Yamaha A-S1100

Kvalitet u svakom pogledu

Osnovni model Yamahinog integrisanog pojačala sa četvorocifrenom oznakom u novoj iteraciji donosi atraktivne VU metre na prednjem panelu, vrhunski kvalitet izrade i obilje snage ispod poklopca.

yam001

Tokom poslednje decenije prošlog i početkom ovog veka, Yamaha je, poput mnogih giganata audio-industrije, bila okrenuta ka surround risiverima, zvučnicima i sistemima. Uz retke izuzetke, stereo-uređaji su tavorili u okvirima niže klase. Ipak, 2007. bila je godina preokreta jer je japanski proizvođač nakon dužeg vremena predstavio ozbiljne dvokanalne sprave – integrisano pojačalo A-S2000 i CD plejer CD-S2000. Ovi uređaji označili su povratak Yamahe na puteve stare slave u dvokanalnom univerzumu i zacrtali pravac u dizajnu i konstrukciji kojim će se proizvođač kretati u budućnosti. U godinama koje su sledile, ponuda je proširena na ukupno sedam pojačala, uz skoro isto toliko CD plejera i nekoliko savremenih stereo-risivera s mrežnim povezivanjem.

Izrada
Integrisano pojačalo A-S1100 predstavljeno je prošle godine, kao naslednik modela A-S1000. U pitanju je osnovni model u srednjoj klasi Yamahinih pojačala, koja se od slabijih modela razlikuju po četvorocifrenoj oznaci, drvenim bokovima masivnog kućišta i ozbiljnijim tehničkim rešenjima “ispod haube”. Kao što smo već pomenuli, Yamaha nije menjala dizajnerski pravac još od pojave modela S2000, a mi smatramo da za to i nema potrebe jer je ostvarena vizuelna prepoznatljivost brenda. A-S1100 donosi upečatljiv duh retro-luksuza i kod ljubitelja tehnike izaziva strahopoštovanje svojim gabaritom i masom od preko 23 kilograma. Prva promena u odnosu na prethodnika vidljiva je na aluminijumskom prednjem panelu debljine pet milimetara, kojim sada dominira centralno postavljeni dvokanalni VU metar. Komande za korekciju zvuka spuštene su nešto niže, ali su zadržale karakterističnu pravougaonu formu. Na desnom delu postavljena je velika kružna komanda za kontrolu glasnoće, a tu je i jedan manji kružni selektor aktivnog ulaza, dok su na levom delu smeštene komande za odabir parova zvučnika (A, B, A+B i isključeno) i modalitet rada VU metra (VU, peak i isključeno), kao i prekidač za isključivanje uređaja. Pored toga, prisutni su još taster za “mute” i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

DSC_6873 copy

Zadnji panel ovog pojačala jednako je impresivan, pre svega zahvaljujući vrhunskom kvalitetu svih priključaka. Zvučnički terminali su izuzetno masivni i u potpunosti izrađeni od metala s pozlatom, a rastojanje je takvo da se bez muke mogu povezati i najglomazniji kablovi. Pored toga, terminali za dva para zvučnika postavljeni su na levom i desnom kraju zadnje strane, čime je dodatno olakšan pristup, što kod uređaja ovog gabarita i mase nije beznačajno. U centralnom delu smeštena su četiri linijska ulaza i jedan izlaz za snimače, kao i gramofonski ulaz s prekidačem za odabir MM ili MC zvučnice i zavrtnjem za uzemljenje. Dodatno, na raspolaganju su ulaz za pretpojačalo i izlaz za pojačalo snage, a svi RCA priključci su pozlaćeni i veoma čvrsti. Na desnoj strani zadnjeg panela, iznad utičnice za IEC strujni kabl, nalazi se prekidač za uključivanje automatskog standby sistema, što je sasvim praktična opcija, a pored njega su smešteni trigger ulaz, ulaz i izlaz za daljinsku kontrolu drugih Yamahinih uređaja i servisni priključak.

Srednji deo opsega donosi sjajan balans između emotivne topline i dokumentarne detaljnosti.

Konstrukcija pojačala je priča za sebe: šasija je izvedena od debelog lima s dodatnim ojačanjima i postavljena na masivne nožice koje se mogu nivelisati kako bi A-S1100 uvek stajao stabilno. U unutrašnjosti je primenjen simetrični dizajn, koji je poznat još od modela A-S2000. U prednjem delu smešten je EI transformator, a centralnu poziciju zauzimaju četiri elektrolitska kondenzatora Nippon Chemi-Con od po 18.000 mikrofarada. Na levoj i desnoj strani, iza drvenih obloga, nalaze se veliki hladnjaci, uz koje su postavljene štampane ploče s MOSFET tranzistorima Sanken MLE20, a u zadnjem delu smešten je ostatak elektronike na više štampanih ploča. Iako se pojačalo A-S1100 u velikoj meri oslanja na A-S2100, razlike u korist skupljeg modela moraju postojati. Pored kondenzatora manjeg kapaciteta (4×22.000 uF kod A-S2100), na A-S1100 izostaju balansirani XLR ulazi, kao i prekidač za obrtanje faze.

