji ispod poklopca. Na donjoj zaobljenoj površini, ispod mrežice, nalaze se svetlosni indikatori za status uređaja, wi-fi i blutut povezivanje, a nešto dalje nadesno postavljen je 3,5-milimetarski priključak za povezivanje IntelliBeam mikrofona. Iza prednje strane, skriveno nešto manjim dimenzijama i zakošenim bokovima, nalazi se kućište uređaja koje saundbaru daje i popriličnu debljinu (93 mm). Na njegovoj gornjoj strani postavljena su četiri okrugla tastera, koja služe za uključivanje, kontrolu glasnoće i odabir izvora. Pored velikog broja proreza za hlađenje, na zadnjoj strani smeštena je garnitura priključaka, koja obuhvata četiri HDMI ulaza i jedan izlaz, četiri audio-ulaza (dva digitalna optička i po jedan digitalni koaksijalni i analogni RCA), izlaz za aktivni sabvufer i eternet port. Tu su još sistemski priključak, ulaz i izlaz za daljinsku kontrolu drugih uređaja, USB port za ažuriranje firmvera i servisni RS-232C port, kao i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl. Konačno, na zadnjoj strani nalaze se prihvatnici za metalne nosače, koji se isporučuju uz uređaj i služe za pričvršćivanje modela YSP-5600 na zid.

1AA973D003A9494F8D02D8C7D0C902CE_12075

Po pitanju pakovanja, ovom saudbaru je teško naći zamerku. Osim pomenutih zidnih nosača i šrafova, uz YSP-5600 isporučuje se sistemski daljinski upravljač konvencionalne forme i dobro obeleženih tastera, IntelliBeam mikrofon s kablom dužine šest metara i stalkom, optički i strujni kabl, kao i signalni i sistemski kabl za sabvufer. Ipak, najzanimljiviji dodatak jeste SWK-W16, uređaj diskretnog dizajna i veličine prosečnog kućnog rutera. Na njegovoj zadnjoj strani nalaze se izlaz za sabvufer i sistemski konektor, kao i strujni kabl koji se ne može odvojiti. Pomoću ove spravice svaki aktivni sabvufer može se bežičnim putem povezati sa YSP-5600.

Scene svemirskih bitaka predstavljaju pravo uživanje za gledanje i slušanje.

Tehnologija
Kao i uvek kad su u pitanju vrhunski Yamahini digitalni projektori zvuka, YSP-5600 predstavlja pravi mali sajam najsavremenijih tehničkih rešenja. Na prednjem panelu mesto je našlo čak 46 zvučničkih jedinica, a proizvođač ponosno ističe da je to novi rekord u istorijatu YSP serije. U središnjem delu nalaze se 32 horizontal-beam jedinice prečnika 40 milimetara, koje se automatski usmeravaju u skladu sa akustičkim osobinama prostorije i odabranim modalitetom zvuka. Pored njih postavljena su dva niskotonska drajvera prečnika 110 milimetara, a na krajevima prednjeg panela smešteno je po šest 28-milimetarskih vertical-beam jedinica, koje se takođe automatski usmeravaju. Yamaha navodi da svaka beam jedinica koristi sopstveno pojačivačko kolo, čija ukupna snaga iznosi 74 vata, te da niskotonce pokreće par modula snage po 17 vati, što u zbiru daje kontinualnu snagu sistema od 108 vati.

Immersive sound
U odnosu na prethodni model YSP-5100, koji smo testirali pre tačno četiri godine, jedan od najvećih aduta novajlije predstavlja implementirana podrška za Dolby Atmos i DTS:X. Za ovo su zaslužni pomenuti vertical-beam drajveri, koji emituju zvučne talase nagore, a oni se potom odbijaju o plafon i surround ugođaju daruju treću dimenziju – visinu. S druge strane, kad smo se već dotakli prethodnika, treba reći da je proizvođač iz paketa pratećih opcija isključio FM radio, kao i komponentne i kompozitne video-ulaze. Ipak, tu je više nego dostojna zamena u vidu internet radija (vTuner) i brojnih onlajn muzičkih servisa (Spotify, Juke, Napster…), kao i MusicCast tehnologija za sastavljanje multirum sistema. U pogledu funkcionalnosti, jedino što bi se još moglo poželeti jeste prisustvo USB-A porta za direktnu reprodukciju sa eksternih skladišta.

