JBL Boost TV

Crossover

Ubrzani razvoj saundbarova s jedne strane i bežičnih zvučnika s druge u poslednjih nekoliko godina u velikoj meri promenio je sliku tržišta i bacio u zaborav starije, ukorenjene koncepte, ali i doneo neke veoma zanimljive višenamenske uređaje.

Product Image - JBL Boost TV (Front, with Remote)

Jedan od tipičnih predstavnika ove, u tržišnom smislu još uvek nedovoljno eksponirane multipraktik kategorije, jeste JBL Boost TV. Od domaćeg distributera stigla nam je već uobičajeno kvalitetna kutija u belo-oranž kombinaciji boja, nešto većeg gabarita, kako bi primila spravu širine nepunih 38 centimetara. Kao i većina jednostavnih uređaja namenjenih najširim krugovima korisnika, Boost TV se isporučuje s rudimentarnim, ali dovoljnim uputstvom, kao i sa analognim 3,5-milimetarskim i digitalnim optičkim kablovima osnovnog kvaliteta. Pripadajući daljinski upravljač dimenzija je kreditne kartice, što je sasvim opravdano kad se uzme u obzir cenovni razred uređaja, ali i prisustvo samo devet tastera.

Virtual Surround donosi povećanu prostornost zvučne slike, kao i bolju dubinu.

U pogledu dizajna, Boost TV bi se mogao najlakše opisati kao blago spljošteni cilindar s presekom u obliku elipse. Kućište je gotovo u potpunosti presvučeno robustnim crnim platnom, a izuzetak su bokovi od crne plastike visokog sjaja i panel s komandama, smešten na gornjem delu. Iako na prvi pogled izgleda da monotoniju prednje strane narušava samo logotip proizvođača, to nije baš sasvim tačno. Naime, ukoliko postavite Boost TV u liniji očiju (na TV policu i sl.), primetićete masivno, gumirano postolje koje je izvedeno u jarkonarandžastoj boji, što predstavlja veoma efektan kontrast mat crnoj površini prednjeg dela. Po sadržaju, panel na gornjoj strani veoma podseća na JBL blutut zvučnike jer sadrži samo sedam tastera – dva za kontrolu glasnoće i po jedan za uključivanje uređaja, odabir izvora, aktivaciju blutut veze i funkcija Harman Display Surround i JBL Connect. Panel s priključcima smešten je u dnu zadnje strane i poprilično uvučen, pa Boost TV zahteva zaista malo prostora za postavljanje. Izbor ulaza nije posebno bogat i svodi se na analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički priključak, kojima društvo prave konektor za eksterno napajanje i servisni USB port.

Za TV i smartfon
Tehničke karakteristike navode da je u Boost TV upakovana amplifikacija ukupne snage 30 vati, a ispod platna na prednjoj strani smeštene su dve širokopojasne zvučničke jedinice prečnika 50 milimetara. Omaleni drajveri dobijaju pomoć u reprodukciji najnižih tonova od dva bas-refleks otvora na bokovima, a frekvencijski raspon se kreće od 60 herca do 20 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 92 decibela. Za proveru soničnih kvaliteta prilikom gledanja filmova iskoristili smo “Tron: Legacy”, za čiju je muzičku podlogu bio zadužen francuski duo Daft Punk. Sjajno uklopljena elektronska muzika, bogata niskim tonovima koji predstavljaju najslabiju tačku modernih televizora, dobila je potpuno novu dimenziju uz Boost TV. Niskotonski efekti propraćeni su adekvatnom grmljavinom, a celokupna zvučna slika ima daleko veću dinamiku. Prisutno je sasvim solidno raslojavanje i tonovi su dobro definisani, pa su i dijalozi razgovetniji. Prijatnih iznenađenja ima i na drugom kraju spektra, pa je tako scena razbijanja stakla zvučala zaista upečatljivo. Iako ne ostvaruje u punoj meri surround efekat, aktiviranje opcije Virtual Surround donosi povećanu prostornost zvučne slike, kao i bolju dubinu, što se jasno čuje tokom scena koje se odigravaju u velikim zatvorenim prostorima sa odjekom.

Product Image - JBL Boost TV (Bottom, Flat)

Prelazak na reprodukciju muzike s mobilnog telefona, putem blutut veze, predstavio je Boost TV kao sasvim muzikalan uređaj prijatnog kolorita i nešto mekših tonova. U ovom pogledu, jasno je da se radi o predstavniku američke škole, koji zvukom podseća na braću iz serija Charge i Flip, ali i na blutut zvučnike iz Boseove kuhinje. Ipak, tokom reprodukcije muzike Boost TV se u niskotonskom delu spektra pokazao manje sposobnim od zvučnika Charge 3, koji smo u isto vreme imali na testu, pa je jasna usmerenost ove sprave pre svega na efekte u filmovima.

Zaključak
Na kraju, moramo da spomenemo samo jedan uslovni nedostatak – izostanak koaksijalnog digitalnog ulaza, koji bi kompletirao garnituru priključaka. Iako vas ovo neće dotaći ukoliko vaš TV ima optički izlaz, kod autora ovog teksta situacija je bila suprotna (samo koaksijalni izlaz na TV-u), pa smo uređaj i TV morali da povežemo 3,5-milimetarskim kablom, što nam je onemogućilo da direktno prosleđujemo Dolby Digital zapis i proverimo kvalitet internog D/A konvertera. Ipak, Boost TV nam je ovaj nedostatak nadoknadio veoma praktičnom opcijom učenja komandi za kontrolu glasnoće bilo kog drugog daljinskog upravljača, što u praksi znači da možete podešavati glasnoću daljincem od TV-a. Ukupno, JBL Boost TV predstavlja sjajan i sasvim pristupačan način za drastično poboljšanje zvučnog ugođaja tokom gledanja filmova, kao i za neobavezno uživanje u muzici s mobilnih uređaja.

PLUS
Diskretan dizajn i kompaktne dimenzije.
Veoma dobri basovi.
Praktične dodatne opcije.

MINUS
Nedostaje koaksijalni ulaz.

Snaga sistema: 30 W
Frekvencijski opseg: 60 Hz - 20 kHz
SPL: 92 dB
Topologija: 2x50 mm full-range
Analogni ulazi: 1x3,5 mm
Digitalni ulazi: 1x optički
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 376x84x122 mm
Cena: 180 evra
Reader Rating1 Vote
99
99
Ocena čitalaca