DSC_6870 copy

Zvuk
Praktični deo testiranja započeli smo albumom “Chronicle: 20 Greatest Hits” benda Creedence Clearwater Revival u 96 kHz/24-bitskom kvalitetu, a A-S1100 nam je prezentovao uvodne numere “Susie Q” i “I Put A Spell On You” u naizgled relaksiranom, ležernom maniru. Tok muzike bio je potpuno prirodan i neusiljen, pa je bilo teško otrgnuti se od čistog uživanja i vratiti se na kritičko slušanje. Yamaha s velikom preciznošću postavlja instrumente u prostoru, a scena je izuzetno dobro razvijena po širini, uz dubinu koja odaje da ovde nije reč o bilo kakvom pojačalu niže klase. U skladu s reputacijom proizvođača čiji uređaji isporučuju izuzetno čist i detaljan zvuk, A-S1100 nam je priuštio ogromnu količinu detalja, koji su verno prikazani, savršeno pozicionirani i majstorski uklopljeni u tok muzike. Najtananije finese u zvuku imaju odgovarajuću boju tona i jasno su vremenski određene, bilo da je u pitanju tihi odjek akustične gitare ili drhtaj u vokalu.

Na repertoaru se zatim našao album “Talking Book” Stevieja Wondera, uz koji je testirana Yamaha pokazala savršenu kontrolu i gotovo beskrajnu snagu u niskotonskom delu spektra. Tonovi su bili potpuno definisani do samog dna, odnosno onoliko nisko koliko su zvučnici mogli da se spuste, a mi smo sigurni da bi ovo pojačalo moglo da ukroti i zaista zahtevne i strujno “gladne” zvučne kutije. Srednji deo opsega donosi sjajan balans između emotivne topline i dokumentarne detaljnosti, uspevajući da, naizgled bez napora, pomiri dve krajnosti. Isti pristup se nastavlja sve do najviših vrhova gornjeg kraja spektra, a pojačalo ostaje dosledno sebi bez obzira na različite muzičke pravce kojima smo pokušali da ga nateramo na grešku. Zaista, fascinantan je pristup ovog pojačala muzičkom materijalu – ispod smirene površine i fluidne, izuzetno muzikalne prezentacije krije se beskompromisna čvrstina, neosetljiva na oprečne zahteve različitih žanrova muzike. U tom smislu ovo je istinsko all-round pojačalo, koje će s jednakom posvećenošću i uspehom reprodukovati sve što njegovi vlasnici budu poželeli. Iako zaista prilazi veoma blizu potpunoj neutralnosti, testirana Yamaha ima otvoren i za mrvicu svetliji zvuk, pa će joj prijati uparivanje s tonalno neutralnim ili marginalno zatvorenijim zvučnicima – u ovom pogledu nama se veoma svidela kombinacija sa KEF kutijama serije R.

DSC_6876 copy

Doslednost
U poslednjem delu teksta moramo spomenuti najvažniju sporednu stvar na svetu – daljinski upravljač, koji je u ovom slučaju izrađen kako dolikuje renomeu proizvođača i ceni uređaja. Telo od čvrste plastike oplemenjeno je gornjim panelom od brušenog aluminijuma i metalnim tasterima, a dizajn prati eleganciju pojačala. Nakon čitavog niza uglednih (mahom evropskih) proizvođača, koji uz svoje papreno skupe uređaje isporučuju sramotno jeftine upravljače, ovakav pristup predstavlja dobrodošlo osveženje i donosi Yamahi dodatne poene. Objašnjenje “da niko ne kupuje pojačalo zbog daljinskog upravljača” baš i ne pije vodu, naročito ako su u pitanju uređaji od nekoliko hiljada evra. U sličnom maniru izvedeno je i korisničko uputstvo, koje kvalitetnim papirom, s brojnim fotografijama i ilustracijama, pa čak i grafikonima i dijagramima pokazuje klasu ovog uređaja. Na kraju, rekli bismo da je upravo doslednost ključna osobina testirane Yamahe – bez obzira na to da li je u pitanju kvalitet izrade, reprodukcija različitih muzičkih pravaca ili prateća oprema, A-S1100 je uvek na veoma visokom nivou.

PLUS
Fantastičan kvalitet izrade.
Atraktivan retro-dizajn.
Izuzetna snaga i kontrola.
Obilje finih detalja.
Fluidna reprodukcija.

MINUS
Uz dobro odabrane zvučnike, zaista ništa.

Kontinualna snaga: 2x90 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 22 kHz
Damping faktor: >250
Izobličenja THD: 0,07%
Analognih ulaza/izlaza: 5/1
Parova zvučnika: 2
Izlaz za slušalice: da, 6,35 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 435x157x463 mm
Masa: 23,3 kg
Cena: 1.750 evra
Reader Rating31 Votes70
70
Ocena čitalaca