Uprkos nepretencioznom dizajnu, YSP-5600 ni u jednom okruženju neće proći neopaženo, bez obzira na to da li je postavljen na policu ili montiran na zid. Nakon uključivanja, u dnu prednjeg panela ukazuje se displej, do tada skriven ispod metalne mrežice, koji služi za prikazivanje trenutnog modaliteta rada i praćenja odabranih funkcija. Tokom godina druženja s Yamahinim surround proizvodima, stekli smo puno poverenje u YPAO sistem za automatsku kalibraciju, a sam proces je jednostavan čak i kod uređaja ovog tipa. Nakon kalibracije, YSP-5600 je opremljen neophodnim informacijama o prostoru koji ga okružuje i zabava može da počne. Tokom reprodukcije, prvi utisak jeste izvanredna preciznost tonova. Izraz “virtuelni surround” treba uzeti s velikom rezervom jer YSP-5600 u ovom pogledu staje rame uz rame s pravim višekanalnim sistemima. Zvuk bez teškoća ispunjava prostoriju i okružuje auditorijum, pa su tvrdnje proizvođača da YSP-5600 zamenjuje 7.1.2-kanalni sistem sasvim tačne. Dinamika je veoma dobra, pa su fini detalji i sporedni zvukovi okruženja prezentovani dovoljno čisto i definisano, na način koji svakom efektu daje dovoljno prostora, uz majstorsko uklapanje u jedinstvenu celinu. Prelazak na Dolby Atmos u dugo očekivanom SF hitu “Star Wars: The Force Awakens” zvuku je dodao novu, treću dimenziju. Iako u ovom pogledu testirani saundbar ne doseže visine sistema s namenskim Atmos zvučnicima na plafonu, efekat je sasvim prisutan i veoma ubedljiv. Zvuk letelica koje nadleću krajolike u filmu pozicioniran je iznad auditorijuma, a scene svemirskih bitaka predstavljaju pravo uživanje za gledanje i slušanje.

8EB4BB697445476BBEE5DA85B3915CE9_12073

U pogledu reprodukcije muzike u dvokanalnom formatu, YSP-5600 profitira zahvaljujući sopstvenim dimenzijama, odnosno širini, koja omogućava kreiranje pozornice solidne veličine. Pored toga, treba reći da je podržana reprodukcija 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova, kao i drugih popularnih formata preko mreže. Zvuk je veoma dobro definisan i precizan, ali s dovoljnom dozom suptilnosti u izrazu. Srednji, a naročito gornji deo spektra, u stanju je da prikaže vrlo fine nijanse u zvuku, pa je detaljnost na visokom nivou. Jedina zamerka može se uputiti niskim tonovima jer veličina drajvera i zapremina kabineta jednostavno nisu dovoljni za reprodukovanje najnižih basova. Ovaj nedostatak jednako važi i za reprodukciju višekanalnog zvuka, pa je za potmulu grmljavinu koja se čuje, ali i oseća u stomaku, neophodno nabaviti dodatni sabvufer.

Ušteda
Na kraju testiranja, jasno je da YSP-5600 zaista ispunjava tvrdnje prizvođača o Immersive ugođaju iz jednog uređaja. U tom svetlu, ni cena od 1.800 evra više ne deluje preterano jer ovaj uređaj donosi velike uštede samo na stalcima, nosačima i kablovima za 7.1.2 sistem, a uštedu u prostoru ne treba ni spominjati. S obzirom na to da se spisak filmskih izdanja sa Immersive audio-formatima povećava iz dana u dan, Yamaha YSP-5600 može predstavljati jednostavan, efikasan i poprilično unikatan način da uživate u istinskom 3D zvuku.

PLUS
Istinski surround iz jednog uređaja.
Dolby Atmos i DTS:X.
Precizan 3D zvuk.
Velike dodatne mogućnosti.

MINUS
Slabiji najniži tonovi.
Nema USB port.

Broj kanala: 7.1.2
Snaga ugrađenog pojačala: 108 W
Topologija: 2x110 mm bas, 32x40 mm horizontal-beam, 12x28 mm vertical-beam
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital/Plus/EX, DTS:X, DTS-HD Master Audio/HR Audio, DTS 96/24, DTS-ES
Broj HDMI ulaza/izlaza: 4/1
Broj digitalnih audio ulaza/izlaza: 3/0
Broj analognih audio ulaza/izlaza: 1/0
Izlaz za sabvufer: da
Daljinski upravljač: sistemski
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 1100x212x93 mm
Masa: 11,7 kg
Cena: 1.800 evra
Reader Rating1 Vote
92
92
Ocena čitalaca